[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.224.124.217 () [ Přihlásit ]

Podkarpatská Rus

Diskusní fórum > Akce, výpravy, setkání > Podkarpatská Rus

Ondřej Vonka (3.2.2005 8:11)

No popravdě, asi jsem se trošku přecenil.. začíná mě to přecházet... Bylo by to možná moc velké riziko a nevím jestli to za to stojí.. asi udělám okružní cestu po Moravě.. Jižní - Severní - domů. A konečně se podívám na K5 :-) No ještě to promyslím, ale když mi babička rodačka říkala ať tam za žádnou cenu nejezdim, tak na tom možná malinko něco bude..


Tomáš Kamenský (3.2.2005 7:54)

Základ je vypadat ubozeji než domorodci. Na takovýhle akcích se mi to docela daří :-)


Ondřej Vonka (3.2.2005 6:52)

Bohužel další nemilá věc. Bavil jsem se s kamarádem, který tam byl a s babičkou, která tam odtud pochází a jezdí tam a co se týče kriminality, tak je to tam dost drsný.. Kámoš říkal, že tam jeho známej v létě byl a přišel o auto a pak ho ještě obrali ve vlaku o peníze.. žůžo. Je tam asi dost velká chudoba a jak přijedou cizinci, tak je to jak magnet. Mě osobně je auto jedno, je pojištěný, ale pak se vracet bez něj a plno věcí domů.. no aby se ta bunkrologická akce neproměnila o akci na záchranu života.. :-) Mimochodem toho kámošova známého prý obral tamní polda! Paráda co.


Jan Lakosil (2.2.2005 17:52)

Co se týče akce na Podkarpatskou Rus, není to nikterak jednoduché. Je třeba si vyřídit vízum na velvyslanectví - tzn. další náklady min. 1000 Kč na osobu+cesta do Prahy apod. Při průzkumu tamního opevnění v 90. letech nebyl nalezen ani kousek betonu. Ve zdejší oblati je nedostatek stavebního materiálu, takže trosky postupně rozebrali místní obyvatelé a na polích se jámy zahladily. Na 99,9% se nedochoval ani jediný řopík či troska, akce bude mít charakter spíš jen prohlížení lánů pole,kde bunkry kdysi stály. Takže se jedná o akci pouze pro vysloveně zaryté nadšence, pokud najdeme kousek betonu, bude se jednat o ohromný úspěch. Už mám s tímto zkušenosti z východního Slovenska. Tak to jen upozornění, aby si případní zájemci nedělali představy o zachovaných vybavených linií.


Jiří Vaněček (2.2.2005 15:16)

Jojo, umím jezdit vlakem a do Brna jsem jezdil teď šest let, takže není problém si dát sraz tam. A jen pro Tvoji představu: trasa Olomouc - Brno se jezdí za cca 40 minut, takže zajížďka téměř minimální, chi chi


Ondřej Vonka (2.2.2005 14:49)

S tim jsem taky samozřjemě tak nějak počítal. Brodit se někde 2 m vysokýma kopřivama je šílenost. Přelom duben-květen ideální. Dle počasí..


Tomáš Kamenský (2.2.2005 14:09)

Jako termín jsme předpokládali období vegetačního klidu - to jest asi tak přelom dubna a května (plus mínus). Co ty na to?


Ondřej Vonka (2.2.2005 13:33)

Obávám se Jirko, že do Olomouce bychom pro tebe nejeli.. Viděl bych to, že základní sleziště by byla Praha a případně pak Brno.. ale z Brna do Olomouce je to 80km, to je 2 hodiny zajížďka a zhruba 300 navíc za benzín.. Trasu bych viděl na domluvě kolektivu, který by jel, ale asi Praha-Brno-přechod Břeclav či Hodonín a pak nějak přez Slovensko, co nejkratší cestou. Takže by ses musel dostat do Brna.. asi.


Jiří Vaněček (2.2.2005 13:14)

I když to množná bude znít odvážně, tak já bych se mezi vás přidal taky... A z Olomouce můžu řídit ;o)


Ondřej Vonka (2.2.2005 12:28)

Tebe a Lakouše bych v autě jedině uvítal. Včera jsem s ním chvíli kecal a na tu myšlenku tam jet mě přivedl vlastně on.. Jen to musí být tak do června. Pak se mi má narodit dítě a to budu mít chvíli jiné starosti.. :-) Jo mapy by byly určitě bezva. Ještě kdyby někdo uměl Rusky :-) Autobusem a vlakem? No to by jste tam jeli pěkně dlouho.. ale autem je to zase trošičku dražší.. asi. Určitě by stálo za průzkum něco zachovalého. Já bych se nebránil ničemu.. P.S. To auto bohužel není kombík, tak "bagáže" moc nepoberem, ale určitě myslím, že víc než vlakem.


Tomáš Kamenský (2.2.2005 12:15)

S Lakoušem nad takovou akci také uvažujeme. V současné době Honza jedná s několika lidmi, kteří by mohli zprostředkovat "bumážku", případně nějaké domorodé průvodce. Ona totiž původní linie vede v pohraničním pásmu s Maďarskem a i když se situace od nedávné doby poměrně výrazně změnila, pořád to není tak jednoduché jako u nás.
Myslím že by bylo dobré, kdybychom se domluvili a vyrazili společně. Zvlášť pokud se obětuješ a vezmeš auto (my předpokládali kombinovanou dopravu - vlakem, busem atd..) Máme poměrně slušné mapové podklady a v nejbližší době budu přenášet polohy objektů na mapu tak, abychom je mohli dohledávat GPSkou podle souřadnic.
Mimochodem - před zhruba deseti lety tam již proveden průzkum byl a vypadá to, že byly všechny objekty zcela zničeny (v lepším přpadě se podařilo nalézt drobné úlomky betonu na polích). Nebyly ale prozkoumány drobné uzávěry ve vnitrozemí, které by určitě stály za průzkum. A za průzkum by určitě také stálo německé opevnění z roku 1944, které se má nacházet v karpatech, případně pozůstatky bojů ze zimy 1914-15. Jsem pro každou špatnost.
Jo a kdo tvrdí že Slovensko je už docela prochozený?


Ondřej Vonka (2.2.2005 11:24)

Pánové, chtěl jsem jet na Slovensko, ale to už je prý docela prochozený, tak další varianta je Podkarpatská Rus. Je to zatím jen tak orientačně, ale kdybych tam jel, měl by někdo VÁŽNÝ zájem jet se mnou? Když naplním auto, tedy ještě 3 lidi, tak bych klidně jel. Cena.. 1000-1200 na benzín pro mě a pak určitě každý něco sebou na jídlo a ubytování. Termín, tak zhruba květen 2005, dle počasí. Byl by fajn ještě jeden řidič - je to tam asi 1000Km a bylo by to určitě na dýl než víkend, počítám tak pátek odjezd, úterý příjezd. Auto by bylo Škoda Felicia 1.6GLX , spolehlivá! Piště jen vážně ať vím co a jak.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)