[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.213.65.97 () [ Přihlásit ]

Modely řopíků a jiných...

Diskusní fórum > Pro modeláře > Modely řopíků a jiných...

Martin Marek (9.1.2011 12:46)

Pěkná práce. Já bych to z papíru takto nedokázal. Tohle občas označují v Modeláři za masochismus, mě tedy není jasné proč. Teď zrovna pracuji na něčem podobném. Dostal jsem od švagra LT 38 a předělávám kulomety, protože italští soudruzi je odflákli. Až budu mít jeden dodělaný, tak sem pro ukázku můžu něco umístit. Ale je to kov a umělá hmota.
Jinak na těžké opevnění je machr Jarda Hampl z Prahy. Postavil vchoďák z Haničky s interiérem. Má tam funční vrata, světla atd. Dál má dělostřelák opět s interiérem. Vše dělané od nuly včetně děl. Jsou to všechno velké kusy.


Viktor Makarenko (13.9.2010 9:50)

Na tomto kulometu jsem parátka nepožíval... :D vše 100% papír.

Do těžkotonážní bunkrologie se vrhnu až mi osobně začátečník přemísti nějakou tu línii opevnění bíže k mému bydlišti :) jinak se budu muset spokojit s tím co mám.


Jiří Kaštil - začátečník (12.9.2010 22:10)

Viktore...zahoď to párátko, a vrhni se raději do víru pořádné těžkotonážní bunkrologie. Nicméně máš pravdu..... Modely, ty nejsou pro "začátečníky". Takže nic pro mne.... :-)


Viktor Makarenko (12.9.2010 10:24)

V nejbližší době zpracuju i model kulometu vz.52/57. Momentálně jsem dokončil zkušební verzi, takže ještě vyladit pár detailů, udělat návod, a pak ho budu moci zdarma poskytnout všem zájemcům. Kulomet je v měřítku 1:40, stejně jako připravovaný KŽ-1.

Rozhodně to nebude model pro začátečníky!


Ondřej Branžovský (3.9.2010 18:56)

Zdravím, nemohl by mi někdo poradit, v jaké barvě byly obejkty v Lužických horách?Myslím v roce 1938, stavím model a chtěl bych ho mít přesný.Měli střílny jinou barvu nebo byly natřeny stejnou co zbytek objektu?


Jarda Dubský st. (2.9.2010 20:17)

A nyní bez hecování.Naprosto souhlasím s Honzou.Tyto objekty eviduje vojenský stavební úřad u ÚSNI (správa nemovité infrastruktury).Nic není vyškrtnuto.Ať chceme nebo ne,jedná se o stavbu,že není zanesena v katastru nemovitostí, anebo se dokumentace nedochovala, nic na věci nemění,stejně jako nevypořádaný majetkoprávní vztah s majitelem popzemku.Ohledně pozemků pod stavbami jsou nejasnosti i nyní u Řopů a oto budou větší pod Poky,když se za režimu přestaly vést pozemkové knihy.Podle současného výkladu AČR je první obec,požádá-li si o bzúplatný převod.Ta pak porůznu může objekty pronajímat.Další jsou KVH.Neřeší to ovšem majetkoprávní vztah pozemku.Cesta vede přes vlastnictví pozemku,jak zmiňuje Honza.Ovšem prohlášení vlastníka stavby a zanesení do katastru nemine armádu nebo nového vlastníka.A dále řízení o odstranění stavby, dle stavebního řádu.A o novém umístění drobné stavby kdekoli a problémy s vyjádřením dotčených orgánů státní správy nechci zveličovat,ale kdo tuto disciplínu okusil ví,zač je toho loket.Kdo zájmy, které nás spojují má,měl by postupovat zákonně a s armádou vycházet.V opačném případě se můžeme dočkat nějakého soudního sporu a pak se touto judikaturou budou při absenci zákona řídit všechny orgány státní správy.Potom bůh s námi.Není tím myšleno,že se mi tento stav líbí,stav který blokuje touhu lidí zachovat historii této země.Snad bude líp a prosím Honzu a ostatní, aby mne doplnili.


Jan Lakosil (2.9.2010 14:18)

To by se mělo zjistit dotazem u KVV. Je na něm nějaké VEČ napsané?


ivan fuksa (2.9.2010 13:53)

A jak bych zjistil že objekt je z evidence vyškrtnut? objekt co mám vyhlídnut je v zástavbě zbaven zeminy a trošku se rozpadá


Jan Lakosil (2.9.2010 9:19)

V případě záměru přesunutí POKu bych postupoval takto: kontaktovat majitele pozemku a informovat ho o záměru, zjistit evidenční číslo objektu a oficiálně požádat příslušné KVV o převod na majtele pozemku. Následně po předchozí domluvě s majitelem pozemku objekt rozebrat a odvézt kamkoliv. Ačkoliv tisíce OPO působí bezprisorně, jsou stále majetkem armády. Ta se jich chce sice zbavit, ale přesto tyto stavby mají úředně určitou odpisovou hodnotu v řádech desítek tisíc korun a neoficiální přesunutí by mohlo být tedy posuzováno jako trestný čin krádeže. Vojenská policie už řešila v minulosti podobné případy, kdy stavební firma např. bez povolení rozbila ÚŽ-6, na který narazila při stavbě jiného objektu. Poněkud méně komplikovanější řešení by byl odvoz nějakého již rozebraného a tudíž z evidence vyškrtnutého objektu, případně si vybrat prefabrikáty na nějaké dochované skládce pevnostního materiálu.


Jaroslav Dubský (1.9.2010 22:53)

pane Začátečník! Vy jste snad chtěl říci, že byste nehodlal trávit nejméně dva roky obíháním úřadů a prošením úředníků aby Vám to povolili?


Jiří Kaštil - začátečník (31.8.2010 22:34)

...to neřeš.


ivan fuksa (31.8.2010 22:21)

kdyby šel na zahradu vůbec to neřeším a už tam není ale nerad bych poškodil to muzeum kam by se převezl. nerad bych nějaké pomluvu které se pořád všude šíří...


Jiří Kaštil - začátečník (31.8.2010 21:49)

Jakýpak: "aby to bylo legální"..takový bunkr vám nikdo jen tak legálně, pro nic a hlavně za nic, nedá! V téhle zemi snad legálně nelze ani zemřít.....Normálně naložíte bungr na pořádnej auťák, postavíte si ho na zahradě, a pak se budete bavit novinovýma titulkama bulvárních novin ve stylu: "Armádě se ztratil bunkr!", "Zloději kradou už i staré železobetonové bunkry" anebo "Neznámý lupič odcizil bunkr i s výstrojí!"...A budete sedět na campingových stolcích ve stínu POKu, holdovat zlatavému moku a se slzami v oku se budete hlasitě smát: ha! ha! ha!


ivan fuksa (31.8.2010 21:44)

no právě že tenhle objekt je 2m od komunikace. rámová nástavba střílny jsme už táhnul a šlo to jen nevím zda objekt patří armádě nebo obci a na koho se obrátit rád bych ho přesunul už ke stávajícímu muzeum tak aby to nebyl problém


Tomáš KOUBELE (31.8.2010 21:15)

Pár KŽ rámů se nám povaluje u sousedního Ačka a pár jich je ještě v zemi.. zatím volně k dispozici


Jan Lakosil (31.8.2010 19:07)

Ručně to jistě půjde naložit také, ale budou potřeba minimálně 3-4 lidi, náklaďák zaparkovat těsně u objektu, aby se nemuselo nosit trámy daleko. Navíc si myslím, že rámová nástavba střílny je asi těžší jak kobylí hlava. Pokud se do toho někdo pustí, přeji hodně štěstí.


ivan fuksa (31.8.2010 18:23)

tak já si z myšlenkou převozu POKu hraji už dlouho, objekt odkopaný mám už vyhlídnut ale, nevím jak to vyřešit majetkově aby to bylo legální. a s tím nakládáním nedalo by se to udělat bez jeřábu u K-Ž 1?


Viktor Makarenko (31.8.2010 17:06)

J.L. : A proč je potřeba hydraulická ruka? vždyt jednotlivé prvky se museli skládat bez mechanizace... takže naložit to na auto by zaktéž neměl být poblém ( ale asi se mýlím, že? )

Jinak tady jsou fotky mého výtvoru pro který potřebuju nákres stolku. Je pravda že je tam "měřítková nepřesnost", ale to bude ve verzi, kterou chci poskytnou ostatním modelářum ke stažení, opraveno.

Tato verze je složitější aby bylo možné bunkr rozebírat jako ve skutečnosti, ale plánuji i jednoduchou verzi. Bunkr je poměrně miniaturní, půdorys pouhých 7x8cm, a celkem se skládá z 1254 dílu!


Branzik (31.8.2010 11:39)

Zdravím, chtěl bych zkusit vymodelovat Lo A 180, půdorys se mi podařilo sehnat ale bokorys ne.Má ho někdo prosím vás k dispozici v literatuře, kterou vlastním tyto informace nejsou.Potřeboval bych alespon výšku bunkru.Děkuji


Jan Lakosil (31.8.2010 10:31)

Jedna věc je něco napsat a druhá to realizovat :-)) Skládaná konstrukce se sice relativně dobře rozebere, ale někdo ho musí obkopat a naložit hydraulickou rukou na auto. Navíc celková hmotnost přesáhne jistě 11 tun.


Viktor Makarenko (31.8.2010 9:37)

Vykopání POKu? To sem si nemyslel že to někdo zorganizuje tak rychle... POK je naštěstí lehce rozebíratelná pevnůstka, snad jeden náklaďák by měl stačit?


Jarda Dubský st. (30.8.2010 22:07)

To jsem rád že se vše vysvětlilo.Přemlouvání bylo dlouhé,předlouhé,ale při pomyšlení,že se u tohoto stolku k PC a pod zeminou zrodí nová kniha o přežití v obraně železné opony mne velmi nadchla.Ale jak řekli,tak bude.A Tomáš nechť se mi ozve,neboť toto je záminka k vykopání POKu a převezení do Pláně.To u Vás nemáte,že?Jak jinak chránit životodárný konzum před nájezdy šviháků lázeňských,německy mluvících?
Neoficiálně.


Jan Lakosil (30.8.2010 17:44)

Tak teď to budu muset asi vysvětlit já, neboť ten stolek byl můj nápad. Kolegu Jardu Dubského jsem přemluvil, abychom společnými silami vyzkoušeli v některém z objektů KŽ-1 na západní hranici osadit dřevěný stolek s těžkým kulometem vz. 37 za účelem dokumentace a vyzkoušení původního řešení výzbroje těchto objektů. Pokud jde o rekonstrukci POKu, tak již jedna probíhá v okrese Prachatice. Jelikož hlavní organizátor této činnosti sleduje i tuto diskuzi, tak nechám na něj, jestli napíše nějaké podrobnosti. Nicméně vzhledem k tomu, že velké množství poválečných objektů se dochovalo v netknutém stavu od poloviny 60. let, je na Šumavě muzeum prakticky na každém kroku. Jen o těchto zakonzervovaných zapomenutých objektech ví pouze velmi omezený okruh lidí, aby nedošlo k jejich vyprázdnění...


Tomáš KOUBELE (30.8.2010 16:24)

Kdepa se v okolí Pláně nachází POK nebo jsou aktivity kolegy Dubského zaměřené i více na západ?


Viktor Makarenko (30.8.2010 15:59)

Takže rekonstrukce POKu? Za účelem muzejnictví? Oficálně?

...tohle mě zaujalo! a díky za objasnění.


Jarda Dubský st. (29.8.2010 22:23)

Rád bych to objasnil.Plán výroby znamená,že se stůl nebude vyrábět nyní ale až v zimě,až se dokončí nutnější práce na bunkru když je ještě hezky.Stůl bude v měřítku 1:1 pro kolegu za účelem instalace do objektu železné opony i s kulometem v lafetě i s kolegou :-)Str.73 a 146.


Viktor Makarenko (29.8.2010 8:15)

Já věděl že si jí mám vzít s sebou... ach jo :-)


Jan Lakosil (28.8.2010 14:46)

Knihu teď nemám po ruce, ale mám pocit, že jsem ten stolek kreslil do Utajené obrany železné opony, kde by mělo být patrné řešení stolku i s nohami.


Viktor Makarenko (28.8.2010 13:23)

Tak ted nevim co si mám myslet... Jaký plán výroby? Proč čekat do zimy? Jaká fota torza? - ta fotka je u článku "Palebné objekty KŽ-1 (POK)" v sekci "typologie poválečných objektů"

Potřebuji jen upřesnit jak vypadaly stoly v poválečných objektech... pro účely modelaření.


Jarda Dubský st. (27.8.2010 21:13)

V.M.Stůl je v plánu výroby.Až se objeví,tak bude.Zatím je na bunkrech hezky tak vydržte do zimy.Foto torza zašlete.


Viktor Makarenko (27.8.2010 16:23)

Zdravím. Měl bych dotaz jak vypadal stolek který se původně umísťoval do objektů KŽ-1 ( POK )? Tady na stránkách jsem objevil pouze fotografii již rozpadlého stolku, ze které lze poznat jak vypadal samotný stůl, nikoliv však jeho nohy. Ptám se proto že jsem již skoro dokončil "překvapení" pro modeláře týkající se poválečného opevnění :-)

Díky

Jinak na dokončení modelu řopíku z roku 1936 se chystám taktéž, nezapoměl jsem na to.


Viktor Makarenko (6.1.2010 10:08)

Dle fotek v databázi jsem určil že výdřeva ve výklencích nebyla, proto tam není. Stolek jsem už udělal zcela jiný, až se vrátím domů dám sem nějaké foto. Horší to je se sháněním toho Střeleckého Revue s výkresem lafety. Možná že jedno Céčko pro Vás i udělám, uvidím, stejně teď nemám co na práci...:-D


Jan Fukala (5.1.2010 1:45)

V.M.: Nepamatuji se již přesně, jak to vypadá se stolky na JHradecku, ale mám pocit, že ti chybí vydřevení výklenku pro stolek, stolek samotný měl hrany směrem ke střelci jistě zkosené a také nohy stolu se mi zdají od oka příliš daleko od sebe. Nebudeš dělat ještě jedno céčko? Že bychom to u nás vystavili :-) Je to hezké.


Radeáša (4.1.2010 23:52)

Ahoj, jsem začínající modelář. Zatím mám jen jeden řopík A-180 v 1:72 v barvě betonu. Diorama je jednoduché jen posyp. Ale chtěl bych postupně něco složitější a hlavně lákají mě řopíky které jsou natřeny maskovacím nátěrem. Ale nevím jak nato. Nemohli by jste mi nekdo poradit, jak se s tím poprat ? Děkuji mockrát


viktor makarenko (26.11.2009 10:44)

Díky. To právě netušim, stejně to budu nejspíš celé předělávat. Pokud se podíváte na objekt IV.a/304/C konkrétněji na snímek č.5, tak tam jsou velicě pěkně vidět ta prapodivná malá prkýnka po stranách toho výklenku... Ty podle mě budou částečnou odpovědí na to jak vypadal stolek v tomto úseku. V objektu IV.a/301/C je jedno u levé střílny zachovalé také, ale není tam tak pěkně vyfoceno, taktéž snímek č.5.


Petr Kozel (26.11.2009 7:06)

To je fakt super práce /tlesk/. Ke stolkům- neměly by mít zkosené ty rohy,co jdou do prostoru ?


viktor makarenko (25.11.2009 15:12)

Stolek je již zpracován a zatím nenatřený "nasucho" osazen do objektu. Chybí akorát ta distanční prkýnka o kterých jsem se zmínil v opředchozím přízpěvku ( ty se nalepí až bude stolek napevno přilepen ke zdi a podlaze ).

Při konstrukci stolku jsem improvizoval, takže jestli někdo vzdělanější má nějaké přípomínky, ještě je čas abych vše opravil.


viktor makarenko (21.11.2009 16:55)

Takže čelní obšívka je již dokončená. Střecha a část týlu pujde na řadu až po dokončení lafet, stolku a jiné výbavy.

Nad stolkem furt přemejšlím, jelikož co úsek, to jiný typ stolku... Na fotografiích některých objektů v databázi jsou u střílen kde nebyly lafety, zhruba na úrovni výklenku pro trojnožku, po stranách natlučená vždy dvě prkýnka ( odhad 15/20cm ) takže předpokládam že je to součást stolku, ale nemám představu jak to tam mohlo vypadat. Případně budu improvizovat.

Jinak největším oříškem je dostat ty plánky ze Střelecké revue... Pokud je bude někdo schopen oscanované vložit sem na forum, budu rád.

Dále si ještě nejsem jistý s výzbrojí...do lafet Schwarzlosky, ale co dát do třetí střílny nevim...

PS. Na předchozích fotkách to není vidět, ale otisky nožek všech tří stolku jsou u modelu zpracované.


Zdeněk Hanáček (15.11.2009 23:04)

No tedy ty stránky nevím, nevím jak z profesionálního modelářského hlediska, ale prezentované fotky objektů jsou staženy z tohoto serveru!! (mimochodem několik mnou fotografovaných) a popis modelu je např.: "Bunkr ŘOP vzor 37 A—167z", což takový typ patrně v konstrukční kanceláři ŘOP neexistoval. :-))


Jakub Trnka (15.11.2009 19:03)

Dobrý den všem,bavíte se zde o modelech řopíků a českosl.opevnění tak se zkuste podívat na tyto stránky ,najdete tam výrobce který se zabývá výrobou modelů těchto pevnosti :http://www.ptspectrum.cz/index_soubory/page0022.htm

zdar a diorámistům pevnou ruku :o)


viktor makarenko (7.11.2009 17:51)

Jo takle...Já myslel že tam byla jenom ta fotka co je i tady na foru...Díky


Jan Lakosil (7.11.2009 14:53)

Výkresy - bokorysy lafet s uchycenými kulomety vyšly ve Střelecké revue 5/4009.


viktor makarenko (7.11.2009 12:21)

Po delší době se mi opět zachtělo zapracovat na nějakém pevnostním objektu. K předchozím projektům se mi vracet zatím nechtělo, tak jsem se rozhodl pro něco velice neobvyklého. Jelikož se prokázalo že do objektů z roku 36 byly instalovány Královopolské lafety, nápad byl jasný: vytvořit model třicetšestky s interiérem kde jsou instalovány tyto lafety. Bude to víceméně modelářská improvizace, protože nikde není žádný výkres, kromě jediné fotky.

Jako první se začal dělat samotný objekt, který bude mít vyřízlou téměř delou týlovou stěnu a kousek střechy. Objekt není "vymyšlený" ale předtavuje řopík díky kterému byla započata doskuze kde se prokázalo o existenci lafet - úsek IV.a, číslo 301. Takže v něm budou dvě lafety a jeden stolek. Po pěti dnech práce je již model v měřítku 1:40 připraven na jejich osazení, výroba bude následovat příští týden, hned po tom co se exteriér zafixuje vnější obšívkou.

Je možné že jsem se dopustil několik nepřesností, jelikož jsem všechno dělal podle výkresu z knížky a fotek dochovaného bednění apod. v databázi, ale pro 100% přesnost tu ten model není...:-)

Jediné na co bych se chtěl zteptat je jak přesně vypadaly stolky v daném úseku? pokud je to teda vůbec známo...díky.


Ondřej Gelbič (28.7.2009 21:43)

Tak přídávám fotky z modelu betonáže. Jak jste asi mnozí poznali jedná se o objekt E2 N. Lešení a vzpěry jsou zatím v začátku , musím ještě vyrobit střílnu a přijít na to jak udělat armování. Na řadě je také vyrobit míchačku a lejto na vodu, případně sehnat dělníky a VSD. Materiál balzová prkýnka a hranoly. Ta kadibudka by byla asi dál, jenže nemůžu si dovolit nějaké mega dioráma, už teď je to dost velké, proto jsem také volil "éčko".


Petr Kozel (29.5.2009 10:37)

Tady je teda ta sněhová vobluda dokončená:

http://www.pkmodely.estranky.cz/clanky/opevneni/lehke-opevneni ...

Metoda sněhu se osvědčila, metoda hladké mouky zas tak ne, protože popraskala. Možná by tomu pomohl lak, kterým by se to fouklo před barvením a patinací...


Tomáš KOUBELE (25.5.2009 18:48)

Zajímavá prezentace opevnění je třeba na tutej adrese (-: http://www.youtube.com/watch?v=Clw2q5RCKjY&feature=PlayList&p=35775175B0E79A70&playnext=1&playnext_from=PL&index=7


Jakub (25.5.2009 16:23)

Model je moc hezký, precizné zpracovaný.

Mám takový, možná hloupý dotaz mimo mísu.Pracuji na prezentaci o Československém opevnění do školy.Kdyby někdo z Vás dostal nějaký nápad, co by se k tomu hodilo za hudbu, nebo by byl případně vlastníkem nějaké starší nahrávky, která by odpovídala tématu a poslal, nebo napsal odkaz byl bych velmi vděčný.Děkuji


Petr Kozel (22.5.2009 7:45)

Tak něčim se musí člověk během počínajícího zkouškovýho a psaní bakalářky odregovat ne ??? JInak abych dodal, je to 1/72, námětem byla zimní fotografie l.o. z roku 1937 185/228/A-160 Z...


Jan Ciglbauer (21.5.2009 16:01)

Hm, koukám že už jsem u tebe dlouho nebyl na návštěvě... :-)


Petr Kozel (21.5.2009 11:03)

Tak takhle se to zatím vyvíjí, sand vám z toho nebude zima:


Petr Kozel (4.5.2009 14:07)

Zkus si přečíst dosavadní diskuzi... popsal jsem to dolejc :-)
Nebo: http://www.pkmodely.estranky.cz/clanky/navstevni-kniha/navstevni-kniha___ něco inspirace i zde: http://www.pkmodely.estranky.cz/clanky/opevneni . Tak snad tam i něco poučnégo najdeš. Jinak podobná modelářská diskuze probíhá i na www.opevneni.cz.


Jakub (3.5.2009 21:07)

Pěkné!Jen dotaz : z čeho je model zhotoven?


Petr Švehla (30.4.2009 21:16)

s tou moukou to vypadá dobře dělá to dojem real betonu.


Petr Kozel (29.4.2009 9:14)

Takhle dopadla první zkouška imitace hrubé omítky hladkou moukou (viz. níže). Co na to říkaji ???


Ondřej Gelbič (27.4.2009 16:16)

Díky moc! Zdá se že je to ona, já jsem ji na nějakém obrázku viděl, ale zaboha jsem si nemohl vybavit jak vypadala. Jediné co mě na tom znepokojuje bude trochu složitější stavba.


Jan Ciglbauer (27.4.2009 14:52)

Nemohla by to být tahle?:
http://aukro.cz/item621405647_stara_michacka.html


Ondřej Gelbič (27.4.2009 11:39)

Nemáte někdo fotku, výkres či obrázek míchačky která se používala na stavbě l.o.?


Petr Švehla (23.4.2009 15:57)

Bohužel fotky jsou moc velké takže sem posílám fotky pořízené z mobilu


Petr Švehla (23.4.2009 15:38)

Tak tady je můj řopík (LO vz. 37 180 A) co sem sliboval doufám že vám profíkům se bude líbit jsem řopový amatér takže sem jej zhotovil z polistirénu.Kolem sem dotvořil krajinu tedy spíše kopce časem přidám stromy.Řop má odklápěcí střechu pohyblivou mříž i pancéřové dveře uvnitř LO jsou 2 lehké kulomety vz 26 ,střelecké stoly, granátový skluz a na zdi je dvoumužná pila a lopata.Uvnitř řopu je výdřeva kterou jsem zhotovil z tapety.Na střeše jsou prasečí ocásky a peryskopy.


Petr Palec (22.4.2009 17:10)

Nejdříve vložte text. Pak se objeví možnost vložit foto. Je praktické být pečlivý, text a ani vložená fotka se již poté nedají editovat či odstranit.


Petr Švehla (22.4.2009 16:03)

Dobrý den chtěl bych se ještě zeptat jak mám vložit fotku do fora tak aby se mi objevila pod textem?předem děkuji

Viz foto
Jinak doporučuji vytvořit silnější heslo, admin


admin (21.4.2009 22:49)

Registrace v sekci Fórum doopravdy nefunguje, zaregistrujte se v sekci Databáze, tam to jde.
Bohužel se ale přihlášení do sekce Databáze "nepřenese" do sekce Fórum, je třeba se opět přihlásit.


Padden (21.4.2009 22:04)

ehm jen drobný problém nevím jak mám vložit foto nejsem zaregistrován páč mi to hlásí že stránka nebyla nalezena nevíte někdo co s tim?děkuji


Petr Kozel (21.4.2009 8:34)

Sem s nim...


Padden (20.4.2009 19:37)

jak tak koukám super páce to sem netušil kolik je modelářů kteří staví řopy asi taky přidam fotky mojeho řopu s interiérem


Jakub (21.3.2009 19:12)

Také se těším na pokračování :-)


Petr Kozel (13.3.2009 10:13)

To vypadá na velmi zajímací projekt :-)


Ondřej Gelbič (11.3.2009 20:28)

Ještě to přijde doladit, třeba ty přihrádky na materiál, jsou křivé a hlavně široké.


Ondřej Gelbič (11.3.2009 20:20)

Tak se mi podařilo konečně zpravit foták a můžu sem dát nějaké to foto ze stavby. Stavba vůbec nepokročila, ale nyní se mi podařilo sehnat materiál a tak zde budu postupně dávat fotky ze stavby.


Domino (9.1.2009 14:37)

Zdravim, ..nerozumiem jednemu...odkial beriete plany pevnosti? Hlavne rozmery? To vsade idete osobne a meriate? Poradte mi, potreboval by som postavit jednoduchu pevnost ako sucast krajinky. Vopred ďakujem


Libor Martinů (4.1.2009 13:17)

Protože mrazivé počasí o svátcích moc nepřálo nějakým toulkám po linii, dokončil jsem po dlouhé době zas jeden model. Koupil jsem ve výprodeji TK vz.24 s obsluhou v měřítku 1:35. Protože jsem ale chtěl už delší dobu udělat něco s okopy, přistoupil jsem k rekonstrukci. jak dr.Moreau jsem oba vojáky rozřezal a zase poskládal. Jako námět se mi zalíbil okop s úkrytem z knihy M.Svitáka Opevnění Jindřichohradecka I.díl, str.216, rozměry jsem převzal z Rukověti pro poddůstojníky 1937 , díl I, str.121. Udělal jsem si v počítači 3d model a z něho vytvořil šablony jednotlivých stěn okopu. Ty jsem pak udělal ze slabých dřevěných destiček. Až sem to bylo O.K.Terén jsem pak vylepoval různými žebry a kousky hobry a nakonec dotvaroval nahoře tmelem. Tohle už tak pěkná práce nebyla. Větvičky imitují kmeny stropu úkrytu. Operovaná obsluha má uvnitř nějaké bedny,pušku a batoh. Velitel-zkušený mazák-si v klidu dává gulášek s chlebem, zatím co jeho nervóznější pomocník kontroluje schránku na střelivo.


Jan Fukala (10.12.2008 20:26)

Vážený kolego, asi jsem to dostatečně nezdůraznil, ale bavíme-li se již o střílnách (zrovna poměrně markantní záležitost), tak když ti dám míry střílen od nás z úseku XI., nebude se nákres ani trochu podobat nákresu střílny řekněme z úseku I.a.


Ondřej Gelbič (10.12.2008 19:35)

No to sice ano, ptám se tu proto kdyby tu náhodou ty míry někdo měl abych si ušetřil cestu, ale uvědomil jsem si že vlastě jediné co potřebuji jsou míry střílen, nemáte jse někdo?


Jan Fukala (10.12.2008 8:23)

Není nic jednoduššího, než si ho jít oměřit. Stejně se objekty v detailech liší úsek od úseku, záleží na tom, odkud ho chceš dělat...


Ondřej Gelbič (9.12.2008 21:14)

Neměl by někdo plánky (detailnější) na lo vz.36 B ?


Jan Ciglbauer (9.12.2008 5:59)

V 1:35 dělá SamekModels A-180ku, o jiných nevím. Pak už to chce postavit si své vlastní...


Martin Urbánek (8.12.2008 14:29)

Shaníme pro rozjíždějící se vojenské muzeum ve vyškovské posádce modely řopíků a LO vz. 36 v měřítku 1:35, ne meší. Poraďte prosím ...


Ondřej Gelbič (23.11.2008 21:39)

Jak již jsem předeslal, foťák mi odešel, ale snad to nějak zařídím


Jan Ciglbauer (23.11.2008 11:17)

Tak hoď taky nějaké foto ze stavby.


Ondřej Gelbič (23.11.2008 10:43)

Ano tento obrázek je shodný se zmiňovanou knihou "Československé opevnění 1935-1938" Je tam výkres staveniště firmy ing.Ota Hányš z Rychnova nad Kněžnou, mimochodem ta stavěla i náš řopík. Této problematice je tam věnováno asi 5 stran, s přesným popisem stavby.
Od Macouna jsem si ten obrázek vzal jako předlohu protože je to tam celkem pěkně zobrazeno. Samozřejmě používám výkres lešení a násypek+dobové fotky ze stavby. Model stojí teď jsem zase vyhrabal ještě doba pár trámků tak zase na chvíli můžu pokračovat.


Jan Ciglbauer (23.11.2008 8:43)

Aronova kniha mi bohužel jaksi chybí, tak nevím...
Neříkám, že by tenhle obrázek byl úplně špatně, spíš tam některé věci chybí a pokud má ten model být pěkný, určitě doporučuji pročíst si Solperovu knihu, kde je kapitole Jak se bunkry stavěli věnováno 8 stran textu.


viktor makarenko (22.11.2008 22:13)

V podstatě stejně jako je vyobrazeno na fotce od Jakuba Kadlece je staveniště LO popsáno i v knize od Lubomíra Arona "Československé opevnění 1935-1938". Dá se tomu věřit?


Jan Ciglbauer (22.11.2008 21:32)

Moudrá kniha... :-))
Bohužel jí mám taky a co stránka, to nějaká chyba...
Když už, tak J. Solpera má v knize Nadějný začátek se smutným koncem staveniště pěkně popsáno podle předpisů a takhle jak to má Macoun (mimochodem sám řekl že to má být knížka hlavně pro děti) bych si moc staveniště nepředstavoval...


Ondřej Gelbič (22.11.2008 21:24)

Díky, ale z tohoto obrázku již čerpám, knihu totiž také vlastním


Jakub Kadlec (22.11.2008 20:04)

Tak tady to je.


Jakub (22.11.2008 20:03)

Listoval jsem moudrou knihou a narazil jsem na schéma stavby řopíku.Tak jsem to oskenoval pro Ondřeje Gelbiče.Snad se ti to bude hodit


Ondřej Gelbič (22.11.2008 11:21)

Již před časem jsem se dozvěděl o firmě riga, která vyrábí finance, osádku do lt-35 a také hraniční sloup. Vše je pěkně zpracované. Vše najdete na stránkách riga.cz pod serií modern period


Jan Ciglbauer (20.11.2008 21:52)

Plánky jsou dostupné snad na všechny atypické řopíky (zkus třeba Pevnosti sv.26 Atypické objekty LO). Jestli chceš ten atomáč, tak výkres je třeba v Utajené obraně železné opony, snad i v Plzeňské čáře.


Jakub (20.11.2008 18:14)

Ještě jsem nelepil, ještě ani nemám nic postavené.Jenom mě zajímalo, jak to tam lepíte, aby to drželo :-)
Rád bych si postavil nějaký model opevnění.Na TO si zatím netroufám ,ale když řopík, tak nějaký spešl.Chybí plánek.


LUBAS (19.11.2008 20:45)

jakube,jak se ti povedlo přilepit háky na maskovací sít????


Jakub Kadlec (18.11.2008 19:44)

Nejdou mi sem vložit, prý jsou velké.Už jsem je zmenšoval přes printscreen, ale jsou pořád velké.Kdyby měl někdo zájem, pošlu mu je emailem.


Jakub Kadlec (18.11.2008 19:34)

úsek nevím, ale bunkr je součástí nějaké naučné stezky československého pohraničí.Číslo objektu je možná nade dveřma, ale nepodařilo se mi ho rozluštit.Alespoň vložím nějakou tu fotku.


Jan Ciglbauer (16.11.2008 20:06)

To jistě bude atomáč.
LUBAS - uvnitř 190cm, zvenku u typu S 170cm, u typu L 220cm.


viktor makarenko (16.11.2008 19:06)

Hele a nebude to spíš protiatomová úprava než atypická chodbička? To by chtělo sem napsat úsek a číslo objektu...


Jakub (16.11.2008 15:54)

Nemá prosím někdo náhodou plánek LO vz. 37 s vchodem jako šachtou, nebo atypickou chodbičkou?Na takovýto bunkr jsem narazil zrovna nedávno, nedaleko hradu Kašperk.Je tam 180 s kamennou rovnaninou z obou stran a vchodem šachtou.


LUBAS (12.11.2008 14:46)

mám tecnický dotaz na řopík. ví někdo,jak vysoká je osa větracího otvoru měřeno od podlahy???? díky


LUBAS (12.11.2008 14:37)

háky stříknout tmelem,do modelu vyvrtat otvor a háky zalepit herkulesem....


Jan Ciglbauer (12.11.2008 5:57)

Akorád pozor na lepení po nabarvení modelu, vteřiňák ti může barvu naleptat.


Ondřej Gelbič (11.11.2008 21:59)

Herkules či vteřiňák


Jakub (11.11.2008 20:13)

Malý dotaz:jak připevňujete háky na maskovací sítě na model?


Jiří Kaštil - začátečník (10.11.2008 13:40)

...ale jaképak vlhké prostředí ??? . Snad ne v bunkru?? To já bych teda nesnes. Nasaď do akce tablety "Ceresit-stop vlhkosti, pomocí kterých se vzdušná vlhkost sráží a voda odkapává do speciální nádobky, a máš po starosti. V řopíku můžeš potom sušit hřiby. Ale pozor, ať potom z příliš suchého vzduchu nedostaneš nějaký záchvat, a nebo aby střelecká lavice neseschla natolik že se rozpadne :-)


Ondřej Gelbič (10.11.2008 10:58)

No on žádný modelářský krámek v okolí není až 20km a tam se mi moc nechce, proto to vyžaduju v papíráku, nejsou schopný objednat další várku, jednou jsem se jich ptal a že příjdou za týden, od té doby uběhl měsíc a nejsou mi schopni vysvětlit proč... Foťák mi stávkuje, dost dlouho jsem ho nechal v řopíku ve střelecké lavici v domení že je ztracen a ejhle objevil se, jenže v tom vlhkém prostředí se sním něco stalo tak nevím jestli ho rozchodím, vyřeším to jinak tak do konce týdne tu snad něco bude.


Petr Kozel (9.11.2008 21:40)

Chtěj v modelářský prodejně "modelářské špejle" nebo tak nějak se to jmenuje. Jsou to vlastně špejle s čtvercovým průřezem. U nás maji v rozměru po jednom tuším až do 10mm. Když jim to vysvětlíš, tak určitě budou vědět co po nich vlastně chceš :-). Hmm, fotka sem včíl !!!


Ondřej Gelbič (9.11.2008 19:54)

No, se stavbou mi to pořád komplikuje dotavatel materiálu. Prkýnka mám, ale furt mi chybí malé trámky takže se nemůžu pustit do bednění. Až zprovozním foťák dám malou ochutnávku ze staveniště. Když už jsem u těch modelů, jako další model bych udělal německou reaktivaci, mohly být reaktivovány i "šestatřicítky" ?


Jakub (9.11.2008 19:38)

Už se těšim na vaše modely, stavba řopíku a to lehce těžké opevnění.Kdy nám je představíte?


Petr Kozel (21.10.2008 8:11)

Řekl bych, že už ne- mám takový pocit, že se to pak rozebíralo a mohlo se to použít znova (asi jako vnější řopíkové bednění).


Ondřej Gelbič (20.10.2008 21:32)

Aha... Jen jsem se chtěl optat byly na staveništi střechy ještě izolovány lepenkou?, třeba střecha nad řopanem a nad boudou pro cement.


viktor makarenko (20.10.2008 15:12)

No...Děj se odehráva v dnešní době někde v Ukrajině. Skupina žoldáku má za úkol prozkoumat jeden opuštěný bunkr. Záhy zjistí že se jedná o opuštěnou nacistickou laboratoř, kde se prováděly pokusy o vytvoření Německého "supervojáka", nikdo ale neví že se jim to tak trochu povedlo a doslova NESMRTELNÍ členové jednotky SS začnou všechny postupně vyvraždovat...


Ondřej Gelbič (19.10.2008 22:11)

Můžu se optat o čem je?


viktor makarenko (19.10.2008 22:08)

:-D Bunkr smrti jsem viděl, a myslím že se to mohlo natočit trochu lépe, jinak myšlenka toho filmu nebyla špatná.


Jakub (19.10.2008 19:52)

Fotky jsou moc pěkné, hlavně krásné nápady.Ten pěchotní srub a pak se mi líbila ta drezína.Viděl jste někdo film \"bunkr smrti\"?


Ondřej Gelbič (18.10.2008 11:47)

Taky nějaké to opevnění http://modely.vojsko.net/plast/clanky/e-day_2008.php


Ondřej Gelbič (18.10.2008 11:32)

Taky jsem se kouknul, velice pěkné


matess (17.10.2008 23:47)

pro petra kozla, www.schusterdiorama-35.cz a prolistuj novinky...


Jája (17.10.2008 18:44)

Kluci, moooc vás prosím o pomoc. Potřebuji někde najít nějakou pěknou fotku řopíku vzor 37A, aby byl vidět ze všech stran. Vygooglovala jsem jen málo zřetelné fotky. Synovec je fanda, na jeden o prázdninách jezdí a moc si přeje dort ve tvaru řopíku k desátých narozeninám. Pošlete mi prosím odkaz na " jir.ne zavinac seznam.cz " Moooc vám děkuju.


Petr Kozel (16.10.2008 14:09)

Hmm, není nic jednoduššího než něčím přispět přeci, ne :-) ???


mtesss (15.10.2008 23:06)

je tu nějak mrtvo,že by okurková sezona???????


Jakub Kadlec (8.9.2008 20:15)

Ten řopík je opravdu malinký.Má délku kolem 10 cm.(celý model s okolním terénem.).Koupil jsem ho v modelářském obchodě za 96,- Kč


Jakub Kadlec (8.9.2008 20:11)

Tak tady jsou ještě nějaké fotky.


viktor makarenko (8.9.2008 16:19)

Petr Kozel: Určitě, nějakou dobu jsem se ted věnoval návrhum "supermoderní gotiky" takže jsem na řopík neměl čas, ted doladím střílnu a muže se začít dělat na finálním půdorysu...


Petr Kozel (8.9.2008 10:25)

2 Martin rajnyš: Tak pěknou 36 jsem zatim neviděl... tlesk, tlesk :-). 2 Jakub Kadlec: Velice zajímací model té 36. Terén je velmi zajímavý- mohl bych poprosit o lepší fotku zepředu i zezadu? 4 Viktor Makarenko: Dočkáme se pokračování sci-fi-D1TO-řopaisu ?


viktor makarenko (7.9.2008 18:42)

Ondro, to je měřítko 1:144... víš vůbec jak je to malinký??? :-D Ten máš hotovej do pěti minut ( osobně vyzkoušeno ) :-)


Ondřej Gelbič (7.9.2008 17:41)

Když tak koukám kde se dá sehnat šimý řopík?


Jakub Kadlec (6.9.2008 20:26)

Také mi zbyl čas předělat dříve zakoupený a odfláklý řopík.Výrobcem je Samek models a je v měřítku 1/144.Nepovedlo se mi přesně vymalovat střílny.Výsledek je ale lepší, než byl předtim.


Jakub Kadlec (26.8.2008 16:00)

Konečně sem dokončil můj model LO vz.36.Je v měřítku přibližně 1:40.Odlitek bunkru je ze sádry, napatinován je olejovou barvu zředěnou terpentýnem a na tom je Agama - patinátor prach.Terén z polystyrénu, na který je nanesena vrstva sádry.Bahno je z kakaa, herkulesu a vody.Dveře jsou potom vyříznuty z plechovky od Pepsi, natřeny a také napatinovány.


Jakub Kadlec (26.8.2008 15:55)

Dobrý, už vim. :-)


Jakub Kadlec (26.8.2008 15:54)

Prosím, jak se sem vkládají fotografie?


Martin Rajnyš (10.8.2008 19:10)

Tak v sobotu se mě konečně podařilo nezapomenout a nafotit v Roudnici mé 12 let staré modely řopíků.Dnes bych zvolil trochu jiné odstíny barev a technologii,ale je to z dob kdy ještě žádné modely bunkrů LO neexistovaly.Objekty jsou zhotoveny z plastových desek různé tloušťky.Střílny 37 jsou sestaveny z balsy.Ucho 37 je jediné odlito ze sádry ,je to na něm vidět v místě vytrženého háku. LO vz.36 má i posuvné uzávěry střílen na měděných kolejnicích a to samé i dveře.Nějak mě nedošlo, že z toho nebude nic vidět,ale ten pocit že tam jsou. Měřítko je 1/48 +-


Ondřej Gelbič (5.8.2008 20:53)

No radši bych si koupil ten posyp než tam dával nějaký čaj.


Jakub (5.8.2008 20:06)

Dobrý den,
konečně jsem se dostal k pokračování ve stavbě mého modelu LO vz.36.Už asi půl roku ho mám vylitý a nabarvený.Dneska jsem z polystyrenu udělal terén.Mám ale dilema, jaký povrch mám použíti.Za celou tu dobu jsem usušil quantum čaje, ale připadá mi to lacinější a nevěrohodné, taky mam k dispozici např. majoránku atd.Takže buď ten polystyren napatlam sádrou a posypu čajem, anebo si koupím v modelárně nějakou profi trávu.Nevím ale, jestli foliáž, nebo posyp, přijde mi lepší foliáž, ale je drahá, tak se mi do toho moc nechce.Prosím poraďte!Děkuju


Lesly (9.7.2008 10:59)

Není zač:-)


Ondřej Gelbič (7.7.2008 14:46)

Jé díky!


Lesly (7.7.2008 13:28)

Ahoj -ohledně té armatury-- vím, že někdo to dělal ze sítěk, z rybářských krmítek. prodávají se v rybářství jsou to feederová krmítka a ty rozstřihli a máš z toho asi tam plát armatury ( klasické čtverečkovaní síťoviny) asi tam 6x5cm...


viktor makarenko (28.6.2008 22:42)

Po dvoudenní chlastačce ve znamení ukončení základní školy jsem se zase dostal k modelum... Na lafetu jsem dodělal optiku a zpracoval střílnu, a byl jsem celkem překvapen tím že vše vyšlo tak jak má, takže lafeta je plně pohyblivá jak jsem sliboval. Foceno mobilem.


Ondřej Gelbič (27.6.2008 19:29)

Zrovna dneska když jsem šel ze školy zašel jsem kouknout do knihkupectví na knihu Plzeňská čára. Při listování jsem narazil na výkres stavby řopíku teda lešení. Knížu nevlastním ale pokud vás můžu poprosit nenaskenoval byste mi někdo tyto stránky ke stavbě?


LUBAS (25.6.2008 15:02)

ahoj.zanechal jsem pár odkazů na mistry dioramat,kouknul jsem na odkaz od tomáše koubele,není to špatné ale v modelářích postupy jsou lépe popsaný i s fotem, ve speciálu modeláře má david špaček podrobný popis tvorby figur a myslím si,že to je supr,jemná brousítka,co používají drahé polovičky na nechty se výborně hodí na modelařinu a jsou mnohem cenově dostupné i ve výběru hrubostí.berte to jako můj názor do diskuze.


Petr Kozel (25.6.2008 7:23)

Dík, šikne se :-).


Tomáš KOUBELE (24.6.2008 22:26)

Stejná stránka jen trochu lepší odkaz http://modely.vojsko.net/plast/jaknato.php


Tomáš KOUBELE (24.6.2008 22:05)

Našel jsem kvalitní stránku o modelaření. Ještě jsem jí pořádně neprolezl, ale kromě modelů jsou tu i rady jak na stromy, listí, sníh, rez a podobně http://modely.vojsko.net/actual.php?od=3


Ondřej Gelbič (24.6.2008 16:01)

Jediný průšvih je v hlavách vojáků jinak se to docela i dá


Jan Ciglbauer (24.6.2008 13:51)

Pokud to budeš dělat 1:35 tak snadno nějaký figurky koupíš. Nějaký jako dělníky bys určitě vybral. Někde jsem na netu četl i návod z jakých vojáčků se dají nejlépe udělat prvorepublikoví po drobných úpravách.
Ale jestli dokážeš udělat figurky sám, tak jsi King... ;-)


Ondřej Gelbič (24.6.2008 13:20)

Omlovám se za chybu, ano dělníky, napadlo mě asi z modelářské hlíny


Jan Ciglbauer (24.6.2008 5:48)

myslíš dělníky?


Ondřej Gelbič (23.6.2008 22:56)

Bednění nebude žádný problém, koupil jsem si v papíráku malé prkýnka široké 0,5 cm a pak ještě široké 1cm, jsou relativně levné a dlouhé, z té armatůry mám strach největší tam si máknu, právě proto se ptám jestli na to nemáte nějkaý zlepšovák :-) ještě přemýšlím jestli povyrýbět dělíky, případně poschánět


viktor makarenko (23.6.2008 22:20)

Střecha nad staveništěm se prováděla vždy, kvuli tomu aby proces betonáže nenarušil déšt´. Armatura jedině z drátu :-) myslím že ve stavebninách typu Bauhaus by měli být k máni dráty všeho druhu. Jo tebe se Ondro chci zeptat jak chceš na tomto modelu staveniště dělat bednění? :-) Já rozhodně obdivuju Ondru že má nervy ( odvahu ) na to aby z kupky drátku složil armování řopíku, na tohle by jsem si i Já netroufnul...Takže jak se tak divám tak tu vznikne další model který nikdo nemá! :-)


Ondřej Gelbič (23.6.2008 21:19)

Já jen těď nachvilku odskočím od této velkolepé stavby, jak dělám model stavby řopíku, poradil byste mi někdo jak vyrobit armaturu? Jo a ještě dotaz v knížce Československé pevnosti od Macouna mám staveniště nad řopíkem zastřešené, dělalo se to takto u každého objetku?


viktor makarenko (23.6.2008 21:02)

Jj díky, měřítko je tedy 1:24 :-). O těch poválečných řopících vím, někde tu mám uloženy i plánky.


Jan Ciglbauer (23.6.2008 19:51)

Zase hrubky! :-)


Jan Ciglbauer (23.6.2008 19:50)

Délka TK37 je 1095mm.
Já sice zastávám klasičtější směr modelů - tedy těch které opravdu existovali, nebo existovali alespoň na papíře, ale jinak pěkné... ;-)
Jinak dvojče TK mělo být v modernizovaném poválečném řopíku - více třeba Utajená obrana ŽO, nebo Novodobé fortifikace. Mohlo by to být zajímavé...


viktor makarenko (23.6.2008 18:41)

Hranatý to nebude, to se nemusíš bát. :-) Měřítko se bude odvíjet od velikosti kulometu, zatím jsem to nepočítal. Kulomet je dlouhý 4,5 cm, dejme tomu že je v reálu stejně dlouhý jako TK vz.37 takže podle toho, pokud mi někdo poskytne přesnou délku tohoto kulometu budu rád, vím že tu je někde délka LK vz.26 ale kde je TK nevím. Jinak Já měřítka moc nepouživám, hlavně u těhle sci-fi modelu, kde stačí jen logicky odvodit některé parametry. :-)


Petr Kozel (23.6.2008 18:18)

Ty jo, luxus !! Ale snad to nebude takhle hranaté- snad bys nechtěl křížit naše krásné řopíky s Atlantikwallem :-) ?? Jo a udělej tu hrubou omítku, ať víme jak to vypadá... A smím se přeptat na měřítko ?


viktor makarenko (23.6.2008 17:11)

Pro Ondru Gelbiče: materiál je papír ( čtvrtka ) akorát hlavně a rukojeti jsou z papírku od cigaret ( dobře se stáčí do ruliček ) pak je tam jeden kloub zajištěný kusem špendlíku. Barvený je to barvou na plastový modely. Jinák dodávam plánek, je to sice dělaný narychlo ale pro představu to stačí, je potřeba ale počítat s tím že některé prvky budou pozměněny atd...ale základ bude stejný. Všimněte si většího prostoru vlevo od střílny, ten je kvuli tomu že schránky na nábojové pásy by jinak znemožnovali využití plné deprese střílny. Jinak ještě dodávam že zamísto výdřevy je v objektu oplechování, jako u TO. Tyto objekty by v reále mohli sloužit jako ekonomičtější varianta TO, v místech kde by nebyla možnost ostřelování dělostřelectvem. Ale tak jako tak to stále řadím do LO.


Ondřej Gelbič (23.6.2008 16:47)

Můžu se jen zeptat na materiál?


viktor makarenko (22.6.2008 23:44)

Šestadvacítka si na využití počká, nyní dělám tenhle sci-fi projekt. Ano zdi budou tlustší, jinak většina vybavení bude schodná s tím co známe, ventilátor bude větší i s filtrem (!), odpad nábojnic bude přes větší odpadovou lavicí, diamanták tu nebude. Pudorys dodám. Jinak díky za chválu!!!


LUBAS (22.6.2008 22:43)

viktore,chtěl jsi pár tipů,můžeš zkoušet,zkoušet.....


Petr Kozel (22.6.2008 21:08)

Tak to bude asi massakr, Viktore !! Do něčeho podobného bych se asi neměl odvahu pustit. Ale brousím si zuby na nějaký ten zimní řopík (konečně vyzkouším tu jedlou sodu...).
PS: To D bude asi trochu větší ne ? Přece jen větší prostor pro manipulaci s dvojčetem, širší střílna ve stěně- ta asi bude mít vyšší odolnost ne ? A taky bys neměl zapomenout na výkonnější ventilaci... Jak bude řešen odpad nábojek- do lavice nebo ven do diamanťáku ? Docela rád bych viděl půdorys jestli tedy nějaký máš připraven (asi nebude v měřítku...). Hm a ještě nějaký příruční sklad střeliva by to chtělo...
No jinak jsem hodně zvědavej co z toho vznikne... Jo a co je s tou šestadvacítkou doleji, což :-) ?


viktor makarenko (22.6.2008 20:55)

Ano, lapač a šestadvacítka... ještě je tam vidět část pušky vz.24... Jinak mohu říci že lafeta je hotová, až na spodní odměrný segment. Na fotkách je vidět že je poněkud křivá, to se ale vyrovná při instalaci lafety do střílny a již zminováného odměrného segmentu, který na sebe převezme většinu tíhy... Navíc jsou už napevno osazeny kulomety a schránky na nábojové pásy, které jsem umístil poněkud neobvykle ( porovnejte s lafetou střílny M z TO). Tohle je výhoda sci-fi řopíku, vše si mužete udělat jak chcete, a nepotřebujete nic oměřovat atd... :-)


Ondřej Gelbič (22.6.2008 18:45)

Pěkné, pěkné, ale já bych něco takového nesved, koukám v pozadí že je lapač a dvacetšestka :-)


viktor makarenko (22.6.2008 11:10)

Pokrok... Doufám že se stanu inspirací pro mnohé modeláře kteří nemají co dělat a chtějí zkusit něco nového :-)


viktor makarenko (21.6.2008 20:39)

Tak jak jsem kdysi naznačil, rozpracoval jsem poměrně neobvyklý model "řopíku". Jedná se o jakousi sci-fi verzi objektu typu D, v podstatě se od normálního objektu vz.37 moc lišit nebude, až na to že střílna bude určena pro dvojče těžkých kulometu (!) tedy střílna M známa z těžkých objektu. Zbraně jsou samozdřejmě fiktivní ( říkejme tomu "těžký kulomet vz. 40" ). Základní nákresy mám již hotové, podařilo se mi již dokončit oba kulomety a rozpracovat lafetu ( již potřetí jsem si zahrál na projektanta lafet :-) a řeknu vám sranda to není ) pokud vše pujde tak jak chci tak lafeta bude plně funkční, pohyb livá jako "originál".


Petr Kozel (12.6.2008 13:19)

Pro zasmání: řopíkové těžítko typu D2, materiál: hlína, barevné lazury- vypáleno v peci. Autorem je spolubojovník Jiří Kozel- vzniklo o při modelování na volné téma při hodinách VV před několika roky :-).


LUBAS (8.6.2008 18:13)

pár triků. pavel švejda popisuje v modeláři 2004/5 výrobu listí z přírodních zdrojů. A 2004/7 pařezy a kmeny z balsy. martin schuster v 2005/9 má napsaný postup na krajinu,stromy, na svých www má postupy na smrk a vrbu,


Petr Kozel (6.6.2008 7:41)

Břízky běžim vyzkoušeti :-). Fotečky šup, šup sem :-).


Martin Rajnyš (5.6.2008 22:43)

Zatím sem jen tiše z povzdálí sledoval.Tak se také zapojím.Modelařím bez mála 20let.Dobré výsledky lze v měřítku 1/35 u listnatých stromů dosáhnout použitím jehněd z břízy.Když se rozdrolí jsou z ní krásné lístečky.Vhodné na opadané lístí i na strom samotný.Jinak logr z kafe usušený na topení (nebo jinak) je super posyp.Někteří co se zůčastnili ukázky v Sazené jako diváci mohli vidět mou tvorbu maket LO v m-1/48.pokud si vzpomenu d,nafotím a dám foto.


Miloš Doležal (5.6.2008 14:56)

To: Petr Kozel - německá armáda je koupený set, jakož i ježci, jeden maník má i plamenomet, je to tam špatně vidět, ale je tam. No jo kamufláž, však je to pár let starý :o)))


Tomáš KOUBELE (5.6.2008 12:03)

Přece jenom každý máme nějaký ten svůj léty osvětšený postup, který nechceme dále rozšiřovat především kůli konkurenci, že?! (-:


Petr Kozel (5.6.2008 10:31)

A co je tedy ta tvoje "specialitka" ? Jestli to tedy není utajené :-). Z té fotky to nějak nejde odhadnout...

PS: Nevadilo by vám umístění vašich řopíkových modelů na mnou níže zmíněných stránkách ?


Tomáš KOUBELE (5.6.2008 10:10)

Podložka je vyřízlá z dřevotřísky kůli váze, na ní je potom nahrubo umístěna moje "specialitka" a finálovka je omazání boků sádrou a vybroušení. Po celé této přípravě je zbytek dotvářen a barven.


Petr Kozel (5.6.2008 9:29)

Myslím. že vaše rozmíšky jsou zbytečné. Ať si každý dělá co chce a jak chce, hlavně když výsledek vypadá dobře. Jinak s listnáči problém není, jen je třeba ten strom splést z dostatečného množství pramenů drátů- ale s jehličnany je to už podstatně horší :-) Je ale třeba koupit foliáž na obalení větviček....
To M.Doležal: Pěkné, máš tam i člověka s Panzerschreckem ! Vojáčci jsou koupení nebo sis je vyráběl ? Tomu řopíku by slušela malinko střízlivější kamufláž tedy.
To T.Koubele: Pak 40- velice pěkné. Podložka je odlita ze sádry? Listí ani trochu nechybí- podzimní momentka přeci , ne :-) ?


Tomáš KOUBELE (4.6.2008 22:08)

Ještě se mi podařilo vyštrachat fotografii mého prvního diorama.. uznávám, že použitím listí na ten strom by to vypadalo lépe, ale šlo v podstatě o průzkum bojem (-:


Tomáš KOUBELE (4.6.2008 22:05)

Myslím si, že za pokus to určitě stojí, nesmí se teda použít silikon, ten je i po vytvrdnutí mastný a jen těžko přetíratelný! Určitě by hodně pomohlo udělat např. základ z toaletního papíru a zbytek dodělat tím akrylem, ten se totiž ve větším množství špatně tvaruje. Dobré výsledky jsou i s dotvářením terénu třeba na již zmiňovaném polystyrenu.. i když osobně raději používám jiný a efektivnější postup (-;


Miloš Doležal (4.6.2008 21:57)

Zdar,nedá se to s tady profi modeláři srovnávat, ale co by, že jo :o)))


Jiří Kozel (4.6.2008 21:17)

Jinak tady nějaká fota. Ty borovice dělal brácha...já ten zbytek.
Postup bych řekl, že je patrný z obrázků... Samozřejmě se zeptejte jestli neni něco jasný...
A ještě jen tak taková schémata stromů, někomu třeba pomůžou.


Jiří Kozel (4.6.2008 20:58)

Tomáši, to s tim tmelem bude asi lepší než ten toaleták...musim někdy vyzkoušet...


viktor makarenko (4.6.2008 20:04)

Přiznám se že pařezy, spadlé kmeny a vrby jsem ještě nedělal. :-) Tvuj návod na výrobu vrby ja zajmavý


Tomáš KOUBELE (4.6.2008 20:02)

Koukám, že způsobů jak vpravit přírodu do diorámat je požehnaně a každý má svůj osvětšený způsob, proto nevím nad čím se tu kolega Lubas rozčiluje?! Způsob použití drátu, toaletního papíru a dalších běžně dostupných věcí pro výrobu stromů je popsán skoro v každé knize o modelaření se spoustou dobrých výsledků. Osobně bych také neinvestoval do běžně dostupných stromů a keřů. Mě se například osvětšilo místo toaletního papíru použití akrylátového vodou ředitelného tmelu nanášeného a dotvořeného pomocí štetečku.


LUBAS (4.6.2008 19:39)

viktore,jak by jsi ztvárnil starý pařez,starý padlý kmen? s podžimním listím. vrba se věrohodně ztvární z balsy,mikrovláken a majoránky,


Jan Ciglbauer (4.6.2008 19:33)

Já tedy bych si určitě hotové stromky a keře nekoupil. Jednak je to škoda peněz a neni nad to si to udělat sám. A hlavně - ty hotové se mi často moc nelíbí a věřte že se doma dají udělat daleko hezčí...
Na kmeny stromů - třeba listnáčů a borovic je ideální kus měděného kabelu ze kterého stáhnete bužírku a drát který je spletený z více drobných rozpletete a různě vytvarujete výčnělky, větve a podobně...
O tom ostatně doufám řekne více kolega Kozel a hodí sem nějaké foto, protože je má právě rozdělané v různých stádiích.


viktor makarenko (4.6.2008 18:37)

Ok. Takže by mě jenom zajmalo jak vypadají ty věrné kopie? nemáš fotku? Možná tím myslíš ty drobounké lístečky co se prodávaj ( netuším z čeho to je ale je to opravdu miniaturní - a máš hned několik druhu ) a z těch se dá udělat věrný strom, ale nikde jsem neviděl že by to někdo zkoušel...tedy až na několik vyjímek kteří ale z toho dělali opadané listí a několik jich dali i na větve...Já jsem byl odjakživa veden tímto směrem, tedy využívat všechno co je po ruce, a nevidím problem v tom použít toaleták...Znám lidi co dělaj bahno na tanky z ROZŽVÝKANÉ kávy... ale to už je podle mě přehaný.


LUBAS (4.6.2008 17:35)

viktore,v životě by mne nenapadlo,kupovat stromky,imitaci trávy z molitanu,co používají vláčkáři,existují věrné kopie keřu,stromu v jiné podobě,nežli je tvuj postup,A tomu věř!!! co místo toaletáku,molitanu třeba balsa,kořínky,mechy,trávy,kura atd, Dotaz? jak napodobíš hrubou omítku na opevnění,prasečí ocásky,mřížová vrátka u vstupu Muj záměr je vyvolat praktickou a fungující diskuzi ,kde se muže každý vyjádřit.?


viktor makarenko (4.6.2008 16:11)

Hehe...tohle řekněte někomu z rozhodčích na modelářských akcích a ti Vás budou hnát až za ural...Věřil byste tomu že hlavně kulometu co vyrábím je papírek od cigaret??? stočený do ruličky o průměru až 0,8 milimetru??? Kuru dokonale imituje právě zminovaný toaletní papír, je měkej a dobře se lepí a po zdvrdnutí vypadá přesně jako skutečný kmen. Proto mě zajmá Váš postup výroby, kupovat již hotové stromy ve vláčkářství??? Pro příklád přikládam fotku listnatého stromu vyrobeného ze speciální směsi molitanu, kmen je z plastu ( součást sady zakouopené v Německu ) , pak jehličnan a nakonec molitan jako popínavý keř na zdech domů... No řekněte nevypadá to jako pravý strom??? Nakonec mužu říci jen jedno: nic věrohodnějšího neexistuje. A člověk schovaný za přezdívkou LUBAS at si pro příště rozmyslí zda je rozumný se navážet do držitele již několika ocenění ve státních modelářských soutěží :-)


LUBAS (3.6.2008 23:01)

jak popisuje viktor makarenko výrobu stromu,keře,trávy,tak s tím nelze souhlasit! jaká je výroba smrku,opět molitan a toaleták? to snad nemyslí vážně?! a co kura,jak ji napodobit??


viktor makarenko (3.6.2008 22:13)

O hrubé omítce se tu již psalo: namazat objekt herkulesem a posypat hladkou moukou - nic těžkého. Keře se dají vyrobit z kousku molitanu které se prodávají v modelářských prodejnách...Moje doporučení: sežente si speciální sadu kde máte jakási vlákna propletená s drobným molitanem ( stačí si jen odstříhnout potřebný kus a rovnou nalepit na model - dokonalá imitace keře! - pozor pro tuto vymoženost jsem jel až do Německa! ) Stromy taktéž molitan ( akorát kmen smotaný z drátu a následně oblepený toaletním papírem a natřen - nejlépe několika ruznými odstíny hnědé ) pokud bude zájem popíšu i výrobu jehličnanu. A tráva jako posyp se dá bez problému sehnat v modelářské prodejně...


LUBAS (3.6.2008 21:39)

pánové,jaké budou vaše příspěvky na téma:tvorba hrubé omítky na modelu opevnění,modelové ztvárnění keřu,stromu,trávy??


Petr Kozel (2.6.2008 13:15)

Pánové, kdybyste měli chuť, tak: http://www.pkmodely.estranky.cz/


Libor Martinů (1.6.2008 5:04)

V případě mřížek výduchu typu L se s největší pravděpodobností používalo i vkládání do bednění. Našel jsem to ve dvou případech v úseku K-3. Vchod byl podle všeho průchozí, což dokládají občasné otisky bot na nedokončených podlahách.


Ondřej Gelbič (31.5.2008 18:30)

Díky za vyčerpávající odpověď, zrovna plzeňskou čáru nemám, ale už bych si ji měl pořídit protože spousta lidí se na ni odkazovalo, že tam jsou skvělé výkresy


Josef Frančík (31.5.2008 14:27)

Pozn. -III- Popisované znaky jsou zpravidla čitelněnjší u LO z r. 1938.
Dále u železných prvků vkládaných do betonu bylo v případě že daný prvek scházel při betonáži Lo, vynecháván otvor, případně kapsy pro pracny. Po sejmutí bednění pak byly tyto scházející prvky vkládány dodatečně. Což v praxi znamená, že muselo být vybedněno i příslušné místo pro dodatečné osazení příslušného prvku. V případě rámu panc. dveří měl být vynechán do úrovně hrubé podlahy i stupeň pod tímto rámem - tedy práh. Toto bylo dobetonováno až společně s vložením rámu dveří po jeho dodání.
Model LO při stavbě je zajímavý nápad. Pro tento účel je vhodný i plánek rampy a příslušného lešení včetně vyznačení míst násypných rour na str. 82 ve zmíněné knize. V knize lze nalézt i řešení výkopů v ploše rozšířené stavební jámy.


Josef Frančík (31.5.2008 14:24)

Pozn. -II- Mřížky výduchů a sání ventil. byly osazovány až po sejmutí vnějšího bednění. Také i háky pro maskování, ale zde jsou v některých oblastech dokazovány i jiné postupy při osazování háků. Je v tomto případě mnohdy individuelní postup firem. V některých ús. (Rabštejn) bylo použito i bednění velkoplošné s pomocí čtvercových vložených plechů mezi zdivo a bednění, které mělo ušetřit řezivo pro další stejné použití. Na vnějším zdivu je to dodnes u některých Lo patrno. Bednění v místě zaoblení zdiva u přechodů do střešních partií mělo být vkládáno postupně tak jako u celého objektu spolu s postupně se zvedajícím zdivem Lo při jeho betonáži. Přičemž ramenát (tj. dočasná tesařská konstrukce) měl být vnější. Ale u zaoblených částí je dokazován i odlišnější postup s použitím ramenátu vnitřního, přičemž po jeho vyjmutí ze zdiva po sejmutí bednění bylo dané místo dopracováno až ve finále. Tedy zase individuelně dle firem. Tento postup ale nesouhlasí s nařízeným postupem stavby dle předpisu vojenské správy.


Josef Frančík (31.5.2008 14:21)

Pozn. -I- Nemám takovou dobovku.
Snad by napověděl polírní výkr. Např. uveřejněný v knize Plzeňská čára. Zde k vidění hlavně půdorys. řešení typů A180n + zes., B1-80n + C1, C2 a E, zde ještě i v řezu I-Í.
V žádném případě se zde nedá nalézt bednění vchodu v místě vstupu do Lo. Toto bednění bylo odstraněno po vybetonování objektu a není na plánech vyznačeno.
U Lo C je pak vnitřek bez bednění, ale některé podkl. u tohoto Lo s vnitřním bedněním počítalo. V tomto případě ještě není zcela přesně vše známo. V reálu se ale bednění uvnitř tohoto typu nenalézá.
Bednění vnější při stavbě Lo bylo dle mých znalostí (bez dobové foto) vždy průběžné i v místě stř. minim. až do doby přijaté změny umístění stř., tj. posunutím o 33mm do vnitřku kasematy. Ale pozor u zes. typů, zde se muselo bednit i tvarování ozubů v betonu. Podobně jako u vchod. stř. které mělo vlastní bednění včetně vytvarování vstupních ozubů. Také u vyústění Gs a výduchů bylo bednění průběžné. Proto bylo při kolaudacích mnoho stížností na spodní nezaoblené vyústětní Gs. Protože se na tento požadavek při dokončovacích pracích mnohdy zapomenulo.


Ondřej Gelbič (31.5.2008 10:47)

Omluvte ty chyby psal jsem to narychlo


Ondřej Gelbič (31.5.2008 10:46)

Na bednění vchodu jsem se tu užd jednou ptal, ale jak mi Vladek Vácha psal na vhtm.valka.cz že to tam najdu tak jsem nic nenašel, možná jsem slepý. Nemáte nějakou dobovku? Já jen že už mám v plánu delší dobu udělat betonáž řopíku a jedniné co nevím jak udělat to bednění vchodu, jo a ještě malí dotaz, střílny byly bedněním zakryty nebo ne?


Petr Kozel (31.5.2008 6:00)

No, nebylo to myšleno OBECNĚ, ale pouze jsem napsal své OSOBNÍ stanovisko... Ale diky za poučení :-)


LUBAS (31.5.2008 0:32)

co napsal petr kozel ohledně sádry,není tak zase pravda.! není sádra jako sádra, kvalitní sádra se nechá bez problému brousit,řezat,frézovat,leštit atd. Pro modelářství jako stavby budov,bunkru,jednoduších forem jednoznačně kvalitní sádru doporučit.Kvalitní sádry používají zubní laborky a naopak nekvalitní sádry,které jsou měkké se prodávají v drogerii.Oproti tvrdému kartonu má sádra mnohem lepší opracovatelnost,stálost materiálu.


Petr Kozel (29.5.2008 21:45)

Předem je třeba říct, že sádra se pro tyto účely opravdu moc nehodí. Jednak tuhne moc rychle a po vytvrzení se dost blbě brousí. Jestli si myslíte, že "Alej" je celá ze sádry, tak to není pravda, ač to tak může svrchu vypadat. Všechno jsou to tvrdé papíry pouze potažené vrstvou sádry. Nehledě na to, že odlitek by nebyl tak přesný (a ani lehký- jako ba váhu :-)). Brácha dělal sádrový pěchotní srub 2krát- poprvý N-S 79 a pak N-S 85. To druhé posloužilo jako pokusný cíl při ostřelování vzduchovkou, prvé leží na poličce a sedá na to prach. Navíc je ta "Hrobka" přikrytá bordelem, aby to nebylo moc vidět. Byl pokus o bednění z tvrdýho papíru, sice se to brzo promočilo, ale sádra brzo zaschla. Sice existuje i modelářská sádra, ale zas takový rozdíl v době tuhnutí neni. Jinak bych moc se sádrou nepracoval, lepší je ten akrylátový tmel (kolega Honza C. ostatně tuto metodu od nás převzal :-))- schne rychle a snadno se brousí... Já osobně používám samotvrdnoucí modelářskou hmotu, prodává se buď bílá nebo v barvě terakoty. Řekl bych teda, že je pevnější než ten tmel a taky se dá brousit. Nevýhodou je že, to při vysychání praská (při velkejch vrstvách)- je tedy nutno překrýt dalším nánosem. Po zavadnutí se to dá pěkně zahladit prstem namočeným ve vodě. Takže tedy sádra rozhodně NE (aspoň für mich :-))


Jan Ciglbauer (29.5.2008 21:19)

Já používám hlavně tvrdý papír a rádiusy tvaruji brusným akrylátovým tmelem, který pak do finálního tvaru dotvořím jemným brusným papírem.


Jakub (29.5.2008 19:38)

Obdivuji všechny vaše modely.Používali jste sádru?Jak jste zhotovili formu?Já jsem dělal jednoduchoz formu na vz.36 a sádra mi vytekla na stůl, na koberec.Pak jsem zapilovával čelní stěnu a trochu se mi odštípl hořejšek a taky se mi poškodila střílna.Za jakékoliv tipy děkuji


Petr Kozel (27.5.2008 15:56)

Pájku bych nedoporučoval pro lidi , co to chtěji mít rychle. Stačí chvilka nepozornosti a jste skrz polystyren, což pak není dobré... zvlášť, když je pod ním vaše končetina :-)


Jan Ciglbauer (26.5.2008 10:35)

Omluvte mé hrubky, nevíte za jakých okolností a rychlosti jsem to psal... :-)
K tvarování polystyrenu by mohl tady kolega Kozel také poradit metodu s pomocí pájky. Nevoní to, ale u menších měřítek se s tím třeba zákopy dělají dobře.


Petr Kozel (25.5.2008 21:55)

Tak abysme jenom nekritizovali... Odvážil jsem se malinko napatinovat "Alej" a výsledek se myslím docela povedl. UPOZORNĚNÍ: Tento model nebyl testován na zvířatech !!!
Naše kočka na tom bunkru vypadá jako Godzilla :-)


Ivo Vondrovský (25.5.2008 21:05)

Taktéž "posypat" prosím psát s tvrdým y.


Petr Kozel (25.5.2008 20:37)

Polystyren se píše s tvrdým Y, Honzo :-) Jinak na polystyren je též výborná věc ostrý kuchyňský nůž. A kdypak uvidíme nějaký ten výsledek CNC hrátek ??


Jan Ciglbauer (25.5.2008 18:59)

Nejlepší je polistyren. Brusným papírem ho vytvaruješ do popžadovaného tvaru. Pak ho polepíš toaletním papírem namočeným v roztoku herkulesu s vodou a po zaschnutí nabarvíš na tmavě hnědo. Pak už můžeš rovnou potřít lepidlem a posipat modelářskou travou, nebo ještě potřít hlínou, posypat pískem a podobně co hrdlo a řopík ráčí....


Jakub (25.5.2008 14:02)

Dobrý den, prosím, jak nejlépe stvárním terén?Mám odlitý model vz.36, ale nevim jak nabarvit a jak na terén.Děkuji.Jakub


V.Pokorný (21.5.2008 20:26)

Osobně si myslim,že to vyjde na stejno, lepši je to v tom, že by se pak mohlo dělat vic modelů, ale to já nepotřebuju.


ivanf (21.5.2008 20:01)

já si myslím že ta forma by byla nejlepší a jednoduší když by to byla dělená forma


V.Pokorný (21.5.2008 19:50)

No tak musi se taky nastavit odpovidajicí řezné podmínky. O vyfrezování formy jsem také přemyšlel... Uvidiíme :-)) třeba se do nečeho pustim...


ivanf (21.5.2008 18:20)

já vym že stakovejma malejma frézama je unás problém unás ve škole se rychle lémou :-) a nešlo by vymodelovat formu a pak to do ní odlejvat?


V.Pokorný (21.5.2008 15:46)

Tak to je nejmenší problém, na svojí mašinu mam frézy od 0,6 do 80mm. Samozřejmě se neda udělat všechno, nějaké kusy by se museli ručně.


stoupa (21.5.2008 11:28)

jesli můžu doporučit tak na výkresovou dokumentaci je dobrá knížka Plzeňská čára


ivanf (21.5.2008 7:56)

tam v případě frézování celého řopíku bude asi porblém z velikostma frézi ne? pokud to nebude nějakej obr model


V.Pokorný (20.5.2008 21:57)

To že se něco dělá na CNC neznamená, že to je rychle :-))) že se zapráší, odletí pár špon a je hotovo :-))) na CNC soustruhu je to fofr, to jo... ale na CNC Fréze rozhodně ne :-)

Jinak o vyfrézování střilen na fréze jsem taky uvažoval, ale zatim nemam vykres a jsem na to moc linej :-D taky jsem uvažoval, že si vyfrezuju celej řopík :-) třeba se do toho někdy pustim :-)))


Milan Mayer (20.5.2008 20:51)

Mohl bych taky poprosit o ten výkres, rád bych si zkusil 3D virtuální model po tom co dokončím Trmickou 36-tku


ivan fuksa (20.5.2008 17:52)

mohl bych kdyžtak také poprosit o ten výkres: já totiž plánuju pokus že místo sádry použiju betonovou směs a železo :-)


ivan fuksa (20.5.2008 17:50)

tak an CNC to bude otázka minuti ne?


Ondřej Gelbič (20.5.2008 14:47)

pro:LUBAS mohl byste mi je poslat?


Jan Vlček (20.5.2008 7:44)

to Jan Ciglbauer,
Centrum mám v práci a takový drobnosti mi tam kluci udělaj. Programy si dělám sám a mám jen strach aby mě někdo nevyhmátnul ... :-)


LUBAS (19.5.2008 22:32)

mám doma výkresy a naměřené míry na řop A-140 ( forma před dokončení) a připravuje se velký bunkr vše 1:35,


Jiří Kaštil - začátečník (19.5.2008 19:20)

Já jsem zkusil férové měřítko 1:1.....akorát se to pak blbě fotí....málem jsem spadnul ze stožáru...uáááá


Martin Miřejovský (19.5.2008 17:09)

Mate moc hezký modely. I já před pár lety zkoušel modelařit. Ale nakonec jsem od toho upustil. A když se na ty svoje výtvory dívám dnes s odstupem, myslím, že jsme udělal tehdy dobře...


Jan Ciglbauer (19.5.2008 8:51)

Ty máš doma CNC frézku? Nebo si můžeš hrát v práci? :-)


Jan Vlček (19.5.2008 7:26)

Je to modelovaný v Unigraphics NX 3, tam to jde skoro samo :-). Hlavní účel bylo udělat model střílny a CNC program. Zatím mám formičku na měřítko 1:35, tak se pokusím něco vytvořit ...


Tomáš KOUBELE (16.5.2008 18:26)

Pěkný, pro COD jsem měl jeden čas na PC dělanou menší mapu se třemi řopíky vyzbrojenými MG (-; Bohužel už nebyl čas k dokončení a následoval DELETE..


Petr Kozel (16.5.2008 15:03)

Jo, tak tohle bych chtěl umět v PC taky...Hmmm 3D databáze.......:-)


Jan Ciglbauer (16.5.2008 12:20)

Taky model... :-)


Jan Vlček (16.5.2008 12:15)

Posílám fotku modelu, bohužel pouze v binární soustavě .. :-)


Jan Ciglbauer (16.5.2008 6:57)

Vida jakou zajímavou diskuzi může vyvolat takový model... :-)


Jan Ciglbauer (16.5.2008 6:54)

Most v Suchdole měl být zničen, v prostoru našeho řopíku pak trať a drážní domek. Ale vzdálenost mostu 5km od linie je dost na to aby mohla být silnice znovi využita k útoku na linii. V archivu nic o změně provedení zatarasování nebylo nalezeno, takže model představuje myslím nejpravděpodobnější variantu jak by to v roce 39 vypadalo, ale kdo ví jak by to vše nakonec bylo... :-)
Ještě jak jsi psal Martine, že bys závoru posunul přímo do překážek aby tam nemuselo být prodloužení překážek. Tak jak je na modelu je závora přímo v ose střílny našeho řopíku, který tak může krásně postřelovat celý prostor před a za závorou, kdyby se to posunulo, ochrané zídky by vytvořili hluché místo kde by se mohl skrýt nepřítel. Otázkou je zda by to prodloužení bylo z jehel, nebo jen rozsocháči...


Martin Břinda (15.5.2008 22:34)

Nám už je to celkem jedno, my už střílny nesháníme. Je taky možný, že by viděl něco jinýho, ale je zajímavé, že si toho všimnul, aniž by věděl, že v okolí byla linie. Může to být po povodni utopené v bahně nebo odstaněné úplně.


Petr Kozel (15.5.2008 22:33)

No takhle jsme to s Honzou vyprojektovali a přestavovat to rozhodně nebudu, protože se mi to takhle líbí. Tady je doopravdy problém, že opravdu nikdo nemůže vědět, jak to mohlo vypadat, když se to plánovalo a pomalu nic z toho tam nebylo. No nevím, jestli to bude někde vystavené :-) (doprava, křehkost, atd...). Já jako modelář-amatér si stavím modely pro radost a pokoukání, ale i tak jsem rád, že se vám to aspoň líbí (konstruktivní kritika kolegy Niče je přínosná). Až to někdy zase pokročí, tak hodim zase pár fotek...

PS: Jen házejte další modely, ať se pokocháme. Jen houšť a větší kapky...


Nič Martin (15.5.2008 21:58)

Ještě k závorám. Výstavba závor v dalších sledech byla opravdu plánována, ale množství realizovaných závor bylo nižší než v prvním sledu přímo na hranici a v těchto případech se hodně přihlíželo k jiným možnostem zatarasení komunikací. Např. v oblasti Mladkov - Teplice-Šanov bylo navrženo ve dvou pořadích výstavby množství přehrazení (závor). Mapy s vyznačenými polohami byly následně vráceny na Velitelství II.sboru s tím, že navrhovaná zařízení v místech mostů není nutno stavět a bude realizováno v rozvrhu ničení pokud již dříve nebyl most opatřen stálým zařízením k ničení. U dalších postačovala terénní realizace překážky a kde nebylo možnost ani jednoho řešení měla se realizovat závora. Námitka že zde není žádný most je oprávněná jen z části. Pouhým pohledem na mapu lze zjistit, že cca 5km v předpolí se nachází dokonce dvojitý most přes,velmi slušnou překážku, Lužnici. Tento most je navíc relativně dobře bránitelný polními postaveními v zástavbě Suchdola n.Lužnicí. Po pročtení směrnic pro zatarasování v dalších sledech se spíše přikláním k možnému finálnímu řešení v podobě stálých zařízení k ničení na suchdolském mostě (tato realizace je levnější a neméně účinná než závora) a rozsocháče na silnici mezi řopíky.


Jan Ciglbauer (15.5.2008 21:52)

Tak k té první poznámce - brněnská lafeta, uzávěry střílen. V devadesátých letech užíval bunkr jako muzeum kolega Karel Jiříček, pak tam byl už jen občas, ale lafety a uzávěry tam nechával.
No a k té střílně, bunkry kolem břehů Lužnice byli úplně vytěženy, tak se mi to s tou střílnou nějak nezdá, i když třeba v rumišti našeho souseda byl nalezen celý granátový skluz... Ostatně pokud máš Svitákovu kníhu o opevnění na Jindřichohradecku, můžeš se podívat kde přesně tam bunkry byli a jak se změnilo koryto řeky.
No a o vystavení tohoto Obrmodelu asi napíše kolega Petr Kozel sám, mě by se to třeba jednou líbilo před bunkrem když tam budeme a bylo by to nějak proveditelné, ale uvidíme...


Martin Břinda (15.5.2008 21:37)

Když vidím model objektu 184/65/A-180z. Tak jsem si vzpoměl, jak jsme byli u tohoto řopíku rok po povodni z roku 2002, ve střílnách byly čepy brněnských lafet, uzávěry hlavních střílen a periskopy. Ale o čem chci napsat, brácha jel rok před povodní ze Suchdola Lužnici, (která je kousíček od tohoto objektu). A viděl ve vodě růžek hlavní střílny, jelikož si myslel, že to není možné, tak se nevrátil a nechal to být. A když přijel domů, tak jsme koukali, že tudy vedla linie. Na toto místo jsme se jeli podívat v roce 2003, sice bylo málo vody, tak jsme mohli jít částečně i korytem řeky, ale třílnu (ani její část) jsme po povodni změněném korytu nenašli.


Ondřej Gelbič (15.5.2008 19:17)

Hm, pěkný model a bude někde vystavený jestli vůbec někde bude?


Petr Kozel (15.5.2008 7:47)

No tak teď už to bourat nebudu, že. Kolega Sviták píše ve své knížce na s. 98 u objektu 65: "...mezi objekty 65 a 67 rozsocháče, silnice a železnice připraveny již 28.9.1938 k odstřelu (přes silnici plánována závora- v poznámce pod čarou je psáno toto: "jedná se o závory 2. sledu zvláštních zařízení na komunikacích, jejichž výstavba byla naplánována na rok 1939"). To samé viz. s.44, pak s. 54. Pak v seznamu na s.55 položka 34. Pak také přepis originálního pamene na s. 238- viz příspěvek kolegy níže. A opět poznámka k prameni: "2. sled...naplánovaná na rok 1939". Tedy- v roce 1938 zřejmě ta silnice přehrazena rozsocháči skutečně byla (nebo nějak improvizovaně), protože plánovaná ZZ 2. sledu nebyla ani započata. Navíc to byla stejně jako dnes poměrně frekventovaná komunikace- měla být tedy průchozí pro pěší i vozidla. Takže ten model by opravdu mohl být plánovaný stav- alespoň dle dochovaných pramenů.


Jan Ciglbauer (14.5.2008 22:13)

Cituji z archivního plánu překážek: "Na silnici Třeboň - České Velenice provede se závora."


Nič Martin (14.5.2008 21:43)

Pěkné, ale co ten Ippen. Téměř 8km vzdušnou čarou od čáry a po silnici cca 15km. Obávám se že v této konfiguraci terénu by nebyl Ippen ani v roce 1939. Zde by došlo s největší pravděpodobností k zatarasemí komunikace rozsocháči kterému se dávala přednost před budováním zvláštních zařízení v dalších sledech. A i kdyby tak se měly budovat zjednodušené tedy max. jen zídky bez prodlužujících křídel z kolejnic. Takže ty kolejnice ani nemohly být propleteny drátem. Reálnější (odpovídající skutečnosti) by bylo posunout zídky se závorou více do řady rozsocháčů aby tyto na ně po obou stranách navazovaly.


Petr Kozel (13.5.2008 16:36)

Tak to tady zas malinko oživíme...Tohle je další z větších- opět zdaleka nedokončených- projektů: MAJDALENA 1939- jde o model našeho řopíku 184/65/A-180Z i s bezprostředním okolím v měřítku 1:120 (kvůli kolejím v měřítku TT...). Proplétání překážek je velice úmorné, Výroba borovic taktéž započala. Teď ale na tu věc bohužel neni čas ani chuť :-(...


Tomas (16.4.2008 17:34)

Zdravím pánové. Měl bych jeden dotaz. Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s modelem Těžký objekt MO - S 19 "Alej" v měř. 1:230 od Samek models. Jestli ano tak mi prosím napiště rozměry modelu atd.. Pište na e-mail
Dík
Tomas


Petr Kozel (21.3.2008 19:33)

No to bude tím, že tahle věc už je poněkud staršího data a tehdy mi byla jakákoli měřítka prostě buřt, stačil mi zvětšený půdorys...Kdyby existovaly původní fotky tohohle modelu, tak by ses asi hodně zasmál :-).


Jan Ciglbauer (21.3.2008 16:10)

Pěkné, ale koukám že máš s určováním měřítka problémy nějak často... :-)


Petr Kozel (21.3.2008 15:40)

...Boudo, Budko kdo v tobě přebývá ?...To jsem já, čecháček- pojď si pro nás, fricku, jestli to dokážeš...

Tady je již napotřetí přestavovaný K-S22a Krok v blíže neurčeném měřítku. Inspiroval jsem se jednou dobovou z Malého průvodce po tvrzi Bouda. Bylo to již po záboru, proto ty kříže :-).


Jan Ciglbauer (15.3.2008 15:39)

na to nemám tolik papíru a sádry...


Tomáš KOUBELE (15.3.2008 13:26)

Já osobně bych to viděl na lepší soutěž. Kdo vyrobí nejlepší 26-ku, já pak uspořádám výběrový konkurz a vítězný model se pak bude skvět na čestném místě v našem připravovaném muzeu. Pro začátek navrhuju měřítko 1:1, které se dá také pěkně propracovat.. ((-:


Jan Ciglbauer (15.3.2008 13:18)

Jo, jo, taky bych to viděl na 35ku


Ondřej Gelbič (15.3.2008 11:38)

Napadlo mě třeba 1:35, je to větší a lepší (teda aspoň pro mě) a dá se to pěkně propracovat


Ondřej Gelbič (15.3.2008 11:33)

Jo skvělý nápad jen to měřítko, ale s kolegou Ciglbauerem souhlasím


Jan Ciglbauer (11.3.2008 16:43)

Tu Váhu jsem opravdu dělal asi před pěti lety. Proč ne, ale kdybych dělal pro někoho model, musel bych dělat asi dva, protože by mi ho bylo líto...


Petr Kozel (11.3.2008 14:59)

Koukám, že Honza to "před lety" používá celkem často :-). Pro všechny: neuděláme si tady takouvou malou soutěž ? Všichni zkusíme co nejlépe postavit "Váhu" a pak kolega Crha uspořádá výběrový konkurz. A vítězný model se pak bude skvět na čestném místě v tamější expozici, což?? PS: Jaké by to mělo být měřítko?????


Jan Ciglbauer (10.3.2008 16:52)

Tenhle jsem si udělal někdy asi před 5ti lety. Dnes bych ho postavil daleko lépe jako náš řopík. A asi si Váhu časem znovu postavím...


Crha Aleš (10.3.2008 13:18)

Zdravím kolegy modeláře, já do toho moc nefušuju,ale zeptám se..Nechtěl by jste mi někdo udělat model váhy v Sazené do expozice?:-)


Jan Ciglbauer (7.3.2008 5:47)

Však jsem je taky dělal už před lety... a u řopoku by to byla stejně jen šachta


Jan Lakosil (6.3.2008 22:49)

Asi budu šťoural, ale u těch poválečných objektů mi chybí jejich typický znak - poskládání z prefabrikátů. Ty modely působí tak nějak monoliticky...


Jan Ciglbauer (6.3.2008 18:22)

Jedná se o užatku a řopok. Nechtěl jsem je sem dávat, protože je nepovažuji za příliš zdařilé a to hlavně kvůli použitému posypu. Ten který jsem použil se opravdu k měřítku 1:35 nehodí, tak jsem tam nedal ani žádný keříky, nic... snad časem předělám. Neberte si ze mne příklad :-)


Petr Kozel (6.3.2008 11:11)

Nechtěl by se zde kolega Ciglbauer pochlubit svými modely poválečného opevnění ? Dělal myslím ÚŽ-6 a POK (nebo jak se to jmenuje...). Třeba by to ostatní mohlo zajímat :-).


Ondřej Gelbič (1.3.2008 22:17)

Omlovám se fotka se mi tam vložila dvakrát


Ondřej Gelbič (1.3.2008 22:13)

Konečně


Ondřej Gelbič (1.3.2008 22:12)

Nějak mi nejdou vložit fotky


Ondřej Gelbič (1.3.2008 22:10)

Taky něco přidám, akorát ty barvy jsou vybledlý


Jan Ciglbauer (27.2.2008 16:02)

Tak to je maso...


Petr Kozel (27.2.2008 7:29)

Tak tady je také jeden LO s protiatomovou úpravou (což je jednodušší na stavbu- není vchodová partie, výdech zplodin :-) )...Je to fiktivní řopík typu A-180Z v měřítku 1/72. Když už jsme u reaktivace, znáte toto http://www.vltava2000.cz/armyfort/goodsdetail.asp?strGoodsID=0323 ??


Tomáš Lenc (26.2.2008 16:20)

Druhý pokus o vložení foto...


Tomáš Lenc (26.2.2008 16:17)

Jedna A-140 s úpravou proti ZHN. Inspiroval jsem se kdysi , kdesi na Stříbrsku...


Petr Kozel (26.2.2008 8:12)

Pamatujete si, kolegové, jak se zde vedla polemika OP-S 6 vs. MO-S 24 ? Kolega Ciglbauer nadhodil, že mám podobný objekt, avšak MO-S 19 Alej. Stavba tohoto projektu je náročná (taky už se to táhne doooosti dlouho), proto je objekt téměř ze 100 procent hotov pouze zvenku :-). Tedy- Alej je přibližně v měřítku 1:28- toto je ale určeno až dodatečně, avšak poměry všech rozměrů by si měly podle půdorysů odpovídat. Jak si jistě všimnete, objekt musí mít odklápěcí střechu (zvedá se za ta "madla", vystupující ze střechy na prvé fotce), zvony jsou bohužel neodklopné. Bojové patro objektu (a z prostorových důvodů jediné :-)) je dnes hotovo tak pouze z 80 procent. Spousta toho bohužel ještě chybí, včetně vzduchotechniky, elektroinstalací, osvětlení a jiného :-). Tak z 90 procent jsou hotovy pouze obě střelecké místnosti (zde chybí už jen elektroinstalace, osvětlení a různé malé části výstroje místností, jako plničky pásů, signalizační přístroje...) a jiné malé místnosti jako místnost velitele, telefonisty, telegrafisty, muniční sklad pro 47mm granáty a zvonové šachty. Jako bonus jsem si dovolil připojit foto místnosti velitele objektu a detaily hlavních zbraní. Celkově to sice není nijak čistá a přesná práce, ale já tu "obludu" mám celkem rád :-).


viktor makarenko (26.1.2008 17:16)

Tak Já navazuju na serii "jedlých bunkru"
Představuji jak fotku narozeninového dortu tak srovnáni s modelem podle ktereho byl dělán.


Petr Kozel (18.1.2008 18:15)

Zpět LO- mám pro vás jeden tip. Jde o imitaci hrubé omítky LO- narazil jsem na to v Modeláři- v kostce jde o toto: namažete povrch řopu Herkulesem, posypete hl. moukou, pak se to sfoukne a zbude tam jen tenká vrstva, kterou lze i barvit. Foto z časopisu možná řekne víc (ještě jsem to nezkoušel...).


Petr Musss (15.1.2008 15:09)

Tak - a ještě schází čtyři v tanku a pes :-) Tak co, modeláři, kdo z vás si vezme za úkol vyrobit tank "Rudy", osádku a psa Šarika? :-))))


Petr Kozel (7.1.2008 23:09)

Ardeny hadr... Ja na plastové nikdy nebyl, vždycky jsem se upatlal a zničil si obtisky. Mé srdce patří modelům papírovým...


Tomáš KOUBELE (28.12.2007 22:01)

Pro zpestření vkládám něco ze svých sbírek co se netýká modelů řopíků, ale právě těch ..a jiných.


Jan Ciglbauer (14.12.2007 21:18)

Ano věčná škoda. Leda že by jsi ho vyhrabal z toho silničního náspu, pokud tam tedy vůbec je...


Nič Martin (14.12.2007 19:05)

Pěkné. Velmi pěkné. Jen lituji, že tento přefouklý řopík (nebo snad vyfouklý srub :-) ) nemohu vidět in natura z exteriéru i interiéru :-(


Jan Ciglbauer (14.12.2007 18:15)

Když už jsme u toho TO, tak tady ještě jedno mé dílko: B-S-IV Milada - jediný těžký objekt postavený v 1. odolnosti, což jak známo přesně odpovídá odolnosti zesíleného řopíku a řopík opravdu velmi připomíná. Měřítko modelu 1:50.


Petr Kozel (13.12.2007 11:56)

Re: "Alej" zde bude, jakmile bude plně hotova- alespoň zvenku. S tím těžko určitelným měřítkem bych počkal- je jen poněkud nestandartní, ale poměrově vše odpovídá. Začalo to nevinně- pouhou levou střeleckou místností (dle známé knihy o L1 z Fortprintu), pak ale z toho vyrostla taková obluda, která se nikam nevejde...


Jan Ciglbauer (13.12.2007 9:55)

To určitě, ale já chci stavět jednopatrový objekt, aby tam bylo vše. Dvoupatrový s odklopným i horním patrem by samozřejmě bylo lepší, ale musím myslet na mé možnosti - zkrátka aby se mi vešel pod postel. :-)


V.Pokorný (13.12.2007 9:29)

Tak podle mě je pro model TO uplně perfektní MO-S 24 :-) Ruznoroda vyzbroj, zajimavy tvar atd... a vykres na jeho stavbu by taky neměl byt problém sehnat...


Libor Martinů (12.12.2007 20:48)

Abych uvedl na pravou míru výrobu toho poškození. Model je je od Interwingu a ta hmota má takovou strukturu, že nebylo třeba barvit. Takže jsem jen vrtáčkem "odloukal" a pak nalepil pár měděných drátků a bylo hotovo.


Jan Ciglbauer (10.12.2007 21:13)

A ten řopais je opravdu perfekt.
K těm větším modelům - když jsme jednou byli v Borovanech na LO36 céčku, tak nám tam přišl týpek a oměřoval si bunkr, že si ho chce z polistirenu postavit na zahradě 1:2...


Jan Ciglbauer (10.12.2007 21:10)

Sakryš, kolega Kozel něco ráno zaslechne v trolejbuse a hned je to na internetu! Ten model má být v měřítku 1:30 s odnímatelnou střechou. Ostatně kolega Kozel má postavený podobný model MO S-19 Alej (v těžko určitelném měřítku) rovněž s odnímatelnou střechou, tak jakto že se zde s ním ještě nepochlubil? :-)


Luděk Tondr (10.12.2007 17:39)

Pokud ho nechce stavět v měřítku 1:1, tak proč ne :-))


Petr Kozel (10.12.2007 15:22)

Moc pěkné, zvláště ty armatury. A němce máte taky jako živé. Otázka k lidu: který pěchotní srub byste si vybrali jako námět na nějaký "větší" model ? Ptám se, poněvadž kolega Ciglbauer si nedá rozumně poradit a chce stavět OP-S-6 ?


Ondřej Vonka (10.12.2007 11:15)

Vau, moc pěkný řopíček. A v měřítku 1:72 s tím poškozením musela být pěkná piplačka... :-)


Libor Martinů (9.12.2007 14:17)

Tak se taky přidám. Je to fikce v měřítku 1:72, na poškození levé střílny jsem se inspiroval na K-1/104/A-160N šl.


Jaroslav Beneš (27.11.2007 20:08)

ne, něco takového bych nezvládl :-) ten financ je z cínu, udělal mi to jeden kamarád, co dělá cínové vojáčky, neboť zná moje zájmy, resp. udělal mi to na přán :-)


Jan Ciglbauer (27.11.2007 9:42)

Toho finance jste si dělal sám?


Jaroslav Beneš (26.11.2007 22:14)

tak taky jedna fotka do placu


Jan Ciglbauer (26.11.2007 21:16)

Každý máme takové poličky... :-)


Ondřej Gelbič (26.11.2007 19:26)

Jinak sloup je 1:35


Ondřej Gelbič (26.11.2007 19:21)

jenom nevím jsetli to sem patří ale moje políčka :-)


Ondřej Gelbič (26.11.2007 19:17)

tak sem dokončil model hraničního sloupu teď budu dělat závoru, fotky sou v blbé kvalitě


Jan Ciglbauer (20.11.2007 9:45)

To ne. Byl to starý dobrý balakryl. Jak vidno, možné použít i na model...


Luděk Tondr (19.11.2007 21:40)

Takže to byl milión plechovčiček Humbrolek nebo Agamy ? :-)


Jan Ciglbauer (19.11.2007 21:19)

Přímo ty, kterými jsme bunkr natírali i ve skutečnosti.


Martin Urbánek (19.11.2007 21:00)

Honzo, jaké jsi použil barvy?


Jan Ciglbauer (19.11.2007 19:33)

Ale no tak. Buď rád, že alespoň takto si můžeš vychutnat pohled na řopík bez plotu...


Petr Kozel (19.11.2007 12:30)

Povedené, ale k větší dokonalosti bych tam přidal ten nešťastný sousedův plot...


Jan Ciglbauer (17.11.2007 15:21)

Tak, abych také přispěl nějakým tím mím dílkem a abych opět oživil tuto diskuzi, tak zde model 1:35 našeho majdalenského řopíku, jak teď vypadá:


Ondřej Gelbič (24.10.2007 14:51)

Díky


Vladek Vácha (kecal roku) (23.10.2007 21:28)

Na mém webu vhtm.valka.cz je vidět bednění vchodu - dochované části


Ondřej Gelbič (23.10.2007 17:42)

Jen bych se chtěl zeptat jak to je s bednením u vchodu mám nekvalitní obrázek z jedné knížky a tam to není vidět


Ondřej Vonka (23.10.2007 14:45)

Jo to nejsi sám, koho to napadlo. Já teď dokončil objekt K a jdu dělat několik řopíků typu H, G, F, C a právě také rozestavěný objekt... :-)


Ondřej Gelbič (22.10.2007 15:37)

Tak mě napadlo že bych udělal model řopíku jak se staví takže až to bude trochu vypadat dám sem foto


viktor makarenko (21.10.2007 18:08)

Měl jsem dneska chut na modelaření,a tak vznikla plnička k Lk. Je sice měřítkově trochu větší,ale jinak už to prostě být nemohlo...:-) 30 minut čisté práce...i s focením...


Petr Brabec (4.9.2007 22:00)

Model v měřítku 1:72 , výrobce Samek models , LO-vz.37 typ A-180


Jan Ciglbauer (29.8.2007 18:38)

Jak říkám - nejsou moc extra díky některým chybám. Myslím že ten kdo to dělal to dělal hlavně kvůli těm vojáčkům. A taky v době kdy to dělal, třeba nebylo ještě moc dostupných informací. Mám dojem, že tam byl napsán autor a rok vzniku; ach ta má hlava...
Jinak tam maj spoustu úžasných modelů diorámat z války, ty už jsou z normálních plastových modelů 1:35. U těch už autor uveden nebyl.


Nič Martin (29.8.2007 14:53)

Možná jsem moc šťouravý, ale není na tom modelu pěchoťáku s rozsocháči něco špatně? Buď je obráceně srub nebo překážka. Pokud je mi známo tak do předpolí mají směřovat rozsocháče a nikoliv PP překážka.


Ondřej Vonka (29.8.2007 12:11)

Hmm, moc pěkné, tedy ta zelená trošku moc výrazná, ale jinak pěkné... Jen by mne zajímalo, zda jim to někdo udělal z dobré vůle, nebo si řekli, že chtějí modely opevnění, vyhradili na to třeba 50tisíc a někomu to dali udělat... hmm pak škoda že ne mně :-)


Jan Ciglbauer (29.8.2007 11:29)

Zajímavé modely mají i v armádním muzeu na Vítkově. Nejsou sice nějak extra, hlavně díky šíleným kamuflážím a barvám dalších věcí, ale jsou parádní díky těm vojáčkům:


Zdenda (27.8.2007 19:10)

Pro Ondřeje Vonku.Modely řopíku jsou fakt krásné. Na těchto fotkách i na jiných které dostávám si všímám i jiných detilů. Ondro máš nejenom krásné modely,ale i krásné nohy :-)))


Ondřej Vonka (27.8.2007 14:40)

Děkuji, děkuji. Dělal jsem ho asi před deseti lety a vím, že jsem si s tím tenkát vyhrál.. je tam i replika dveří, ale ty nejsou vidět. Teď pracuji na dalších objektech, tak za čas dám fotky..


viktor makarenko (27.8.2007 13:58)

Aby nedošlo k nedorozumění...Těma prasečáky nemyslím tu překážku u řopíku typu D,ale prasečáky pro maskovací sít na řopiku s odnimatelnou střechou :-)


viktor makarenko (27.8.2007 13:53)

Tleskám!!!Ten řopík se velice poved.Nejvíce se mi libí zavirácí mříž,a odnímatelná střecha,která přesně nasedá na zdi.Zajmavý je taky ostnáty drát vpletený do prasečáku...Laik by řek že je to obrana protí holubum aby nesedaly na řopík a nedělali bordel?:-)


Ondřej Vonka (27.8.2007 10:39)

Samozřejmě, že na tom snímku vchodu před tímto příspěvkem je model. Ale zase tak jednoznačné to není že :-))


Ondřej Vonka (27.8.2007 10:38)

Model nebo originál... ?? :-)


Ondřej Vonka (23.8.2007 13:58)

Tak jsem našel dvě fotky. jedna je z vytváření modelu a druhá je už na skříni. Omluvte ten bordel okolo. Zítra to nafotím líp... :-) ať to můžete lépe posoudit...


viktor makarenko (23.8.2007 12:26)

Tak to je zajmavý! Já ale zatím neplánuju dělat sundavací střechu...část střechy tam ale bude,a to proto abych tam mohl dat i periskop.


Ondřej Vonka (23.8.2007 10:54)

Hezký... mám doma model A-180 1:10 , ale jen model. Má tedy sundavací střechu, ale k vybavení jsem se ještě nedostal... tedy kromě dveří a mříže :-) Možná najdu fotku :-)


viktor makarenko (22.8.2007 19:41)

Oprava...měřítko 1:20


viktor makarenko (22.8.2007 19:27)

Model kulometu je vyroben z papíru,akorat hlaven,pístova trubice a držák je z parátek.Pažby jsou natřeny vodovkou,zbytek barvou na plastove modely...


viktor makarenko (22.8.2007 19:21)

Jo díky :-) Měřítko je zhruba 1:15


Jan Ciglbauer (22.8.2007 18:33)

No to teda jo. Já si dělal před časem podobný model - A-180 s odklápěcí střechou v měřítku 1:30, ale kam se hrabe moje špejlová šestadváca na tohle. Jaký že je to měřítko?


Luděk Tondr (22.8.2007 17:20)

No to je dóóóst dobrý !


viktor makarenko (22.8.2007 15:34)

Zdarec.
Již delší dobu jsem měl v plánu udělat si model řopíku s pohledem do interieru,a tak to konečně začalo...Jako první jsem si zkusil udělat Lk ZB vz.26,protože jsem v danou chvíli nemusel hledat podklady...mam totiž doma original :-).A výsledek mě překvapil:

Postupně tak chci dělat další vybavení a nakonec i vlastní objekt-typu E.


Petr Kozel (22.6.2007 11:08)

Tak co se děje, myslel jsem že jste větší modeláři...


Zdenda (14.5.2007 19:22)

Modely super.Ale jasná jednička je ten s ustřeleným uchem.


Jan Ciglbauer (14.5.2007 18:22)

Tak zde první várka z tvorby bratří Kozlů.


Nič Martin (14.5.2007 17:50)

Tak ten tvůj řopík u přejezdu je jen model 1:10? Tak to já mám větší. Měřítko 1:1. :-))))))


Tomáš KOUBELE (14.5.2007 15:37)

Konečně přišel čas se trochu pochlubit (-; jaký jsem dostal k narozeninám dort. Na to, že to paní cukrářka dělala podle fotky a nemá o tom ani páru, tak si myslím, že se až na pár detailů povedl. Dokonce i pras.ocásky osadila (-:


Ondřej Vonka (14.5.2007 14:50)

Také dělám modely :-) No spíš jsem dělal... nějak není čas.. Ale udělal jsem "modýlek" řopíku ve velikosti 1:10 tak jsem zvědavej kdo má větší model :-)) Bohužel jednou asi blbě dopadne, protože má na dýlku asi metr.. no a není kam dát :-)


Petr Kozel (14.5.2007 12:56)

Materiál pužívám běžně dostupný: polystyrén,kamínky větvičky,modelářské posypy atd. Na objekty samotné: kartony tloušťky 1mm z prokladů v Penny marketu :-), pak samotvrdnoucí modelářskou hmotu a rúzné špejle a dráty apod. Maskujeme hlavně temperami a nebo vodovkou- konečnou úpravou je přestříknutí lakem na vlasy...


Jan Ciglbauer (12.5.2007 19:05)

My děláme zásadně z polistirenu a to takto - nařežeme kusy do požadovaných polotovarů, ty pak dotvarujeme noži, brusným papírem, či pájkou a výsledný povrh pokryjeme útržky toaletního papíru namočeného v rostoku disperzního lepidla a vody v poměru 1:2až3, po zaschnutí nabarvýme celý povrch tmavou hnědou - barva země a po dalším zaschnutí příde posipový materiál - tráva, písek a pod. Výsledek je opravdu skvělý. Časem vložím také nějaká fota.


Tomáš KOUBELE (12.5.2007 17:48)

Nevím jak ostatní, ale já jsem odzkoušel spousty postupů. První z nich byl např. z tvrdýho papíru udělat zához a nalepit písek. Ale výsledek byl více než otřesný, takže jsem bádal a bádal ... a přišel jsem na další způsob. Vyfouknout zához ze stavební pěny, po vytvrdnutí ořezat na požadovaný tvar popř. vymačkat, nalepit písek a dobarvit...výsledek je (-:


Tomas Rh (12.5.2007 15:02)

A z jakého materiálu děláte zához? Zkoušel jsem polystyrén, papír, ale výsledek...hanba mluvit...


Nič Martin (12.5.2007 11:50)

Tady je něco z exponátů na výstavě o opevnění v Unhošti. Modely dělal p.Krinke. Myslím že dalších komentářů netřeba.


Martin Urbánek (11.5.2007 22:04)

Pěkné modely jsou i zde: http://www.volny.cz/nezradime/


Tomáš KOUBELE (11.5.2007 21:13)

Pár modelů 36-tek a jednu 37 jsem za svých mladých let dal také dohromady i s překážkami (-: ... Jaký používáte materiál, já osobně jsem odlil ze sádry přibližný tvar a zbytek doškrabal, vybrousil, přilepil a namaloval. Měl jsem také v plánu udělat částečný průřez řopem se vším všudy a pár nácků, jak ho dobývají, ale nějak není čas /-:


Jan Ciglbauer (11.5.2007 18:37)

Každej slušnej bunkrař si udělá občas nějakej ten modýlek chlapečku, ale je fakt že třeba na "těžkařským" fóru (www.opevneni.cz) na toto téma mají dosti rozsáhlou diskuzi s mnoha ukázkami, myslím že je to dobrý námět.


Petr Kozel (11.5.2007 12:18)

Dobrý den kolegové!Nechtěl jsem s takovýmto bezvýznamným tématem otravovat na hlavní diskuzi, ale zajímá mě váš názor. Sám jsem modelář a čas od času si udělám model řopu.Když poprosím kolegu Ciglbauera, tak sem eventuelně vloží fotky našich modýlků...


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)