[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 52.14.126.74 () [ Přihlásit ]

Einmannbunker?

Diskusní fórum > Neidentifikovatelné objekty, vojenské prostory > Einmannbunker?

Jiří Doupal (11.4.2013 15:49)

Tak, už jsem tady. Chvíli mi to trvalo. To víte, studentík si zvyká na tvrdej chleba pracujícího lidu.
Takže: Na páté fotografii je kruhová stavba s několika pozorovacími průzory a vstupem chráněným chodbičkou. Toto je pozorovatelna z konce druhé světové války. V ČR je několik obdobných (Olomouc, Náchod). Jinak se vyskytují na Slovensku i v Německu.
Poslední dvě fotografie zachycují pozorovatelnu poválečného původu. Je to opravdu pěkná ukázka první fáze druhé kategorie výstavby pozorovatelen. Zkrátka je to rozmezí let 1952 - 1956. Přiznávám se, že o tomto objektu jsem dosud nevěděl. Ostravsko ještě nemám prolezlé. Dodělávám teď severní Čechy. Bylo by možné vložit sem prosím souřadnice?


Jiří Kaštil - začátečník (26.3.2013 22:39)

O původu bunkrů na fotkách zde osobně nehodlám spekulovat. S určením, katalogovým zařazením a specifikací dalších detailů si hravě poradí odborník na slovo vzatý a jediný, pozorovatel a civilní obránce - pan Jiří D. z Přerovska. Na jeho náhled na tyto masy železobetonu, prostého betonu, železa a cihlového zdiva se již samozřejmě všichni těšíme. K obrázkům bych chtěl říci pouze toto. Na prvních fotografiích jsou zachyceny povrchové stavbičky krytu v MCHZ. Jedná se o nouzový výlez a betonové ventilační houby, které alespoň mně evokují známé sochy "Moai" na Velikonočních ostrovech. Potom je tu vstupní portál krytu, dnes již bohužel napadeném nemilosrdnými šroťaři. Symbolické foto jedné části interiéru je zde také. Einmannbunker na dalším obrázku má k dispozici takřka "protiatomovou" předsíňku a pozorovatelnička Landek zase disponuje "panoramatickým kompasem" namalovaným na stropě, kde jsou určeny čtyři světové strany a zaznačeny výseče v odměru 360 , vždy po patnácti úhlových stupních. Co víc si přát ke štěstí....???


Jiří Kaštil - začátečník (26.3.2013 22:05)

Není nad to, si volný den zpestřit návštěvou nějakého krytu, bunkru, nebo alespoň einmannbunkru. Držíc se tohoto starého bunkráckého moudra, jsem dnes navštívil pár lokací u nás v Ostravě, které jsem měl samozřejmě zmapované již z dřívějška. Jednalo se o starý kryt mně neznámého "dějinného zařazení" v jinak dnes už bohužel asanovaném areálu bývalých Moravských chemických závodů - závod Dukla, což mimochodem původně byla vůbec první chemická továrna v bývalém Rakousku - Uhersku (založena 1851) Dále o nějaký luftšuceinmanbunkr tamtéž, a v neposlední řadě také o pěknou, zřejmě poválečnou pozorovatelničku na vrchu Landek nad městem. Zpustlý vodárenský objekt a opuštěné skladišťátko trhavin bývalého dolu Anselm - Eduard Urx, srdce milovníka industriálu také nemohou zklamat. V následujícím příspěvku se pokusím přiložit pár fotek a pár vtipných komentářů.....


Jiří Doupal (8.9.2011 16:49)

Nedávno jsem narazil na relativně podobný objekt a netroufám si ani odhadnout, k čemu to mohlo sloužit:
http://forum.fortifikace.net/viewtopic.php?t=1065

A ještě jeden vzdáleně podobný:
http://www.davar.cz/badatelna/xref/ost_dornych-objekt.htm

A teď babo raď.


Ľuboš Lorenz (8.3.2010 22:41)

Zdravim. V kupeloch Cemjata pri Presove sa nachadza velmi zvlastny objekt. Ako kryt nejakeho vrtu alebo pod. mi pride zbytocne masivny. Na Einmannbunker mu zase chybaju priezory. Zeby zaslepene neskor? Ale preco? Kazdopadne mi je to aspon podozrive. Videli ste uz takyto objekt?


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)