[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.218.127.141 () [ Přihlásit ]

O předválečném opevnění Československa z let 1935-38 byly již napsány a publikovány desítky studií, knih a internetových stránek. Bohužel se však velká většina z nich soustředí především na dělostřelecké tvrze či objekty těžkého opevnění a přehlíží při tom zcela fakt, že veškerá tíha obrany by v září 1938 závisela ve velké míře především na velkém množství vybudovaných a k obraně připravených lehkých objektů. Právě pro to si tyto stránky kladou za cíl především zpracovat v co nejširším rozsahu především problematiku výstavby objektů lehkého opevnění u nás a zpřístupnit informace o tom, kde a jakým způsobem byly stavěny, čím byly vystrojeny a vyzbrojeny a v neposlední řadě i o tom, kde se tyto zajímavé objekty dochovaly do dnešní doby.

Diskusní fórum:

V diskusi věnované problematice lehkého opevnění, ale i jiným tématům souvisejícícm s opevněním, je aktuálně 17291 příspěvků. Prohlížení diskuse je umožněno všem návštěvníkům, přispívat však mohou jenom registrovaní uživatelé po přihlášení.

Poslední vložené příspěvky:
22.4.2024 - David Pekař
Děkuji za fotografie pracovních listů, přestože nejsou listy kompletní považuji čtyři zobrazené exempláře za dobrý materiál. Čísla lafet se do záznamních archů neuváděla, myslím že oficiálně se lafety nikde dle číslování nezapisovaly. Proto jsou ty pracovní listy poměrně hodnotné (ohledně lafet). V záznamních arších nejsou myslím lafety UL-1 původně ani uvedeny, později se dopisovala jen jejich přítomnost. V pozdější době se objevovaly i tzv. technické záznamy o objektu SLO ve formě oboustranné karty, kde již lafety UL-1 byly standardně uváděny. Z pracovních listů vyplývá užití lafet především z roku 1962 (série 22 a 23). Číslo lafety větší než 100 není prokázáno, údaj 14-60-662 bude jistě chybný správně mělo být pravděpodobně 14-60-062.
22.4.2024 - Ondřej Vonka
A souhrnné seznamy vybavení mohu poslat mailem :-) Řekl bych, že je to přepsané ze Záznamových listů do celkového přehledu. Ale jsou v tom chyby, třeba můj objekt č 140 má jen jeden periskop a v seznamu materiálu jsou dva :-) Je zesílený a je veden jako normální...
22.4.2024 - Ondřej Vonka
Myslím, že ta 14-60-662 bude špatně zapsaná, vzhledem k ostatním :-) A moje 140 tam samozřejmě chybí :-)
22.4.2024 - Ondřej Vonka
Veškerou dokumentaci si odemne dnes ofotil Honza Lakosil :-) Tak kdyžtak vše má i on :-) To co je na druhém snímku jsou zřejmě pracovní listy průzkumných skupin, bohužel ty ke všem objektům nejsou, a do Záznamových listů se čísla lafet nepřepsaly, ono se v těch záznamových listech o lafetách nepíše vlastně vůbec nic. Je to prostě nevyplněno, bohužel... hodím sem fotky těch záznamů co vás zaujaly :-)
21.4.2024 - David Pekař
Ke zkřížené zbrani vlivem křivě svařenému kulometnému držáku - že by selhání OTK (odbor technické kontroly). Člověk by logicky předpokládal, že vzhledem k určení lafety, bude na výstupní kontrole prováděno zkušební lafetování příslušné zbraně.

Celé diskusní fórum najdete zde

Články:

V každém oboru lidského bádání - pokud je prováděno systematicky, dochází časem k rozšiřování vědomostí a revizi původních závěrů. Stejně tak i při studii historie lehkého opevnění z let 1936-38, dochází postupem času k významným posunům v chápání historie výstavby, funkce a složení vybavení a ve spoustě dalších drobností. Vnímejte prosím zde uvedené materiály jako pohled autorů na danou problematiku v závislosti na době zveřejnění.

Poslední vložené články:
11.12.2023 - Matouš Kníže Muzea a expozice na Jesenicku a Králicko-sněžnicku

19.10.2023 - Matouš Kníže Vojenský výcvikový prostor Dobrá Voda VÚ 1030

14.10.2023 - Vnislav Knapík Jak jsme dělali kamufláž

Všech 593 článků roztříděných do jednotlivých témat, najdete zde.
Databáze:

Jádrem tohoto serveru a vlastně i hlavní důvod jeho existence je databáze lehkého opevnění, obsahující údaje o každé postavené nebo alespoň archivně doložené plánované pevnůstce, její fotodokumentaci, polohu, azimut střílen a spoustu dalších údajů. Jedná se o otevřený projekt, do kterého může měřením v terénu nebo bádáním v archivech přispět každý uživatel.

Aktuálně je evidováno 14019 objektů Československého lehkého opevnění starého i nového typu , 148669 fotografií , 40633 souřadnic a navazujících 11985 komentářů či 309 dobových snímků .


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)