[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.203.58.132 () [ Přihlásit ]

O předválečném opevnění Československa z let 1935-38 byly již napsány a publikovány desítky studií, knih a internetových stránek. Bohužel se však velká většina z nich soustředí především na dělostřelecké tvrze či objekty těžkého opevnění a přehlíží při tom zcela fakt, že veškerá tíha obrany by v září 1938 závisela ve velké míře především na velkém množství vybudovaných a k obraně připravených lehkých objektů. Právě pro to si tyto stránky kladou za cíl především zpracovat v co nejširším rozsahu především problematiku výstavby objektů lehkého opevnění u nás a zpřístupnit informace o tom, kde a jakým způsobem byly stavěny, čím byly vystrojeny a vyzbrojeny a v neposlední řadě i o tom, kde se tyto zajímavé objekty dochovaly do dnešní doby.

Diskusní fórum:

V diskusi věnované problematice lehkého opevnění, ale i jiným tématům souvisejícícm s opevněním, je aktuálně 17272 příspěvků. Prohlížení diskuse je umožněno všem návštěvníkům, přispívat však mohou jenom registrovaní uživatelé po přihlášení.

Poslední vložené příspěvky:
25.3.2024 - Ivo Vondrovský
TV Prima Zoom vysílá dnes od 14.45 hod. pořad Mistr pevností, věnovaný Sébastienovi de Vaubanovi. Jako příklady jeho opevňovacího umění jsou vybrány málo známé horské pevnosti ve Francii.
25.3.2024 - David Pekař
Chtěl bych se dotázat zdejších kolegů zabývajících se reaktivací, zda někdo vede evidenci výrobních čísel lafet UL-1 či má o této problematice více poznatků. Shrnu zde dosavadní poznatky, které se mi podařilo shromáždit a zároveň tím upřesnit dřívější informace uvedené níže ve starých příspěvcích. Série lafet č.02-21 mají v označení na čelní desce předřazený písmenný index "K", přičemž série č.02 a č.03 mám ověřené jako ročník 1959 a série č.08-21 jako ročník 1960. Dosud se mi nepodařilo najít ročníkový přechod, tedy poslední sérii roku 1959 a první sérii roku 1960. Následující potvrzené série č.22-24, které už nemají předřazený žádný index jsou ročník 1962. Lafety UL-1 tedy patrně nebyly v roce 1961 žádné vyrobeny. Nevím, zda je série č.24 konečná ani jestli je ročník 62 závěrečný. Lafety sérií ročníku 1962 byly dodány nejspíše s tmavě zelenošedým nátěrem a byly asi dodatečně vyrobeny pro objekty SLO, které nebyly původně v 50. letech reaktivovány. Lafety z let 1959 a 1960 nesou klasický světlý khaki nátěr. Osazování lafet v SLO a OPO nerespektovalo dle zjištění v terénu žádné číselné řazení.
24.3.2024 - David Pekař
Je zřejmé, že vlivem dosti nepříznivých klimatických podmínek docházelo v OPO k poměrně brzké degradaci bedýnek příslušenství, proto 7. brigáda PS zjevně zvolila svépomocně náhradní řešení a neodebrala originální bedýnky ze skladových zásob. Dnes už ani není možné nalézt v OPO dobře zachovalou bedýnku příslušenství a pokud ano tak pouze v ojedinělém případě, když byla bedýnka při deaktivaci objektu ponechána na kulometném držáku lafety. Při shánění příslušenství UL-1 jsem vzápětí registroval rozdíly i mezi originálními bedýnkami. Jsou to sice pro některé kolegy již známé informace ale přesto je uvedu. Odchylky u bedýnek i mezi příslušenstvím byly způsobeny zřejmě tím, zda šlo o bedýnky uložené v objektech či ve skladech. Truhlíky se odlišují dvojí podobou zámkových spon, jejich roztečí a dvojím textovým značením (někdy je označení bedýnky doplněno výrobním číslem). Barva značení příslušenství bývá černá ale vyskytuje se i bílá. Truhlíky se dále liší průvodní dokumentací. Na spodní straně víka je vždy přiložena soupiska, někdy doplněna schématem uložení materiálu. V některých truhlících se nalézaly i záznamní archy kompletnosti s razítky o provedených inventurách. U samotného příslušenství je situace následující - v prvním případě měl šroubovák dřevěnou rukojeť, rámeček lapače nábojnic měl obšití z hnědé kůže a dva ze tří plochých klíčů byly jednostranné. V případě druhém měl šroubovák plastovou rukojeť, rámeček lapače nábojnic měl obšití z červené koženky a jednostranné ploché klíče byly nahrazeny klíči oboustrannými. Podle určení zda byla souprava příslušenství určena pro SLO či OPO byly z truhlíku vyjmuty či naopak přiloženy upínací prvky pro palebné objekty.
9.3.2024 - Luboš Melichar
Na ČT 1 v Událostech 6.3.2024 a na dnešních Novinkách se objevila informace o stavbě gigafactory (Samsung nebo LG) u Dolní Lutyně. Současně tudy má procházet koridor VRT a stavět přeložka silnice I/67. Uvedené stavby se týkají prakticky všech řopíků úseku XVI východně od dálnice.
8.3.2024 - Stano Mazák
S radosťou si Vás dovoľujeme informovať, že redakcii www.ropiky.net sa podarilo nadviazať spoluprácu s prevádzkovateľmi www.mapy.cz, takže odteraz budú súradnice řopíkov poskytované našou databázou. Aktualizácia bude prebehať neperiodicky. Žiaľ, z licenčných dôvodov naša dohoda zatiaľ platí iba pre územie Českej republiky, zdroj údajov o Slovenských objektoch zostáva OSM ( v mnohých prípadoch neúplný a nesprávny ). Dúfame však, že aj tu príde k dohode.

Celé diskusní fórum najdete zde

Články:

V každém oboru lidského bádání - pokud je prováděno systematicky, dochází časem k rozšiřování vědomostí a revizi původních závěrů. Stejně tak i při studii historie lehkého opevnění z let 1936-38, dochází postupem času k významným posunům v chápání historie výstavby, funkce a složení vybavení a ve spoustě dalších drobností. Vnímejte prosím zde uvedené materiály jako pohled autorů na danou problematiku v závislosti na době zveřejnění.

Poslední vložené články:
11.12.2023 - Matouš Kníže Muzea a expozice na Jesenicku a Králicko-sněžnicku

19.10.2023 - Matouš Kníže Vojenský výcvikový prostor Dobrá Voda VÚ 1030

14.10.2023 - Vnislav Knapík Jak jsme dělali kamufláž

Všech 593 článků roztříděných do jednotlivých témat, najdete zde.
Databáze:

Jádrem tohoto serveru a vlastně i hlavní důvod jeho existence je databáze lehkého opevnění, obsahující údaje o každé postavené nebo alespoň archivně doložené plánované pevnůstce, její fotodokumentaci, polohu, azimut střílen a spoustu dalších údajů. Jedná se o otevřený projekt, do kterého může měřením v terénu nebo bádáním v archivech přispět každý uživatel.

Aktuálně je evidováno 14017 objektů Československého lehkého opevnění starého i nového typu , 148528 fotografií , 40546 souřadnic a navazujících 11963 komentářů či 309 dobových snímků .


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)