[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.140.185.147 () [ Přihlásit ]

Popis úseku 4 Novosedly


Úsek Novosedly navazuje na hrádecké řopíky u bývalé kafilérie Trávní Dvůr (nyní konzervárna Novák tuším) nalézající se jihovýchodně od Hrušovan nad Jevišovkou. Odtud se linie táhne v několika sledech podél toku řeky Dyje až do Jevišovky, přičemž 1. sled vede přímo po hrázi. Z Jevišovky vede opevnění polemi za železniční tratí až k cihelně v Novosedlech, zde se odklání za silnici vedoucí do Mikulova a vede severně od obcí Dobré Pole a Březí, přičemž využívá k obraně výrazných kopců (Ořechové hory) nad posledně jmenovanou obcí. Úsek končí řopíkem typu D v týlu pěchotního MJ-S-29, kde na něj navazují nejzápadnější objekty mikulovského úseku.

Všech 54 vybetonovaných objektů se dochovalo v dobrém stavu, k některým byla po válce přistavěna protiatomová úprava (např. řopík na poli poblíž nádraží v Novosedlech) V několika objektech kolem Novosedel se dochovala originální výdřeva, která je pro jižní Moravu poměrně vzácná. V některých objektech bylo možné najít zbytky výbavy, pocházející z doby poválečné reaktivace - ventilátory, lapače, UL1, dveře apod.

Žádný zvlášť zajímavý řopík se v úseku nenachází, zajímavý je ale např. objekt u tratě mezi Hrušovany a Jevišovkou či pro jižní Moravu netypické béčko na vinici nad Novosedly. Za shlédnutí stojí ale i další objekty, třeba déčka na Ořechové hoře apod. Linie prochází navíc rozsáhlými vinicemi (stejně jako u Šatova), takže bunkrolog se může "občerstvit" v jednom z mnoha vinných sklípků.




Vloženo: 2.2.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)