[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.226.155.151 () [ Přihlásit ]

Popis úseku XIII Sušina


Jedná se o jeden z nejvýše položených úseků lehkého opevnění u nás. Linie řopíků začíná poblíž Podbělky (1307 m n.m.) a vede dále ve dvou sledech obloukem ke kótě Milíř (1287 m n. m.) na Tetřeví horu. Zde končí dostavěná část úseku řopíkem č.246/A-180, který je i na titulní straně těchto stránek o opevnění na severní Moravě. Prudký svah dolu ke Štvanici mezi tímto objektem a prvním řopíkem z úseku VIII Staré Město byl v roce 1938 bráněn improvizovanými kulometnými hnízdy v místech plánovaných objektů. Údajně mělo být v těchto místech i několik započatých objektů,ty jsme však nenašli.

Kvůli špatné dostupnosti zdejší oblasti byla zřízena pro výstavbu dopravní lanovka, která začínala v prostoru Štvanice (u Hynčice) a vedla na Tetřeví horu. Pomocí ní se dopravoval na stavbu materiál a později i stahovalo zařízení po Mnichovském diktátu. O použití podobných lanovek na stavbu opevnění v Krkonoších, jejich parametry, fotografie apod. naleznete v publikaci Opevnění z let 1936-1938 v Krkonoších, Lášek R., Codyprint 2001. Z lanovky na Teřeví horu se do dnešních dnů prakticky nic nedochovalo. Na Sušinu byla budována i silnice (bunkrovka), která se dochovala do dnešní doby. V turisttcké mapě je značena jako vojenská silnice.

Všechny postavené řopíky se dochovaly díky své odlehlosti ve velmi dobrém stavu. Z vnitřního vybavení zůstaly pouze mřížové dveře vz. 38, které armáda osadila do objektů v roce 1947. Ty byly však ve většině případů špatně upevněny a tak dnes díky korozi a nulové údržbě s nimi nelze často ani pohnout. Původně měly být v objektech mřížové dveře vz. 37, lze to poznat podle uřezaných bočních závěsů. V roce 1938 byly některé řopíky dokonce připraveny k obraně, v některých dokončených bunkrech jsem nalezl otvory v konzolách svědčící o instalaci ventilátoru či šrouby pro uchycení držáku panoramatického ukazatele, které naopak potvrzují byvší přítomnost lafetací vz. 37.

Původně byl celý úsek v lese, ale v polovině 90. let byly na Tetřeví hoře velké polomy a tak je krásně vidět hustá linie stavebně nedokončených objektů. Výhled na masiv Jeseníků a Staré Město od řopíků z Tetřeví hory rozhodně stojí za shlédnutí a pokud budete mít možnost, rozhodně sem vyražte.




Vloženo: 2.2.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)