[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.212.102.174 () [ Přihlásit ]

Rámy pancéřových dveří


Při terénním průzkumu lehkého opevnění můžete narazit na několik základních druhů upevnění pancéřových dveří. Pokud pomineme objekty u nichž již k osazení zárubní nedošlo, či případy jejich vytržení železochtivými Němci či jinými nadšenci, rozeznáváme pět základních typů:

Předválečné neupravené rámy (pro dveře R239 nebo též nazývané vz. 37): mají uprostřed pouze dva otvory pro jazýček a střelku dosického zámku jako normální dnes používané zárubně. Setkáte se s nimi v objektech, které nebyly v 40. a 50. letech reaktivovány. Pro zajímavost váží téměř 80 kg.

Upravené předválečné zárubně: byly v rámci reaktivace LO na hranici se záp. Německem a Rakouskem upraveny pro použití poválečných pancéřových dveří. Ze strany od vchodové chodbičky byl vyvrtán otvor v rámu a vysekána kapsa ve zdivu a pod rámem, které sloužily pro provlečení visacího zámku, jímž se dveře uzamykaly.

Rámy pro dveře R-444a (nazývané též vz. 38): Konstrukčně jsou shodné s rámy pro dveře vz. 37 (sestaveny z profilů U a L), ale postrádají otvory pro jazýček a střelku. Namísto toho jsou opatřeny dvěma platlemi z pásové oceli opatřené obdélníkovým otvorem, skrze nějž a klín byly tyto univerzální (pravé i levé) dveře uzavřeny.

Upravené rámy dveří vz. 38: byly uříznuty platle a dodatečně vyvrtán otvor pro zámek a vysekána kapsa ve zdivu. Rámy nemají samozřejmě otvory pro střelku a jazýček.

Poválečné rámy: jednoduchý typ rámu z úhelníku L, používal se jen po válce v reaktvovaných oblastech v objektech, kde zárubně nebyly v roce 1938 osazeny nebo byly během války odstraněny.


Vloženo: 4.5.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)