[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.162.113 () [ Přihlásit ]

Porovnání periskopů vz. 37


V sobotu 5.6. (nadávajíc doma, že nemůžu být na bunkrech v terénu) jsem dostal nápad, že by nemuselo být špatné porovnat pozorovací vlastnosti obou druhů periskopů používaných v LO vz. 37. Tento pokus alespoň dočasně uspokojil moji "betonovou" potřebu a třeba i mé výsledky budou někoho zajímat.

K velkému překvapení několika sousedů z bytovky jsem tedy donesl na balkón dva periskopy střední délky (tj. do normálního objektu). Mým záměrem bylo porovnat zorná pole periskopu s normálním zrcátkem a s měnitelným zvětšením na vybraném referenčním objektu. Za onen referenční objekt jsem si zvolil nedaleko stojící rodinný dům, na který jsem oba periskopy zaměřil a obraz přenesený zrcátky vyfotografoval. Bohužel, obraz přenesený zmenšovacím zrcátkem nebyl můj fotoaparát schopen zaostřit, v reálu je samozřejmě přenesený obraz ostrý. Výsledky můžete vidět níže. Okno na obou snímcích přes periskop se nachází na objektu úplně vpravo.

Závěrem tohoto krátkého příspěvku do problematiky vybavení LO bych rád poděkoval firmě Srb a Štys Praha Košíře, která mi poskytla oba pozorovací přístroje:-)

Zdroje a literatura:

  1. Výnos ŘOP č. 17 700, Zavedení periskopu s měnitelným zvětšením.



Vloženo: 7.6.2004
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)