[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 13.59.236.219 () [ Přihlásit ]

Chodili jsme po Sušině


Jak se u nás stalo již několikaletou dobrou tradicí, vyrazili jsme v půli května na poznávací zájezd :-) do prostoru Králického Sněžníku. Sestava byla následující – Jiří a Pavel Fuchs, Jindra „CAP“ Javorský a moje maličkost. Po minulých letech, kdy byla prozkoumána linie těžkého opevnění v působnosti ŽSV Staré Město a linie lehlého opevnění v úsecích Staré Město, Branná a Domašov, se naše zraky upnuli k úsekům XIII Sušina a XXII Chlum. Úkol byl jasný – podrobný průzkum všech objektů, zaměření jejich polohy pomocí GPS a nalezení základů chat pro posádky LO. Přes jediný nedostatek (nenalezení základů chaty CH3), byla naše výprava velmi úspěšná. Až na výše zmíněnou CH3 jsme nalezli vše, a dokonce ještě něco navíc :-). Díky souřadnicím, které vytáhl z archivu a do WGS84 přepočítal kolega Sýkora (děkujeme), byl nalezen i dle seznamu započatý, ale nenalezený výkop pro objekt XXII/222/A-200 a dokonce i započatý výkop pro objekt XXII/205/?, který je v seznamech veden jako „nezapočat“.

Ještě poznámka k GPS souřadnicím, které z archívů vytáhl a přepočítal kolega Sýkora. V horních partiích úseku XXII Chlum tyto souřadnice seděli naprosto přesně (odchylka v řádu jednotek stotisícin stupně), ale tak od objektu 214 dolů se začali souřadnice lišit (někdy až v rozmezí + - 100 metrů). Jak jsme sestupovali dolů, souřadnice se zase začali přibližovat archivním (rozdíl u zachovalé skořápky objektu 206 je již opět pouze několik stotisícin stupně).

Na závěr přikládám i několik fotografií, abych navnadil případné další zájemce o průzkum tohoto koutu České Republiky.

P.S. Zcela závěrem, pro všechny, kteří chtějí velice slušné turistické ubytování v Hynčicích pod Sušinou (cca 300 metrů od linie LO), které se vyznačuje cenou 200,- Kč za noc včetně snídaně a teplé večeře, doporučuji chatu Spartak: http://www.mujweb.cz/cestovani/pavelko/ .

Zdroje a literatura:

  1. Kniha z edice Pevnosti, svazek 24: T. Šetina a kolektiv - „Králický Sněžník“ čs. opevnění z let 1935-38 na masivu Králického Sněžníku



Vloženo: 31.5.2005
Autor: Martin Stupka
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)