[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.25.74 () [ Přihlásit ]

Tomáš Kamenský hledající a nalezající


Jednu červencovou, z rána mírně, zakaboněnou sobotu jsme vyrazili na průzkum VVP Dědice.

Cíle dne byly jasně stanoveny. Zaměřit cvičné objekty vz. 36 a vz. 37 ve zdejším vojenském prostoru. Akce byla "pečlivě" plánována, tím chci říct (respektive napsat), že akce byla povolena příslušnými orgány Vojenského újezdu Březina.

Prvním cílem byla jediná zachovalá 36-ka.

Záměrem bylo nejen zaměření polohy GPS, ale i vyčištění bunkru. Hlavně jímky u vchodu, do které rádi padají účastníci všech průzkumů.

Po příchodu se všichni chopili své práce. Zatímco já jsem pouze zevloval a fotil, tak pan doktor Svoboda zaměřil a vyfotil pečlivě objekt. Pan Lakosil ml. prohlásil, že si něco "zajímavého" najde detektorem v okolí bunkru. Asi po minutě hledání hlásil nalezení "lvíčka", na zadní straně byl letopočet 1935. Bůh bunkrologie byl k němu velmi milostivý.

Poté jsme se pustili do čištění. Mezi zajímavé nálezy patří torza blíže neurčených min, kterých v okolí objektů bylo několik (snad německé zkušební postřelování), vnitřní vybavení, které napovědělo, že v době války sloužil bunkr jako stanoviště zvedání terčů. Kupodivu pod nánosy všecho možného bylo uzavřené pivo Gambrinus.

Poté jsme navštívili cvičný objekt vz. 37 (viz. foto). Tomáše Kamenského to příliš nezajímalo, tak se šel "projít" a za 5 minut objevil další (již 4-tý) objekt vz. 36. Tento bunkt podle archívu ani neexistuje :-)

Bunkr má propadlý strop, přesto v jeho útrobách bylo "šlapadlo" a měl zachovalé střílny. Nadšení a telefonáty kolegům bunkrologům neznaly mezí.

Za sebe (myslím, že i za ostatní) mohu říct, že mne mrzela (omluvená) neučast Jirky Vaněčka, který se zatím účastnil všech průzkumů ve zdejším VVP.




Vloženo: 29.9.2005
Autor: Martin Urbánek
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)