[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.227.161.132 () [ Přihlásit ]

Rejon Chwoszczowiec


Ccharakteristickým znakem tohoto úseku je umístění většiny objektů na nízkou inundační hráz, oddělující záplavové území od okolního lesa. Zjednodušeně se dá říct že tato hráz oddělovala bažiny o rašelinišť, neboť čelá oblast je silně podmáčená.

Rejon se skládá ze šesti pěchotních srubů a jednoho úpkrytu pro četu pěchoty. Veliteské stanoviště s pozorovatelnou bylo umístěno v objektu č. 5. ve všech případech se jednalo o oboustrané pěchotní sruby, doplněné v případě objektů č. 6 a 7 pancéřovou kopulí pro postřelování předpolí.

Specifickou funkci v rámci rejonu měl předsunutý objekt č. 6, který chránil příčnou hráz se zařízením umožňujícím zaplavení rozsáhlých prostor před východní částí úseku.

Seznam objektů rajónu Chwoszczowiec (doplním...)

č. název typ od. kub. poznámka
1 zničen
2 zničen
3 zničen
4 dochován, úkryt pro četu pěchoty
5 zničen, velitel rejonu, pozorovatelna
6 zničen
7 dochován

Většina objektů byla zničena - a to buď roku 1939, nebo 1944. Vyjímkou je velice fotogenický srub č. 7 a úkryt č. 4. Srub č. 7 je typickým představitelem srubů v této oblasti na kterém lze vysledovat některé charakteristické znaky pevnostní výstavby v tomto prostoru - zejména malé krakorce pro umístění reflektorů na obou stranách týlpvé stěny. Charakterisktickým je rovněž fakt, že jednou střílnou je vidět do střílny druhé skrz celý srub. Vypracovali jsme hypotézu, dle které měly střely zaahující střílnu kupříkladu vpravo, neškodně opouštět interér objektů střílnou na opačné straně :-)

Bezpochyby nejzajímavější je dochovaný úkryt pro četu pěchoty (č. 4). Tento objekt je v místním podání označován jako "Čiarny bon" a všichni domorodci nás k němu posílali. Podle historek zde buď mělo být úkryt UPA (ukrajinských partyzánů bojijících po válce proti sovětům) nebo naopak místních obyvatel před nimi. Bohužel interiér tohoto rozsáhlého objektu je zatopen.

Zdroje a literatura:

  1. PRUSKI Zbigniew: Bastion Polesie, Przanysz 2000



Vloženo: 12.5.2006
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)