[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.17.150.163 () [ Přihlásit ]

Navštívili jsme – Minimuzeum u Moravského Krumlova


Již dlouhou dobu jsme s kolegou Černým plánovali návštěvu Minimuzea na druhém obranném postavení – úsek 16 Moravský Krumlov, III. sbor. Konečně jsme se dohodli na termínu, který vyhovoval nám oběma a dle informací provozovatele mělo být i otevřeno. Cesta samozřejmě neprobíhala zcela hladce, rychlík do Brna měl obligátních 50 min zpoždění, čímž mi ujel přípojný vlak na Hrušovany n. Jevišovkou, ale Martin se nabídnul, že pro mne zajede do Brna autem (původně jsme měli sraz v Bohuticích), takže jsme nakonec k objektům muzea dorazili po 11. hod.

Naše první kroky však směřovaly k nedaleké skořápce, která se jako jediná dochovala v oblasti III. sboru. Cesta k ní je viditelně značena bílými směrovkami, takže její nalezení nečiní obtíží. Po zdokumentování jsme si prohlédli oba objekty muzea. Jeden je uveden do stavu poválečné reaktivace a druhý dle tvrzení průvodce do stavu z roku 1938. Kolega Tomáš Buchmaier mne dovnitř pustil jen pod podmínkou, že se zdržím kritiky, což dodržím i zde a nechám čtenáře, aby si sami udělali názor na objekty muzea dle přiložených fotografií. Rekonstrukční práce však stále probíhají, na příští rok je v plánu výdřeva, bude se provádět nová kamuflážní omítka, zrovna se vyráběly stojany na modely apod. V exteriéru mají návštěvníci možnost shlédnout ukázky lehkých PP překážek a na nástěnce se mohou seznámit s obecnou problematikou LO.

Po prohlédnutí muzea nám zbylo trochu času a tak jsme se podívali (po kolikáté už?) do některých dobře přístupných řopíků v okolí Kubšic, Šumic a Pohořelic. V interiérech samozřejmě stále ubývá vybavení, ale občas lze najít dveře, závěs periskopu či lapače zplodin.Výjimkou nejsou ani různé součástky strakonických lafet – ve střílnách jsou často dochované rámové držáky, našli jsme ale ještě i odpadní nástavce či různé aretační šrouby k lafetě vz. 38. Velkou záhadou je mi nález náměrového segmentu lafet vz. 37 (ve zdejší oblasti byly totiž osazeny jen lafety vz. 38). Jelikož nás tlačil čas, museli jsme po prozkoumání pěti řopíků odjet do Znojma a tak si dohledání zbývajících dílů brněnské lafety necháme na příští akci.




Vloženo: 4.7.2006
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)