[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.214.106.184 () [ Přihlásit ]

Kraulem na řopíky? Bez problémů...


Letos, i před více než rokem, jsme s Billem prováděli průzkum LO na Opavsku, který měl především doplňovací charakter – potřebovali jsme souřadnice GPS a hlavně jsme chtěli vidět to, co jsme doposud neměli možnost vidět (průzkum před mnoha lety proběhl bohužel bez nás..).

Obě akce byly za krásného počasí, na obou jsme zírali na zajímavé detaily i zmatky v mapách :-). Logistickou podporu zajistil můj bratr v nedaleké vesničce, takže jsme nemuseli spát v přírodě. Zkoumali jsme řopíky v úsecích I-Smolkov a II-Komárov u Opavy. Závěrem jsme procházeli i vložené objekty...

Některé poznatky jsem už zmínil loni, kdy jsme našli izolační omítky v některých objektech s inundačními šachtami (většinou byly v úrovni horní hrany inundačky), horní část pak byla vyplněna běžnou výdřevou. Tím, že objekty v okolí Opavy byly stavěny jako jedny vůbec z prvních, lze najít neuvěřitelné množství zajímavých detailů. Některé objekty jsou rozbité a tak lze sledovat některé libůstky doslova „v řezu“. Vybral jsem tedy několik fotografií, které jsou rozhodně pro bunkrologa řopíkáře zajímavé..

Po opakovaných návštěvách kanónového objektu G u Hoštic musím říct, že se mi povedly pokaždé fotky nějakého detailu, který ale asi zajímá jen mě – ale úplně čistou střílnu bylo možné vidět až letos... Kromě toho jsem přidal i fotku původní mříže z tohoto objektu, kterou zatím nikdo neukradl (moc dobře by to ani nešlo).

Nejdůležitějším důvodem sepsání tohoto článku však zůstává fakt, jakého zvláštního způsobu průzkumu jsme použili. Již jsem sice tento způsob průzkumu zažil před mnoha a mnoha lety na Slovensku, ale z nějakého důvodu chybí fotografická dokumentace. Tentokrát jsem měl možnost tuto unikátnost zdokumentovat – hlavním aktérem plavby na řopík je Bill a tak ho uvidíte na fotografiích v negližé, nicméně šťastného z úspěšného „lovu“. Koho by chtěly snad tyto fotografie pohoršit, nabídnu samozřejmě i civilní fotku Billa, která ho zachycuje naopak v pro něj typické průzkumnické pozici (pozice fotícího profesionála).




Vloženo: 28.10.2006
Autor: Tomáš Svoboda
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)