[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.144.27.148 () [ Přihlásit ]

Opevnění úseků 191 a 195 v boji


Krátká citace z článku o opevnění na Šumavě, které figurovalo v bojích na konci 2. světové války. Boje na severní Moravě jsou známější, ale na Šumavě se také střílelo a umíralo.

„V posledním dubnovém týdnu roku 1945 jednotky XII. sboru 3. americké armády postupovaly poměrně rychle Bavorskem, podél českých pohraničních hor, do Rakouska vstříc Rudé armádě. Přechody přes Šumavu, Teplou a Studenou Vltavu německá obrana nestačila uzavřít. Situace se však změnila po příchodu 111. pluku pancéřových granátníků 11. tankové divize do Volar. Pluk, pod velením generála von Buttlara, zde s 655. ženijním praporem a místními jednotkami Volkssturmu vytvořil Kampfgruppe Buttlar (bojovou skupinu), která během šesti dnů uzavřela horské přechody Zlaté stezky v Kynžvartském sedle a v Českých Žlebech, zřídila zátarasy před a ve Strážném, obsadila přechody přes horní tok obou Vltav, připravila vltavské mosty k destrukci, aktivovala objekty československého předválečného lehkého opevnění úseků 191 Horní Vltavice a 195 Volary kopírující tok Teplé Vltavy.

Americké velení nasadilo do nadcházející útočné operace 5. pěší divizi (složenou z 2., 10. a 11. pěšího pluku) a 4. obrněnou divizi, kdy pěšáci měli tankistům prorazit cestu po obou větvích Zlaté stezky, na Volary a Prachatice,respektive Horní Vltavici a Vimperk. Dne 4. května vyrazil 2. pluk z Bischofsreuthu, obsadil slabě bráněné České Žleby a vyslaný průzkum objevil nepoškozený Soumarský most. Ten Němci v noci vyhodili do vzduchu, při pokusu pěšáků o zteč. Časně ráno se části pěšáků, pod přehradnou palbou z pěti bunkrů přímo bránících říční přechod, podařilo trosky mostu překonat a silnou střelbou z kulometů a bazuk vyřadit 3 objekty z boje. Zbývající 2 řopíky byly umlčeny k večeru a granátníci z ostatních ustoupili. Téhož dne 10. pluk zaútočil z Philipsreuthu na Strážný, který po celodenním tvrdém boji, za podpory těžkého dělostřelectva a obrněných jednotek, padl. Následně jeho 2.prapor získal neporušené mosty v Horní Vltavici a Zátoni, třetí prapor obsadil slabě hájený Stožec s nepoškozeným mostem a vyčistil prostor až k soutoku Teplé a Studené Vltavy, 11.pluk dorazil na Knížecí Pláně…“

Zdroje a literatura:

  1. Jiří Kulovaný: Po stopách 5. pěší a 4. obrněné divize U.S.Army na Šumavě, Zbraně a náboje 9/2005

Vloženo: 7.4.2008
Autor: Pavel Jonáš.
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)