[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.138.113.188 () [ Přihlásit ]

Československé opevnění 1938


V roce 2017 jsme si z hlediska lehkého opevnění připomněli významné kulaté výročí – před 80 lety byla zahájena výstavba LO nového typu, tedy našich oblíbených řopíků, kterým je především věnována tato stránka. Pevnůstky LO se „dožily“ skutečně úctyhodného věku, některé muzejní objekty dokonce své narozeniny oslavily, pokud bylo z archivu známo datum betonáže.

S kolegou Tomášem Svobodou jsme se rozhodli připravit k tomu výročí (navíc v roce 2018 nás čeká také 80. výročí kritických událostí ze září a října 1938!) rozsáhlejší reprezentativní publikaci, která přiblíží podobu čs. pevnostního systému v podobě, v jaké se nacházel v roce 1938 v rozsahu celého obranného pásma předválečného Československa. Na téměř 300 stránkách tak má čtenář možnost prolistovat celé pevnostní pásmo od Ostravy přes Orlické hory, Krkonoše, Krušné Hory, Šumavu, jižní Moravu a Slovensko až na Podkarpatskou Rus. Na více jak 550 unikátních dobových fotografiích jsou zachycena pevnostní specifika jednotlivých oblastí – ať jde o stavební řešení objektů těžkého a lehkého opevnění, typy protipěchotních či protitankových překážek, způsobů maskování či charakteristiku krajiny, ve které opevnění probíhalo. Pozornost je věnovaná rovněž objektům polního opevnění – zákopovým systémům, polním okopům a improvizovaným palebným objektům. Každá popisovaná geografická oblast je doplněna úvodním textem, ve kterým je shrnuta základní charakteristika oblasti, chronologie výstavby opevnění a počty vybudovaných nebo zadaných objektů, německé útočné záměry či další osudy opevnění po Mnichovu.

Najdete zde také unikátní dosud nepublikované dobové fotografie z návštěv Adolfa Hitlera na čs. opevnění, které pochází z ateliéru Hitlerova dvorního fotografa Heinricha Hoffmanna, jehož fotografové doprovázeli Hitlera při jeho cestách čs. pohraničím a měli přístup do jeho bezprostřední blízkosti. Vůbec poprvé jsou zde zveřejněny snímky Hitlera při prohlídce objektů TO na Králicku, v Šatově na jižní Moravě a v Bratislavě (včetně ukázek postřelovacích zkoušek pěchotního srubu B-S 4 pro Hitlera), dále pak objekty LO u Nových Heřminov, Vrbna pod Pradědem a u Rancířova na jižní Moravě, kde ze střechy řopíku promluvil k shromážděným soukmenovcům.

Kniha je také doplněna o další zajímavosti související s předválečným opevněním – opevněné celnice, objekty zvláštních zařízení nebo fotografie výzbroje a výbavy opevnění. Nechybí ani ukázky zajímavých dobových dokumentů z pozůstalostí majitele stavební firmy nebo důstojníka, který velel četě rozmístěné v linii LO. Opravdovou lahůdkou jsou pak unikátní dobové barevné fotografie maskovaných objektů lehkého opevnění.

Počet stran: 280 + 16 stran barevné přílohy

Formát knihy: 299 x 233 mm (na ležato)

Doporučená prodejní cena (v kamenných prodejnách): 499 Kč

V prodeji od: druhá polovina listopadu 2017




Vloženo: 10.11.2017
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)