[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.141.35.60 () [ Přihlásit ]

Vojenský výcvikový prostor Dobrá Voda VÚ 1030


Dnes už málo známý bývalý vojenský prostor na Šumavě Dobrá Voda vznikl 1. března (někdy udáváno již 5.2.) 1952 na žádost vlády československé republiky.

Vojenský prostor byl ohraničen z jihu přímo státní hranicí s Bavorskem (NSR), ze severu pak přibližně od Otavy k Hartmanicím (nebyly součástí) až po úpatí kopce Javorná. Ze západu se hranice táhla přibližně mezi kopci Javorná a Polom, z východu pak od hranice ke Kostelnímu vrchu, kolem Srní a dál podél Otavy, jak už jsme zmínili.

S vojenským prostorem nemusely být vlastně žádné větší problémy po otázce obyvatel, neboť prostor byl díky odsunu většiny německého obyvatelstva poměrně liduprázdný. Jen několik poválečných českých obyvatelů muselo být dost naštváno, když je ani né po 7 letech vystěhují.

Vojenský prostor byl zřízen na základě zrušení VVT Prameny kvůli těžbě na Karlovarsku.

Vojenský prostor byl původně pojmenován jako Vojenský výcvikový tábor, ale 1.11. 1952 byl přejmenován na Vojenský výcvikový prostor. Tento prostor byl pak převážně využíván 2. motostřeleckou divizí Sušice.

Samotná struktura vojenského prostoru byla:

Dělostřelecká střelnice Stodůlky (taktická cvičení s bojovými střelbami dělostřeleckého oddílu); tanková střelnice Slunečná (provádění střeleb z T-54A/AM/AM1); střelnice Vysoké Lávky (taktická cvičení praporu nebo provádění taktických cvičení s bojovými střelbami); střelnice BvP Hůrka (provádění střeleb z BVP-1 a OT-64); pěchotní střelnice Hůrka (střelby ze všech druhů ručních zbraní); cvičiště pro řízení bojových vozidel Hadí Vrch (využíváno pro jízdy T-54, OT-64 a BVP-1) a ženijní cvičiště Souš (výcvik s ostrými trhavinami a radioaktivními látkami).

VVP Dobrá Voda měla ubytovací kapacitu 1275 vojáků a to převážně srubové tábory.

Konec činnosti VVP Dobrá Voda byl rozhodnut usnesením vlády ČSFR dne 5.9.1991 a to se uskutečnilo 31.10.1991 (takže 5.9 bylo rozhodnuto vládou, ale až 31.10. byl prostor zrušen).

Pak se často na místech bývalého vp. vyhlásili první zóny NP a oblast byla částečně otevřena veřejnosti (v obcích a po značených cestách).

Zdroje a literatura:

  1. turistika.cz - místa - vvp Dobrá Voda [online]
  2. plzensky.denik.cz - zpravy region - louky lesy a munice Dobrá Voda se jí už nezbaví [online]

Vloženo: 19.10.2023
Autor: Matouš Kníže
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)