[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.198.167 () [ Přihlásit ]

Petice

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Petice

švarny (10.12.2004 9:39)

LO Pohořelice je rovněž zaměřeno. Pohořelice usilují o objekty v jejich průmyslové zoně.


Martin Urbánek (10.12.2004 7:25)

Ahoj Ondro! Zatím jsem viděl zaměřený celý úsek LO Slavonice (okolí některých 36-tek i 37-ček bylo vyčištěno) a minulý týden jsem potkal geodety na Stachelbergu (zaměřovali TO a jen některé LO), říkali, že zakázku mají od VUSS.


Ondřej Vonka (9.12.2004 11:34)

Obce se asi zbláznili.. Vždyť na nějaký rekonstrukce nebudou mít ani náhodou peníze.. znám přístup obcí.. Možná začnou, ale asi je to brzo přejde.. Doufám, že u mě jsou starostové obcí rozumní.. jo to zaměřování a převádění se provádí na celém území ČR? Nevíte někdo? Asi se pojedu o víkend podívat jak to u nás vypadá..


Vladek Vácha (9.12.2004 9:22)

No Lichkovští myslivci mají čistě náhodou u Boudy K-25,26,27 a vůbec v tom okolí pronajatou honidbu a co by to nebylo za náhodu kdyby Lichkovský starosta nebyl myslivec.A z jedený části chápu že třeba Králíky si zažádaly o opuštěné objekty na jejím katastru i když u některých znám lidi který jen čekají až se vyřeší spory a půjdou je opravovat.Nechápu ale jak třeba Králíky budou obhospodařovat 41 objektů o které si zažádaly čistě+ náhodou jsou některé muzei!!a obec chce pak objekty jen pronajímat takže by zase provozovatelé vráželi peníze do něčeho co jim nepatří.


Pavel Holzknecht (9.12.2004 9:18)

O které objekty konkrétně obec Lichkov požádala, na kterém je nějaké muzeum čs.opevnění.


Jirka V. (9.12.2004 9:15)

No a jsme u toho. Proc vesnice zadaji o objekty, ktere jsou zapadle nekde v lese a ktere ji nemoho byt k nicemu? Logicke by bylo zazadat jen o bunkry u silnice (prip. jinak vhodne k rekonstrukci) a zbytek nechat lezet. Je to pro ne vyhodnejsi z nekolika duvodu - nemaji penize na udrzbu resp. zabezpeceni vsech bunkru na katastru; pokud si je nevezmou, bude se o ne muset dal starat armada; odpadnou jim starosti s pozemky okolo atd. Opravdu nevim, proc chteji vsechno...


Vladek Vácha (9.12.2004 9:02)

Např.Lichkov si zažádal o všechny objekty na jeho katastru což se týká i mě a obec není nakloněna muzeím která nejsou u hlavní silnice či v polích.Takže pro nás by to znamenal konec!!! pokud by obec získala i naše objekty.


Pavel Holzknecht (9.12.2004 9:01)

To je dobře že reagují. Ale i na to co hlásám já by měli také reagovat. Jinak region Trutnovska(konkrétně St).


Vladek Vácha (9.12.2004 8:57)

Těmi obcemi myslíš třeba jako Rokytnici??Ano s tím souhlasím nikomu pečený holuby do pusy nepadaj musí taky něco dělat.Já jednám s MK na moji výzvu reagovalo zatím 14 muzeí opevnění které provozují 20 objektů.


Pavel Holzknecht (9.12.2004 8:52)

Tady nepadl názor jen sám každý za sebe. Ale názor, že to musí být pro muzeum hlavní prioritou a né se spoléhat na Ty druhý.Spolupráce v určitých věcech ano ale vše stejně bude individuální. Jinak obce jen tak do ničeho nepůjdou. Vždyť na to nejsou peníze. A myslím si, že pokud je v blízkosti obce muzeum, které má pravidelnou otevírací dobu a obec nemá žádné náklady na provoz a je muzeum provozováno soukromě tak je to pro obec to nejlepší co může být. Alespoň takto je to chápáno v našem regionu.


Vladek Vácha (9.12.2004 8:38)

Podle mě je s odpuštěním blbost zastávat jen názor že si musí každé muzeum jednat jen za sebe.To snad není ani tak důležitý.Muzea by měla dělat všechno co je v jejich silách ne jen za sebe a i to možná nebude stačit.Zda nám objekty budou nabízet za 8miliónů či 1kč je důležitá věc ale myslím že ne prioritní.Podle mě je nedůležitější u objektů které jsou provozovány jako muzea aby nedošlo k jejich převodu na obce.To je taky první krok o kterém budou příslušné úřady rozhodovat.Takže to chce ovlivnit jednání vlády v této věci aby nevyhověla v zájmu zachování muzeí opevnění některým obcím.Pak můžeme zápasit o bezplatný převod či symbolickou 1kč a pokud by usnesení vlády ČR bylo ovlivěno právě tím že jde o muzea tak je pravděpodobná i ta 1kč či ten převod.


Jirka V. (9.12.2004 7:40)

Ke me se donesla zprava, ze se cena bude urcovat podle kubatury betonu (zprava z MO). Jinak souhlasim, kazde muzeum se musi snazit samo a jeste k tomu bych pridal spolecnou aktivitu: Jedine spolecne totiz dosahneme toho, aby se s nami muzei zacalo jednat a hlavne pocitat. 8 melounu pro soukromnika uvazujicim o skladu prosim, ale pro muzea, ktera "zachovaji historicky raz" (tak jak jsem se docetl v jednom ze clanku) jen symbolicka cena.


Pavel Holzknecht (9.12.2004 6:47)

Cena jedno TO objektu dle ženistů z Brna má činit 8.000.000,--Kč. částka nad, kterou my jako zprávci jednotlivých muzeií můžeme jen kroutit hlavou a poplacávat si na čelo jestli ten dotyčný, který tohle vymyslel jestli je úplně normální. My musíme usilovat o bezúplatný převod max.prodej za symbolickou 1,-Kč. Jinak já to nevidím. Co se týče jak na to, tak dle mého musí každé muzeum samo ukázat nějakou aktivitu a nečekat, že někdo za někoho něco vyřeší. Nemá cenu čekat se založenýma rukama v klíně. Je potřeba jedna hlavně každý sám za sebe. Protože převod nebude podle nějakého pravítka, ale bude ke každému objektu či subjektu jiný. Hraje v tom moc různých kritérii.


Vladek Vácha (8.12.2004 14:56)

to já nejsem taky:o)jen umím číst:o)na stránkách MO je výpis obcí kterým se bude majetek MO předávat bezúplatně podle toho zákona č.174/2003sb.O dalších bude muset rozhodnout vláda a to nás teprve čeká tak nikdo nemůže říct že by obce měli ,,zatím ,,přednost.Pokud rozhodne pro obce jsme prostě v ...... ale je šance že taky pro nás a pro to musíme taky něco udělat.


Vladek Vácha (8.12.2004 14:56)

to já nejsem taky:o)jen umím číst:o)na stránkách MO je výpis obcí kterým se bude majetek MO předávat bezúplatně podle toho zákona č.174/2003sb.O dalších bude muset rozhodnout vláda a to nás teprve čeká tak nikdo nemůže říct že by obce měli ,,zatím ,,přednost.Pokud rozhodne pro obce jsme prostě v ...... ale je šance že taky pro nás a pro to musíme taky něco udělat.


Vladek Vácha (8.12.2004 14:56)

to já nejsem taky:o)jen umím číst:o)na stránkách MO je výpis obcí kterým se bude majetek MO předávat bezúplatně podle toho zákona č.174/2003sb.O dalších bude muset rozhodnout vláda a to nás teprve čeká tak nikdo nemůže říct že by obce měli ,,zatím ,,přednost.Pokud rozhodně pro obce jsme prostě v ...... ale je šance že taky pro nás a pro to musíme taky něco udělat.


Vladek Vácha (8.12.2004 14:55)

to já nejsem taky:o)jen umím číst:o)na stránkách MO je výpis obcí kterým se bude majetek MO předávat bezúplatně podle toho zákona č.174/2003sb.O dalších bude muset rozhodnout vláda a to nás teprve čeká tak nikdo nemůže říct že by obce měli ,,zatím ,,přednost.Pokud rozhodně pro obce jsme prostě v ...... ale je šance že taky pro nás a proto musíme taky něco udělat.


Jirka V. (8.12.2004 14:48)

No ja to vzdavam, nejsem pravnik, takze jakmile zacneme hazet paragrafy, tak to z me strany bude pouze laicke placani...


Vladek Vácha (8.12.2004 14:45)

Teďka na to ještě koukám a o tom jestli se ten či onen majetek bude převádět dle zákona č. 174/2003 Sb rozhoduje zasedání vlády.V usnesení č.625 se ještě neřeší převod objektů opevnění takže až v dalším kole a právě tady může pomoci ministerstvo kultůry.


Vladek Vácha (8.12.2004 14:36)

To že trvale nepotřebný majetek MO může být převeden(prodej,převod atd) na fyzickou / právnickou osobu je stanoveno v zákoně č.219/2000 paragraf 21 odstavec 1.To je tam jednoduše napsaný.Až po té co by se rozhodlo že by se jednalo o samosprávní celek tak by se dále postupovalo podle zákona 174 který upravuje postup převodu na samosprávní celek.Nevím v zákoně č.219 nevidím ten žádnej důvod možná že se pletu nejsem právník:o)


Jirka V. (8.12.2004 14:25)

"... nevidím jediný zákonný důvod proč by obce meli přednostně získat objekty opevnění..." Nevidis jedinny duvod? Podle zakona o nakladani s nepotrebnym vojenskym majetkem (cislo Ti ted z hlavy nereknu) muze ACR prevest bezplatne svuj majetek jen na stat nebo na obec. Pokud to nikdo z nich nebude chtit, pak se s majetkem naklada podle zakona o nepotrebnem statnim majetku. Kdyz obci armada nabidne ZADARMO bunkr, ktery predtim nadsenci opravili a udelali v nem zavedene muzeum, proc by si ho nevzala?


Vladek Vácha (8.12.2004 13:50)

záleží na obcích i když nevidím jediný zákonný důvod proč by obce meli přednostně získat objekty opevnění.Některé budou objekty pak prodávat muzeím(jak známe české lidi tak si budou např. říkat proč jim ho prodávat za 1kč když můžem za 100000,- když do rekonstzrukce dali už víc) a jiné jen pronajímat což je asi jako z bláta do louže(stále na cizím a žádná jistota).Proto je důležité dělat taky něco pro to aby nynější uživatel dostal možnost získat objekt bezplatným převodem což zákny nevylučují,jen pro to chce něco dělat.


Ondřej Vonka (8.12.2004 13:42)

To chápu.. Jo jenže i kdyby nedejbože nějaké muzeum přišlo o svůj objekt, tak ten objekt bude obci nanic.. pochybuju, že by tam kluci nechali jakékoliv vybavení.. A obec ho nesežene.. a kluci z muzea si třeba seženou jiný objekt a bude to. Já vím, mě osobně by to i tak naštvalo, léta práce v pr.. Já osobně zatím jen schromažďuji vybavení a čekám na objekt.. možná moje záchrana, že ho ještě nemám :-). Ale už budu mít pozemek okolo bunkru a jsem zvědavej co pak.. proto se samozřejmě ke všemu rád připojím a podpořím dobrý záměr.


Jirka V. (8.12.2004 13:41)

oprava: "armada 15 let slibuje..."


Aleš Crha (8.12.2004 13:19)

Třeba máš pravdu,Ondro,třeba je to matematická jistota.Ale zamysli se, armáda 5 let slibuje spostu věcí pro muzea a zatím dělá vše,aby jim to dávat nemusela.S tím mám vlastní zkušenost!Co se týče obcí,budou pást především po rekonstruovaných objektech,zavedených muzeích,ty jsou nejlukrativnější.Je potřeba dělat něco teď,jak to rozjedou jsme v ...:-(


Ondřej Vonka (8.12.2004 13:14)

Mě se to pořád zdá jako špatnej sen.. ale vždyť to ani celé nedává smysl.. Kolik je u nás LO? Odhadem 5000, že jo. No a kolik lidí si koupí objekt za 100tisíc aby si z něj udělalo chatu nebo sklep..? No určitě se nějakej šílenec najde, ale jestli 10, tak to bude hodně. Chatu z LO? I to je nesmysl, vždyť uvnitř není k hnutí a udělat z toho jednu velkou místnost by byla vražda.. to by za těch 100tisíc měl chatu jak kráva.. Něco vezmou obce, ale ty nevěděj do čeho jdou.. Pochybuju, že budou mít statisíce na rekonstrukce.. objekty obcí dopadnou tak, že je zavřou a konec.. Dobře, těch co si obce vezmou bude tak 100 v republice.. Něco asi s vypětím sil a peněženek koupí muzea.. těch bude taky tak 10. No a co těch zbylejch 4880? Ty armáda zničí? Blbost.. Zničení jednoho objektu by podle mě stálo určitě tak minimálně 50tisíc.. To je odhadem čtvrt miliardy.. leda že by je zahrabávali, to by bylo levnější.. Ale celý je to postavený na hlavu.. a co TO? Kolik budou stát? Nedokážu si představit jakékoliv město jak ze svého rozpočtu opravuje nějaký bunkr.. Už vidím výsledky jednání radních.. "na opravu našich bunkrů se z našeho rozpočtu vyčleňuje 500Kč měsíčně :-)" Celé tohle prodávání bunkrů dřív nebo později zkrachuje.. to je podle mne matematická jistota!


Vladek Vácha (8.12.2004 11:05)

Pro MK mám po 24hodinách od uveřejnění výzvy informace od 9 provozovatelů muzeí opevnění.Doufám že se toto číslo rozroste a pokud má někdo nedůvěru tak ať se mě rovnou zeptá anebo se koukne na moje webové stránky http://home.tiscali.cz/milmuzeum/


Martin Ráboň (8.12.2004 10:34)

Když jsme před více než dvěma lety psali dopis ministru obrany, oslovili jsme všechna muzea, na která byl mejlový kontakt a šlo to řešit obratem. Podepsalo se 21 subjektů. To není málo, ale nejsou to zdaleka všichni. Navíc ve stejnou dobu psalo obdobný dopis Sdružení muzeí z Náchoda, v podstatě za své členy, takže se to spektrum existujících muzeí pokrylo téměř celé. Obsah dopisu připraveného sdružením jsme neznali (dostali jsme k náhledu až po té, co odešel), proto jsme reagovali dalším dopisem, který pak zahrnul větší počet lokalit, včetně těch, které nejsou nikde a nijak organizovány. Snažím se už delší dobu podchycovat všechny lokality, kde se to smysluplně posouvá kupředu - cíl muzeum, ale zdaleka všechny neznám. Bude to zapotřebí i pro nové vydání publikace o muzeích a památnících čs. opevnění, která se bude kompletovat na konci roku 2005 pro sezńu 2006 (takový je prozatím předpoklad).


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)