[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.239.214.173 () [ Přihlásit ]

Pozorovatelny na stromech

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Pozorovatelny na stromech

Roman Kubeček (18.10.2010 22:45)

Samozřejmě, za posledních pár let zde došlo k velkým změnám a plno toho již dnes nenajdete. Kompletní popis této oblasti včetně fotografií připravuji na své stránky.
Ještě jako zájimavost zde přidávám zarostlé kramle z roku 1938 v okopu u linie LO a detail kramle z pozorovatelny,která byla ve stejné oblasti. Závěr ovšem už si opravdu musí udělat každý sám :-)


Roman Kubeček (18.10.2010 21:35)

Abych upřesnil několik informací. Jedná se o oblast u Starého Města pod Sněžníkem a pozorovatelna spolu s dalším polním opevněním je v nadmořské výšce cca 840 m.n.m. Strom opravdu hodně nabyl na objemu,bylo to vidět na celém rozjetí té stavby. Střecha měla lepenku,lepenku jsem mimo jiné našel asi v pěti dalších okopech a ve stromech přímo u okopu stejné a stejně zarostlé kramle .Pod pozorovatelnou dodnes zbytky baráků a zahrad ztracené v lesích,stejně jako v okolí. Po roce 1945 zde spíše krajina zarostla, lidská činnost zde byla již minimální,proto také dodnes lze nalézt protitankové příkopy,zákopy,sloupy tel. vedení na Sušinu atd. Jako zájimavost uvádím zachovalé dřevěné stavby přímo ve Starém Městě.které jsou na dobových snímcích údajně z roku 1939. Mohlo by se jednat o kanceláře firmy,či provizorní kasárna čs.army.


Jiří Kaštil - začátečník (18.10.2010 20:01)

....ten strom roste. 70let je dost dlouho. Za tu dobu se ten strom jistě "krapítek" změnil. Argumenty kolegy Krejči mně připadají logické. Ale...vím, že nic nevím...takže kdo ví ?? Prostě je to velká záhada...ať už z roku 1938, 1955 nebo 1980...


Jan Ptáček (18.10.2010 19:08)

Nevím jestli tahle pozorovatelna je předválečná a nebo mnohem mladší, ale jste si opravdu jistí, že taková stavba v lese nemůže vydržet třeba i 70 let?


Tomáš Krejča (16.10.2010 17:26)

o tom svědčí i nestejnorodý,mladý,náletový porost


Tomáš Krejča (16.10.2010 17:24)

boží muka stejně jako stavba stromu napovídají že strom stál dříve opravdu buďto na pastvině či kraji lesa u používané stezky.tu, boží muka i pastvinu postihl stejný osud jako spoustu dalších v sudetech.


Tomáš Krejča (16.10.2010 17:19)

je možné že je to opravdu pozorovatelna hlídající přechod. to může ale nemusí znamenat že souvisí s opevněním.a kramlí hřebů,hřebíků a všeho možného stlučeného je u nás polese přecedost a dost,natož u opevnění a nedalekého pohraničního střeženého pásma.


Roman Kubeček (16.10.2010 14:01)

Já ani sám nevím, kam to zařadit, jen mě zarazilo, že kramle jsou už celé zarostlé nahoře ve kmeni a stejně zarostlé kramle jsem našel na několika dalších místech u opevnění.
Před pozorovatelnou zbytky božích muk. Zájimavé, že na vedlejším kopci minometné postavení v místech plánovaného minometného srubu.
Když bych byl fantazista,vše by mi dávalo smysl,protože pozorovatelna je namířená na hraniční přechod,ale asi to nebude tak jednoduché,každopádně se jedná o velice zájimavou oblast.


Tomáš Krejča (16.10.2010 12:34)

o tom že jde o vojenskou pozorovatelnu na strategickém místě nemusí být pochyb.leč o jejím stáří se dá opravdu polemizovat.ze své zkušenosti dřevoodborníka vím že i když stromy mohou růst ,,pomaleji" dokážou takový zárust,bal nové dřevohmoty vytvořit kolem rány nebo cizích předmětů velice rychle-i za pár let.ovšem vyfocená nášlapná příčka žebříku může být jiného stáří než samotná stavba.také bych neřekl že armáda ať už jakákoliv používala kované hřebíky.do šířky rostoucí strom by také nejspíš po několika desetiletích roztrhal horní část konstrukce na něm přitlučené.nebo by v místě spoje prostě uhnila stékající vodou po kmeni.také se mi nezdá že by při svém ,,zavěšení na stromě" kvůli uhnilým stojinám byla konstrukce nějak výrazněji očividně svěšená vlastní vahou.osobně bych tipoval stáří maximálně třicet let(také z důvodu že přes okolní porost muselo být vidět-paseka nebo pastvina ,či louka).možná by napovědělo i stáří zbylého pařezu.bůhví jestli to třeba nebyli náhodou nějací pionýři,skauti nebo kdokoliv jiný kdo si postavil rozhlednu náhodou až nápadně podobnou vojenské pozorovatelně náhodou zrovna zde.třeba nějaký vysloužilec nebo bývalý lampasák.na 99 % bych vyloučil stáří válečné či předválečné.


Roman Kubeček (16.10.2010 3:47)

Pro úplnost dodávám ještě fotečky z roku 2005. A schrnutě,několik desítek metrů od pozorovatelny se nachází silné pozůstatky polního opevnění, na protějším kopci minometné postavení. Nad Šléglovem dokonce palebné postavení pro houfnice. Bohužel přesný závěr nemohu určit,to že ovšem polní opevnění v okolí pochází z roku 1938 je nepochybné (jeden střelecký okop dokonce nalezen díky dobové fotce z roku 1939 )


Roman Kubeček (16.10.2010 2:40)

A ještě dodatek, pozorovatelna se nacházela v těžko přístupném místě v linii LO mezi prvním a druhým sledem zarostlá v lese. Sám jsem jí vlastně nenašel, ukázal mi jí jeden z místních, který mi sám řekl, že se jedná o vojenskou pozorovatelnu snad z války! Až poté jsem začal důkladně pročesávat okolí a nalezl spoustu dalších zájimavostí včetně minometného postavení Kozí vrch, na které mě upozornili usedlíci bydlící pod Kozím vrchem.


Roman Kubeček (16.10.2010 2:29)

Tak jako nálezce pozorovatelny musím dodat také pár informací. Pozorovatelna již není, les se nedávno kácel a zmizelo plno unikátů v okolí díky nové výstavbě sjezdovek.
Pozorovatelna měla přímé optické spojení s kótou Kozí vrch, kde se nalézá mimo jiné postavení pro minomety. Proč nespadla? Jednoduše, visela ukotvená na stromě. Po bližším ohledání jsem nalezl ručně kované hřebíky a kramle přes půlku zarostlé ve stromě, mimochodem stejné kramle jsem nalezl již na několika dalších místech zarostlé ve stromech u opevnění. Na Kozím vrchu nalezeny také pozůstatky dřevozemní stavby.
Nad pozorovatelnou nalezeny zákopy a okopy. V předpolí nalezen polní objekt v linii LO a v něm torzo ženijní čs.lopaty. Nechci zde spekulovat, ale zarostlých kramlí, kusů trámů,kulatiny a lepenky jsem v okolí našel mnoho. On tento materiál zase v takové nadmořské výšce trochu vydrží a stromy zde rostou pomaleji.


Ondřej Vonka (14.10.2010 12:48)

Musím uznat, že ta v lese je té na obrázku 185 docela podobná... :-) Takže možná to opravdu dělali vojáci-poválce :-)


Martin Bubela (12.10.2010 13:07)

Slíbené ukázky z předpisu G-V-2 "OPEVŇOVÁNÍ - práce běžné".


Martin Bubela (4.10.2010 6:01)

Stavbu pozorovatelen řešil předpis z roku 1938 G-V-2 "OPEVŇOVÁNÍ - práce běžné", část VI "VYSOKÉ POZOROVATELNY (Vysoké posedy a rozhledny)" články 424-437. Později zde uložím několik oskenerovaných obrázků.


Jaroslav Dubský (1.10.2010 15:17)

Souhlasím, koneckonců dřevěné budovy jako maskování v D-20 také dlouho nevydržely...


Ondřej Vonka (1.10.2010 11:47)

Nevím co to je, ale když zapojím normální rozum, tak to určitě nebude zase tak moc staré... Mám dojem, že jen ten strom bude sám o sobě tak 70 let starý... takže by to muselo růst spolu se stromem... a strom je pořád živý, takže jak asi vysoký byl za mobilizace 2 metry? :-))
Navíc bych se hodně divil, kdyby jakákoliv dřevěná konstrukce v lese vydržela 70let..


Jaroslav Dubský (30.9.2010 23:08)

Ještě k tomu ten text: Vysoké posedy
budují se na stromech na okrajích lesů, nebo v střídavě porostlém terénu.Pozornost třeba věnovat zastření konstrukce a přístupu k pozorovatelně.Výstup buď žebříky, nebo se připevní příčky přímo na kmen stromu.

Zdroj:Polní opevňování(1951)


Jaroslav Dubský (30.9.2010 23:03)

No já bych usoudil že to bude patřit spíše do poválečného období...


Roman Kubeček (27.4.2005 8:33)

Kdysi dávno jsem někde slyšel,nebo četl, že za mobilizace se v liniích opevnění stavěly na stromech dřevěné pozorovatelny protože z objektů toho moc neviděli a za liniemi bylo polní dělostřelectvo a minomety. No já jsem něco takovýho našel v linii LO v lese. Třeba vypadaly takhle:-) Ale myslivec to není.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)