[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 100.26.140.179 () [ Přihlásit ]

Vykrádání objektů LO

Diskusní fórum > Muzea lehkého opevnění > Vykrádání objektů LO

Vladek Vácha (20.10.2005 11:29)

Reaguji na příspěvek J.L. :,,No já bych moc nevěřil tomu, že se situace nějak změnila. Nakonec oni měli pravdu, že to je majetek Vojenské správy, málokdo asi brněnské a strakonické lafety zakoupil od armády oficiálně, spíše vše pochází z opuštěných reaktivovaných řopíků. "Pokud jde o tohle tak mám potvrzený opak od náměstka pro ekonomiku MO s podpisem generálmajora ing.Picka (prezidenstká kancelář)


Martin Urbánek (19.10.2005 22:15)

Zdravím přítele J.V! Co YAT?


Jan Lakosil (19.10.2005 22:01)

No to jsme rádi, že korektor je v pohotovosti:-)


Jiří Vaněček (19.10.2005 21:37)

Jsem tady a všechno z povzdálí sleduju :o)


Martin Urbánek (19.10.2005 20:47)

V tom je Honzo ten vtip! V SMS byla jistě chyba autora - citoval jsem. Myslíš, že rok výroby periskopu sedí, 1953? Každopádně anglické (american english) slovo "YAT" používají američtí mariňáci, konkrétně jej má ve znaku výsadkový prapor z Campu Pendleton, stát Kalifornie. Naši vojáci jej používali (a velice příznačně) ale v češtině! Konkrétně na přelomu září a října 1938. Počkáme na J.V. Podezřele je potichu :-)


Jan Lakosil (19.10.2005 20:25)

Korektor to vědět nemůže, neboť se nejedná o YAT, ale YAL, což byla krycí šifra, kterou Meopta Přerov označovala svoje výrobky.


Martin Urbánek (19.10.2005 18:30)

Před několika dny jsem od známého dostal nabídku koupě periskopu do LO, bez bližší specifikace typu. Nemusí být zcizený, přesto uvádím označení periskopu podle SMS (citace) "Yat 17368/53 mece." Tím zřejmě myslel přejímací značku. Údajně koupil za 2000 KČ a nabízí za 4000 KČ. Bez komentáře!
Poznámka pro našeho korektora :-) J.V. Tušíš, co znamená slovo YAT v anglickém jazyce?


Dan Hradiský (19.10.2005 14:39)

No já teda už nestačím kupovat zámky, téměř vždy když přijedu na řopík tak tam je uštíplej zámek, já tam teda už tedˇ nic nenechávám,vsechno odvezu donů toje nejlepší a ta databáze ukradených věcí je celkem dobrej nápad.


Jan Lakosil (18.10.2005 16:16)

No já bych moc nevěřil tomu, že se situace nějak změnila. Nakonec oni měli pravdu, že to je majetek Vojenské správy, málokdo asi brněnské a strakonické lafety zakoupil od armády oficiálně, spíše vše pochází z opuštěných reaktivovaných řopíků. To by mne zajímalo, jakou cenu by ten odhadce navrhnul. Už někdy k něčemu takovému došlo? Že by na MK byli odborníci na problematiku opevnění a oceňování výbavy?:-)) Těch vykradených řopíků je víc, takže pokud někdo z postižených majitelů má výrobní čísla, ať je sem hodí.


Jan Vála (18.10.2005 15:23)

Zdravím, už je to sice dlouho co nám kompletně vykradli řopík (č.4 v úseku Q1 v r. 1998), ale tehdy nám při dotazování co s tím dělat policie oznámila, že majitelem veškerého vybavení bunkrů je až do vyřešení majetkoprávních vztahů vojenská správa. Tak doufám že se už situace změnila. Každopádně si myslím, že taková databáze odcizených věcí by nebyla k zahození.


Vladek Vácha (18.10.2005 10:16)

Nepleteš.Stejné to je i u jiných historických předmětů.Po krádeži by se člověk neměl nechat odbít ,případně se obrátit o radu na jednu ze sekcí MK,která chrání kultůrní dědictví ČR.Cenu stanoví až odhadce.Cena se nemůže odhadnou plošně.Každý kus má jinou hodnotu.


Jan Lakosil (18.10.2005 10:01)

No ale pokud vím,tak nikde není stanovena oficiální historická cena lafet či ventilátoru. Nebo se pletu?


Vladek Vácha (17.10.2005 23:37)

Tak to si nedovedu představit taky.Šlo by to u lafet vz.37,38,ventilátoru.Pak právě jde o to prokázání původu.Nejlépe foto,ev.č.,tajné značky a to vše pěkně z kombinováno.No jenže situace se trošku změnila od dob kdy se to bralo jako šrot.Opevnění včetně výbavy je považováno za kultůrní dědictví ČR.


Jan Lakosil (17.10.2005 23:18)

no nedovedu si predstavit,ze by se policie zabývala třeba ukradeným závěsem periskopu. U těchto věcí není určena cena a oni to ocení jako kus železa... Spíše bych spoléhal na vyříkání "mezi čtyřma očima" původního a nového majitele. Navíc by se to dalo dost zneužít, že bych policii zavedl do prázdného řopíku, nadiktoval jim čísla lafet sousedního muzea a pak jim řekl,že jsem to u nich našel.


Vladek Vácha (17.10.2005 22:48)

JL..to bude asi Jasně Levý o),proč myslíš,že by nedošlo k navrácení původnímu majiteli?pokud původní majitel prokáže ,že se jedná o jeho věc tak přes Policii ,,sice asi dlouho,, ale mělo by mu to být navráceno.Když ti zjistěj ,že jsi koupil kradený auto tak ti ho taky seberou.


Jan Lakosil (17.10.2005 22:45)

No takže pokud to shrneme: každý majitel vybavení si ve vlastním zájmu pořídí fotodokumentaci a seznam s výrobními čísly, případně vybavení označí nějakými skrytými značkami (já měl v oblibě razit na součástky tajemnou šifru JL:-). V případě, že by došlo ke zcizení, seznam se sem umístí a pokud někdo na příslušnou součást někde narazí,bude informovat majitele. Nedělám si iluze, že by to vedlo k navrácení původnímu majiteli,ale uděláme trochu ostudy novému majiteli. Nedávno došlo k vykradení soukromého vybaveného LO u Jedlové, pak snad i u Milotic nad Opavou (KVH Bruntál), v minulosti pak řopík Mildy Svitáka (KlášterII) a našly by se jistě i další.


Vladek Vácha (17.10.2005 22:19)

Ty to máš Martine dobré,ty máš řopík u silnice.Ale jsou tu muzea,kde nejbližší silnice je několik kilometrů od objektu a je nemožné vše na každé otevření donést na zádech.Většinou člověk stačí odtáhnout zbraň a nějaké drobnosti.Takže pak to chce velký důraz na pasivní zabezpečovací prostředky.Stejnak bych počítal s tím,že dotyčný lapka nejdříve navštíví muzeum v otevírací době a až po okouknutí navštíví objekt mimo otevírací dobu.A z letáků muzeí,webových prezentací nebo knih....se dá vždycky zjistit co ve kterém muzeu je.Takže to ,že by se nezveřejnila výr.čísla by asi ničemu nepomohlo!?Důležité by hlavně bylo aby to taky kde kdo věděl ,že ta možnost tu vždycky je z veřejnit ukradené věci.A to čím dřív tím líp.Věcí je stále stejně a někde se objevit musí.Nedokážu si představit,kdyby mi něco ukradli a já to potkal někde na jiným muzeu?!co pak?Já bych určitě zveřejnil to co by mě ukradly.A jelikož na webu,letácích mám fotky nebo v textu uvedeno co návštěvník může shlédnout (tohle má snad každý),tak bych uvolnil inventární seznam vybavení.Protože to,že tam ty věci mám je každému jasné atím ,že by byla zveřejněna čísla,by se pro lapyk snížila hodnota kusu z důvodu většího rizika.


Vladimír Sýkora (17.10.2005 21:22)

Omlouvám se, já tu Tvojí evidenci pochopil jako co Ti už chybí. Nicméně si odpověděl i na to, co jsem měl na mysli. Budiž Tvůj případ příkladem, že je třeba mít svůj inventář zcela v pořádku i s fotodokumentací.


Nič Martin (17.10.2005 21:19)

A předchozím přízpěvkem rozhodně nechci snižovat mlčenlivost, korektnost a poctivost poctivých kolegů. Ale nedělám si iluzi o tomže sem nahlíží i lidé s nepoctivými úmysly. Akorát se neregistrují a tak o nich nevíme.


Nič Martin (17.10.2005 21:15)

Já to vidím asi následovně. Takhle vzít kus evidence a dát ho v plén věřejnosti v době kdy ještě nic nezmizelo, ne že bych to chtěl nějak přivolávat, je dle mého názoru akorát dobrý tip pro méně pracovité lidi jak si vybavit, za pět prstů a pár minut strachu, muzeum. Většina lidí asi ví o čem asi mluvím. Jiná situace by byla pokud by mi něco bylo zcizeno (pevně doufám že k tomu nikdy nedojde). Pak se nebudu rozpakovat a udaje k oné "přemístěné" položce sem klidně prásknu a to ještě velkým tiskacím písmem.


Vladimír Sýkora (17.10.2005 20:51)

A teď slovo do pranice Martine :-) Byl bys ochoten třeba kus Tvé evidence sem do fóra prásknout? Jak to cítíš?


Nič Martin (17.10.2005 20:40)

Já osobně již nějaký ten pátek si vedu kompletní evidenci všech svých předmětů včetně výr.čísel, značek a poznávacích znaků a včetně fotodokumentace. Nějaká databáze věcí "přestěhovaných bez svolení majitele" by byla asi dobrý počin.
Samozřejmě je ale lepší danné situaci předcházet. Já osobně přivážím exponáty do objektu pouze na otvírací den. Je to sice strašná pakárna, ale relativně účinná. Jinak jsou uloženy na bezpečném místě. Takže byť jsem u mě zaznamenal několik pokusů o vloupání, včetně i úspěšného pokusu, tak škody jsou zanedbatelné.


Vladimír Sýkora (17.10.2005 20:22)

Ale snad nejde o vytvoření databáze "kde kdo co má", ale "kdo co měl". Není už důležité kde. A nemusí to být databáze, vždyť by mohlo stačit postiženému to zde uvést na fóru. Pokud by o to samozřejmě stál.


Jan Lakosil (17.10.2005 20:10)

V poslední době se opět vyskytly případy vykradení objektů LO, zloději šli především po lafetách a periskopech. Již dříve mne napadlo, že by si majitelé muzeí měli poznamenat výrobní čísla svých lafet. Se stejným nápadem přišel i Vladek Vácha. Takže teď jen otázka, jak toto realizovat? Pokud se vytvoří veřejná databáze, potencionální zloději tak zjistí,kde kdo co má...


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)