[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.209.63.120 () [ Přihlásit ]

Likvidace vybavení LO

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Likvidace vybavení LO

Radek Cincibus (6.1.2006 20:39)

Málokdo ovšem ví,že způsob vedení boje vrháním prasátek do nepřátelských řad,navrhl už vynálezce a světoběžník Jára Cimrman.Až ŘOP všsk tento návrh s pomocí přenosných ventilátorů hodlalo uvést v praxi.


Miroslav Srb (6.1.2006 18:55)

Ahaj, jaj, nynčko huž vím, proč mi doma maměnka na ten štědrej večíř dycinky řekávala, abych se tolik nepřežíral, že neuvidím prasátko....


Pavel Jonáš. (6.1.2006 18:20)

Zdravím. K problematice zrcátkových ventilátorů. K jejich bojovému použití bohužel nedošlo. Pokud by se tak stalo, mělo to vypadat následovně. Po útoku německých vojsk opouštějí obsluhy ventilátorů se svým vybavením řopík a přemístí se na strop objektu. S nasazením vlastního života, což se u posádek opevnění předpokládalo, roztáčejí ventilátory. Rotující zrcátka vrhají prasátka do řad útočící pěchoty. Útok okamžitě ztroskotá. Kdo by se divil. Víte, jaká je to rána dostat jednu letícím prasetem? Útočící vojáci se okamžitě vrhají na dopadlou munici. Válka končí na samém začátku bohapustou žranicí. A protože vojákovi s plným pupíkem se špatně útočí, německé kolony se s mastnými hubami stahují zpět. Toho využívají naši vojáci, dojedou zbytky jitrnic a vracejí se do svých domovů. Československo má tak dostatek času kompletně dobudovat systém opevnění. Tím nám dělá velkou radost, protože pevnosti a pevnůstky jsou kam se podíváš. Člověk to pomalu za život nestačí obejít. A za to všechno můžeme poděkovat vynálezu ZRCÁTKOVÉHO VENTILÁTORU. Ve skutečnosti bylo ale všechno jinak. Provoz ventilátoru s oběžným kolem se zrcátky byl bohužel závislý na slunečném počasí. V době mnichovské krize bylo ale hnusně a tak to skončilo, jak to skončilo. A pak zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Dobrou noc, milé děti...


Miroslav Srb (5.1.2006 20:57)

Jujky pánové, zabudli jste ještě na jedno použití...To když vojáci vyrazili za kulturním vyžitím do okolních hospod, tedy hlavně na večerní tancovačky. To se pak zrcátko hezky přivázalo na botu...a největší úspěch měli pak ti, kteří si vypůjčuili zrcátko s periskopu s měnitelným zvětšením. Tam, kde "úspěch" nebyl, tzn. především v pohraničí s jistou výraznou menšinou, tam se opětovně vžilo staré známé rčení: Lepší teplý pivo, než studená...


Jiří Vaněček (5.1.2006 20:44)

Ano, i tento ventilátor se v expozicích K-5 nachází. Když Honza popisoval válečné použití zrcátek pozapomněl (nebo to neví? :-), že se dalo zrcátkem signalizovat skrz vchodovou střílnu. K čemu zrcátka na ventilátoru sloužila v době míru jsem popsal již níže.


Jan Lakosil (5.1.2006 20:00)

Aha, takže už je mi to jasné. Omlouvám se za svoji neznalost. Předpokládám, že na K-5 máte tím pádem i prototypový ventilátor se zrcátkem :-) Zrcátko bylo na větráku proto, aby obsluha mohla sledovat, jak moc je zničená z neustálého otáčení klikou větráku. Když se obsluhující vojín v zrcátku už ani nepoznal, požádal o výměnu a šel točit s kolečkem brněnské lafety.


Jiří Vaněček (5.1.2006 8:25)

Chi chi, samozřejmě jsem si dělal legraci, ta mi tady v diskuzi nějak chybí. Spojení "periskop s klikou" v původní zprávě byl samozřejmě překlep, správně měl být "ventilátor s klikou". Na druhou stranu takový ventilátor se zrcátky by taky mohl být zajímavý. Minimálně by se u něj mohli vojáci holit :o) A s tím panákem, pane kolego, ještě posečkejte, dnes by Vám měla přijít zásilka...


Miroslav Srb (5.1.2006 8:15)

Tož, nynčko nevím...mám se považovat za neznalce, slepotu slepou, která na Lomu kolem převodu takřka každý víkend lozí...Uf, uf...a vysouvalo se to i s pozorovatelem...to chce panáka. Kolega Jiří promine... :-))


Jiří Vaněček (5.1.2006 7:24)

Periskop s klikou... Ty jsi, Honzo, ještě neslyšel o výsuvném periskopu, který se vysouval pomocí ozubeného převodu (ovládaného klikou) do pozorovací polohy? Před válkou existovalo pár prototypů a přípravy k sériové výrobě, nicméně stejně jako strakonická lafeta se tyto periskopy dostaly do opevnění až v rámci poválečné reaktivace a poválečné výroby. Zbytky jednoho z prototypových periskopů můžete najít v expozicích K-S 5 nebo N-S 81.


Jan Lakosil (4.1.2006 14:07)

Sakra, periskop s klikou, to byl asi nějaký neznámý typ :-)


Jiří Vaněček (4.1.2006 13:34)

Abych Tě, Ondro, potěšil: periskopy byly vesměs kompletní včetně závěsů a zrcátek, i když některá byla rozbitá. I periskopy byly s klikami. Ve chvíli, kdy tam přijeli bunkráci, bylo už všechno poškozené od toho, jak to nabírali tím bagrem - ventilátory pomačkané, periskopy různě rozbité, ale přece jenom použitelné. Ach jo.


VITĚZSLAV VÍTEK (1.12.2005 7:52)

Můj názor k likvidaci je tento:Pro nadšince bude platit heslo-zachran si co můžeš,jednou to bude mít historickou cenu.To armáda nikdy neuměla ocenit a nejen ta dnešní.Horší je to riziko,které vyvstalo s převodama bunkrů na vlastníky pozemků v současné době.Pak je jakékoli (zachranování) na soukromém pozemku a objektu krádež.Když patří bunkry ještě armádě policie to tak nějak přejde,ale ted už to asi bude hodně hustý.Bonzuje se pořád.Nerozumím tomu a ani asi nechci rozumět.Místo toho aby AČR nebo MNO drželo jakýsi "patronát" nad muzei LO a TO tak právě naopak práci těchto nadšenců sabotuje a nahrává tak pouze překuníkům,nebo volí vůbec nejlepší řešení :všechno sešrotovat.


Jan Lakosil (30.11.2005 19:00)

no já si na ně už moc nepamatuju. Je to už víc jak 5 let,co jsem tam byl. Jeden řopík tam byl určitě přepychově vybavený - jeden lampasák tam chodil čekat na zvěř (a té tam bylo!!), tak tam měl lafety UL1 na uchycení UK59, periskopy se zrcátky, muniční truhlíky, ventilátor, lapače zplodin, stoličky na sezení apod. V ostatních byly jen závěsy LK26, ventilátory, lapače zplodin, závěsy periskopů a dveře. Vevnitř byly myslím nahozené a vybílené.


Vladek Vácha (30.11.2005 18:32)

A jak vypadal interiér na konci úseku 196?v těch TPB


Jaroslav Beneš (30.11.2005 18:26)

kdo si hraje, nezlobí :-))


Jan Lakosil (30.11.2005 18:24)

Aha,takže vybavení podle Žatecka (tam jsou dodělané podlahy), nedodělaná podlaha třeba podle okolí Starého Města p.Landštejnem a exteriér podle 4 nedodělaných, ale reaktivovaných řopíků na konci úseku 196 ve VVP Boletice. No budiž :-)


Vladek Vácha (30.11.2005 18:11)

Ne "mišung":o))interiér nouzová reaktivace v TPB a exteriér to samé:o))Kdybych měl exteriér rok 38 tak bych ho očistl do běla:o)anebo rok 40 a to bych hio natřel tmavěšedo tak jak jej nařeli němci při zkouškách opevnění.Dokument vyřeším mailem.


Jan Lakosil (30.11.2005 17:45)

Takže když ještě shrnu výsledek naší debaty nad objektem č. 260, tak se shodneme na tom, že výbavu máš podle Žatecka, nedodělanou podlahu podle Orlických hor z roku 38 a vnějšek napůl reaktivace a napůl stav z roku 38? No "mišung" je to pořádný:-)


Jan Lakosil (30.11.2005 17:41)

Takže jak je to s tím předpisem? Ty ho od nikoho nemáš a podle autora neexistuje? Podle kterého autora neexistuje? když ho máš ty, tak asi existuje,ne? Já to nechápu. No a to, že ho někdo našel v řopíku, to je dobrý vtip :-). Měl jsem tip, od koho jej máš, ale když jej od nikoho nemáš, tak jsem se tedy spletl:-(. Tak mi mailem pošli kopii, kterou nikdo nemá! Začínám být na ten neexistující dokument docela zvědavý.


Vladek Vácha (30.11.2005 17:35)

K fotce.Ano tady je to něco jiného.Já znám fotky se zelenou:o)


Vladek Vácha (30.11.2005 17:32)

Ano odvolávám se na předpis.Nemám první stránku,takže žádná čísla.Dle autora by něměli existovat a byly vytištěny jen pro potřebu cvičení aktivací.Dokonce i pan.mapy se kreslily u lafet.Jinak tento byl nalezen v řopíku.Takže ho od nikoho nemám a kopii také nikdo nemá.Takže když ti je jasné od koho ho mám tak mi to prozraď:o)))Já si na tom předpisu nesedím i tobě jsem ho nabízel ale nějak jsi nechtěl;o)No a autor bude hezké překvapení:o)Jinak to je přesné.Jedná se o rekonstrukci co do maximální snahy věrohodně dle tehdejších předpisů a zvyklostí provedené.Každý objekt je jiný ,takže dokonalosti se nedá dosáhnout nikdy.Ale mělo by to odpovídat obecným zvyklostem tak jak by ten objekt byl proveden?Souhlas?


Vladek Vácha (30.11.2005 17:25)

:o))Počáteční stav jsou 60.léta.Jinak omezení léty je spíše podle toho co tam dovezu za zbraně.Když tam opřu RPG75 tak to bude ze 70.let:o)Ano lesk se určitěš mohl změnit ale nátěr by se nestal lesklejší ale vlyvem konzervačních prostředků by z matněl.K tomu stabu TPB a reaktivace.nechtěl jsme objekt dělat uvnitř jako na Moravě.Vždyť by byla škoda dodělávat podlahu,nahazovat uvnitř omítku atd...tím bych zjistil krásné stopy např.po základových Ičkách atd...Takže se jedná o "nouzovou reaktivaci"v objektu TPB.Z exteriéru jsem chtěl ten objekt udělat také jako reaktivovaný.Tak aby seděl hodně k tomu vnitřku.Takže osazení horního nástavce na místě uražené per.trubice s typickým hříbke,osazení poválečné mřížky a nechání toho kusu přírody co na objektu roste.Plus izolace stropu.Tu povál.mřížku na TPB a exteriér jsem bral podle fotek.Jinak v interiéru jsme vycházel z fotek Žatecko-Lounsko plus nějaké věci z tamní praxe.


Jan Lakosil (30.11.2005 12:13)

Já se v tom už přestávám orientovat. Nejdříve v příspěvku z 28.11. tvrdíš:


Já zachycuji stav v těch 60.letech.Nátěr v 60.letech byl v jiném stavu jak dnes.Použití původních barev by naprosto deklasovalo výsledek.Čerství (čerstvý – pozn. J.L.) nátěr v 60.letech byl něco jiného než to, co bych získal použitím nátěru v dnešním stavu.


A nyní už píšeš, že se jedná o stav z let 1960-1989?! To se pak těžko můžeme na něčem domluvit, když každý den tvrdíš o svém objektu něco jiného! No a když jsi namíchal khaki podle odstínu na UL1, nemáš strach, že se ten odstín a hlavně lesk na lafetě po 40 letech změnil vlivem působení konzervačních prostředků, jak píšeš v předchozích příspěvcích? Stejně tak mi není jasné, proč jsi tvrdil, že abys zachoval stav objektu TPB (zvenku), musel jsi zvolit vnitřek podle Žatecka!!! Jak to mám chápat? Stav vnitřku objektu nemá vliv na zachování stavu exteriéru po odbednění. V tomto případě bych i zvážil zabudování té poválečné mřížky na výdechu, tím ten TPB z roku 38 dost kazíš. Buď to udělat na reaktivaci vše (omítka, zához a mřížka), nebo to nechat tak, jak to bylo, případně osadit jen předválečnou mřížku. Další věc je, že se tady v jednom kuse odvoláváš na poválečný předpis k obsazení LO, který vlastně ani neexistuje? Mne je úplně jasné, od koho jej máš, ale nemohl bys ocitovat alespoň č.j., rok a zařazení nebo něco, podle čeho by se dal najít v archivu? Určitě by to zajímalo i jiné kolegy, kteří by chtěli dělat LO ve stavu reaktivace. Jinak ještě malé doplnění k té barvě střílen u reaktivovaných objektů – mrkni se na fotku dole. Zcela stejný odstín lafety a střílny bych např. v případě tohoto řopíku zpochybnil. Ale netvrdím, že se v mnoha případech nemohly vyskytnout stejné nebo podobné odstíny. Já myslím, že tímto a předchozími příspěvky jsme si jasně ukázali, že žádná rekonstrukce nebude nikdy dokonalá a ideální, ale myslím, že se lze tak nějak asymptoticky přibližovat k onomu ideálnímu stavu S…


Jan Lakosil (30.11.2005 10:54)

Jo,to je poválečné označení lapače s troubou vpravo. Jinak tohle éčko nad Šatovem, odkud je ta fotka, bylo také jeden z prvních objektů, kde jsem si těchto značení všimnul:-).


Pavel Jonáš. (29.11.2005 19:03)

Zdravím všechny. Dotaz na kolegu J.Lakosila 29.11.2005 10:41 ohledně poválečného čísla lapače zplodin. Je to to ono? Díky.


Vladek Vácha (29.11.2005 17:54)

Pro T.K. - původně jsem přemýšlel o Moravě ale tam bych musel na stropnici zasadit několik akátů.Jenže ono nám to tady zas tak moc neroste:o(to víte hory.


Vladek Vácha (29.11.2005 17:52)

Závěs případně vymění,tedy pokud se do objektu dostanu.Mám tak dobré zabezpečení,že se tam už nemůžu pro poruchu zámku od září dostat:o)Doporučuji všem zabezpečení co mám,jde to jen autogenem:o(takže celou zimu budu vymýšlet jak se tam dostat.Periskop vz.37 s proměnným zvětšením (tzv.vz.38 bohužel nemám,jinak bych ho tam měl).Pokud jde o barevnou úpravu periskopu tak je to stejnou barvou jako ostatní.Pak ti to případně ukážu,pro srovnání jsem část periskopu nechal v původní barvě.Jinak dle stop se nejednalo o tovární úpravu ale o nátěr na místě tzn,silná vrstva,stopy štětce ,samá kapka či stečená barva.Prostě hrůza.Jak jsem psal o příspěvek níže,v rámci bádání.Jak jinak by jsme na něco přišly než diskuze dvou či více stran s jinými názory.To by byla přeci nuda a taky by se nikdy nic nezjistilo.Právě o těch pochybách to je.No těším se až uvidíš výdřevu v č.60:o)jsou tam hezké detaily.


Vladek Vácha (29.11.2005 17:45)

Pokusím se odpovědět na vše.Je toho hodně:o)tak TPB interiér nouzová reaktivace podle Žatecka Lounska.Exteriér tak aby odpovídal reaktivaci a také zůstal co nejvíce v původní podobě.Jinak jak jsme psal mám tu instrukce pro vojáky jak ten řopík z aktivovat.Postupoval jsem dle tohoto dokumentu,který je tajný a neměl by dle autora,kterého jsem kontaktoval vůbec existovat.Takže jsem byl v pozici vojáka ,který dostane lejstro a poraď si.Plus fotky ze Žatecka.Přesněji řečeno uvádím rozmezí 60-80léta min.století.Mám to na prvních letácích.Původní nátěr ventilátoru a lapače nebyl v použitelném stavu.Šlo hodně o rozežrání barvy vazelínou takže z povrchu bylo bláto.UL1 mám v perfektním stavu tzn.jak z továrny takže krásné černění i nátěry.Jinak proč se domnívám že odstín khaki je takový a né makový v 60.letech.Protože jsem si khaki nechal míchat podle té UL1 pozn. i stupeň lesku.UK59 také krásná sladovka,jen tím používáním začíná drobet trpět.Ono když se nosí 4,5km na zádech na objekt ….Jinak celkově odstíny,lesk atd..tak jsme se snažil o maximální věrohodnost na základě mích informací.To neznamená,že ty nemáš jiné.Taky v to doufám,že to bude pro mnohé užitečné a konstruktivní.Rozhodně to neberu nijak osobně ale v rámci bádání:o)


Lubomír Purchart (29.11.2005 15:34)

Já vím, že ten poslední příspěvek je jen vtip, ale kde jsou u Žatce vinice? Teda aspoň jsem si žádné do teď nevšimnul. Nebo to aspoň není tak typické :).


Tomáš Kamenský (29.11.2005 12:38)

Pro lepší imitaci reaktivace z oblasti Žatec/Louny bych doporučoval zřízení vinice v okolí objektu č. 260/D-1, v krajním případě vysekat větve a mezi stromy natahat dráty, po kterých by se pnul chmel...


Jan Lakosil (29.11.2005 10:41)

Pokud se bavíme o té dodatečné reaktivaci u Žatce, tak bych na 99,9% věřil tomu, že tam dávali poválečné závěsy periskopu (viděl jsem je tam v polovině 90. let) a vzhledem k tomu, že i některé řopíky vybavované v letech 1952-53 z důvodu nedostatku předválečných zásob dostaly také poválečné, tak mne to jen utvrzuje. Podobné to mohlo být i s periskopy. Ty jsem tam již neviděl, ale vím, že ve skladu v Lounech byly na 100% poválečné Meopty s měnitelným zvětšením, které byly určeny pro osazení do objektů v této oblasti. Ještě k tomu periskopu: já vím, že některé předválečné periskopy byly po válce v Meoptě nově přetřeny, ale barvou světlé khaki, která se odstínem vyýrazně lišila od té, co se používala pro nátěry střílen apod. Nevím, jak tomu bylo v tvém případě, věřím tomu, že to máš podložené. I když z těch fotek mi připadá, že je tam stejný nátěr jako na závěsu a periskopické trubici. No nemá smysl to nějak dál rozpytvávat a zbytečně tady zatěžovat diskutující dalšími dlouhými příspěvky. Na každé rekonstrukci se vždy najde nějaká chybička a hodnotit ty objekty budou především návštěvníci a ne hnidopichové jako já. Doufám, že mi v létě zbyde čas a zajedu se na tvoje objekty podívat a můžeme probrat tyto záležitosti přímo na místě. Stejně tak doufám, že tato naše oboustranná výměna názorů nebude mít žádný vliv na naši další případnou spolupráci.


Jan Lakosil (29.11.2005 10:41)

Když jsem tohle téma tady rozjel, nedá mi to, abych se ještě nevyjádřil. Na tu anketu na zachování objektu ve stavu TPB si samozřejmě pamatuji. Já to chápal tak, že objekt zvenku zůstane tak, jak je, tj. bez dodatečných zásahů. To, že se na základě zachování stavu TPB odvoláváš na oblast Žatec-Louny, ve mne vyvolává lehký úsměv. Když se podíváš do databáze nebo ještě lépe když se tam zajedeš podívat, nenajdeš v tomto prostoru jediný objekt ve stavu TPB (betonáž v září 38), neboť všechny zdejší úseky byly zadány již v létě 1937 a zvenku jsou samozřejmě dokončené. Jak to mám tedy chápat? A jak tak koukám na fotky exteriéru, osadil jsi poválečnou mřížku výdechu ventilace. Několik objektů ve stavu TPB s poválečnými mřížkami a bez omítek jsem viděl ve VVP Boletice, ale k tomu bohužel nesedí zase použité mříže R-2, které se v reaktivaci proti „západu“ nepoužívaly. K těm odstínům: je samozřejmě nesmysl měřit nějakou lesklost odstínu, nemělo by to ani smysl. Mříže R-2 byly po válce natřeny původně tmavě šedou barvou a tys na ně použil současnou armádní khaki. A kde bereš jistotu, že nátěr byl v 60. letech lesklý a že tehdejší khaki měla stejný odstín jako ta současná? Tys ty bunkry v té době prohlížel? Pakliže bys k tomu chtěl přistupovat tak, jak píšeš, předpokládám, že jsi úplně odrbal i lafetu UL1 a znovu ji natřel, aby na ní byl čerstvý nátěr takový, jaký byl v 60. letech. Pokud tam máš lafetu UL1 v původní barvě, pak totiž popíráš to, cos napsal o deklasaci výsledku při použití původních barev. Samozřejmostí je i to, že jsi vybrousil černění na náměrovém segmentu a znovu jsi ho nabrynýroval, aby se leskl jako před 40 lety? A co nátěr a brynýr na kulometu UK59, také jsi ho prováděl nově, aby vypadal jako v 60. letech? Připadá mi to šílené. Na tohle mám názor takový, že pokud chceme mluvit o precizní rekonstrukci, je dobré použít vybavení opatřené původním nátěrem, alespoň tam, kde to je možné. V případě lapačů a ventilátoru to samozřejmě možné je. Další věc je ta, že ty dodatečné nátěry khaki se prováděly až v průběhu údržby (podle pamětníků od poloviny 70. let), takže pokud píšeš, že ten tvůj objekt je ve stavu z 60.let, bylo by i možná lepší ponechat vybavení opatřené továrním nátěrem. Třeba by bylo i pro odborníky zajímavé poválečné označení typu lapače, které na něm bylo napsáno barvou z boku a málo kdo ví, že něco takového existovalo. Prostě na použití původních nátěrů máme jiný názor, já bych jejich zachování a použití v muzeu preferoval i za cenu, že se možná lesknou méně než před 40 lety. Nicméně si myslím, že takováto diskuze, bude možná zajímavá pro kolegy, kteří rekonstruují nebo hodlají rekonstruovat LO a na základě našich argumentů si vytvoří vlastní názor na tuto problematiku.


Vladek Vácha (28.11.2005 20:03)

12000,- je 2,5 m3 vysušeného SM tloušťky 32mm rozmítnutého na míru.Tzn.v rozměrech ,které se vyskytovaly na objektu.Cena za kubík vychází 4500,-.Cos používal za masiv?Podle propočtu mě vycházelo 1,8m3 .Praxe je 2,5 i s odpadem.Orig.nátěrová hmota na mřížích znamená,že jsem je natíral vojenskou zelenou z armádního skladu:o)a lesklá není.To je pravda,stejně jako není lesklý ani ten vnitřek v objektu!Pokud bych neudával parametry lesku ale obecně tak se jedná o polomat!.Samozřejmě vazelínu bych si tam dal ale nebylo by to po chuti návštěvníkům.Jinak při aktivaci řopíku se vazelína důkladně odstraňovala (v rámci možností,jak jsme psal mám tu aktovační papíry).Jinak nátěr bílou není takový jak píšeš,ono holt není na těch fotkách všechno vidět:o(Pro ty ostaní co neví kam se koukají tak web: http://home.tiscali.cz/milmuzeum


Martin Černý (28.11.2005 19:27)

No co se týče ceny dřeva za bednění (12000). To jsi obkládal mahagonem, či co? :-) Mě vyšlo dřevo na éčko (více než 1/2 A-160) na cca 1700 korun pouze materiál. A to se jednalo o dřevo již vyschlé. Podle propočtu stačí na dvoustřílnový řopík asi 1,5 m3 dřeva +/- autobus. Takže 12 tisíc je cena značně přemrštěná. Co se týče lesku, tak garantuji, že se jednalo o matnou barvu. Jednak je to tedy standartní armádní khaki, zelenou, ale i černou ale vždy to byl matný odstín (pamatuji se ještě, jak jsem s ní na vojně přetíral V3esky a nezdálo se mi že by se potom leskly), navíc to potvrzují i pamětníci. Mě spíš zaráží něco jiného. Celý řopík je perfektně vybílený, nátěry jsou bez chyby. To je právě ta hrubá chyba. Armáda se s tim v těch 60. letech tak nepárala. Vojáci prostě dostali za úkol natřít vše kovové. Tak to taky natřeli. Přes špínu i vazelínu. To se pak zákonitě okamžitě projevilo na kvalitě, zbarvení i přilnavosti nátěru. To samé je to při bílení řopíku. Cákance od vápna byly doslova na všem. Myslíte si, že se s tim vojáci potom čistili. Navíc všechno kovové šlo po zaschnutí nátěru, leckde ještě předtím znovu navazelínovat, takže perfektně vyčištěný a natřený řopík z 60 let je fikce. To je chyba většiny zrekonstruovaných poválečného objektu včetně toho našeho. A ještě jedna věc. Píšeš: "Mám na mřížích orig.armádní nátěrovou hmotu". Jak víš, že je to originál? Garantuju ti, že jsem viděl dveře v blízkosti vesnice Podmolí i růžové :-) a určitě to nebyl originál....


Vladek Vácha (28.11.2005 18:56)

Určitě to provázení může být lepší,ale Vítek se snaží.Proto rád Vážné zájemce provedu sám ale je to se mnou opravdu na dlouho:o)


Vladek Vácha (28.11.2005 18:54)

Pokud jde o trubici závěsu tak je v původním stavu a to i s původním nátěrem a i s původnímu khaki čmouhanci(tato DZ25 byla kdo ví proč natřena lesklou černou barvou).Ano závěs je předválečný ,já tam nebyl takže bych si netroufl říkat,že na skladech nebyly smíchané.ty za to ruku do ohně dáš?:o)Pokud jsi se u periskopu nesetkal khaki nátěr vnitřku periskopové vložky tak u mě máš možnost.Jedná se o původní úpravu.Jedná se o předválečný periskop,který byl původně přetřen poválečnou zelenou barvou.Ta se na mnohých místech loupala.Nátěr byl obnoven na všech místech kde byl.natřen byl i ten vnitřek.O pytlíku vím.Ale neí vyloučeno,že se tam mohl také objevit.Mám tu originál dokumentu.Upozorňuji,že se jedná pravděpodobně o jediný dochovaný kus tohoto dokumentu.kdy v rámci cvičení jsou instrukce obsazování LO a jejich následné reaktivace.Vše pečlivě popsáno co a jak dělat.Prosím o další ať mám co zpochybňovat:o))Zatím dle počátečního výčtu až na pytlík a předválečnou DZ25 (i tak obě mohly být dle mého názoru použity)jsem se nedopustil výrazných chyb.


Vladek Vácha (28.11.2005 18:44)

Teď k nedostatkům č.260.Nezvolil jsme nejednoduší ale nejšetrnější způsob.ty všímavější si všimly ,že probíhala před rekonstrukcí anketa zda je překousnutelné tento fotograficky populární objekt výrazně měnit.Výsledek byl ten,že nejlépe je zachovat původní stav.Tzn.TPB.Toto umožňovala jen reaktivace Žatecko – Lounsko.K nátěrům:originál barva je vždy originál barva.Já zachycuji stav v těch 60.letech.Nátěr v 60.letech byl v jiném stavu jak dnes.Použití původních barev by naprosto deklasovalo výsledek.Čerství nátěr v 60.letech byl něco jiného než to co bych získal použitím nátěru v dnešním stavu.Pokud jde o lesk tak ty vycházíš z toho ,žes vyděl dnešní objekty atd…Srdečně tě zvu a něco si zkus.Mám na mřížích orig.armádní nátěrovou hmotu.Vem si leskoměr a změř si stupeň lesku originálního nového nátěru a nového nátěru na vybavení uvnitř.Pochybuji,že jsi to zkoušel! Moc tě nepotěším ale parametry lesku odpovídají!ty vycházíš z nátěrů které byly nakonzervovány vazelínou anebo chemicky očištěny.Samozřejmě tím se mění vlastnosti lesku.Zástrčka tam je z bezpečnostních důvodů tato.Nenechám si vytáhnout periskop.Ty slabé se neosvědčily,ale také je mám.


Vladek Vácha (28.11.2005 18:32)

Teď budu reagovat na příspěvky Jana Lakosila.Pokud jde o reaktivaci tak mě stálo „D“ 25000,- ani víc ani míň.To je částka ,kterou mám doloženou.Jen pro příklad tak materiál na výdřevu pro A160 mě vyšel na 12000,-.


Vladek Vácha (28.11.2005 18:28)

Stále mám stejnou otázku!:,, Vůbec nechápu co to píšeš,vždyť já přeci tvrdím něco jiného???!!! Přečti si znovu co jsem napsal!!a až pak reaguj.Nestačím se divit ,vždyť ty tu uvádíš v omyl.“Několikrát jsem si přečetl co jsem napsal a nenašel jsem nic kde bych psal,že vybavené muzeum je lepší než míň vybavené atd…..A právě jsem obhajoval to,že se dá jít i cestou kopií tak jak to funguje u TO.A upozornil jsem na to,že to obhajuji i když sám ten problém u Lo nemám.Jinak muzejí na oko jsem myslel např.nejmenovaný Lo u nejmenovaného TO na K.A další nejmenované objekty.Pokud to člověk dělá od srdce tak se snaží to udělat co nejlépe.O tom není dikuze.A dle toho je i výsledek.Rozhodně mě osobně nikdo nepřesvědčí,že to ten či onen dělá z vlasteneckých či jiných morálních důvodů pokud není ochoten věnovat čas,ty finance atd..Pokud jste u těch peněz ,vydělávám si jako dělník.Většina z Vás má víc peněz jak já.Jsem si ale ochten hodně odříct ve prospěch muzea.Pokud si tu někdo stěžuje že na to nemá atd...tak je to docela divný.


Honza Vavruška (28.11.2005 17:58)

Přesně tak! Jak jsem psal, je to hlavně o tom, proč to člověk dělá a co to tom ví... A jsem rád, že můj názor sdílí i více "řopíkářů" :-)


Jan Vála (28.11.2005 15:16)

Zdravím všechny,
myslím si že názor "nedostatečně vybavené muzeum = nekvalitní muzeum" a
"vybavené muzeum = velmi kvalitní muzeum" je trochu unáhlený a zcestný.
Po opevnění brouzdám už spoustu let a hodně pevnostních muzeí jsem už navštívil.
A navštívil jsem i ty chudší, i ty lépe vybavené. Výbava podle mého není vše. Když se člověku
i v hůře vybaveném řopíku dostane poutavého a zapáleného výkladu od člověka, který
se vám věnuje a ochotně odpoví na dotazy které slýchává od rána do večera, je to
úplně jiný pocit, než když přijdete do muzea perfektně vybaveného a narazíte na
průvodce který je neochotný, nebo neumí mluvit. Pak ani sebelepší výbava nekompenzuje
pokažený dojem z lidí. Ale není to vždycky a není to všude. Bez peněz to sice nejde, ale nejsou všechno.
Nesoudím vaše muzeum když jsem tam nebyl, nedám ani na názor "jedna paní povídala",
píšu to proto, protože nejsem příznivcem podobného zaškatulkování. Mějte se a jestli rozjedete
tu akci "sběr", přeju vám hodně štěstí a úspěchu.


Karel Beránek ml. (28.11.2005 13:12)

Zdravím všechny ŘOPíkáře,
Před 14 dny jsem se byl podívat na úseku D-17 v I sboru.A abych pravdu řekl,tak nikde nebyly dveře,lépe řečeno nikde,kde jsem byl já,Ale skoro všude byl šílenej nepořádek,což si myslím je smutný.Moc rád bych si někde v klidným místě jeden či dva ŘOPíky zrekonstruoval do původní podoby(teď se vam všem asi otvírá kudla v kapse co tady dělá ten debil co chce ŘOPík sám pro sebe).Já bych jen rád,aby se tyhle skvosty předválečného úsilí nepřeměnily na skládky a abych je mohl ukátat svým dětem a říct jim,že jsme nebyli zbabělci,ale lidi odhodlaní bránit svou vlast až do konce.A z tohohle důvodu bych se být vámi přestal přestal dohadovat co všechno zase t a naše armáda nechla sešrotovat a raději bych se zapojil do záchrany toho co nám zbylo a s cílem zachránit toho co nejvíc.Vždyť každého nadšence do opevnění jistě potěší pří procházce po linii každý opravený ŘOPík s kamufláží jako před válkou a to i kdyby byl zamčený.Vždyť jsme lidi a umíme se dohodnout a spojuje nás snaha zachránit co se dá a taky aby se v kovošrotech objevilo co nejmíň vybavení z LO,nebo TO.Tak zatím ahoj někde na linii.K.


Jan Lakosil (28.11.2005 11:11)

No a také bych byl Vladku mírnější s těmi výroky o preciznosti tvé rekonstrukce LO u Boudy-viz tvůj výrok v jiné části tohoto fóra:
Samozřejmě se jedná o precizní rekosntrukci tak jak má být,přesné odstíny barev,všechno vybavení atd...Tím chci říct,že se dá udělat řopík za pár tisíc ale dělal bych to deset let a výsledek by byl k blití.Já uznávám jen precizní přesnpu rekonstrukci.jakákoliv jiná činnost nemá dle mého názoru smysl.
Stačí se podívat na fotky řopíku v podobě reaktivace z 60.let (co jsou u tebe na webu) a hned je vidět celá řada nedostatků, ačkoliv jsi zvolil nejjednodušší způsob-pozdější reaktivaci ze Žatecka: například při precizní rekonstrukci (jak ty píšeš) bych použil vybavení v původní barvě – přetřených khaki lapačů a ventilátorů jsou na jihu mraky. Použitý odstín khaki v lesklém provedení se sem také moc nehodí. Periskop máš zajištěný zástrčkou, která se používala jen na jižní Moravě, ačkoliv by se v tvém případě mělo jednat o Žatecko. Rukojeť závěsu periskopu máš přetřenou khaki celou tak důkladně, ale na trubici závěsu není ani šmouha. V praxi to takhle nefungovalo, to bylo naplácané buď s trubicí, nebo to natřené nebylo. Stejně tak bych pochyboval o tom, že by v 60. letech měli na skladě předválečné závěsy periskopu, který jsi použil. Nepřirozeně působí i khaki nátěr vnitřku periskopové vložky, s tím jsem se ještě nikdy nesetkal. U lafety máš použitý pytlík na nábojnice s koženkovým obšitím, v objektech byly instalovány pytle obšité kůží, tyhle koženkové jsou z pozdější doby ze skladových lafet. Mohl bych takhle ve výčtu pokračovat, ale nemá to smysl. Jen jsem chtěl ukázat, že žádná rekonstrukce i sebe lépe zamšlená nebude nikdy zcela dokonalá a mnohdy víc než peníze jsou potřebné znalosti z terénu. Vladku, neber to jako nějakou drsnou osobní kritiku, vznik tohoto areálu je na Kralicku výrazný posun kupředu ve srovnání s LO nad Cihelnou, ale zdržel bych se zatím vlastních hodnocení, že se jedná o jedno z nej muzeí, že se jedná o naprosto precizní rekonstrukci apod. Může to být zavádějící.


Jan Lakosil (28.11.2005 11:10)

Ohledně závěsu LK – já jsem netvrdil, že Vladkem nabízené kopie jsou nějak špatné, či co. Já osobně prostě jen preferuju originály před kopiemi, některým kolegům stačí třeba replika, je to věc názoru. Stejně tak je to i s těmi závěsy periskopů či jiným vybavením. Člověk, který začíná s LO, demontuje první lapač, který uvidí, i když bude poválečný. Pak mu začne hryzat svědomí a sežene si upravenou předválku, ale ani s tou nakonec není spokojen a opatří si originál z roku 38. Situace při rekonstrukci LO je totiž diametrálně odlišná od TO. Když chce dnes někdo dělat TO, musí umět vyrábět repliky, betonovat zvony, zkrátka investovat statisíce apod. U LO je to spíše o informacích a o tom, kdo je schopen si projít víc řopíků a ty věci si sehnat.


Jan Lakosil (28.11.2005 11:09)

Teda koukám, jak se tady rozjela diskuze za dobu,co jsem nebyl na netu. Takže já se také připojím se svojí troškou do mlýna. Co se týče finančních investic do muzea LO - samozřejmě, nic se bez peněz dělat nedá, ale rozhodně zařízení řopíku do doby poválečné reaktivace nebude stát desítky tisíc. Spíše než peníze jsou v tomto případě cennější informace. Jak jsem již psal dříve, stačí si projít linii LO na jižní Moravě. Ventilátory, periskopické závěsy, lapače, dveře všech typů, lafety UL1 apod. tam bez problémů seženete. A problémy s pohraničí policií? Není problém se jim vyhnout (linie nevede jen těsně u hranic) nebo když už náhodou dojde ke konfrontaci, dá se s nimi domluvit, když za nimi přijdete a vysvětlíte jim své úmysly a že nepřevážíte Číňany do Rakouska. Dřív jsem byl na hranici pečený vařený, vím, jak to tam funguje. Zásada je nejezdit nikam naslepo, důležité je obhlédnout terén a místní poměry a připravit si vhodné podmínky pro odvoz. Cyklistu, který prohlíží bunkry, nikdo nikdy kontrolovat nebude.


Martin Černý (28.11.2005 10:48)

Taky jserm se nechal nachytat na jedno muzeum jen tak na oko. Dostali asi 3 různé periskopy a dvě naštěstí poválečné lafety. Příště si sakra rozmyslim, jestli nějaké takové expedimenty budu opět podporovat.


Honza Vavruška (28.11.2005 9:38)

V.V.: "...ale bohužel jsme se setkal s tím,že mnoho muzeí jsou muzei jen tak na oko.Kdy nejsou jedinyci ochotni věnovat do toho čas a také tzy finance.Samozřejmě to jde i bez toho,ale pak se opravdu nedocílí valné úrovně."
Já to myslel trochu víc obecně, nejenom na tebe, ale tohle si napsal a k tomu jsem také reagoval. Nebylo to myšleno jako nějaké uvádění v omyl, či výtka. Čistě můj názor. Pokud jsem se tě nějak dotkl, tak se omlouvám:-)


Vladek Vácha (27.11.2005 19:14)

Pro Honzu Vavrušku.Vůbec nechápu co to píšeš,vždyť já přeci tvrdím něco jiného???!!! Přečti si znovu co jsem napsal!!a až pak reaguj.Nestačím se divit ,vždyť ty tu uvádíš v omyl.


Honza Vavruška (27.11.2005 18:36)

A taky ne všude jsou objekty TO...:-)) tak proto se dělají řopíky. Alespoň se tak historie přiblíží lidem z více koutů republiky. Stačí poptat se lidí třeba z okolí Náchoda nebo Králík a pak třeba lidí u nás na Plzeňsku co jim řiká pojem opevnění a Mnichov... a to bys koukal jakej je v tom rozdíl


Honza Vavruška (27.11.2005 18:32)

Zdravím všechny! Tak to tady po trochu delší době pročítám a už se tomu všemu ani nedivím. Kdyby to člověk bral smrtelně vážně, tak by v budoucnu asi přibývalo (nebo spíš ubývalo) bunkrologů - sebevrahů :-). Nejhorší je, že je člověk proti tomuhle fakt bezmocný. Kdyby člověk kolikrát tušil, co se za tímto koníčkem skrývá asi by si to všecko pořádně rozmyslel. Zkrátka je to fakt o známých, protože s dobrou vůlí a snahou se dneska fakt neprorazí... :-( A tím také narážím na důvod, proč dělat muzeum. Co k tomu člověka vede...
Pro V.V.: já si zase nemyslím, že je dneska bezpodmínečně nutné, když dělám muzeum, mít za každou cenu plně vybavené objekty. Samozřejmě, že kdyby člověk mohl, tak se bude snažit mít všechny dveře, všechny lafety, periskopy atd.. ale v dnešní době to zkrátka není možné bez těch statisícových investic, jak si správně napsal. A ty zkrátka každý nemá. Ale já jsem se třeba nezačal tomuhle věnovat, protože bych byl nějaký fanda do "zelenýho". Myslím, že v dnešní době je spíš důležité vědět jakou dobu a události se tím dnešním lidem připomínají. Lidi, co přijdou na muzeum stejně - pokud to není nikdo z oboru - nezajímá jestli je to před nebo poválečné, jestli to má lvíčka atd. Lidem kolikrát stačí vidět vojáka v uniformě a dost to zapůsobí. Detaily pak vysvětlíš jenom těm z nich, které tohle doopravdy zajímá. Proto si vážím každého, kdo dnes má snahu dělat muzeum, a hodnotím spíš důvod proč to dělají, než jestli mají perfektní vybavení. Zkrátka ne všichni, ikdyž mají velké nadšení, dnes mají na to mít plně vybavené objekty...


Pavel Kunášek (27.11.2005 12:14)

Tož zdarec hoši jak sa vede?Vladku zdravim ťa já bych si od tebe klidně jeden-dva kópil.....


Vladek Vácha (26.11.2005 21:47)

Závěs??to už snad není problém ofrézovat.Věc to je dobrá zachránit alespoň něco ,ale jak ti již vyznělo z minulých příspěvků.Tak se člověk dostane do nepříjemného kontaktu např.s policií.Ale opravdu nechápu tu vybíravost.


Martin Skoumal (26.11.2005 21:18)

je fakt, že když jsem se tě na cokoli zaptal tak jsi mi vždy odpověděl, za to děkuji.S tím závěsem lk.-celkem je mi jedno jestli tam bude to či ono (díra nebo bez,pilovaný, frézovaný atd.)Když to návštěvníkům ukážeš a vysvětlíš proč to tam bylo, tak laikovi je to stejně celkem jedno. Představte si případ, že jdete do muzea podívat se na např 2000 let starou sochu a budete se rozčilovat že ji chybí ruka. Ten projekt co tady chystá Lakouš je celkem dobrý, stačilo by to rozfázovat aby se to po troškách odváželo,pokud možno vždy jiným autem (i s vozíkem)


Vladek Vácha (26.11.2005 14:22)

Před pár týdny jsem tu také nabídnul odlití nouzových závěsů pro lk ....a ještě s kritikou.Protože dělám i těžký objekt tak v porovnání s Lo mě někteří lóčkaři příjdou lehce malicherní.Vše originály atd...Zkuste dělat To,kdy musíte vyrábět přesné repliky lafet,výstroje atd...A je to i o té výstroji co zachraňovat.Na TO není nic a stěnový periskop by každý bral i kdyby byl přejetý náklaďákem a placatý a zde se přemýšlí jestli brát závěs periskopu,který má vyvrtány otvory pro poválečný jistící kolik.Je to docela k zamyšlení.


Vladek Vácha (26.11.2005 14:17)

Prostě nejjednoduší je se podívat na výsledky práce,tedy na vlastní objekty.Mnoho přebytečného vybavení jsme rozdal anebo prodal za symbolické ceny,případně je vyměnil v rámci možností žadatele a to i když pro mě to bylo nevýhodné.Ale někteří jedinci toho akorát zneužily a podrazily mě:o(Čisté úmysly se pak tedy špatně prokazují.Ale pokud se na mě kdokoliv obrátí vždy mu maximálně pomůžu.A to od sehnání či přesměrování na patřičné osoby při shánění vybavení anebo konzultací kolem rekonstrukce.Dokážu poradit,případně dodat patřičné doklady.Sám lpím na naprosté věrohodnosti a je mnoho věcí ,které se do teď na muzeích opomíjely atd....


Vladek Vácha (26.11.2005 14:17)

To já jsem začínal s LO tím,že jsem si musel vzít na to úvěr.Pro mě to není jen koníček ale už kůň do kterého jsem ochoten investovat nemalé částky!A muzeum dělám teprve rok a jak taky díky tomu již vypadá.Příští rok v půlce již budou 3objekty Lo hotové a budu pokračovat jen na K25.Stojí mě to statisíce ale bohužel jsme se setkal s tím,že mnoho muzeí jsou muzei jen tak na oko.Kdy nejsou jedinyci ochotni věnovat do toho čas a také tzy finance.Samozřejmě to jde i bez toho,ale pak se opravdu nedocílí valné úrovně.Protože jsme nakupoval po hromadách tak mnoho vybevané jsme měl navíc.Prakticky pro příklad jsem na jaře minulého roku sehnal 7 lafet vz.38,2x vz.37,periskopy,ventilátory,lapače,drobnosti,dokonce i sklopný stolek vz.37,7 dveří (všechny čtyry druhy!)a mnoho a mnoho jiného pevnostního vybavení a top i takového o kterém se říkalo,že je nesehnatelné atd...a to jen díky tomu ,že jsem byl ochoten něco obětovat.Něříkám,že vy třeba ne.


Polarní Lišák-Filip Rydlo (26.11.2005 12:10)

Já se též připojuji k Martinu Skoumalovy, též rozjíždím museum LO a sháním jakékoli součásti, ale též odmítá podporovat překupníky, ale jak zas prokázat čisté umysli?...


Martin Skoumal (26.11.2005 11:40)

Bohužel nemůžu s tebou Vladku souhlasit. Já zrovna patřím mezi začínající ločkaře a když sháním jakoukoli součást do LO tak za některé věci lidé požadují ohromné sumy v řádech tisíců korun. Naopak souhlasím s Martinem Urbánkem. Než aby to různí podnikavci nebo ACR odvezla do šrotu je to lepší za nějak rozumný peníz odprodat těm, kteří nějakým způsobém prokáží svůj umysl "nestřelit" to někomu dál.


Nič Martin (25.11.2005 8:22)

Hm. Fakt zajímavá diskuze. S PP se už asi setkal kde kdo. A nemusí to být nutně při obcházení řopíku. Já se s ní naposledy setkal v Kalku, ale tam spíš měli strach jestli nepřevádíme. Apropos opět to bylo s největší pravděpodobností na udání. Větší akce klidně může být ale v tom případě se jí nutně musí účastnit i PatrikB když už se tu přiznal kdo je jeho zaměstnavatel. Je-li doporovod VP tak PČR je docela krátká a navíc je jí to pak ukradený.
P.S. policajti měli tu smůlu, že nás chytli dopoledne. Odpoledne z toho mohli mít užitek neb tehdy jsme vezli k naplnění několik, stovek lahví na víno a samo když už jsme byli na JM tak jsme si odskočili i na LO. Takhle jim nezbylo než sušit pusu. :-)


Jaroslav Beneš (24.11.2005 19:03)

tak to byl nějakej blb. Existuje heslo "když žereš, tak nemlaskej" - a je to pravda :-)


Martin Černý (24.11.2005 18:34)

Na letošní akci Slavonice se objevil podobný překupník, který nabízel brněnské lafety i další vybavení a vychloubal se, kolik už za věci do LO utržil. Než jsme stačili sehnat foťák a blejsknout ho, tak zmizel. :-((


Vladek Vácha (24.11.2005 17:58)

Velká akce tedy zavržena,jinak s tím prodejem je to těžké.Vždycky se najde nějakej překupník,kterej to třeba koupí za těch pár korun a dále střelí.Takový tábor Lóčkařů,který osobě ví,že nespadají do této kategorie existuje.jenže to jsou většinou již zaběhlá muzea.Ty už toho moc nepotřebujou.Jinak u Lóčkařu je jedna strašná nevýhoda.Že mnoho lidí chce rekonstruovat řopík a to nejlpépe zadarmo.takže nejsou ochotni dávat do objektu peníze a pokud tak minimálně.Pak to taky podle toho vypadá.A je tryskní,když objekt prezentují jako muzeum a při tom ho dělají třeba 5 roků a nic tam není.


Jan Lakosil (24.11.2005 17:41)

Sběrný řopík by bylo jedině až nouzové řešení. Jinak Martine, tušil jsem, že to poznáš. Šibeník nad Vratěnínem je prostě jihomoravská klasika, zvlášt pro řopíčkáře.


Jaroslav Beneš (24.11.2005 17:20)

hoši, nechci se vám do toho míchat, ale dělat si jakési "sběrné řopíky" mi přijde značně naivní. Ale proč ne, vy si máknete, zlepšíte si fyzičku a tmavočeši budou mít šrot najednom místě.


Martin Urbánek (24.11.2005 17:20)

Duchoňův patent využíval složité zámky nebo jednoho otvoru ve stěně řopíku. Až se uvidíme vysvětlím.
Fakt je, že ve Slavonicích za dva roky nedošlo k odcizení vůbec ničeho!


Martin Urbánek (24.11.2005 17:18)

Honzo typuji, že vás pohraniční policie doprovází do Vratěnína, zbývá asi 3 km.
Mne zase chytli nedaleko čeští policajti při pěším přechodu do Rakouska se dvěma slečnami. Krátili jsme si cestu. Taktéž proběhla domluva a pozvání na stanici v Písečném na kávu.


Jan Lakosil (24.11.2005 17:17)

Martine, s Douchou jsme měli takhle uschovanou plnou káru vybavení v jednom objektu LO a někdo nám to vykradl i přes jeho dokonalý patent. Tudy cesta asi také nevede...I když možná?


Martin Urbánek (24.11.2005 17:13)

Uvedu následující příklad. Loňský podzim bylo potřeba vybavit 3 objekty LO vz. 37 v Pevnostním areálu Slavonice pancéřovými dveřmi a ventilátory. Jinými slovy, pouze přesunout je v rámci úseku 1 Slavonice, III. sbor. Stačila jedna Felicie Combi, vozík a dva lidé. Demontáž, přeprava a montáž proběhla bez problémů-ve dvou. Náhodou to prošlo.
Je pravdou, že případný kontakt s PČR a vezený materiál na vozíku je velký problém.
Co takhle vytvořit v každém úseku jeden skladový řopík? Mám na mysli pouze navezení materiálu do "skladového bunkru" a jejich následné znepřístupnění. Nebude to krádež a mám patent, který zajistí neotevření dveří bez svářecího aparátu.
Otevření je jednoduché, ale pouze zasvěceným. Navrhuji, že zájemci si potom materiál mohou odkoupit za 1,5 násobek ceny šrotu a velmi malý poplatek (200 až 300 KČ), kterým se budou kompenzovat náklady na svoz z řopíků do skladových řopíků.
Mohlo by to být pár zajímavých pracovních sobot, jako loni při repasi MJ-S-3 a okolí. V každém úseku je alespoň jedno muzeum, které může akci zorganizovat.


Jan Lakosil (24.11.2005 17:12)

No a když jsme u těch veselých příhod z pohraničí, daleko drsnější to bylo v dobách železné opony, ale to znám jen z vyprávění kolegů, kteří poznali věznění mnoha rot PS. Měl bych ale příhodu z května letošního roku. Je to neuvěřitelné, ale udali nás rakouští zemědělci pracující na druhé straně hranice, když jsme si zajeli po poli pro poválečný ventilátor. Musím uznat, že tak bleskovou akci ze strany Policie ČR jsem nečekal, takže skládám svoji poklonu, že vše funguje tak,jak má. Následovala pak ještě krátká, ale dramatická automobilová honička, kdy se jim kolega pokusil ujet. Nakonec nám ale zablokovali cestu a museli jsme se vzdát. No bylo nám dost krušno, ale když jsme jim řekli, že jsme z muzea, vyřešili to domluvou na místě. Přikládám fotografii ze zadržení, třeba i někdo pozná, kde to je...Jinak tenhle těžce vydřený ventilátor je teď převezený do muzea v Šatově.


Pavel Kunášek (24.11.2005 16:59)

Jo anevíte jestli to povezou do toho šrotáku a popřípadně kam????Dekuji P.Kunášek


Pavel Kunášek (24.11.2005 16:57)

Dobrý den,můj otec pracuje u policije a kdys sem se ho na tohle ptal tak řikal že kdyby to nebylo nahlášeno tak za to hrozí i kriminál,jelikož to je krádež cizího majetku.....P.K.


Jan Lakosil (24.11.2005 16:44)

No koukám,že se tady rozjela dobrá debata. Doufám, že nás za debatování nezačnou stíhat příslušné orgány:-). Je jasné, že jakékoliv seskupení více lidí u hranic by bylo podezřelé. Takováto činnost by se musela samozřejmě provádět s požehnáním z vyšších míst, minimálně, aby o nás věděla pohraniční policie. Několikrát jsme to už takto praktikovali, když se svážel materiál pro bunkry na Vranově. Nicméně jak zde již zaznělo, je jakákoliv větší akce nereálná.


PatrikB. (24.11.2005 16:12)

Přeji dobrý den, slibovaný papír je zde. Jak jsem již napsal, stejně jako kolegu Urbánka, tak i mě zaměstnává AČR a to konkrétně vojenská policie. Souhlasím, že nejlepší by bylo zbylé vybavení objektů odvést a někde uložit, ale obávám se, že při takovéto organizované akci, hrozí, jak už napsal pan Nýč, obrovské nebezpečí v tom, že budete odchyceni státní policií, která takovíto případ může posoudit i jako organizovanou trestnou činnost a postih za to by byl velký a dopad na celou bunkrologickou obec velice negativní. VP zatím žádný případ nelegálního odvozu vybavení (a nejen to) objektů neřeší, pouze je monitoruje (např. střelba pana Duchoně do objektů LO, pan Nýč a JMJ, atd.) z hlášení policie ČR a VUSS na kterou se většinou se stížností obracejí majitelé pozemků, na nichž LO stojí a oni tam chytnou nějakého človíčka, který tam montuje vybavení.


Vladek Vácha (24.11.2005 15:55)

Jinak souhlasím s Martinem N.Jen s tím,že by se to opravdu kradlo.Oficiálně muzea nejsme.Říkámer si tak,ale muzeum může být dle legislativy jen státní instituce.


Vladek Vácha (24.11.2005 15:54)

No hlavní je nutné si uvědomit důležité fakta.I přesto,že se nám nelíbý jak AČR zachází s pevnostním vybavením tak stále je AČR majitel vybavení,které je v jejich skladech a hlavně i v objektech a to i přesto,že se o něj nestarají.Když se odvezou jedny dveře tak se nic prakticky neděje.Ale jakákoliv větší činnost stejné skupiny by mohla přinést určitým jedincům problémy s orgány činnými v trestním řízení.A to se všemi důsledky od podněcování tady na fóru až po vlastní obvinění z krádeže anebo přechovávání majetku MO.Souhlasím s tím,že je to o těch "vzorcích".Tímto způsobem se dá zachránit hodně věcí.A to hlavěn bez rizika nějakých problémů.A dnes si města ,která mají zažádané o objekty anebo např.TMBrno hlídá objekty v jejich revíru atd.....


Nič Martin (24.11.2005 15:10)

Tou poslední větou jsem chtěl říct že policajtům je úplně jedno jestli jste z muzea nebo ne. Pro ně jste potencionální šroťáci a tudíž je to krádež a podle toho se k vám i chovají. A může to dopadnout na Vás i velmi tvrdě a není to pak žádná sranda. Ostatně jedni kolegové by mohli vyprávět. Nebudu je jmenovat aby k nim ostatní neměli potom nějaké předsudky. P.S. a nejsou to žádní Balcarovci.


Nič Martin (24.11.2005 15:04)

Nechci Vám brát iluze, ale tvrzení "vyjedeme-demontujeme-zachráníme" je sice pěkné nicméně trochu iluzorní. Např. odvoz dveří (a je jedno jestli vz.37, 38 či 47) se neobejde bez party aspoň tří lidí a tím pádem i několika aut nebo jednoho většího, která jsou samozřejmě nápadná. A věřtě mi že neplácám jen tak ale mluvím z vlastní zkušenosti, když mě při posledním výjezdu na JM v jednom městečku perlustrovala pohraniční policie museli jsme říct odkud a kam směřujem a co vezeme a nekecám podel silnice stálo několik hlídek a čekali jestli tou cestou opravdu pojedeme. Bylo to velmi nepříjemné. A to jsme se pohybovali v oblastech kam od hranice není vidět, takže nás nějaký domorodý sviňák s návyky z doby rudovlády musel naprášit. Takže ještě jednou na tohle velkýho bacha. Oni se s tím moc nemažou když Vás chytnou.


Martin Skoumal (24.11.2005 14:43)

S tou lustrací to bude horší, nikoho z Vás sem nikdy naživo neviděl, ale možná se za mě zaručí V.V


Milan Mayer (24.11.2005 14:42)

Je mi tak trošku smutno, když vidím jak se bavíte o tom zda má cenu něco zachraňovat. Projděte si nějakou linii 36-tek na severu, Ústí,Most,Chomutov, tady není co zachraňovat vyjma snad celých 36-tek. Uchraňte co jde ať mají i budoucí zájemci o provoz muzea z čeho začít ...


Martin Skoumal (24.11.2005 14:40)

řekněte kde a kdy(o výkendu) a já tam příjedu a něco málo odvezu do Branné, tam kam to patří a nedůjde to tak lehko odnést do šrotu a pokud dá bůh, vydrží to tam i pro generace, které příjdou po nás......


Vladimír Sýkora (24.11.2005 14:14)

Tak docela bych doporučil hrstce zoufalců, aby podstoupila "LakoLustraci". Možná s podmínkou, že musí zpracovat dvakrát více věcí než potřebují. Jak je vidět, ty jsi připraven.


Jan Lakosil (24.11.2005 13:39)

To je jasné, pokud mi někdo napíše o radu, rád mu pomůžu. Jakým způsobem budeme provádět lustraci? :-) Ale za pár let (možná deset) už nebude kde brát... Jinak bych to viděl tak, že by se ta hrstka zoufalců, kteří mají alespoň nyní trochu zájem o tyhle věci, měla dle vlastních možností snažit zachránit typově nejrůznorodější vybavení (jak psal Martin U." vzorky"), aby aspoň zbyl od všeho malý kousek.


Vladimír Sýkora (24.11.2005 13:11)

Jak už napsal David Papst, skepse je myslím na místě. Aneb pro dobrotu na žebrotu. Honzo, určitý krok si naznačil. Tvojí zásluhou bude, když případné zájemce (po dokonalé lustraci :-)) nasměruješ, kam je potřeba. Pro některé i informace má cenu, aby nemuseli brouzdat po Moravě a hledat, kde co je. Možná, že už teď máš mailbox zavalen žádostmi, kde co lze najít a odvézt.


Ondřej Vonka (24.11.2005 10:47)

No myslím že máš Honzo pravdu. obávám se, že s nynější situaci nic moc nenaděláme... alespoň se zachrání to málo co má každý doma.. :-(


Jan Lakosil (24.11.2005 10:46)

Já uvedu ještě příklad z minulosti. Někdy v roce 1996 jsem zcela náhodou zavítal na linii LO na Jemnicku. Jaké bylo moje překvapení, když jsem tam ve všech objektech nacházel kompletní brněnské lafety a periskopy se zrcátky, větráky s klikami, desítky kusů všeho. Říkal jsem si, to je pohoda, tady toho je plno. Neměl jsem doma místo ani pro jednu lafetu, vše jsem tam nechal s tím, že se pro to případně v budoucnu můžu vrátit. No a za půl roku ty lafety armáda (snad ROTO) odvezla, když jsem tam pak pro to přijel, byly na polích už jen stopy po náklaďáku a prázdné řopíky. Nebylo těch brněnských lafet škoda? Nenašly by teď lepší uplatnění, než když tehdy skončily ve šrotu?


Jan Lakosil (24.11.2005 10:35)

Jsem si vědom, že jsem vyvolal tuto diskuzi, ale od počátku mi bylo jasné, že realizace čehokoliv ve větším měřítku je nemožná. S tím materiálem by byly jedině problémy, kdo by s ním disponoval, jak by se vrátily prostředky do něj vložené, kde a jak bysme ho využili apod. Mnoha lidem (i z oboru) je stále celkem buřt, co se s těmi ještě dochovanými věcmi stane. Takže co se vybavení LO týče, zůstane vše na soukromých iniciativách několika jedinců a až vojáci sešrotují zase nějaké periskopy, budeme tu jen nadávat na neschopnost AČR a ne na vlastní... Tak a doufám, že jsem někoho neurazil.


David Papst (24.11.2005 10:16)

Pánové kdyby šlo jenom místo atd.Na provozu mám volných přes 300 m2 a myslím si že uvolnit nějaké nákladní auto by také nebyl problém.Ale obávám se jiné věci.Až pár zarputilců do toho investuje čas a peníze a zbyde z toho obrazně řečeno velká hromada materiálu,co dál?Nevzniknou z toho nějaké třenice?Co další využití?Když to bude ležet dvacet let na hromadě a nikdo to aspoň nenakonzervuje jaký bude výsledek?Připadá mi to jako když jsem před řopíky hledal smírčí kameny v ČR a prakticky po celé Evropě.Kameny se ztrácely.Památkáři je chtěly nechat na místě,místní na to neměly čas,nás pár bláznů na to nestačilo ale když se nějaký ztratil,tak nadávali všichni.A když jsme potom jeden už jednou ukradený a vypátraný opravdu schovali na méně frekventované místo,tak jsme byli obviněni ze zlodějiny a ja nevím čeho všeho.Šla po nás ještě policie.Ohledně tohoto tématu jsem dost skeptický.


Ondřej Vonka (24.11.2005 9:16)

No já bych navrhoval udělat nějaké centrální skladiště (např. Mj-S 3) Kde by v jedné místnosti bylo vybavení a případným zájemcům by se na občanku a na záměr co s tím udělají vydávalo. Asi zdarma nebo za poplatek. nabídl bych rád brostory v mém domě, ale jsem ze Žatce a to je trošku z ruky. Ale kdyby.... můžu uskladnit tak třeba 100dveří, nebo 100mříží, nebo 50 ventilátorů. samozřejmě se rád připojím k záchranému vyklízení. Pánové, jestli je vám to proti srsti, tak se přijďte podívat do úseku C-14. Zde nejen že nic nezůstalo, ale jsou uražené i veškeré trubky (zplodin, periskopů, GS) a trhají se vchodové střílny. Člověk až skoro brečí... je otázka času kdyt tak dopadne zbytek..


Miroslav Srb (24.11.2005 8:04)

Jsem v této věci pro každou dobrou "špatnost", armáda se stejně za nos nechytí. Zima by v tomto ohledu mohla být náš přítel- tedy pokud v příslušných lokalitách bude dostatek sněhu, pak by se "místní" asi jen tak neprodírali k objektům za vidinou zisku za "šrot". Ale upřímně, nerad bych (tedy já osobně) rozjížděl něco, na co pak časově a s ohledem na vzdálenost nebudu stačit...


Jan Lakosil (23.11.2005 23:58)

Bylo by třeba promyslet, co a čím odvézt, hlavně kam to uložit a jak s tím pak naložit. Já se obávám,že poslední dva problémy jen tak nevyřešíme a že to zůstane tak jak je... Budeme jen nadávat, že ty věci mizí a to je asi vše,na co se zmůžeme.


Pavel Vašata (23.11.2005 23:49)

Nejsem velkým zastáncem toho někde něco odmontovat, vybourat a nainstalovat to na "svém" muzeu. Ale pokud jde o to zachránit různou výbavu apod. před prodáním a zničením ve šrotu jsem určitě proto, nějakým způsobem (jak píše např. Lakouš "pod zámkem") to zachránit


Jan Lakosil (23.11.2005 22:50)

No právě, otázka je, co a kolik toho vymontovat. Já se jen obávám, že to vybavení z těch jihomoravských řopíků brzo zmizí, na západě už je skoro všechno pryč. Lidi to berou do šrotu, pak by mi bylo příjemnější to vidět někde pod zámkem, než jak to rozřezávají v kovošrotu ve Znojmě. My se tu totiž budeme dohadovat co a jak, jestli je to morální nebo ne a mezitím všechno bude pryč. Když už nemůžeme zachránit ty věci ze skladů, zkusme alespoň tohle. Bylo by dobré, kdyby se vyjádřil i někdo další....


Martin Urbánek (23.11.2005 21:57)

Honzo, před časem jsem v tomto fóru brojil proti vykrádání objektů na MJ i jinde, TO i LO. Jsem za určitou formu "záchrany" vybavení. Ne ovšem všeho. Je předmětem diskuze zde, co by mělo smysl vymontovat. Otázka je, kde materiál uložit. Možností je málo, prakticky muzea v okolí. Přispějte prosím své návrhy.
Navrhuji vymontovat vzorky výbavy. Vím o několika málo předválečných ventilátorech, dveřích a lapačích (pokud je někdo v posledních 3 měsících nevzal) .
Ikdyž je mi to malinko proti "srsti", tak jediné rozumné řešení pro návštěvníky muzeí opevnění se mi jeví expozice v Mj-S-3. Viz. například nevyřešené umístění "šlapadla" z LO vz. 36 Vyškov.


Jan Lakosil (23.11.2005 21:49)

Jo tak na fotku vybavení LO v armádním skladu bych byl docela dost zvědavý!!! Pro Mirka Srba: z periskopů tam byly asi jen DZ-25, já u toho nebyl, takže nevím. Jinak v souvislosti s tímto případem mne napadlo něco jiného: v reaktivovaných objektech na jihu zůstaly dodnes stovky ventilátorů, lapačů zplodin, UL1, dveří či mříží. Nalézt se dají i závěsy periskopů. Tak přemýšlím, jestli by nestálo to zachránit tam (dokud to je), než vést marný boj s AČR. Nenapadá mne ale, jakým způsobem by se to dalo realizovat - kde uskladnit apod. Nenapadlo by vás něco? Muselo by se do toho zapojit asi dost lidí....


PatrikB. (23.11.2005 21:43)

oskenovaný papír vložím zítra,volá mě práce.


PatrikB. (23.11.2005 21:28)

Vše je o správných známých na správných místech. Tento papír s razítkem nejmenovaného útvaru přihrál pár lidem 1. dubna 2003 neskutečné množství materiálního vybavení do LO a TO. Vše bylo jen a jen za odvoz. Zbylé věci co v tomto skladu zůstaly, byly přesně za rok odvezeny ke sešrotování. Jak píše kolega Urbánek, dnes vše musíte hnát přes VUSS a KVV a šance, že tyto „instituce“ obejdete a vybavení získáte zadarmo je naprosto nulová. Teda pokud nejste obchodní zástupce například firmy BVSJ. Fandím všem komu se podaří AČR přečůrat a něco od ní vylákat. Věcí do LO (s TO je to téměř na nule,kromě již zmíněného Brna) je v armádních skladech ještě obrovské množství a to nejen periskopů, větráků, ale občas se dá narazit třeba na „strakonice“. Pěkný večer, P.B. armáda ČR.
P.S.-pokud se mi podaří najit fotky z nejmenovaného skladu, umístím je sem.


Miroslav Srb (23.11.2005 20:06)

V prvním afektu by se chtělo říci, když z toho nekouká žádný velký peníz, tak šup s tím na skládku...Jako zaujatá optická posedlost musím jen zaplakat...periskopy l.o. vz. 37, periskopické dalekohledy vz.38...aj.aj, uch,uch.


Martin Urbánek (23.11.2005 18:29)

Vážení přátelé, kdo má odvahu pustit se do boje s "větrnými mlýny" AČR, může se pokusit získat materiál z Nového Jičína, kde je spousta vybavení do opevnění (vojenské sklady 50m u nádraží - lafety LO, kulomety, zvonové periskopy atd.). Parkoval jsem tam služebně v roce 2003 a jen jsem se divil :-(
28.11. tam jede můj podřízený, třeba se dozvím více.
Materiálu z LO a poválečného opevnění se bude likvidovat ješte mnoho. Kontaktní místa jsou KVV (krajská vojenská velitelství). Telefony lze získat na netu nebo u kteréhokoliv vojáka z povolání.
Bohužel se musí projít cestou i VUSS a velitelství logistiky ve Staré Boleslavi.
Před dvěmi lety jsem se pokusil dostat do skladu v Brně, kde je uložen materiál ze srubů MJ. Legálně prostě nelze.
Vzkaz pro V.V.: MG 34 je z Vyškova "dočasně" odsunut do VHM Praha.


Lukáš Grepl (23.11.2005 16:10)

Přesně tak Martine,člověk shání co může a když má někdo vent.i s klikou tak to je něco.A oni to likvidujou jak mouchy.....


Vladek Vácha (23.11.2005 15:58)

V Kerharticích je i velká technika,náhradní díly atd....


Pavel Vašata (23.11.2005 15:57)

Pokud se to mělo likvidovat v Ústí nad Orlicí tak to Vladku vypadá, že to bylo skladováno v Kerharticích v těch vojenských skladech. Myslel jsem si, že tam mají pouze munici???


Ondřej Vonka (23.11.2005 15:28)

Popravdě mě to ani v našem státě nepřekvapuje. Spíš se divím, že někde leželo takové množství vybavení bez povšimnutí. Myslím, že AČR se postupně zbavuje skoro všeho tím nejhorším způsobem.. nevíte kolik toho zachrínili? A to byly periskopy komplet závěs + vložka se zrcátky? Určitě byly ventilátory s klikama a tak... no jo.. hrůza.


Vladek Vácha (23.11.2005 15:14)

Ty vole vždyť je to u nás:o(aspoň,že VMK zachránilo zbytky.


Martin Skoumal (23.11.2005 14:53)

Tak to si snad děláš pr..el.To snad není možný, člověk shání kde se co dá všechno se prodává celkem draho a ti ču...ci ze skladů to vyvezou rovnou na hnůj (kdyby alespoň na něj). Opravdu celkem neuvěřitelné co se dějě


Jan Lakosil (23.11.2005 14:06)

Dozvěděl jsem se smutnou zprávu, že v kovošrotu v Ústí nad Orlicí se v pondělí a úterý zlikvidovalo značné množství vybavení do LO - z vojenských skladů. Šlo o snad o desítky ventilátorů a stovky periskopů, nepatrnou část se na poslední chvíli alespoň podařilo zachránit pracovníkům VM Králíky.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)