[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.145.201.71 () [ Přihlásit ]

Uzavěr hlavní střílny

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Uzavěr hlavní střílny

Jiří Kaštil - začátečník (22.11.2008 1:05)

...normálně bych řekl okřídlenou větu, že blbí mají štěstí, ale protože vím, že jsi byl vždycky chytrej študent, musím říci : "štěstí přeje připraveným"...a ten uzávěr ti samozřejmě závidím...v dobrém slova smyslu...


Ján Labák (21.11.2008 11:27)

Tady jsou konečně ty fotky toho malého uzávěru z Chotěbuze.


Jiří Duchoň (21.11.2008 8:52)

Pro případné zájemce oznamuji, že jsou hotovy odlitky uzávěrů VS typ 3 a tři mám určené k odprodeji á 500,- Kč, aretační šroub 250,-.


Tomáš KOUBELE (22.5.2008 7:34)

A nenašel by se odlitek nebo originál velkého uzávěru hlavní střílny?


Jiří Duchoň (19.5.2008 16:46)

Koncem tohoto týdne zadávám výrobu zatím jednoho odlitku trojkového uzávěru do vchodovky pro p. Vrbu. Pokud se nikdo jiný již neozve vyrobí se pouze tento kus. V budoucnu je již přidělávat nebudu.


Jiří Duchoň (7.4.2008 21:15)

Nepatří to do této kolonky, ale je zbytečné zakládat novou. V dohledné době budu nechávat pro kolegu Vrbu lít uzávěr vchodové střílny typ 3 a proto pokud by měl někdo zájem, ať se mi přihlásí. Nechalo by se to odlít všechno najednou. Cenu nevím, ale do pětikila to bude určitě. Bude to z litiny a s minimální nadmírou, takže třecí plochy bude stačit lehce líznout pilníkem, na brusce nebo flexou.


Ondřej Vonka (23.8.2007 13:51)

Aha... já myslel, že jsi to udělal schválně... to by mi hlava nebrala :-)


Ján Labák (23.8.2007 11:10)

Já ho chtěl jenom vyčistit ocelákem, ale znak byl ve velmi špatném stahu a po pár škrábnutích zmizel.


Ondřej Vonka (21.8.2007 11:04)

Proč si přebrousil znak TŽ??


Ján Labák (20.8.2007 16:44)

Ten uzávěr jsem našel vyhozený nedaleko objektu. Zajimavé je, že na něm byl znak Třineckých železáren(který už tam není, bo jsem ho přebrousil a zmizel), ale bez jakého koliv čísla. A to jsem ho prohlížel jak se dalo!!! Fotka bude opět někdy jindy.


Jan Lakosil (31.7.2007 14:10)

uzávěry vchodových střílen se vyráběly v masovém měřítku také v poválečných letech.


Jan Lakosil (31.7.2007 14:01)

určitě se jedná o uzávěry hlavních střílen, tuším 1200 ks malých a 1200 ks velkých. Kopii originálního dokumentu nemám (mám to přepsané), ale fyzicky jsem ho měl v ruce. Střílnové plenty objednalo VŽV mnohem déle než v roce 1953 - v době, kdy se osazovaly lafety UL-1. Já netvrdím, že se mají všechny uzávěry hromadně přetírat na khaki, mají být natřené takovou barvou, jakou byly původně natřeny. A když někdo přetřel khaki na šedo, je to s prominutím pitomost. Stejně je tak je nesmysl přetírat tyhle tvoje šedé poválečné na khaki. Jaké všechno vybavení se v roce 1953 natíralo z továrny na khaki?


Martin Břinda (31.7.2007 12:41)

Tak sem nahraj nějaký dokument o té sérii tisíc uzávěrů. Aby to nebyly uzávěry (dekly) hlavních sřílen osazovaných zvenku po válce. To by to číslo odpovídalo...


Martin Břinda (31.7.2007 12:13)

Když se to tady tak nakouslo, tak proč si nepřihodit. Do téhle doby mě ještě nikdo nepřesvědčil. A vzhedem k tomu, že ostatní provozovatelé některých muzeí hromadně podle těchto diskusí přetírají všechny uzávěry na zelenou, tak mi to příjde škoda. Že razili meče před válkou to jsem nenapsal. Když píšeš o tom, že byla zadána serie tisíců uzávěrů, jaktože se čísla dochovaných uzávěrů pohybují, tak vysoko? Proč jsou šedivé a číslované v páru, když všechno vybavení z té doby se natíralo na zeleno? Našel jsi taky v archivu, že dovyráběli vchodové uzávěry? Já co mám doma vchodové uzávěry, tak všechny mají meče a jsou to stejné typy uzávěrů s různými výrobními detajly a nemyslím si, že by všechny museli být vyrobeny po válce.


Jan Lakosil (31.7.2007 11:19)

Jejda, zase ty uzávěry. Takže moje aktuální poznatky jsou takovéto: ČZ nedodávala ke strakonickým lafetám uzávěry střílen. Ty, které jsou dole na fotkách jsou z roku 1953, kdy byla dána do výroby série více než tisíc uzávěrů střílen. Takže podle tebe už razili meče před válkou? To je dobrý vtip :-) K té zelené barvě:
1, ve VHA jsou uloženy dobové fotografie DZ-19 z roku 1949, kde jsou patrné zelené uzávěry. Na fotkách je i nástavec na Schwarzlose a vodotěsná uzávěra.
2, nedávno jsem viděl dokument, kde ZB žádala ŘOP o povolení změny šedých nátěrů uzávěrů za khaki. Datum nevím, takže je ale možné, že část uzávěrů odešla ze ZB v šedém provedení. Zkusim po tom ještě zapátrat.

Co je podstatné, uzávěry byly vyráběny a dodávány i samostatně (mimo komplet DZ-19) do objektů vybavených závěsy LK. Proto nebylo potřeba vyrábět ke strakonicím uzávěry, neb tyto lafety měly nahradit závěsy LK.

Pokud vyjdu z dochovaných exemplářů, které jsem měl možnost vidět, tak jsem světle šedou barvu našel jen na uzávěrech s meči vyrobených prokazatelně po válce. Uzávěry se značkami MO, Třinec a ZB měly vždy khaki nátěr.

Rozhodně se ale nebráním tomu, že ty šedé uzávěry patří ke strakonickým lafetám - vzhledem k tomu, že kromě Roudnice mají zatím všichni upravené strakonice z období 50. let, tak není o čem debatovat.

Každopádně by mne zajímala fotografie toho uzávěru od Chotěbuzi, to se našel přímo v řopíku? Nebo venku vyhozený před objektem?


Martin Břinda (31.7.2007 9:07)

Ta fotka by mě zajímala. Pro tvrzení, že by hlavní uzávěry mohly být vyrobeny ke strakonickým lafetám je nejenom odstín na šedivých uzávěrech, tak i to očíslování těchto uzávěrů (co jsem se setkal, tak jsou to čtyřmístná čísla). Nepříjde mi logické, proč by se označovaly uzávěry dovyráběné po válce takovýmto čtyřmístným číslem. A navíc, když se brněnské lafety dodávaly v sadě s uzávěry, proč se ke strakonické lafetě uzávěry nedodávaly!!? Škoda, že jsem Honza L. ještě nevložil čísla dosud známých strakonických lafet, třeba by si někdo ke své lafetě uzávěr našel. To, že mají na sobě vyražené meče, mi nepříjde, že to musí být vyrobené pouze po válce. I kdyby předválečné nebyly (dovyrobené v roce 1939), ke strakonické lafetě patří víc než zelené uzávěry. Co jsem se setkal, tak uzávěry s označním MO a logem Třineckých železáren jsou vždy zelené a dodávaly se k brněnským lafetám. Přikládám fotku našeho páru šedivých uzávěru se stejným očíslováním.


Ján Labák (27.7.2007 16:50)

Zdravím pánové. Podařil se mi najít malý uzávěr střílny. Objek, u kterého jsme ho našel se nacházi ve IV. sboru, XIX. Louky nad Olší. Na tom by nebylo nic zajimavého, až na to, že je šedě natřený. Barva podobna, jako u předválečných ventilátorů. Všude se totiž říká, že předválečné uzávěry se natíraly pouze barvou khaki. A není to tak docela pravda... Na tomto úseku, pokud vím, žádná reaktivace neproběhla... Někdy příště tu dám nějakou fotku! Zatím čest.


Ota Jallitsch (21.12.2005 19:35)

Zde vkladam foto žehle


Vladek Vácha (28.11.2005 19:54)

Zkřížené meče je poválečná (po roce 1948)přejímací značka.


Ota Jallitsch (28.11.2005 19:44)

Vlastnim hlavní uzávěr střilny a nevim jestli je předválečný nebo poválečný?Ale při broušení na natěr zakladní barvou jsem nalezl na držáku žehličky tyto čisla malé vyražené čislo 33 a velké vyražené čislo 5.Domnívám se ale že by to mohlo být čislo úseku a čislo objektu ale nevim??Jinak přejimací značka jsou zkřížené meče nebo kladiva:)


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)