[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 35.172.193.238 () [ Přihlásit ]

Zatím záhada...

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Zatím záhada...

Pavel Jonáš. (3.8.2006 20:08)

Zdravím. Závěrečná informace k tomu něčemu. Jedná se opravdu o stavbičku náležející k lomu. Je to příruční skladiště trhavin (velká komora) a zápalnic (malá komora). Opatřeno to bylo pancéřovými dvířky. Uvnitř velké komory byly dřevěné police na bedničky s trhavinou. Takže jediná spojitost s opevněním je poloha příručáku v linii opevnění. Informace mi podal p.Dobrý z šachty Chrustenice. Mimochodem doporučuji návštěvu, moc pěkné muzeum.


Pavel Jonáš. (19.3.2006 20:32)

Zdravím. Díky za informaci. Už jsem z těch betonů tak zblblej, že mi ten lom vůbec nenapadl. Je fakt, že je ta betonová bednička kus od lomu, ale když se jedná o trhaviny, že? Pokusím se něco zjistit, pak napíšu. Ještě jednou dík.


Petr Palec (19.3.2006 16:01)

Pánové, zda na Plešivci byly vinice, zřejmě s diskutovaným objektem asi nesouvisí. Spíše jde o to, že tato věc leží přímo u kamenolomu a je zde spousta technologických zbytků na drcení kamene, včetně násypky. Dolomit se těžil odstřelováním a tak bych dal zapravdu panu Rajnyšovi, že jde o magacín na trhavinu, malá komora by modla sloužit k oddělenému uskladnění zápalnic. Dolomit se zde těžil poměrně rozsáhle, také se to tam jmenuje " v Pánvích" a nedaleko je osada "Vápenice". S řopíky to souvisí těžko, doprava materiálu sem je bezproblémová, dolomit je k betonování nevhodný (leda tak na výrobu cementu), stavební firmu by vlastní jednoúčelová výroba štěrku vyšla nesmírně draho. Čili něco předválečného či maximálně protektorátního. Pan Jonáš by se mohl zeptat v anoncovaném Muzeu Českého krasu, nebo například v Solvayových mlýnech, třeba budou vědět více.


Jan Vála (19.3.2006 11:49)

Kdysi byly ve svahu kopce Plešivec (nad tratí) vinice. Nemůže to souviset s nimi ???


Martin Rajnyš (17.3.2006 22:46)

Nevím kam přesně to zařadit,ale můj typ je ,že je to komůrka na uskladnění trhaviny nebo jiného nebezpečného materiálu.


Pavel Jonáš. (17.3.2006 19:39)

Zdravím všechny. Už jsem tu s tím kdysi otravoval, ale nic. Tak se znovu obracím na odbornou veřejnost. Pozná někdo, co to je? Rám dveří je asi do 1x1m, spíš menší. Uvnitř je dutina asi 1x1x1m. Zbytek výdřevy je v malé komůrce vpravo od velké. Vzhledem k přítomnosti závěsů byly obě vybaveny dvířky. Ta se nedala vysadit, panty jsou proti sobě. Je to ve svahu mezi B-6-34 a 116-136 u Berouna. Díky za případné názory a informace.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)