[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.90.242.249 () [ Přihlásit ]

Střilny z Žárovic

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Střilny z Žárovic

Jan Fukala (11.4.2006 18:53)

Super příspěvek, jedem na Obrázek pro zvony!


V.Pokorný (11.4.2006 12:44)

Tak ohledně R-81 mam na to svůj nazor a to ten, že R-81 už to ma davno za sebou... :-( mimo to proč teda nikdo neřve take kuli t N co si tam někdo vykutal??? Věděl jsem i kdo, ale nemužu si vzpomenout za žadnou cenu... Nebo třeba kuli N střilně z T-4 co se teď valí na N 47 uplně nesmyslině... To myslim nema na svědomi armada...


Vladek Vácha (11.4.2006 10:32)

Ano nejlepší varinata je zachování,třeba jednou armáda bude mít o to zájem.Bohužel s tou střílnou D4k už nikdo nic neudělá a ,že to bylo to nejhorší co do teď objekt potkalo je jisté.Taky pak "trhači"potvrdily své úmysly vytržením M na R-S 81 což nepochopím do teď (objekt se všemi střílnami a oběma zvony!)prostě prasárna.Jinak proč třeba neodsuzovat Alej,ta je státní a za podpory armády.A armáda si se svým majetkem může dělat co chce a my můžeme jen mlčet.


Martin Urbánek (11.4.2006 9:13)

Vážení kolegové, na webu se šíří "poplašná" zpráva, že zbourání Žárovic je tutovka, tak to může vypadat jako signál pro zlatokopy níže popsané i jiné.
Vyvracím jako voják toto tvrzení. Demolice není stanovena. Je to však jedna z variant, ale již 4 ROKY! Jsou také varianty, jak dobudoucna opevnění zachovat, ovšem za určitých podmínek. Vše se teprve bude rozhodovat na Ředitelství výcviku ve Vyškově. Bude to běh na dlouhou trať, kterému nepřispěje další poškození objektů. Předejte to prosím těm, kteří by chtěli opět používat zbíječku.


Martin Urbánek (11.4.2006 8:51)

Já vidím podstatu této (děkuji, že kultivované) diskuse v tom, aby nedošlo k dalšímu poškození objektů S-1,2, které by zcela jistě bylo poslední kapkou k demolici. Prvním impulsem bylo vytržení střílny.


Nič Martin (10.4.2006 10:40)

Pokud to z mého příspěvku z 10.4. 8:09 dostatečně nevyznělo tak bylo myšleno 99% muzeí jímž se ve stěně střelecké místnosti nedochovala originální střílna L1.


Miloš doležal (10.4.2006 10:25)

Aspoň jedna fotka pro představu,i když není nejnovější.


Jiří Vaněček (10.4.2006 10:12)

Mám takový pocit, že i kanónová střílna na Březince (alespoň její vnitřní spodní část) je replika. Nicméně je pravda, že argument o nemožnosti osazení kanónu neobstojí. A samozřejmě už vůbec ne ve chvíli, kdy ani ten kanón není k dispozici...


Nič Martin (10.4.2006 10:09)

Ano v současném kontextu je tato L1 opravdu jediná jistota. Ale S stále stojí a je zatím předčasné dělat definitivní závěr.
Ohledně repliky střílny L1. Ano v replice zatím žádný kanon osazený není, ale tvrzení že to takové střílny není možno osadit kanon mi s prominutím přijde poněkud jako účelové. Vím minimálně o jednom případu, kdy je de fakto možno do repliky kanon osadit. Tím případem je střílna L1 na srubu T-S 26. Přední část v níž je koule s opěrkami je vyrobena z ocelového monobloku a na dolní část střílny pod spodní lafetu se osadí ocelová deska. Zbytek již stačí tvarovat z betonu nebo lépe z plechu. To již nejsou nosné části. Takže to jde když se chce. Jenže je jednodušší a levnější někde vybourat jinou střílnu. Ale jak jsem psal. Toto již nehodlám řešit.
P.S. na skutině ale v 38 nebyl ani šroubek z L1.


V.Pokorný (10.4.2006 9:52)

Navic s těma replikama kanonovek to není zas tak žhavé... Na velkem počtu rekonstruovaných objektů se střilny zachovaly(K-5, 8,14,R-89,87).... A třeba Darkovičky, Březinka a možná i OP-10 maji original střílny... Ať už vice nebo meně zdařile repliky jsou na MO-5,OP-25,StM-30,K-32, T-27,26,54,73,... možná jsem na něco zapoměl, ale ja myslim, že je to tak 50% na 50%... :-)


V.Pokorný (10.4.2006 9:35)

Ano, J.B. je klempíř, ale udělat střílnu pro L1 aby unesla i vahu kanonu je docela prblém... a že se do budoucna s kanonem na Skutinu určitě počita... pokud vim, tak jsem ještě neviděl repliku kanonovky i s kanonem....


Martin Černý (10.4.2006 9:03)

Jak už jsem řekl, šťastné rozhodnutí to tehdy rozhodně nebylo. Za tím si stojím. Mě tehdy to vytržení taky vadilo. V dnešmím kontextu věcí se však paradoxně může stát, že střílna vytržená J.B může být jedinná, kterou kdy veřejnost z objektů S uvidí. Nerad bych se toho dočkal, ale nestalo by se to poprvé ani naposled.. A právě z tohoto pohledu je střílna v N-48 zatím jedinou jistotou, která se stoprocentně z S zachová...


Nič Martin (10.4.2006 8:09)

Fotky z N-S 48 jsou na kartě objektu na opevneni.cz.
Taktéž vidím podstatný rozdíl mezi demontáží šroubovákem a šroubovacím klíčem a demontáží sbíječkou a kladivem. V prvním případě je to proces de fakto vratný do původního stavu. V druhém případě mi tato vratnost již přijde dosti problematická.
Jednu dobu se mluvilo i o tom že demoliční výměr byl vydán i na Jordán. A s potěšením musím konstatovat že dosud skutek utek. A zaplať pánbůh za to. Na druhou stranu se z Jordánu a jeho okolí pomalu ale jistě začínají ztrácet věci.
Souhlasil bych i s tím, že na skutině ty střílny odvádí práci. Zároveň se ale neubráním otázce proč 99% muzeí dokáže vyrobit a na objektu mít kvalitní repliku? Velmi slušnou mají třeba kovovou repliku střílny L1 na N-S 53. Apropo pokud vím tak J.B. by měl být klempíř. Ale stalo se a já osobně to již nehodlám řešit.
A když už jsme u toho kterému objektu by střílny slušely tak bych měl taky jednoho adepta. Dle mého názoru nemůže být hezčí pohled než pohled na stěnu se střílnami M, L1 a G a to vše na lomeném srubu. :-)


V.Pokorný (9.4.2006 20:56)

Ja mam, ale bohužel ne v pc... :-(


Martin Urbánek (9.4.2006 20:52)

Máte někdo pěkné a aktuální fotky N-48?


Martin Urbánek (9.4.2006 20:51)

Souhlasím s Tebou. Na druhou stranu stále funguje vykrádání objektů-muzeí, které má velmi blízko k níže uvedené činnosti.
Pana JB osobně vůbec neznám, nechci jej soudit, na Skutině jsem nebyl, ale můj názor zůstává. Jediné štěstí JB bylo, že objekty Žárovice nejsou v inventurních seznamech.
Kdyby někdo obdobnou věc provedl na jihomoravských srubech, tak by průběh zjištění škody a represe byl jiný.
P.S. Včera jsem nabral další plnou krabici, tak dej echo až budeš ve VnD.


V.Pokorný (9.4.2006 20:47)

On hlavně vytrhnul ty střilny proto, aby v nich něco měl. A každy musi uznat, že N-48 ty střilny opravdu slušej....


Martin Černý (9.4.2006 20:44)

To máš pravdu
Martine, ale musíš objektivně uznat, ze na Skutině ta střílna asi odvede v rámci propagace opevnění větší kus práce než v S2. To že jsi byl u výslechu, jsem nevěděl a nechápu v tomto případě logiku vojenských pánů... Ale pořád se nemohu zbavit pocitu, že JB ukazován jen jako jakýsi případ, který zaslouží exemplární potrestání. Proč se nikdo neptal po pachateli vytržené střílny ze známého šumavského kabrioletu. To je přece taky ohromný unikát.


Martin Urbánek (9.4.2006 20:31)

Marťo je možné, že ocelové prvky dopadnou, jak píšeš v prvním odstavci.
S vytržením střílen (ne jen jedné) ze Žárovic je to složitější. Objekty se nachází ve VVP a výsledkem bylo, že jsem byl na předběžném výslechu já, jelikož jsem asi jediný voják z povolání, který se zabývá opevněním a někdo na mne dal tip, že v tom mám prsty.
Je velký rozdíl odmontovat lafetu nebo ventilátor z LO a vytrhnout násilím z unikátního objektu střílnu.
Přiznám však, že za určitý čas se budeme možná litovat, že se nevytrhlo více prvků. Doufám, že to ale nikoho nenapadne! Nerad bych jednou svým dětem ukazoval jen muzea!


Martin Černý (9.4.2006 20:19)

I když musím uznat, že vytržení střílny nebylo právě vhodným řešením, současně je mi jasné, že v případě, že pancéřové prvky objektů S1,S2 půjdou do prodeje, bohužel na ně dosáhne jen skupina vyvolených, stejně jako tomu bylo i u ostatního vojenského materiálu. A většina tohoto materiálu, ať se to někomu líbí, nebo ne, končí na objektech v KPO, Boudu nevyjímaje. Ostatní jsou bez šance.
Co se týče vytržení střílny v roce 2002, krásně se to dá srovnat s demontáží vybavení z jakéhokoliv řopíků. Ať se přihlásí jakékoliv muzeum a oznámí: "My jsme nic nedemontovali, nebo neodvezli z řopíku. Já nikoho takového neznám. A pochybuji, že někdo takový je. Objekty nebyly zamčené a tudíž volně přístupné. Když už se tedy ukazuje prstem na J.B. proč se neukazuje prstem na Darkovičky, PAS, nebo muzeum opevnění u Prachatic. Tyto subjekty se zachovaly úplně stejně. Z mého pohledu je odvoz prvků s S2 srovnatelný s jakoukoliv jinou demontáží vybavení, nebo pevných dílů z opevnění.


Martin Urbánek (9.4.2006 18:33)

O bourání se mluví mnoho let, hlavním důvodem je neustálé znečišťování žárovických objektů domorodci. Z počátku tam přibýval komunální odpad a v posledním půl roce tam někdo vozí stovky lahví od alkoholu a další propriety z "lidových" zábav.
Devastace vytržením kanónové střílny jen demoliční rozhodnutí urychlila.
Já osobně postup "Skutiny" hrubě odsuzuji! Byl to obyčejný vandalismus a krádež.
Jsem v přímém kontaktu s velením VVP Dědice (naposledy jsem s nimi jednal před 3 dny), takže stane-li se a objekty se možná v budoucnu zbourají, uvedu datum demolice na tomto webu. Vojenský historický ústav ještě neřekl poslední slovo.
Informace, že kovové prvky z objektů skončí kdekoliv, jsou předčasné. Každopádně dojde-li na tuto nejhorší variantu, tak proběhne oficiální jednání o odvezení střílen a ne "reálsocialistické" jednání pana B.


V.Pokorný (9.4.2006 17:37)

A teď něco ze světa velkých bunkrů.... :-) Před nějakým časem jsem se dozvěděl, že se mají cvičné objekty v Žarovicích bourat. Bohužel mi byla tato zpráva potvrzena a ještě jako dodatek u toho bylo, že by měly vytržené střílny skončit na děl. tvrzi Bouda, což je dle mého názoru hodně velká škoda, když by mohly být zabetonované v nějakém rekonstruovaném objektu. V roce 2002 byla z S2 vytržena jedna L1 střílna na tvrz Skutinu ... to bylo pozdvižení ... a jak objekt dnes vypadá - je to, dle mého názoru, jeden z nejlépe zrekostruovaných objektů u nás ... možná i nejlépe zrekonstruovaný.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)