[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.191.240.243 () [ Přihlásit ]

ZB vz.30

Diskusní fórum > Obecná diskuse > ZB vz.30

Martin Černý (8.1.2007 14:26)

Tak to je velmi zajímavá kombinace :-))Kdysi jsem něco podobného viděl na Pohansku u KVH Břeclav. Zkusil bych to u nich..


Pepa Drobný (6.1.2007 15:36)

Prosímvás, má někdo zkušenosti s uchycením ZB 30 v lafetě UL-1?


Martin Urbánek (20.8.2006 20:33)

Přehlédl jsem ještě jednu zajímavou fotografii "od Kurska". Nepotřebuje komentář.
Re Tonda Pavluv: Vojenská policie nikdy nemůže vyšetřovat "civila" :-) . Každopádně, ale vím od kolegů o jednom případě na jindřichohradecku, kdy se jistý zlatokop nechal chytit na soukromém pozemku, kde stojí řopík. Dotyčný se snažil odnést ventilátor. Majitel údajně kontaktoval vojsko bv ČB a ti PČR. Výsledek bylo napomenutí. Jelikož opevnění spadalo dříve pod tzv. "zvláštní práce" a (netuším proč) nedělaly se inventurní soupisy vybavení LO, takže není co trestat.


tonda pavluv (20.8.2006 9:30)

reaguji na příspěvek Vladka Váchy o činnosti Vojenské policie..Jsou to sice mamlasi,ale nikdy nespí.Jako tenkrát v třiadevadesátém.Šli jsme jako staří mazáci do nějakého báru,někdo tam ukradl nějakou flašku,no strhla se tam mela,mi rozbili nos,pak to vyšetřovala VP,zamíchal se tam ten případ ukradeného kola na kterém jsem taky jezdil..byl jsem bledý jak stěna,když mi přišlo předvolání na VP..a proto NEKRADTE V ŘOPÍKÁCH...nebo vás zatknou...


Martin Urbánek (19.8.2006 15:04)

Pánové řešíme zde důležitou věc. Kloním se k názoru, že policie je docela rozumná. Kdyby se drželi striktně zákona, tak drtivá většina zbraní na ukázkách by byla zabavena. Avšak je mezi námi nemálo lidí, kteří si se zbraněni hlavu nelámou a ženou vodu "na mlýn" úředníkům. Tohle jsem viděl dnes v Lysicích na Bitvě u Kurska. Přiblížit se se stařičkým plamenometem k řopíku, tak by bylo osádce minimálně horko, nemluvě o spáleném kyslíku ve vzduchu. Záhledl jsem tam i Petra Trčku z Břeclavi, který kolaboroval k Rusům (právě fasoval boršč) a Klub Vojenské Historue 43. pěší pluk Brno se dal k ruským dělostřelcům.


Vladek Vácha (kecal roku) (19.8.2006 11:51)

To se odehrává v jugošce tak to Jéčko co je na záběru je i věrohodné.


Pepa Drobný (18.8.2006 22:24)

Koukám si takhle na film Komando 10 z Navarone.... a ejhle... co je to? :o)


Vladek Vácha (kecal roku) (18.8.2006 22:16)

No to taky ne,jako novinka se už nemůže z ostrých zbraních dělat expanzní.Expanzní už jen když už jsou tak vyrobeny např.MP38 se vyrábějí takto v německu či z itálie P38 atd...O lk 26 atd..si jen zdát.


Honza Vavruška (18.8.2006 19:34)

Pánové, abych pravdu řekl, tak v tomto jsem pesimistou. Do budoucna asi jen těžko můžeme čekat nějaké zlepšení, ba naopak zaslechl jsem, že dokonce chtějí zavést zákon, který by zakazoval na akcích používání ostrých zbraní na ZP. Takže jen zbraně pro filmové a divadelní účely :-(( Prý kvůli bezpečnosti. Na druhou stranu se občas není čemu divit vzhledem k tomu, co (nebo spíš koho) je možné na některých akcích potkat. Zrovna letos ve Slavonicích byl k vidění člověk skutečně nebezpečný všem ve svém okolí a byla mu bez problému vydána zbraň z půjčovny... Ale dle mého názoru tohle stejně nový paragraf neřeší... :-(


Vladek Vácha (kecal roku) (18.8.2006 19:27)

Jinak ZB30J bych do opevnění představující první republiku vůbec nedával.Je to úplně něco jiného.Když to dělat ,tak už jak to má být,jiné muzeum nemá cenu viz.třeba kombinace na jednom nejmenovaném muzeu TO jako v N střílně lafeta UL1 a v ní maketa TK37.Tak přišetřit na 26 anebo formou makety.


Vladek Vácha (kecal roku) (18.8.2006 18:41)

Když jsi naznačil ty střeva.Tak to mě dost vadí,u všech znehodnocených zbraní co mám.Tak chybějí některé díly a to i ty které jsou při pohledu viditelné.Pak akorát vidím jak obchodník ty díly prodává vzlášť jako náhradní díly a to za vysoké ceny.Takže si člověk kupuje opravdu kus železa,který nemá ani cenu protože není kompletní.Asi jako když sběratel aut má auto se zavařenými kolami a bez motoru.


Nič Martin (18.8.2006 17:56)

To jsme ale nějak odběhli od tématu. Takže zpět k ZB 30.
Jen bych doplnil, že ta 30ka co je vyfocená na té motorce NEMÁ střeva. Pravděpodobně nejnovější výkřik zákoníkové módy. Takže dnes už jen luxusní pažba s hlavní a pouzdrem závěru! Ale ceny zůstaly stejné :-)


Nič Martin (18.8.2006 17:53)

Moje řeč martine. Nedávno jsem sledoval pořed o zbraních. Mluvil tam běžný majitel zbraně, policista a nějaký úřednický mamlas. Běžný majitel zákon moc nechválil. Nejlépe a rozumně hovořil ten policista (taky ten zákon zrovna nevychvaloval). Hlavně se ukázala skutečná situace ohledně zločinů spáchaných se zbraní. Za rok je v ČR několik tisíc spáchaných zločinů (zahrnuty všechny možné formy zločinu). Z těch několik ticíc je jen pár desítek zločinů spáchaných se zbraní. Z těch desítek zločinů je jen pár desítek (ne více jak 30) případů kdy zbraň byla použita. No a perlička nakonec. Z těch pár desítek případů jen v asi 2 případech byl spáchán zločin s legálně drženou zbraní. Celkově tedy na zločin s legální zbraní nepřipadá ANI 1 PROMILE !!!!! Jinými slovy zločiny se páchají s nelegálně drženou zbraní. Jenže ti úředničtí pitomci vidí jen číslo několik desítek zločinů se zbraní a tak to osolí i těm slušným. No a vrcholem idiocie, diletantismu a ignorance byl ten úřednickej mamlas co se osypal jen když slyšel slovo zbraň. Ten se snažil stále přesvědčovat že kdyby se zavedl anglický systém tak takřka nebude zločinost se zbraní. Předem lituji českého policisty ozbrojeného jen pendrekem jako třeba bobíci v Londýně. Bude jich muset být velká zásoba neb ti chudáci by tu asi dlouho nevydrželi.


Martin Rajnyš (18.8.2006 12:50)

Je to tak jsou to jen kusy železa,na tom jsou o poznání lépe Slováci,tam nenarazíte pomalu na človíčka se zbrojákem,ale každý má zbraň.Jsou oficiálně znehodnoceny jako expanzní zbraně s certifikátem.Jedná se o pušky ,samopaly i kulomety.Často tam potkáte i kopané a zlegalizované funkční a střílející zbraně,někdy i pro mě v hrozném stavu,že bych se bál vystřelit.Myslím si že je to vše jen do času,než se podívají na náš dementní zákon,který dělá pakárnu jen lidem kteří chtějí legální zbraň,tak proč né s funkčními částmi.Zločinec si vždy cestu najde a nebude páchat zločin s evidovanou zbraní.


Nič Martin (18.8.2006 12:24)

Je to přesně tak jak napsal Vladek. Zákon prochází postupnýmí změnami a stále se tam něco přidává. Obávám se abychom tímto způsobem nedospěli do stavu jaký mají v polsku :-(
Prostě naše byrokratické a vládnoucí papalážstvo s poradci z "rodinných příslušníků" evidentně hodlá býti papežštější než papež. Měl jsem možnost si před asi 2 roky prohlédnout zbraň znehodnocenou dle norem EU. To byla paráda. A to nemyslím nijak ironicky. Zbraň měla pouze zavařený kolík v komoře, několikráte vrtanou hlaveň, vyndaný zápalník a odfrézované čelo závěru pod úhlem 45 st. Jinak zcela v pohodě. Kdyby ti naši "inteligenti" při práci JEDNOU aspoň trošku přemýšleli (berou za to myslím dosti slušné platy,ostatně je to i z mých daní :-( ) tak by přišli na to, že takovéto znehodnocení zbraně je naprosto a zcela dostačující (+ ještě přivaření hlavně k tělu aby nešla vyjmout). A spokojenost by pak byla na obou stranách. Jenže oni aby vykazovali nějakou činnost tak radši vymýšlí paskvily, které se pak muší xyz krát novelizovat. Nehledě na to že současné znehodnocení naprosto znemožňuje údržbu zbraně a ta tak nevyhnutelně začíná chytat lišku a stává se z toho zrzavá hrouda za desítky tisíc. :-(((((


Vladek Vácha (kecal roku) (17.8.2006 20:49)

Znehodnocená je jen kus železa,ale stále to má víc výhod než ostrá pokud člověk chce ukazovat řopík.Hlavně pokud se jedná o automatickou zbraň,kde jsou ty podmínky opravdu dost přísné,samé kontroly atd...


Vladek Vácha (kecal roku) (17.8.2006 20:23)

Je to tím,že se zákon mění.Jinak je znehodnocená zbraň z 80.let a jinak v 90.To s těma zásobníkama je novinka z posledních dvou let.Do té doby byl zásobník odnímatelný.Třeba mauser znehodnocený před revolucí či těsně po ní,má jen zavařenou hlaveň,jinak se celý hýbe.Ale takto znehodnocené zbraně by se měli dát doznehodnotit.


Honza Vavruška (17.8.2006 18:59)

Dobře, že jsme narazili na téma znehodnocování zbraní, k tomu bych měl jednu otázku. Dle zákona je znahodnocená zbraň upravena tak, aby "...části zbraně a mechanismy, umožňující střelbu nebylo možno od sebe oddělit a aby nebyl umožněn jejich vzájemný pohyb"
- dále "zaslepení hlavně v nábojové komoře vložením ocelového kolíku o délce a průměru nájové komory....; vodící část vývrtu hlavně musí být opatřena nejméně třemi otvory o průměru vývrtu hlavně vyvrtanými kolmo na osu hlavně a procházejícími pouze jednou z jejích stěn..."
- "úderník musí být odstraněn"
- "u zbraně se závěrem ubroušeno čelo závěru pod úhlem 45° a není-li to možné, zápalníkový otvor musí být zaslepen svarem"
- "u zbraně opatřené zásobníkem zásobník zajištěn trvale proti vyjmutí ze znehodnocené zbraně"
Tzn. v praxi je z toho kus železa zá pár tisíc :-( A jak je tedy možné, že jsem se zatím setkal spíše se znehodnocenými zbraněmi nejen s odnímatelnými zásobníky, ale i s funkčními mechanismy? To ti lidé porušili zákon při znehodnocování??? Díky za odpovědi.


Vladek Vácha (kecal roku) (16.8.2006 22:24)

Tak jsem to taky Marťo myslel,ostrá = hromada problémů,nehledě ,že i podmínky ,které si Policie dává pro delší vystavování jsou takové,že je nelze v rámci opevnění splnit.Nehledě pak vlastní uložení mimo výstavu v trezoru atd..kdy pak od určitého počtu kusů je to už takřka nemyslitelné pro většinu sběratelů.O omezení občanských svobod nemluvě.


Nič Martin (16.8.2006 22:00)

No nakonec sem vložím celé znění §61.
Zákon č.119/2002 Sb
Hlava IX
Zvláštní ustanovení o nakládání se zbraněmi a střelivem
§ 61
Veřejné vystavování zbraní a střeliva
1. Zbraň kategorie A, B nebo C, nebo střelivo do této zbraně, může být veřejně vystavována jen na základě povolení vydaného útvarem policie příslušným podle místa konání akce.
2. Povolení k veřejnému vystavovaní zbraní nebo střeliva se vydává na základě písemné žádosti pořadatele výstavy, ve které uvede:
a) název a sídlo pořadatele výstavy,
b) přesné označení místa a dobu trvání výstavy,
c) údaje o zbrani nebo hlavní části zbraně, údaje identifikující zakázaný doplněk zbraně nebo střelivo, které mají být vystavovány,
d) množství vystavovaných zbraní, hlavních částí zbraní, zakázaných doplňků zbraní nebo střeliva a jejich vlastníky, a
e) způsob vystavování a zabezpečení zbraně, hlavní části zbraně, zakázaného doplňku zbraně nebo střeliva před zneužitím, ztrátou nebo odcizením.


Nič Martin (16.8.2006 21:59)

3. Útvar policie uvedený v odstavci 1 před vydáním povolení k veřejnému vystavovaní zbraní nebo střeliva posoudí zejména podmínky zabezpečení zbraně, zakázaného doplňku zbraně, hlavní části zbraně nebo střeliva proti jejich zneužití, ztrátě nebo odcizení. V rozhodnutí o povolení k veřejnému vystavovaní zbraní nebo střeliva může stanovit další podmínky pro jejich zabezpečení. Nebudou-li podmínky zabezpečení splněny, žádost o povolení musí být zamítnuta. Odvolání proti zamítavému rozhodnutí nemá odkladný účinek.
§ 62
1. Dojde-li v průběhu veřejného vystavování zbraně nebo střeliva k porušení podmínek jejich zabezpečení, vyzve útvar policie, který povolení vydal, držitele povolení k odstranění nedostatků. V případě neuposlechnutí výzvy nebo při opakovaném porušení podmínek zabezpečení zbraní a střeliva, útvar policie, který povolení vydal, toto zruší. O zrušení povolení okamžitě vyrozumí vystavovatele. Proti rozhodnutí o zrušení povolení se nelze odvolat.


Nič Martin (16.8.2006 21:51)

Znehodnocování zbraní nemá cenu komentovat neb bych se jen rozčílil nad tím jaké myšlenkově a duševně slaboduché představitele máme v čele tohoto státu (použil bych drsnější výrazy, ale jsem slušně vychovaný :-)). Jinými slovy: Ptejte se lidí od fochu a ne diletantů z blízkého rodinného kruhu!
Ad vystavování zbraní. Omyl Vladku. Já jakožto privátní osoba si za určitých podmínek mohu vystavit i ostrou zbraň. Zákon č.119/2002 Sb nerozlišuje mezi státní a nestátní institucí. Z hlediska vystavování ostrých zbraní je důležitý §61 "Veřejné vystavování zbraní a střeliva". Zde je jasně řečeno, že zbraně a střelivo kategorií A, B a C lze veřejně vystavovat na základě povolení vydaného útvarem policie příslušného dle místa konání akce. Na získání tohoto povolení je samozřejmě nutné splnit a dodržet jisté podmínky. V praxi to tedy znamená, že na každou otvíračku by jste museli obstarávat nové povolení. Je tedy jednodušší vystavovat zbraň a střelivo ve znehodnoceném stavu.


Vladek Vácha (kecal roku) (16.8.2006 20:34)

Jak Martin Rajnyš podotknul,musí se vyměnit nosič dvojnožky.Dnes nejdou u znehodnocených zbraní ani vyndávat zásobníky,proto aby se sundala trubice na odvod plynů se musí provést takové zásahy,které odporují zákonu o zbraních a střelivu.V případě ostré verze...tu nelze vystavovat jako muzejní exponát,zákon to umožňuje jen státním organizacím,soukromí sběratel/muzeum tuto výsadu nemá.Na toto jsem musel upozornit aby tu nedošlo k navádění k trestnému činu.Již jsem zaslechl i činnost VP kolem nájezdů na výbavu řopíků,kdy se zde také dost podněcuje...


Honza Vavruška (16.8.2006 19:29)

Plamenomet by byl asi dost velký problém i přes úplný uzávěr střílny, který příliš netěsnil... Jinak děkuji Martinovi B. za fotečku! V dnešní době, kdy je již velmi obtížné sehnat kulomet vz. 26 začínám pomalu uvažovat o alternativě jménem ZB 30 a teď aspoň vím, že se dá v řopíku uplatnit :o))


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:51)

No kdo ví,jak by Lo obstálo s tímhle v praxi anebo vůbec třeba s plamenometem.


Martin Urbánek (15.8.2006 21:48)

Fotka je velmi zajímavá, myslím, že v řopíku bylo díky ohni velmi málo vzduchu.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:40)

Číslo mám na stránkách www.vhtm.kvalitne.cz v kontaktech.


Martin Urbánek (15.8.2006 21:36)

Kolega podplukovník chtěl tento víkend vyrazit na kole po KPO. O změně termínu Cihelny jsem věděl od M. Ráboně a předpokládal jsem i změnu "otevřených muzeí" jako v minulých letech. Můžeš mi na sebe Vladku, prosím, poslat mobil. Letos se jistě chystám na Boudu, "A-60" a K-S-5. Třeba někdo vloží fotky z boje řopíku na Cihelně.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:33)

...nemýlils...


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:31)

V čem ses nemílils?Pokud vím tak v řopíku bojovali.


Martin Urbánek (15.8.2006 21:25)

Bohužel jsem se nemýlil :-( Předpokládal jsem změnu spolu se změnou Cihelny. Nikdo tam nebojoval v řopíku???


Martin Rajnyš (15.8.2006 21:24)

Děkuji za ochotu.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:21)

Další KPO (poslední bylo 11-13.8) jsou

28.září - 30.října 2006
28. - 29.října 2006


Martin Urbánek (15.8.2006 21:17)

Alespoň jsem to zkusil přefotit na digitál. Kvalita není nic moc, ale myslím, že to postačí :-)
Pro Vladka: Platí tento week "pevnostní víkend" v KPo? Pár kolegů vojáků se mne ptalo.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:16)

Detailní článek (seriál) byl kdysi ve Střelecké revue.


Martin Urbánek (15.8.2006 21:15)

Je mi líto, ale scan je pro mne problém :-(


Martin Rajnyš (15.8.2006 21:11)

Martine,je možnost vložit sken.Díky.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 21:11)

Martine R. díky za upozornění. Každej druhej je Martin :o)


Martin Urbánek (15.8.2006 21:08)

Mimochodem, ve "Zbraních a nábojích" 8/2006 je 2-stránkový článek o "Kulometné pistoli vz. 38." Moc nového se nedozvíte, jsou však přiloženy pěkné fotky.


Martin Rajnyš (15.8.2006 20:57)

Jak jsem již psal,nezáleží na tvaru hlavně a délce,ale na pístové trubici ta má stejnou délku jak u 26 tak u všech 30 liší se pouze hlavněmi.Samozřejmě těma noškama kulometu, ty jsou u třicítek jiné a tam se musí nahradit objímka.jinak jde bez větších problémů uchytit i ZB 30J.
Vladku, příložka se dává z druhé strany.


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 20:51)

Ahoj Martine,je to smutné.A to je to jedno z mála období kdy se může "amáda" podívat do historie s hrdostí.Že vojáci byli odhodláni bránit vlast .....Politické špičky nakonec nevyužili nástroje (armády) který měla k dispozici....


Martin Urbánek (15.8.2006 20:26)

Zdravím Vladka! Před delším časem jsem zde v diskuzi sliboval fotky kulometu MG 34. Právě ve vyškovském vojenském areálu otevřeli rekonstruované muzeum tradic. MG 34 zmizel někde v Praze, je tu pouze TK 37 na "podstavci" a jedna (1) fotografie opevnění. Rok 1938 zřejmě není pro generální štáb a velitelství pozemních sil a logistiky zajímavý a hoden tradic :-(


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 19:45)

Tak tohle nefunguje!označil sjme body uchycení.....to tvoje označené je cca 20cm mezi svěráčkem a závěsem!


Martin Břinda (15.8.2006 19:24)

Fotku ZB 30J vlastní nemám, tak jsem oskenoval z knížky - Popelínský, Lubomír. Československé automatické zbraně a jejich tvůrci. 1.vydání. Praha:Naše vojsko, 1999. 198 s.
No není to úchyt na dvojnožku jako u ZB 26, ale ten za ním. Bílá šipka ukazuje ten úchyt na závěs lk. Zavěs lk jsem si zkoušel na ZB 30J v BVS a seděl dobře. Ale nejsem si jistý jesli ta rozteč od závěsu ke svěráčku u strakonické lafety by stačila (červené šipky)?


Honza Vavruška (15.8.2006 18:13)

Nemohl bys, Martine, přiložit pár fotografií, či bližších údajů toho úchytu do závěsu pro ZB 30J ?


Martin Břinda (15.8.2006 16:16)

Jasně, ale já bych to spíš přisuzoval vývoji této zbraně. Abych byl konkrétní, tak třeba u té hlavně. Při konstrukci ZB 26 se předpokládalo, že když se hlaveň vyrobí vroubkovaná, tak že bude mít více plochy na její chlazení. V praxi (v opevnění) se ukázalo, že vroubkovaná hlaveň více chladí za předpokladu, že je kulomet při střelbě v pohybu. Pokud se kulomet při střelbě delší čas nehýbal, tak se rychleji ohříval. A to proto, že se v okolí vroubkování vytvoří tepelný "polštář", který zabraňuje výměně vzduchu na chlazení hlavně. Proto verze ZB 30J s částečným vroubkováním hlavně a později BREN bez žádného vroubkování hlavně. A totéž lze uplatnit na TK vz.37 ve verzi "O".


Vladek Vácha (kecal roku) (15.8.2006 14:57)

Příložka se uchycuje za hlavní a tuto část mají stejnou,ale pak dalších několik desítek výrazných rozdílů od pouzdra závěru,pažby,plynové trubice,hlavně...defakto zásobník a rukojeť je stejná


Martin Břinda (15.8.2006 10:28)

ZB 30J má taky úchyt na závěs lk, který do závěsu lk pasuje. Vyzkoušel jsem si to již před časem, ale nevim, když by se kulomet ZB 30J lafetoval např. do Strakonice, jestli by nebyl problém s roztečí mezi závěsem a svěráčkem strakonické lafety. Jestli při upevnění kulometu do závěsu, by kulomet ve svěráčku mohl být vůbec upevněn? Jednotlivé verze se totiž liší i rozměry délky zbraně ZB 26 - 1165 mm, ZB 30 - 1180mm a ZB 30J - 1204mm. Přičemž délka hlavně by měla být u všech těchto kulometů stejná a to 602 mm.


Vladek Vácha (kecal roku) (8.8.2006 22:49)

Přesně tohle je "jugoslávec" vz.30J.Ten už nemá s původní dvacetšestkou moc společného......


Honza Vavruška (8.8.2006 21:55)

A tohle je tedy verze pro Jugoslávii, v poslední době viděná například v BVS? Nebyl by nějaký odkaz na literaturu či web? :o)


Martin Rajnyš (6.8.2006 21:47)

Zde je rozdíl mezi ZB 26 a ZB 30 použitelnou pro řopík.Těch zhruba dvanáct rozdílů+-,normální návštěvník nepozná.


Vladek Vácha (kecal roku) (6.8.2006 21:01)

Otázku zda jde nebo nejde uchytit do závěsu zodpověděl níže už Martin Rajnyš! bez náhrady nosiče dvojnožky nelze.Je 7vzorů ZB30,tu cos viděls ty je verze "J" exportní pro Jugoslávii


Honza Vavruška (6.8.2006 20:38)

Ta první fotografie je ta "třícítka" pro Rumunsko? Já sem totiž viděl ZB vz. 30, která neměla chladicí drážky po celé délce hlavně. Jaký je tedy v tom rozdíl? (promiňte dotaz neznalce :o) ) Jak tak koukám na tu fotografii úchytu dvojnožky, tak jej asi nelze uchytit do improvizovaného závěsu lk?!?


Lubomír Purchart (6.8.2006 13:04)

Z mých zkušeností vím, že plno lidí, kteří znají podrobně kulomet vz. 26 si ho s kulometem vz. 30 pro Rumunsko často pletou. Takže jako náhražka za kulomet vz. 26 je vcelku dobrý.

http://img95.imageshack.us/img95/3151/p1010033dr3.jpg

zde kulomet vz. 30 v celé své kráse

http://img224.imageshack.us/img224/9592/p1010034ht6.jpg

zde je to uchycení dvojnožky.


Vladek Vácha (kecal roku) (6.8.2006 11:07)

Jinak se dá ZB26 řešit maketou.....


Vladek Vácha (kecal roku) (6.8.2006 11:07)

Upevnění tu Martin napsal jak ke vz.38 tak i vz.37.V pohybu by nemělo být nic,je to přeci jen mladší brácha 26tky.


Tomáš KOUBELE (6.8.2006 10:47)

Díky za informace. Měl jsem na mysli ZB 30J, kterých je opravdu požehnaně a za solidní peníz. 26 jsem sehnal na stránkách www.bazar-roudnice.cz, ale chtějí za ní, podle mého názoru, pěknej balík. I celkově tam nabízejí věci nějak cenově přemrštěný?!! Kromě jiné hlavně ke kulometu ZB 30(J ?) se tu mluvilo ještě o dalších menších problémech, něco zásadního co se týká například upevnění nebo pohybu lafetace...?


Martin Rajnyš (5.8.2006 22:54)

ZB 30 my běžně do brněnské a strakonické lafety upevňujeme.Jsou tam ale malé problémy,oba kulomety se liší detaily,ale ten nejdůležitější jsou nožičky kulometů.ZB 26 má vnitřní objímku na kterou se upevňují nožičky a ZB 30 venkovní s kloubem napevno.Při demontáži hlavně,(coš v dnešní době nejde) se musí vyměnit objímky(máme kopii z 26).Do brněnské lafety jsou nutné úpravy předního úchytu na kulomet.třicítka má o 1mm větší průměr pístové trubice,lapač nábojnic jde nasadit bez větších problémů.do strakonické se použije vyrobený úchyt a to je vše,lapač jde také nasadit.


Vladek Vácha (kecal roku) (5.8.2006 18:41)

Myslíš ZB 30J ,které jsou teď dost k mání anebo ZB30 ,nebo ZB30Cz a pak dalších 5 variant ZB30???nezkoušel jsem to ,ale problém by tam být neměl,jde jen o úchyt dvojnožky,ostatní není podstatné.A ZB 26 by se v opevnění měli nacházet z výroby po roce 1936,kdy byly na kulometu změny oproti původnímu vzoru.ŘOP si objednávalo nové zbraně do "pole".


Tomáš KOUBELE (5.8.2006 15:41)

Zdravím. Nemáte někdo zkušenost s osazením kulometu ZB vz.30 do lafetace LO. Jasně, že by tam asi neměl co dělat, ale přece jenom 26 se už těžko sežene nebo ne?! Diky


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)