[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 34.237.245.80 () [ Přihlásit ]

Rekonstrukce 114/46 - posledního řopíku...

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Rekonstrukce 114/46 - posledního řopíku...

Jiří Kaštil - začátečník (18.8.2010 20:16)

...ve výsledku to nemusí být tak špatné, jak to na první pohled zní. Teď, je to samo o sobě dosti škaredé místo. Okolní úpravy, anglický trávníček a dobrý přístup, v případě, že bunkr zůstane zachován a nepoškozen či nezasypán, tomu místu mohou ve výsledku paradoxně pomoci. Navíc může Roudnický bunkrácký gang z blízké budoucí stavby třeba načerno odebírat elektřinu!


Jan Lakosil (18.8.2010 15:45)

Trochu z jiného soudku: město Roudnice n.L. vypsalo architektonickou soutěž na projekt nové smuteční síně, která by měla stát v blízkosti roudnického hřbitova. Podle zadávacích podmínek by budoucí objekt sice neměl přímo ohrozit existenci nejmladšího řopíku, ale pokud dojde k výstavbě, už to tam jistě nebude jak dříve, neboť bude stát doslova pár metrů od nového objektu. Součástí smuteční síně budou jistě i úpravy okolního parteru, které mohou (ale nemusí) objekt poznamenat. Moji kolegové architekti pilně pracující na variantách návrhu byli každopádně informací o přítomnosti řopíku překvapeni :-)


Jiří Kaštil - začátečník (30.3.2010 9:48)

Tak to je peklo ! ....až jednou, za čas, někoho budeš provázet v té době už vyčištěným a upraveným interiérem toho řopíku, budeš dotyčnému povídat: A celý ten, vnitřek, skoro až po strop, byl totálně zalitý betonem,...X tun betonu, X stovek hodin práce, 10 polámaných sbíječek..atd..atd..Ten dotyčný řekne:...hmmm..aha...no jasně..a to je jen toto, jo? ..dál už se nikam neleze?..jéé , z venku to vypadalo větší..no...hm..dobrý...ale já jsem viděl vonehdá v televizi, jak ňáký kluci taky opravovali nějakej tenhleten bungr, ale ten byl myslím větší, no ...a ti to tam měli fakt dobrý..na to se někdy podívej, tam ti někdy po osmé bývají fakt dobré pořady.... Tak Martine, bacha, tady je nebezpečí, že si po takové návštěvě půjdeš sednout za "těžké ublížení na zdraví" spáchané na nevinném turistovi :-)


Martin Rajnyš (30.3.2010 0:47)

Dne 27.3.2010 proběhla po dlouhé době, čistící akce na 46 za hřbitovem.Musím jen konstatovat že čištění tohoto bunkru není oříšek ale pořádný ořech a pěkně tvrdý. Firma která provedla znehodnocení interiéru, vyskládala ve spojovací chodbičce zeď z odstřelených bunkrů a zalila betonem. Bohužel pro nás to není taková hrachovina co je u Václava, ale pořádně tvrdý beton a také pěkně modrý. Za 6 hodin úmorné práce jsme postoupili cca 0,5 metru dále totálně vyflusaní a flustrovaní. Přeze všechny útrapy máme dočištěnu vchodovou střílnu, která je krásně zachovalá. Dále se podařilo najít spodní trubku telefoního kabelu.


Crha Aleš (8.1.2009 11:08)

Pěkná práce, Martine!:-) Nikdy bych neřekl, že jste v Roudnici takhle krásně pokročili..:-) Ale k věci..v Karlštejně to bylo také čisté, ale ještě bych zkontroloval, zda je protažený závit..To dokáže také hodně vypovědět. Absence kolíčku je sice napovídající, ale ne vypovídající.


Martin Rajnyš (7.1.2009 21:59)

K této myšlence mě přivedly,tyto fakty,objekty u Roudnice byly obsazeny posádkami od 14.9.38 do 24.10.1938 viz. dobové foto z Rce. Dále pak veškeré prvosledové objekty v úseku C-10 vybaveny brněnkama.Pro špatné napojení úseku C-10 na nový úsek 114 Labe se 46 jediná vybetonovaná u hřbitovní zdi stala velmi důležitým postavením.Postřelovala pravou střílnou silnici vedoucí z Roudnice do Litoměřic.V roce 38 měla 46 dokončenu provizorní obvodovou překážku,částečně zahrnutou čelní stěnu zeminou.Jelikož to byl prvosledový objekt a ještě zesílený je možné že v něm ta lafeta opravdu byla.Doufám že se podaří najít další důkazy a potvrdit domněnku.


Martin Rajnyš (6.1.2009 21:21)

Tak dnes se za třeskutého mrazu -10, podařilo dočistit střeleckou místnost.Bylo to na 60 kbelíků suti a pěkně vrchovatejch.Podrobně jsem si prohlédl střílnu a našel jsem nesrovnalost.Myslel jsem si že jsou v závitech špalíčky,ale opak je pravdou díry zaneřáděné jen betonovou zálivkou ale jinak čisté,bez náznaku špalíčku prostě nic.Hlodá ve mne červíček,možnosti přípravy na nouzové osazení lafety po Mnichovu?????


Tomáš Šústek (19.11.2008 14:42)

Ale posor aby tho tseši nechteli poušit v pripade povstani proti nemecka branná moc!


Jan Ciglbauer (19.11.2008 11:30)

Aneb boj za to aby v databázi už ani u jednoho bunkru nebyla zlá poznámka "zabetonován"... ;-)


Nič Martin (19.11.2008 11:20)

Luďku nevěř tomu. To jsou jen zlé a poťouchlé klevety závistivců ze zbytku republiky. :-)
My se spokojíme jen s řopíky u I.sboru. :-)


Luděk Tondr (18.11.2008 20:30)

...prý chcete postupně zrekonstruovat všechny řopíky v této republice :-)


Jan Ciglbauer (18.11.2008 18:17)

Paráda. Zmrtvýchvstání dalšího řopíku...
Jaký objekt máte dále na programu chlapci? :-)


Nič Martin (17.11.2008 21:53)

Taktéž přidám několik snímků.
Zatím co jedni rubali a "demolovali výdobytek Velkoněmecké říše" tak já se ohříval u ohníčku a kochal jsem se nádhernými výhledy od tohoto řopíku. Ač stojí v rovině tak České středohorí je jak na dlani.
Dnes jsme dokonce odhalili k jakému účelu měla ve skutečnosti sloužit tak zvaná střílna. Tímto pokusem se podařilo potvrdit, že i třeba např. střílny L1 jsou ve skutečnosti prostupy pro osazení velkých elektrických větráků. :-)))))
A nakonec nový typ polní závory tzv. "natahovací výsuvná závora". :-))))))))))))


Martin Rajnyš (17.11.2008 20:14)

Dnes,ač byl státní svátek,sešli jsme se opět na pracovní akci při čištění 46 od betonové zálivky.Práce bylo naplánováno dosti,ale čištění tohoto bunkru je opravdu lahůdka.Sám Velký Aleš,konstatoval"Toto je již čtvrtý bunkr co čistím,ale tenhle je horší jak Karlštejn"Přes občasné hazardování se životem a zavalením padajícím betonovým příkrovem,se kolem 16 hodina podařilo kompletně rozbít betonovou zálivku.Tak je pravá střílna po 70letech a jednom měsíci,opět plně funkční.


Crha Aleš (7.7.2008 13:37)

Kolega Honza Lakosil nedávno kdesi napsal, že: " rekonstrukce lehkého objektu je nesrovnatelně jednodušší, než-li u objektu těžkého." Možná by se měl někdy zajet podívat, jak se rekonstruují řopíky ve vnitrozemí. A ne je shlédnout až hotové..:-))


Martin Rajnyš (5.7.2008 22:43)

Tak další den rekonstrukce je za námi.Pokračovalo se od futer do nitra objektu.Vyčištěna tak 1/3 první střelecké místnosti.Zjištěno že 46 má vybetonovanou i podlahu a v ní žlábek na chlazení hlavní.Co více si můžeme přát od posledního vybetonovaného bunkru.Proraženo i zabetonování vchodové střílny,uzávěr na svém místě a je to ten typ 1.Pootevřen na třetím ozubu.Při této příležitosti se přistoupilo i k montáži předválečných mříží vz.38,zalepil se vrchní čep a namontovali mříže.Zarážka musela být přeříznuta a mírně posunuta a svařena.To jsme již ale věděli od minula.Tak je 46 poprvé ve své historii uzavřena, ne betonem ,ale mříží.


Tomáš Šústek (10.4.2008 18:58)

Mnoho zdaru ve Vaší záslužné práci! Držte se dál!


Nič Martin (9.4.2008 22:26)

Přiznávám se. Martinovi jsem v okamžiku euforie z nálezu granáťáku a obnažení futer nakukal že to jsou univerzální futra. :-)) Nicméně jejich použití je opravdu univerzální takže až tak jsem zase nelakoval.


Jan Lakosil (9.4.2008 20:27)

Přiznám se, že o univerzální zárubni jsem zatím nikdy neslyšel, i když jsem se s tímto typem zárubně již setkal u Nové Bystřice, tam jsem si však nebyl jistý, zda se nejedná o nějakou poválečnou zmršeninu. Nemá někdo bližší informace k tomuto? Očividně se jedná o zárubeň R-239 adaptovanou na R-444a. Jinak podobně řešený kabelový vstup byl dle dokumentace i na řopíku v Bratislavě, nemluvě ani o dnes již neexistujících objektech LO na východním Slovensku, které měly dle dobových fotek kabelový vstup v týlové stěně u granátového skluzu.


Zdeněk Hanáček (5.4.2008 23:09)

Vidím, že práce postupují rychle. Jen tak dál! Absence gr. skluzu mi byla divná dávno. Takže zase jedna záhada vyřešena. Chtělo by pak opravit komentář na kartě objektu.:-)


Martin Rajnyš (5.4.2008 22:28)

Tak dnes se opět pokračovalo v čištění 46 na krásném místě u rozptylové loučky.Nebožtíci už si zvykají na trochu hluku a pozůstalí také.Dnes se za dvanácti hodinovou šichtu podařila dočistit komplet vstupní chodba a cca 0,5 m do hloubky za futra pancéřáků.Při této příležitosti mě to nedalo a vlezl jsem do vnitřku objektu a fotil.Zjištění-výdřeva komplet otrhána,ani polínko.Špalíčky ve stěně na montáž šroubů lapačů a ukazatele brněnky zachovány z 90%.Vchdová střílna typ 1 s ozuby.Dále nalezen granátový skluz,zabetonování provedeno do 1/3 víka skluzu.Dále nalezen spodní čep mřížových dveří vz.38 a na vrchu otvor pro otočný čep ,ale i otvor pro montáž objímky mřížových dveří vz.37.Na dně vstupu nalezena další trubka polního telefonu a krásná gula. Sání ventilace totálně zabetonováno. Futra pancéřáku jsou univerzální,dají se osadit bez problému dveře vz .37 i 38,panty dveří nejsou vařené ale nýtované velkým nýtem ve středu pantu.Dále byl nelezen Alešem Crhou venkovní otvor GS,který byl cca 5 cm pod betonem.Toť asi zatím vše.foto vložím později nebo někdo jiný.


Vladimír Sýkora (10.3.2008 17:19)

Že vy si tam připravujete takové bunkrácké kolumbárium. Takže posunout plot a přístup nebude přes oraniště.


Crha Aleš (10.3.2008 11:47)

Vláďo, víš jaká je to romantika?:-) Teda popravdě, napadá mě docela drsný černý humor,ale na těchto stránkách radši ne.
Myslím, že se v Roudnici na šestačtyřicítce dočkáme ještě nejednoho překvapení. Každopádně se mi detailně vybavuí vzpomínky na rubání obou objektů v Karlštejně. Způsob, použitý materiál a tvrdost znehodnocení mi to zbíjení v Karlštejně opravdu dost připomíná... Co se týče těch nebožtíků, spíš na nás nevraživě koukají někteří živí návštěvníci..Ale co, bunkr tam byl vyjimečně dříve než ta loučka..


Vladimír Sýkora (10.3.2008 11:03)

Ty nebožtíci poblíž z vás musejí mít teda prču. Začínám si pomalu uvědomovat i ten význam a půvab té rozptylové loučky. Přijedu se časem podívat, abych věděl do čeho půjdu ... :-)


Josef Frančík (10.3.2008 3:26)

Ahoj,
Díky za fotografie. Nyní lépe vystihují skutečnost na místě.
Za prvé - potěš Vás pánbů-- na to rubání bych už rozhodně neměl dosti trpělivosti, pokud jsem kdy takovou vůbec měl.
Za druhé mám za to že se opravdu jedná o prostup telefonního kabelu. Pro případnou anténu (vývod) vysílačky by mluvila použitá světlost trubky. Ale to bylo v r. 1938 ještě ve hvězdách, nemluvě o tom zkoušky vysílaček probíhaly v Lo z r. 1937 a tedy bez podobných trubek.
Ale skutečnost že se jedná o nechráněný prostup, tj. bez víčka přímo do kasematy je opravdu vyjímečná. Důvodem není jen průměr trubky ale i místo na vnějším povrchu Lo. Protože kdyby došlo k přilnutí nepřítele ke zdivu Lo, mohlo by dojít k využití prostupu k ohrožení osádky uvnitř. Je těžko předjímat jak by to nepřítel provedl. Ale skutečnost že normální prostup pro kabel měl být dle výkresu proveden jako dvoudílný, takže druhou trubku (vnitřní) bylo možno ve vchodovém segmentu bránit, nemluvě o jejím menším průměru, tak toto řešení více zabraňovalo nepříteli využití trubky k ohrožení osádky. Jsem zvědav na co ještě přijdete po celkovém dokončení rubání.


Martin Rajnyš (9.3.2008 21:20)

Tak máme další den rekonstrukce za sebou a už víme že je to vrchní prostup na telefoní kabel.Bláhově jsem si myslel že bude dnes čistá vstupní chodba ropiku,ale s tak odborně provedenou zálivkou vchodu jsem se ještě nesetkal,čedič,čedič a když ne on, tak neméně tvrdý kus stěny z odstřeleného bunkru.


Martin Rajnyš (8.3.2008 22:56)

Zdravím.To ještě nevím jelikož jsme s čištěním bunkru od betonové zálivky teprve na začátku.Moudřejší budu po zítřejším pracovním dni,kdy jak doufám bude vyčištěna vztupní chodbička LO.Sám se také přikláním k názoru že je to prostup na kabel.Umístění je však neobviklé a dosti nepraktické.Více k problému zítra.


Josef Frančík (8.3.2008 21:47)

Ještě k oné trubce.
Vzhledem k číslu úseku kde se ona trubka nachází - tedy z r. 1938 - je to opravdu záhada, ale ani ve stavebních položkách z r. 1938 se tato stav. pol. nenachází pro dané místo. Nacházi se totiž jen pro uložení trubky ve stropní části vchodového segmentu. A je na to výkres, mj. zveřejněný v knize Plzeňská čára na str. 99. Takže stejný dotaz - normální trubku pro vzdušné vedení telefonního kabelu tento Lo má ? Případně i pro zemní ? Dle výše uvedeného výkresu ?


Josef Frančík (8.3.2008 21:10)

Ještě k oné trubce. V podrobných stavebních položkách pro r. 1937 není pro zabetonování trubky žádná stavební položka. Proto mám za to že se jedná o místní úpravy Lo dle zadání vyššího či také nadřazeného taktického dozoru. Důvodem pro tuto hypotézu mi je to, že se jedná o úpravu shodnou u více stavebních úseků. A tedy o kompetenci vyšší než-li je jen běžný (obvyklý) VSD st. ús.. Současně jsem v hlášeních VSD nikde nenašel žádosti samotných VSD u velitelství I. sb. ke schválení tohoto armovaného prostupu zdiva, a tedy nemám z tohoto pramene ani zdůvodnění účelu. Kolaudační zprávy se o trubkách nezmiňují také, přesto že z pohledu stavebních položek se jedná o vícepráce. Vyúčtování víceprací ale nemám ode všech st. ús. kompletní, takže z tohoto pramene nemohu 100% doložit.


Josef Frančík (8.3.2008 20:46)

Na úsecích "D" z r. 1937 je valnou většinou podobná trubka umístěna pod prostupem sání ventilátoru. Jedná se o železnou válcovanou trubku o síle stěny do cca 3mm.
Prozatím se má za to že se jedná o trubku prostupu telefonního kabelu. Pokud se nenajde nějaké upřesnění v archivu (a to jsem hledal pro knihu Pl.č.) tak je možné že se jedná o stejný fenomén. Jen umístění je ve srovnání se zmíněnými úseky je poněkud nezvyklé. Ovšem dotaz na objevitele tohoto umístění trubky mám také. Nemá tento Lo také ještě další trubku dle výše uvedeného popisu ? Protože pak by to byla s největší pravděpodobností opravdová rarita.


Zdeněk Hanáček (3.3.2008 19:46)

Zdravím, asi to bude mimo, ale domnívám se, že by se mohlo jednat o netypicky umístěný vstup pro kabelové vedení. Nic jiného mě nenapadá. Jinak přeju hodně zdaru při rekonstrukci dalšího zabetonovaného objektu! :)


Martin Rajnyš (3.3.2008 17:43)

Fotky z rekonstrukce a deník jsou k vidění na stránkách http://www.ropiksazena.cz/.Jinak koukám tak trubka je pro Vás trošku oříšek ,ale i pro mne.


Crha Aleš (2.3.2008 19:52)

Taky jsem se dnes přidal, kde se rube německej beton, tam jsem já!!:-) Přece jen je to můj již čtvrtý zabetonovaný bunkr..Přikládám foto trubky, jak Martin slíbil...


Martin Rajnyš (2.3.2008 19:41)

Tak jak jsem již před časem psal,dnes 2.3.2008 se začalo s rekonstrukcí dalšího LO v Roudnici nad Labem a to v úseku 114 Labe číslo objektu 46.Jak je známo tento objekt byl betonován jako poslední v republice a to v polovině října 1938. S tímto asi souvisí i náš problém a to záhadná trubka.Je umístěna za futrama pancéřových dveří vlevo nahoře pod stropem vis .foto.jinak je malý zázrak že má bunkr jak zarážku na mříže ,tak i osazená futra pancéřáků. Trubka je zhruba o průměru 60 mm.Prosím Vás o vyjádření k tomuto problému. Snad se mě podaří vložit foto.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)