[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.145.55.169 () [ Přihlásit ]

Bezdomovec...

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Bezdomovec...

Tomáš Krejča (31.7.2010 12:49)

souhlasím.bunkrák vždycky ví pod kterou stropnici zalízt kdyby bylo bejhůř.


Luděk Tondr (7.5.2010 21:23)

Co bunkrák, to bezdomovec :-))


Lucie Čechová (6.5.2010 18:37)

Dobrý den,

jsem studentkou sociologie a píšu diplomovou práci na téma "Alternativní životní styly: srovnání bezdomovectví a squatterství".

Pokud byste měli zájem vyplnit mi krátkou anketu (jen 2 otázky :) budu ráda, pomůže mi to s diplomkou.

Děkuji předem za ochotu.

http://lucka.diplomova-prace.net/


Ivo Vondrovský (14.2.2009 8:33)

Cituji z odborného časopisu Vojenské rozhledy, ročník 1931, str. 25:
Vojíni počnou navštěvovati již v první dny vycházek po počátečním výcviku hostince a kavárny. Vábí je pokoutní krčmy, kde k prostituci jest jen krok, kde vříská po celý večer gramofon anebo harmonika a kde se scházejí ženy nedobré pověsti. Pohlavní choroby se nebojí, neboť onemocní-li, bude jej léčiti vojenská správa na své útraty.
... Baví se tak, že by to v občanském životě nikdy nečinil. Ale nejsou to jen krčmy a a hospody nevalné pověsti, jež vojín vyhledává. Jsou mnozí a mnozí mezi nimi, kteří se neštítí vcházeti ve styky se ženami nejposlednějších vrstev.


Jiří Kaštil - začátečník (13.2.2009 22:41)

....ale přece jen jsem se tam něčemu naučil... Naučil jsem se krást, sbírat po parcích prázdné láhve, a sprostě mluvit...ha!...ha! Z těch pozitivních věcí, je to především perfektní cvičení trpělivosti a celkového nadhledu. Vlastně jsem rád, že jsem tam byl...ale znova bych tam nešel.... "Zavreli ma do kasárne, na opušťák čakám márne, prežijem to, žiadne strachy...len pošlite dáke prachy!!!"


Jiří Kaštil - začátečník (13.2.2009 22:02)

...joo..kdysi, kdysi bylo všechno jináč. Když byl můj otec Holýšovský dělostřelec na vojně 1958-60..cvičili furt venku, zakopávali se, stříleli vostrejma z houfnic dva roky v kuse, děla tahali jak kočka koťata... a když tam přišel ňákej generál nebo co..tak prej hřímal: "...vojáci!..třetí světová válka od vás bude vyžadovat: připravenost, rozhodnost, odvahu... ..A když byl na vojně tchán, byla zrovna Kubánská krize, měl jít zrovna z vojny domů, měl to za pár....a najednou z vojny nešli, přesluhovali, nevěděli co bude, a nejhorší je, že nevěděli, "za kolik" to vlastně mají...což je u mazáka vůbec to nejhorší, co ho může potkat :-) ...z celého mého povídání ostatně vyplývá, že jsem byl na vojně "nedávno", a to už byla armáda "tak nějak" v útlumu, celé se to hroutilo, rozpadal se stát, a ZVS byla naprosto věcně i morálně vyprázdněná...zkrátka: ..humus, kentus, špína, filcky, smrad, a beznaděj.....


Josef Frančík (13.2.2009 15:42)

Nedá mi to a tedy reaguji.
To asi bylo po - tedy 68mém.
Ale ráčil by někdo vzpomenout na to jak to bylo před - tedy 68mém ? Případně kolik mu v té době bylo ?
I tehdy totiž byly různé tzv. - ÉRY -.
Před Čepičkou, za Čepičky a po něm.
Možná by mladší současníci žasli nad tím co bylo za zmíněné doby také určeno k prožití obyčejnému "voiclu".
Také by stálo za to, připomenout dobu kolem 21. srpna 1968. I tehdy byli někteří na vojně.
Osobně mám za to, že se na toto období nemá zapomenout. A myslím že se jedná o jediné poválečné období kdy na dobu jen několika týdnů skoro vymizela "buzerace" mezi ročníky.
A kdy i lampasáci měli strach, alespoň někteří.
Snad by stálo za to zařídit pro toto téma samostatnou větev tohoto fóra. Ale to nechám na úvahy admin. Důvodem je mi služba v bungrech a vel stanovištích pod zemí.


Miloš Doležal (10.2.2009 19:17)

No,ale řekl bych že tu otravujeme ostatní


Miloš Doležal (10.2.2009 19:17)

Ale jdi ty, taky jsem sloužil dozorčího na četě, na štábu a stráž v muničáku, pak jsem se přesunul na štáb.


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 18:57)

...takže pěknej zašívák co?? ...To já jsem sekal "obdenky" tak, že ještě když dneska zahlídnu dozorčí šňůry... dostanu nekontrolovatelný třas, střídaný záchvaty bezvědomí....Jednou kolega přišel, a ukazoval mi co zajímavého sehnal...byla to "hláska" co bejvávaly na rotách u stolku ..myslel jsem si, že ho s tím asi praštím po hlavě!! Co já "proklofal" u stolku bezesných nocí...jo..jo..No i když i nějaké ty sny byly..A pak zápis v knize : .."Dozorčí spal na stanovišti".....Radši nebudu říkat, co jsem všechno dělal, protože by mě asi zavřeli i po letech :-)...chodili jsme totiž i do stráže, a stráž.. to je jak známo : "Jediná bojová úloha v míru" "...bďele strážit a hrdinně bránit" "....nesmí opustit...ani kdyby byl ohrožen jeho život".....a hlavně "NESMÍ ZASOUVAT NÁBOJ DO NÁBOJOVÉ KOMORY BEZDŮVODNĚ".....ehm...ehm.....cvak...cvak..dobrý...už mám vybito :-)


Miloš Doležal (10.2.2009 18:33)

dej pokoj se špagátama, poctivej svobodník kreslič písař


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 18:26)

...ale?...ale? ..podívejme? ...nejseš náhodou "špagát"? (absolvent)


Miloš Doležal (10.2.2009 18:13)

No já štábní ouřada měl sumku a 4 ks zásobáků


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 18:03)

...no jo pravdu díš veteráne. Utěrky!!! Posuvky..!!!.otvíráky!!!. Já hlava děravá.....S tou sumkou a zásobníkem?...nevím nevím..chlape...to je příslušenství zbraně. To voják nedostane.


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 17:55)

...víte co je to "Bratislavský hrad"? Viděli jste někdy Bratislavský hrad? Je to čtvercová stavba (kostka) s čtyřmi věžemi v rozích . Přesně tak vypadá vojákova malá plechová skříňka, když se převrátí vzhůru nohama....zpravidla po pěti minutách následuje kontrola uložení věcí u nebožáka postiženého "Bratislavským hradem"...he!...he!


Miloš Doležal (10.2.2009 17:52)

Jo jo,kde jsou ty doby, kdy před jídelnou probíhala kontrola utěrek a příborů. To si člověk nemůže vymyslet :o)))))) Ale zlatý kádéčka, zkuste si dneska koupit luncheon meat,to se nedá jíst.


Miloš Doležal (10.2.2009 17:49)

A k tomu ještě, utěrky,bodák,sumky,posuvka,zásobáky,atombordel.polní lahev.otvírák na konzervy.


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 17:45)

..no a tu celtu. Samozřejmě, že většina těch věcí byla úplně na nic. Měli jsme to na sobě oblečené akorát při "barevné hudbě"...představte si takhle DVĚ HODINY! trvající neustálé převlékání a nástupy roty. Bleskově do něčeho obléct, nasoupit..vyrovnat....a povel :"ROZCHOD!... "ústroj vz.60+zimní doplňky..za tři minuty NÁÁÁÁSTUUP!!!" ...v květnu..a "na místě poklusééém klus!" No legrace to byla náramná, až nám beranice padaly.....Jak nás pak z Bratislavské "péešky rozházeli "od Šumavy k Tatrám"...všechno to haraburdí nám pozbírali, a ten následující rok v novém působišti, jsme to na rotě odchodili a doklepali v teplákách, pyžamu a pětaosmdesátkách... Po nás to odchodily ještě nějaké ty ročníky, než někdo pochopil, že je to fakt na nic... A tak potom ty "naše" zelené věci všechny rozstříhali na "pucwol", spálili, nebo rozprodali v armyshopech za pár kaček.... P.S.: A tak zase mám tu svoji "starou dobrou" celtu, kterou možná tentokrát už použiju, protože už vím na co je... A vlastně ...Jak se staví ten stan???


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 17:18)

...impregnace na boty, kterou si někteří čistotychtiví kolegové vylili na hlavu v domění, že je to šampon..barbus na holení, spací pytel s tou světlezelenou vypínací vložkou a vypínací larisou, světlezelené prostěradlo...plynovou masku..zapoměl jsem na něco?..jo..malou polní, velkou polní, láhev polní, jídelní nádobí třídílné, příbor..málem bych zapoměl na opasek s přezkou, tenký opasek bez přezky, šle, košile vz.21 dvakrát, jedna košile zelená zapínaná až dolů, košile bílá, kravata...ustrojovací řemínky, kukla.... kombinovaná, rukavice vz.55


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 17:09)

Když jsem jako daňový poplatník viděl kolik haraburdí fasuje každý voják, měl jsem nefalšovanou zlost na to, jak se zbytečně vyhazujou prachy oknem a je to úplně na nic. Posuďte sami... i po těch letech si celkem pamatuju co jsem musel do své úzké skříňky nacpat...pardon.. UROVNAT! Takže byla to uniforma vz.85 +kabát vz.85+zimní doplňky, ústroj vz.60+kongo+zimní doplňky, služební stejnokroj vz.63+lodička, vycházkový stejnokroj vz.63+"elpíčko",plášť vz.70, pracovní stejnokroj(montérky), žluté pyžamo, modré tepláky, spodní prádlo, ponožky, polobotky, tenisky, pantofle, boty vz.60, kartáče, krém na boty, polštářková....


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 16:56)

..jsme fasovali hadry rozprostřel "výkoňák" tu celtu, a do ní nám tu veteš házel, a my jsme si to jako obří balík tahali ke skříňkám. A podruhé když byl "cikánský den", a my jsme zase všecko smýkali na "buzerák". Po půlroce skončila "péeška" my jsme celty odevzdali, a už jsme je nikdy neviděli. Někteří měli celty skvrnité "maskovací"..já jsem měl zelenou....


Jiří Kaštil - začátečník (10.2.2009 16:46)

Ahoj lidi! Je mezi vámi nějaký zkušený "kombatant", který umí předpisově postavit vojenský stan ze dvou stanových dílců "ČSLA"180 krát 180cmm...? Jak poznám, který cíp patří nahoru? Na co je u těch dílců ta šňůra..? Na vojně jsme to samozřejmě měli, ale vůbec nevím na co..Teprve po 16 letech co jsem z vojny doma, jsem se dozvěděl, že to funguje i jako pláštěnka....Na vojně jsme to použili všehovšudy dvakrát, a to když.......


Ondřej Gelbič (27.12.2008 16:24)

Našel jsem jeden starý článek http://zpravy.idnes.cz/stary-bunkr-promenil-ve-svuj-byt-d4q-/domaci.asp?c=A010902_114810_ostr_zpravy_inc


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)