[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.90.167.73 () [ Přihlásit ]

Muzeum čs.armády 1938 v J.Hradci

Diskusní fórum > Muzea lehkého opevnění > Muzeum čs.armády 1938 v J.Hradci

Petr Hanousek (8.7.2011 21:10)

Já si také myslím že takové hádky jsou úplně k hov..
V muzeu u pana Svitáka v Klášteře jsem letos v květnu byl.
S výkladem jsem se spokojil,i knížku jsem si tam koupil.
To že jsem mu pak chtěl povyprávět o mých toulkách po opevnění a jeho to moc nezajímalo,to mě sice trochu mrzelo.
Ale tak nějak jsem to přešel a nadšeně jsem pokračoval po linii řopíků dál.
Ve Slavonicích jsem se byl samozdřejmě podívat také.
I jsem to tady na fóru psal.
Sice to bylo v květnu a bylo ještě zavřeno ale přes to jsem byl uchvácen tím jak to tam máte moc pěkně udělané!
Ty překážky,maskované řopíky a tak vůbec všechno.
Sice jste pro sebe konkurence.
Ale myslím si,že když už tam k vám nějaký nadšenec váží cestu přes půl republiky(jako třeba já),tak určitě navštíví obě vaše muzea!!!
Takže takovéhle vzájemné napadání je fakt úúúúúplně zbytečné....


Martin Černý (8.7.2011 8:39)

Ale notak.. chlapci... stojí vám to za to????


Jiří Duchoň (4.7.2011 7:55)

No samozřejmě, PAS se zásadně vyznačuje nejarogantnějšími průvodci v ČR nebo předpokládáš, že mě onen průvodce v důchodu bude vychvalovat, když jsem si ho dovolil zkritizovat. Víceméně doslova řekl asi toto ...a tady vidíte těžký kulomet vzor 37, to je dneska veliká vzácnost ... a přitom jsme koukali na rumunský čudlík a v duchu se museli smát. Takže žádný Jindřichův Hradec, nesmíš všemu věřit. Zajímavé ale je, že návštěvníci co chodí od tebe, mi o tvém výkladu vypráví to samé. Když byl u Tebe loni Petr Petr z Petrovic s kámošem, tak říkal, že jsi ho zkásnul, výklad pak proběhl stylem šup šup a už jsi je tlačil ven. Tak nevím, jestli jsi si mě nespletl se sebou samým...


Miloslav Sviták (27.6.2011 17:32)

Tak už mám konečně možnost přečíst si příspěvek Jiřího Duchoně. Nejprve informaci k maketě řopíku. Celou expozici jsem minulý rok vytvořil za 4 měsíce - od ledna do dubna, v květnu jsem dával exponáty a dělal texty. Maketu mne napadlo udělat po shlédnutí výstavy k mobilizaci, která byla na Žižkově. Tam byla maketa objektu typu B, řez, pohled od týlu. Pokud vím, střílny nebyly autentické, tvarem nevěrohodné a v boční střílně byl uchycen LK26 dvojnožkou, která byla zastrčena do díry. Po originální střílně, vchodovce, nikde ani stopy. Tím nechci kritizovat VHÚ, ani náhodou, ale napadlo mě, postavit také maketu řopíku, ale obráceně, tedy s pohledem do nitra řopíku od čelní stěny, kde bude vidět i ventilátor. Tento nápad jsem realizoval, ale nestihl dokončit. Přes tuto zimu jsem chtěl osadit vchodovou střílnu, periskopy, GS, natřít bednění a udělat dráty. Žel, marodil jsem celou zimu a tak jsem se k tomu nedostal. Že něco není hned neznamená, že to nebude příště. Hlavní věc - dělal jsem maketu, ne dokonalou repliku. A maketa může být z jakéhokoliv materiálu. Co se týká vrutů, ty jsem chtěl překrýt právě tím drátem. A ZB30 ve střílně? Pokud si pamatuji, tak některá muzea opevnění také mají Rumuna, a to dokonce přímo v lafetě. Navíc, já nikde netvrdím, že onen kulomet je ZB26... Další rumun je v celnici a zde průvodce i přímo hovoří, že se jedná o rumunský kulomet a že originální ZB26, rok výroby 1936, je vystaven ve skříni za sklem.
Samotnou maketu jsem pojal jako kulisu. I kdyby byla maketa co nejvíce originální, stále to bude jen maketa. Originál řopíky si snad mohou návštěvníci prohlédnout jinde, a o to mi také šlo, aby si lidé, kteří řopík nikdy neviděli, udělali představu jen o jeho velikosti a podobě. Vždyť se jedná o muzeum čs. armády 1938 a nikoliv o muzeum opevnění. To na vysvětlenou pro čtenáře diskuze.
A nyní pro Jiřího Duchoně. Ten "nějaký důchodce" ti vzkazuje, že máš příště lépe poslouchat. Netvrdí, že tuctový licenční kulomet je vzácný, ale že je jediný vystavený v J. Hradci. A když už jsme u toho výkladu, vzpomínal také na tebe, když byl ve Slavonicích na bunkrech. Zaplatili ti a Ty jsi byl arogantní průvodce, který byl naštvaný, že mu vůbec lidi lezou do řopíku. Arogantní výklad typu - bylo tady 7 vojáků a tady jsou kulomety - konec výkladu. Když se Tě chtěl ten "nějaký důchodce" na něco zeptat, byl jsi naštvaný, co si vůbec dovoluje se na něco ptát.
Ještě se vrátím k muzeu v J. Hradci, je tam mnoho zajímavých a vzácných věcí, např. plukovní lekárnička vz.34, dalekohled s pouzdrem a razítkem Celní úřad Nová Bystřice, torba zdravotníka a další. A to je více, než prozatím nainstalovaná poválečná klika u ventilátoru, kterou stejně chystám přes zimu nahradit. Nyní jsem expozici doplnil i nástěnnými mapami s nástupovou sestavou čs. armády. Mohu klidně říci, že 99% návštěvníků odtud odchází spokojených. Nebývá zřídka, že někteří tu stráví i několik hodin.
Jinak Jiřímu Duchoňovi děkuji na příspěvek, udělal mi dobrou reklamu.


Jan Lakosil (21.6.2011 9:19)

Máme sadu dobových fotek aktivované linie LO a mobilizovaní příslušníci hraničářské jednotky mají všichni tlumoky (batohy) a ne torny. Dokonce je měli uložené před objektem pod celtou, aby v objektu nezabíraly místo. Jinak k výročí mobilizace byla na VHÚ vystavena také maketa řopíku, avšak technicky podstatně slabší než ta v JH.


Jiří Duchoň (21.6.2011 6:29)

Jistě že jsou nedostatky v detailech, ale opravdu. Viděli jste někdy řopíky bez popisovaného vybavení. Vždyť kam se podíváte, vystavují se hlavní střílny, skluzy a vchodovky jak na běžícím pásu a najednou se postaví maketa a v ní toto všechno chybí a ještě se to vydývá za úplnou maketu. Až seženeme v budoucnu prostory my, plánuji vystavět mj. maketu A-220 s otevíracím prostředním dílem čelní stěny s puškami na pantech, origoš střílnami, skluzem a vchodovkou se šroubem. Ještě nevíme, zda to bude vyloženě skutečný objekt (u Dyje před Písečným) nebo jen příklad, pak by se musely některí věci vyměnit, třeba ta vchodovka za dvojku a osdit dvě brněnky. A abyste si nemysleli že jenom bezhlavě kritizuji, velice chválím výstavu na N-84 Voda, která vznikla pod vedením Michala Soukupa, loni jsme se tam zdrželi několik hodin. Tak se také zastavte. A když tedy myslíte, tak já ty torny stáhnu a dám tam baťohy, přestože na spoustě fotek vídám torny-rád si nechám poradit a bude to i levnější.


Martin Černý (20.6.2011 23:05)

Honzo, dík za tip na nový exponát, domnívám se, že alespoň maketa tohoto exkrement exponátu z obchodu s ptákovinama by se měla vyskytovat v každé expozici. A to místěna do kýblu s vápnem, aby si tak návštěvníci mohli udělat představu, k čemu kýbl sloužil :-))
Add Jirka. Žádné muzeum nikdy nebylo, není a nebude dokonalé. To není ani technicky zvládnutelné. Je to přesně tak jak psal Martin. Každý se ubírá trochu jiným směrem. Teď si možná taky trochu rýpnu. Já třeba dávám přednost před byť dokonalou, tak historicky bezcennou kopií torny vz. 27 originálu batohu vz. 37, který se dá sehnat poměrně slušně a za rozumné peníze. Ale jak říkám, je to otázka priorit. A propo, to mi připomíná. Mám jeden v trošku horším stavu doma navíc. Do bunkru to stačí, u mě visel 3 roky. Takže kdyby byl zájem, tak se ozvěte, určitě se domluvíme. :-)


Jan Lakosil (20.6.2011 22:22)

Já myslím, že každý dělá podle svých možností a schopností, někdo je manuelně schopnější, jiný zase méně. Někdo klade důraz na to, druhý zase na něco jiného. Důležité je, že máme pěkný koníček, který nás baví a o to jde, ne? Navíc když nejde o život, jde o hov.... A propo má někdo ve své expozici výše zmíněný předmět, jehož název se v této expresivní a nezkrácené podobě ve slušné společnosti nepoužívá? :-)


Tomáš KOUBELE (20.6.2011 22:13)

Joo, konkurence je sviňa.. bohužel i mezi bunkráky!


Martin Rajnyš (20.6.2011 21:07)

Nedá mě to, také si trošku rýpnu. Naše museum není také dokonalé a nikdy nebude. Neustále je co zdokonalovat. U nás třeba zrovna výdřeva. Torna je pěkná, ale drahá i pro tebe. Telátko v řopíku zas není tak velký problém, záložáci nastupovali běžně s chlupatou teletinou ze zásob Rakouska Uherska a válečné tele je podobné(Ne stejné). K řopíku co máš na fotce je také nedostatek a ty o něm jistě víš , ty schránky od M53 jugoše chtějí alespoň khaki barvu. Něco se dá trošku ošidit a něco ne. Vše je jen otázkou peněz a většina spolků bere prachy ze svých a je pak těžké se dohodnout co koupit do expozic.


Jiří Duchoň (20.6.2011 19:53)

Zdravím, přestože mě manželka zrazovala od tohoto příspěvku, musím zde prostě vyjádřit svoji kritiku. Muzeum v J. Hradci je jako celek pojato výborně, ale je tam spousta nedostatků, hlavně na té maketě, či replice řopíku a výzbroji. Sice podle pana Svitáka je důležitější spokojenost vděčného návštěvníka, který přinese peníze provozovateli, jak sám kdysi napsal, ale podle mě a mnohých dalších by měla být základem výstavy co největší autentičnost. Výstavu jsme loni shlédli s celou rodinou inkognito a často jsme se museli usmívat výkladu jakéhosi důchodce, který nám například o tuctovém rumunském kulometu vz. 37 tvrdil, jaká je to vzácnost atd. Ale největší darda byl ten řopík. Prkénka jak z chajdy, prošpikovaná žlutými vruty s křížovou hlavou, otřesné, snad dřevěné napodobeniny střílen a v jedné z nich kulomet ZB 30. Na Jindřichohradecku byly objekty zřejmě také bez takových "maličkostí" jako je granátový skluz, periskopy nebo vchodová střílna a větráky měly poválečnou kliku. Že to je návštěvníkovi jedno? Možná, ale osadit skluz, periskopy a origoš kliku nebo repliku je stejně pracné jako ji neosadit. Mnozí se samozřejmě do mě pustí, co jsem si to dovolil, ale kdybychom dělali repliku řopíku u nás, tak bychom rozhodně použili všechny prvky výbavy v originále-ty má kde kdo (max. v přesné replice), různě široká, hrubě řezaná prkna, šroubovaná zvenčí skrze pevnou roštovou konstrukci a promázlá cementovou kaší a samozřejmě osadili rezavé drátěné třmeny. Leckdo namítne, že ZB 30 je jak ZB 26, ale za chvíli přijde někdo s tím, že Jugoslávec je jak ZB 30 atd, až přijde někdo, kdo bude tvrdit že v řopíku bylo úkáčko. Nás třeba předloni kritizovali na aukru ohledně výstroje v našem řopíku a tak jsme letos osadili místo telat poctivé repliky toren vz. 27 od fy. Chára a Duchoň. A jen tak z dlouhé chvíle jsme v plné dokonalosti (samozřejmě bez artefaktů, které by nenechavci okamžitě šlohli) vystavěli na původní trase repliku signální stěny z konce 80. let u Kadolce a tím jsme se i trochu uklidnili, po shlédnutí té jindřichohradecké výstavky.


Miloslav Sviták (6.6.2011 10:07)

V sobotu 11. června, u příležitosti Dne města Jindřichova Hradce, bude Muzeum čs. armády 1938, které naleznete na Státním hradu a zámku v J. Hradci, mimořádně otevřeno od 10 do 22 hodin.
V době od 10 do 17 hodin budou návštěvníky provádět členové Klubu vojenské historie pěší pluk 29 J. Hradec v uniformách četnictva, finanční stráže a čs. armády, kteří zájemce seznámí s historií a výzbrojí těchto ozbrojených složek. Ke spatření budou i zbraně, které nejsou běžně vystaveny.
Přiložené fotografie pocházejí z akce uskutečněné 22. května u příležitosti výročí tzv. květnové mobilizace. Zachycují příslušníka finanční stráže v maketě celnice, která je součástí muzea.


Miloslav Sviták (14.4.2011 9:56)

Zde je několik fotek:

Muzeum čs. armády 1938 J. Hradec:
- Celnice napadená sudetoněmeckými vzbouřenci. Obrazy na stěnách, velký psací stůl a židle jsou dobové a pocházejí z četnické stanice v Kunžaku. Expozice navozuje dojem právě skončených bojů.

- Těžký kulomet vz. 37.

- Civilní protiletecký kryt.

- Nový přírůstek v expozici - plukovní lékárnička vz. 34.

- Expozice věnovaná výstroji čs. armády a maketa řopíku.


Miloslav Sviták (14.4.2011 9:54)

Po zimní odmlce zahajuje Muzeum čs. armády 1938, které naleznete na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci, novou sezónu. Minulý rok, kdy bylo poprvé zpřístupněno veřejnosti, zaznamenalo nebývalý zájem a ačkoliv zahájilo provoz až počátkem června, navštívilo ho do konce měsíce září na 3.000 zájemců. Další dvě stovky návštěvníků zamířily do Muzea o adventních dnech, které v J. Hradci proběhly 11. a 12. prosince. Tato akce byla zároveň pojata jako zakončení sezóny.
Letos bude Muzeum poprvé otevřeno 23. až 25. dubna, tedy o Velikonocích. V měsíci květnu si ho mohou zájemci prohlédnout o víkendech, od června až do konce září pak každý den od 10 do 17 hod.
V současné době jsou jednotlivé expozice doplňovány o nové exponáty.


Jiří Hrabák (25.7.2010 20:40)

Byl jsem se podívat s přítelkyní o víkendu. Moc pěkné.


Tomáš Krejča (25.7.2010 17:40)

pěkné a chválihodné.kdyby to bylo blíž tak mě tam zítra máte. Držím palce a přeji návštěvnost tak akorát...


Miloslav Sviták (25.7.2010 16:26)

Muzeum čs. armády 1938 v J. Hradci Od počátku června 2010 je na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci otevřeno Muzeum čs. armády 1938. Vchod do něho naleznete v zámecké bráně při vstupu na 1. nádvoří. Expozice muzea pojednávají o čs. předválečné armádě z let 1918 až 1938 a věnují se zejména období zářijové mobilizace 1938. Návštěvníky seznámí s událostmi roku 1938 a s tím, do jaké míry byla čs. armáda připravena bránit tehdejší Československou republiku před útokem nacistického Německa. Jednotlivé dobové exponáty, pocházející převážně z meziválečného období, jsou umístěny velmi působivě - návštěvník tu například spatří maketu objektu LO vz. 37 A-180N v měřítku 1:1 s osazenou výzbrojí a vnitřním vybavením, vyzbrojenou celnici napadenou sudetoněmeckými vzbouřenci, kulometné hnízdo s těžkým kulometem vz. 37, civilní protiletecký kryt, dobové ležení vojáků a maketu stěny se střílnou s upnutou strakonickou lafetou. Nechybí ani klasické vitríny s výstrojí a výzbrojí čs. armády. Vše doplňují texty, tabulky a k vidění jsou i kopie doposud nepublikovaných významných dokumentů té doby, které mají vztah k obraně jižních Čech. Expozice zároveň slouží jako obchod s literaturou zaměřenou na čs. armádu a čs. opevnění. Práce na zřízení muzea započaly v prosinci 2009, probíhaly celou zimu a prozatímně skončily na začátku června tohoto roku. Nejvíce dala zabrat výstavba makety řopíku v „životní velikosti“. Během zimy 2010/2011 je naplánována druhá etapa prací, kdy bude stávající expozice doplněna a samotné muzeum rozšířeno o další pavilony. Muzeum čs. armády 1938 je významným doplňkem již existujícího Muzea čs. opevnění Klášter, které naleznete na Novobystřicku u silnice Klášter - Landštejn. Kde nás najdete: Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci - brána zámku při vstupu na 1. nádvoří. Otevírací doba v roce 2010: Od začátku června do konce září: denně od 10 do 17 hod. Říjen: soboty, neděle od 10 do 17 hod. Kontakt: Miloslav Sviták, tel.: 606 102 350, 728 043 746 email: svitak.miloslav@seznam.cz


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)