[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.195.81 () [ Přihlásit ]

Kniha Sudety 1938

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Kniha Sudety 1938

Jan Lakosil (25.10.2013 14:35)

Ono je otázka, zda noviny psaly o té skutečné přestřelce nebo si zkrátka jen něco vymyslely. Pravděpodobnější bude to druhé. Na druhou stranu noviny potvrdily dva mrtvé Němce po opětovném dobytí celního úřadu v Dolní Světlé. Celkově však lze konstatovat, že je v novinách podstatně více výmyslů než skutečných faktů.


Luboš Melichar (25.10.2013 9:47)

Aha tak ty 4 mrtví jsou Teichman, Kozel, Bernard (tam to tedy nebyla pravda) a zastřelený pomocník čerpadláře, který jim tankoval (to je ten mladý turner). Tak to je skutečně "hnusný krvavý čin české soldatesky".
ad JV. Ta zpráva o těch 16 turnerech je od A-Z výmyslem propagandistického oddělaní SDP. Když si odmyslím, že na Šébru žádný pevnostní srub není (jen řopíky úseku M2) je to celý nesmysl. Cesta z Krásné Lípy do Rumburka přes Šébr nevede a nikdy nevedla. Vede totiž přesně opačným směrem. To by museli bejt turneři pěkně nalitý a splést si cestu do Nového Boru (na jih přes Šébr (přes Lužický hory) s cestou do Rumburka (na sever až SV od Krásný Lípy). Ovšem nevím, jak by se potom dostali do Ebersbachu (německý město vedle Rumburku). Jinak tu knížku doporučuju (i když to není o řopíčkách).


Jan Lakosil (24.10.2013 23:13)

Díval jsem se do těch novin a čtyři mrtví u Podluží měli být údajně po tom, co osádka celnice zahájila divokou střílečku do civilistů překračujících hranici. Ti pak vzali celnici útokem a dva sosáky zajali. Následně se ale dostali do kulometné palby české soldatesky, která nebohé dva zajaté sosáky zabila a spolu si nimi i dva sudeťáky. Takže jako obvykle bláboly bez informační hodnoty.


Jan Voral (24.10.2013 21:56)

...16 do srubečku, do ŘOPíčku ??? Já bych jich tam s gustem nacpal 32 !! Po knize se mi poohlédne Mikuláš, nejpozději Ježíšek. Nebo to vezmu do vlastních rukou...


Luboš Melichar (24.10.2013 19:07)

No mě spíš zaujali ti 4 mrtví ordneři v Dolním Podluží. Pokud by to byla pravda a ne jen výmysl německý propagandy, tak by to úplně měnilo výsledek toho boje. Takhle to vypadá jako že Češi dostali na frak, dva mrtví, jeden zraněný. Jestli tam ordneři ztratili 4 lidi (předpokládám, do toho počtu je započítaný i zastřelený pomocník čerpadláře, to asi bude ten mladý turner), tak to byla pěkně zpackaná akce, když by utrpěli vyšší ztráty než přepadený družstvo SOS.
Ale člověk se občas pobaví, např. když si představí těch 16 spoutaných Jugendturnerů v "pevnostním srubu" ne Šébru. Úplně je lituju, když jich nacpali 16 do jednoho malýho řopíčku. To je trest za to, že neznají cestu z Krásný Lípy do Rumburka :-)


Jan Lakosil (24.10.2013 15:18)

Mně by se ještě více líbil německý PZ-II prošpikovaný zásahy čs. KPÚV :-)
Ještě k těm německým novinovým článkům - smrt čs. příslušníků SOS je tam zpravidla vysvětlována tak, že je zastřelily čs. jednotky, poté, co se sosáci bez odporu vzdali mírumilovným neozbrojeným sudetským Němcům. Možná je lepší ty texty nečíst...


Luboš Melichar (24.10.2013 12:21)

Tu glorifikaci panzerwaffe jsem samozřejmě myslel jako žert, chápu, že na titulní fotografii musí být pokud možno co nejkvalitnější fotka. Je jasný, že ten parademarsch fotil profík od Gobbelse, kdežto ta moje doporučovaná (ze strany 105) je z foťáku nějakého důstojníka - fotografa amatéra. No ale panzerwaffe v boji proti čs. opevnění úplně nejvíc charakterizuje Pz. II na straně 187 (neškodně napíchnutej na rozsocháčích a ježcích) :-)


Jan Lakosil (23.10.2013 23:05)

Díky za připomínky a postřehy. Pokud jde o fotku s vlajkou na str. 150, oříznutí vzniklo bohužel v tiskárně a je z ní nakonec vidět jen nepatrná část. Fotku rozcestníku na str. 216 jsem dal vysloveně jako ilustrační záběr k Lužickým horám, přiznám se, že jsem se ani nepídil po tom, kde přesně mohl stát na základě směrových tabulí. Předpokládal jsem, že ta pohlednice byla pořízena v okolí Rumburku a v tom smyslu byl zpracován i popisek. Do případného dotisku to samozřejmě mohu upřesnit. Na ty novinové články mrknu příležitostně do novin a pošlu.
Parametry pro výběr fotky na obálku jsou především kompozice a kvalita záběru s možností umístění titulu knihy. V knize je použito vícero fotek tanků Pz-I a Pz-II, zvláště u obsazování Karlovarska, takže si nemyslím, že by to bylo v tomto směru nějak zavádějící.


Luboš Melichar (23.10.2013 19:14)

To já mám připomínku k rozcestníku na str. 216. Už podle směrovek se určitě nenacházel u Rumburku (pokud "u" neznamená 7 km daleko). Podle všeho jde o rozcestník, který byl umístěn někde poblíž nádraží v Dolním Podluží, odhadoval bych to na křižovatce u dnešního hostince Zlatá podkova. Rozcestník byl umístěn spolkem Gebirgsverein für das nördlichste Böhmen (Horský spolek pro nejsevernější Čechy) zkratka na směrníku G.V.f.d.n.B, Abt. Niedergrund
neboli oddíl Dolní Podluží (pochybuju, že by lezli do zelí rumburským). Směry šipek odpovídají téhle křižovatce. Jako zajímavost - nedaleko byl jeden z mostů, odstřelený čs. roznětovou hlídkou v září 1938 (Pevnosti sv. 20, obr. 27 na straně 37)
Pak mě zaujal jeden z titulků na str. 219 "Strašlivé krvavé činy české soldatesky v Dolním Podluží "- předpokládám, že se jedná o přepad při kterém zahynuli Kozel s Teichmanem. No tak jestli tam ordneři ztratili 4 muže, tak to naši stříleli dost dobře na to, že byli přepadeni. O ničem dalším v Dolním Podluží nevím. Leda, že by se jednalo o protiútok čs. armády ze dne 23.9. 1938. Není možný ten článek zveřejnit?
No a nakonec drobná připomínka, ten titulní obrázek zavání glorifikací panzerwaffe. Podle mě ji spíš než Parademarsch in Komotau (předpokládám, že to je z Chomutova) vystihuje obrázek na str. 105. Těch Pz. III a Pz. IV zase tak moc neměli :-)


Ondřej Vonka (22.10.2013 9:20)

Po prvním prolistování pěkné... !!
Jen mi nějak na straně 150 chybí ta "patrná" vlajka s hákovým křížem na hradě... Asi jste jí "patrně" ořízli .. :-)
Ahoj Ondra


Jan Lakosil (11.10.2013 22:55)

Naše nové dílko je ode dneška v prodeji. Jak jsem uvedl v informačním článku, nejedná se o ryze bunkrologickou knihu. Přináší však autentický pohled nepřítele na naše opevnění, což může být velmi přínosné v objektivním posuzování pevnostního systému. Samozřejmě budeme vděční za věcné připomínky nebo postřehy ke knize. Bezchybné dílo asi nikdo vytvořit nedokáže a v dotiscích jsme zatím měli vždy možnost objevené chyby napravit.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)