[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.237.91.98 () [ Přihlásit ]

Poky nebo Bzuky?


Několik doplňků slovníku fortifikačního stavitelství. Co je bastion, fort, reduit nebo třeba mortadela ví dneska už každý nemluvě o řopících, řopácích a řopanech. Pro poválečné objekty zatím žádné označení neexistuje, nebo jich naopak existuje takové množství že se v tom nikdo neorientuje. Během akcí jsem si tak vytvořili vlastní terminologii, kterou tímto uvádíme ve známost a doufámě že se brzy objeví v nějakém slovníku fortifikačních výrazů.

Pokud se k nám bude chtí někdo přidat, bude komisionálně přezkoušen ze znalosti této problematiky :-)

BZUK - objekt pro Bzk (bezzákluzový kanón) nebo tružstvo tarasnic, obvykle s okopem pro kanón či tarasnici.

JAKOPOK - pozorovatelna vycházející z konstrukce POKu.

KUJEBINA - jakákoliv neprostupná krajina ve které hledáme bunkry. Po pravdě řečeno tento název původně asi znamenal úplně něco jiného, ale vžil se tak, že už ho v původním smyslu užíváme velice málo.

NEPOK - jakýkoliv kopeček, který v sobě neukrývá nic a ke kterému se marně trmácíme (prosazovány i drsnější názvy).

POK - (palebný objekt kulometný) - pevnůstka srubové konstrukce pro čelní nebo boční palbu. Nepočetněji zastoupený palebný objekt poválečného opevnění budovaný v několika modifikacích od Aše ke Kaplicím.

POK VELKÝ - nejstarší modifikace palebného objektu kulometného, vyznačující se velkou střílnou.

POK MALÝ - novější modifikace s malou střílnou (deskou).

POK S TEČKOU - varianta POKu s malou střílnou a rémovou nástavbou před ní.

ŘOPOK - předchůdce POKu. Jednoduchá kamenná nebo betonová pevnůstka pro kulomet a jeho obsluhu, budovaná v pohranií již na počátku pdesátých let. Později tyto objekty procházely různými stupni modifikací.

ŤUK - objekt pro osazení některého typu tankové věže, spolu s BZUKem budované až na samém konci výstavby.

- normovaný výkřik bunkrologa, který nalezl cokoliv betonového.

UPO - (universální palebný objekt) - miniaturní objekt pro kulomet a jeho obsluhu z několika prefabrikátů. Budovaný jen velice zřídka na konci padesátých let.

UŽATKA - nový typ úkrytu ze železobetonových rámů označený ÚŽ-6. Někdy se tento název nesprávně užívá pro jakýkoliv úkryt.

UŽATKOVÝ KOPEČEK - některé lokality v pohraničí, sloužící většinou jako záložní velitelské stanoviště, vyznačující se enormním nahromaděním úkrytů.

Iniciativě se meze nekladou. Pokud by někdo chtěl dopnit názvy dalších pozorovatelen a ostatních typů úkrytů tak samozřejmě může. Zatím posledním návrhem byla PÍČA nebo PIČKA, kterou byly označeny dle velikosti polní úkryty pro tank podle své charakteristické značky kosočtverečku, doplněného na některých mapách ještě naznačením čelního valu v podobě ochlupení (dámy a útlocitné povahy nám snad prominou).


Vloženo: 9.7.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)