[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.85.38.100 () [ Přihlásit ]

Překážky dnes


Překážky byly jednou ze součástí předválečného opevnění, která zmizela takřka beze stop. Do dnešní doby se z originálních prvků podařilo nalézt několik málo "zapomenutých" prasečích ocásků, případně větší množství rozbitých betonových patek tam, kde docházelo k vytěžení železa. Bohužel je nutno vzít v úvahu že při dnešních výkupních cenách železného šrotu již asi k nějakým novým výraznějším nálezům nedojde.

Osobně jsem originální prasečí ocásek viděl pouze několikrát. Asi nejznámější je u cesty pod komářím vrchem, který se dochoval díky tomu že byl ukotven do rozměrného kamene. Celou skládku jednookých ocásků se nám před lety podařilo objevit náhodou v Jizerských horách - z pochopitelných důvodů nebudu prozrazovat přesné stanoviště. Pozůstatky rozbitých betonových patek jsou doslova posety některá místa na Rýchorském hřebenu v Krkonoších, ale i jinde. Nejlepší situace je ve výcvikových prostorech - především v Brdech, kde se dochoval fragment obvodové překážky kolem pěchotního srubu CE Jordán. Na této překážce jsou velice zajímavá poškození způsobená střelbou, avšak oblast je nepřístupná a navíc se v poslední době rovněž "vypařuje" do okolních výkupen sběrných surovin.

Paradoxně lepší situace je u protitankových překážek. Ocelové rozsocháče se dochovaly na mnohých cvičištích a mnohdy jde skutečně o předválečné kusy (nýtované a vyjímečně i s krátkými rameny). Větší množství jich je roztroušeno po Šumavě, jako raritu můžu uvést nález předválečných rozsocháčů na okraji VVP Lešť na Slovensku.

Pokud však chcete viděl alespoň část překážek tak, jak měly vypadat v roce 1938, pak musíte zamířit na některé z pevnostních muzeí. Asi nejdokonalejší rekonstrukci v rámci lehkého opevnění jsem měl možnost shlédnout ve Slavonicích, kde je do obnoveného střeleckého průseku postaven úsek dvojité nekotvené intervalové překážky v délce několika desítek metrů.

Pokud víte o nějakých dalších místech, kde se dají původní nebo rekonstruované fragmenty předválečných překážek shlédnout dejte nám vědět. Nemusí být přesné místo, stačí fotografie, protože je nechceme - stačí potěšení z faktu že něco takového přežilo až do dnešní doby, případně že se našel dostatečně zapálený jedinec, který se pustil do jejich obnovy.




Vloženo: 21.8.2004
Autor: Tomáš Kamenský
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)