[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.146.35.203 () [ Přihlásit ]

Papírová pouzdra na periskopy


Aby nedošlo k poškození zrcátkových periskopů během přepravy, rozhodlo ŘOP, že se budou dodávat v paírových pouzdrech, v kterých měly být také uskladněny v objektech do doby, než je bude třeba nezbytně používat. V pouzdrech si osádky i periskopy odnesly při evakuaci opevnění.

Pouzdro tvoří jednoduchý tubus z vrstveného papíru. Na jednom konci je tubus opatřen úložným prostorem pro náhradní zrcátka a čisticí plátno. Pouzdra vyráběla v různých délkách firma PAM Lanškroun s povrchovou úpravou hnědým papírem napuštěným parafínem.

Vzhledem k malé trvanlivosti papíru se příliš tubusů nedochovalo. Několik kusů jsem však ještě nalezl na Znojemsku v 90. letech, většinou ale už zničené (okousané od myší, opálené apod.). Dnes v některých objektech ještě možná můžete nalézt zbytky rozlepených tubusů-pásy papíru. Vzhledem k naprosté absenci informací o tomto příslušenství periskopu jsem zprvu ani nevěděl, že se jedná o původní pouzdro. Jelikož chyběla jakákoliv výkresová dokumentace, bylo vše třeba odhadnout z dochovaných zbytků. V každém tubusu byla tři víka, z nichž jedno (vnitřní) bylo přilepeno a zbývající dvě byla odnímatelná a zajištěná křížem protáhnutým motouzem. Odnímatelná víka byla navíc optřena kalounkem pro snadné vyjmutí. Jako největší problém se nakonec ukázalo sehnání původních vík a zjištění způsobu uzavření. Po prohledání několika stovek objektů se nakonec zadařilo a odnímatelné víko jsem našel v jednom ze zatopených řopíků na Břeclavsku.

Myslím, že se původní kompletní tubus patří k nejvzácnějším součástím LO, rozhodně se jich dochovalo méně než brněnských lafet nebo periskopů.... Na druhou stranu si jej můžete snadno vyrobit a vylepšit si tak své muzeum nebo sbírku zrcátkových periskopů.




Vloženo: 18.1.2005
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)