[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 13.58.57.131 () [ Přihlásit ]

Hůrka 2005 - mobilizace


Vážení přátelé, možná se vám bude zdát, že tento článek nepatří na řopíky, neuvidíte v něm jedinou pevnůstku. Přesto se domnívám, že vás bude zajímat. Snažím se psát málo a především vybrat zajímavé fotografie. Pro odbornou veřejnost není nutné fotky blíže komentovat.

Před několika týdny, 25.6., jsem se jako divák zúčastnil v Hůrkách u Nové Bystřice akce přepadení železničniční stanice Freikorpsem. Ukázka byla situovaná do zařijových dnů roku 1938. Akci naplánoval a řídil kolega Miloslav Sviták z Jindřichova Hradce, který je provozovatelem muzea LO Klášter II.

Na akci jsem vyrazil v sobotu s kamarádem a kolegou Jirkou Duchoněm, který se ukázky účastnil téměř inkognito a v zajímavé kombinované ústroji - nechtěl být poznán, protože vztahy mezi bunkrology (asi v celé republice) nejsou vždy ideální. Mám na mysly zbytečnou rivalitu, ale nejen tu.

Scénář boje byl velmi zajímavý a chvílemi opravdu akční. Bojůvka Freikorpsu a jednotka Wehrmachtu napadla československou příhraniční železniční stanici a vytlačila odtud její osazenstvo. Jednotka československé armády, za podpory "kulometného" vlaku provedla protiútok a svedla lítý boj o stanici. Za cenu několika "mrtvých" na obou stranách byla stanice zpět ve správných rukou.

Celkově velmi dobrý dojem z akce zkalil komentář, který byl 5-ti minutový před zahájením boje. Během boje nepadlo ze strany organizátorů ani slovo. Pravděpodobně proto bylo stále slyšet jednoho společensky unaveného diváka, který komentování převzal velmi barvitě. Každopádně fandil ČS armádě.

Postřehl jsem několik zajímavých okamžiků, o které se chci s vámi podělit. Ukázky se účastnilo několik žen. Jedna řídíla motocykl se sajdkárou, další střílela z UK-59 a několik jiných bylo pobočnicemi vojáků Wehrmachtu a plnily úlohu mladých německých dívek.

Úsměvný okamžik byl například několikanásobný útěk stále oživujícího se "freikorpsáka" Dana Ambrůzka, až pažby jej donutily dělat "mrtvého. Trochu jsem nepochopil několikaminutové nakládání "mrtvých" obou stran a až poté první pomoc zraněných ČS vojákům. Jednoho z nich odvedli kamarádi ve zbrani stylem á la policie New York. A přiložili k "mrtvým".

Netradiční prvek byl příjezd CŠ motospojky, která vjela na již obsazené nádraží. Při pokusu o "újezd" byla spojka doslova sražena z motorky.

Kritický okamžik nastal před závěrem akce. Dvojice německých vojáků "rozbalila" kulomet blíže než metr od diváků a stánků s klobásami a vesele střílela!.

Chování ostatních účinkujících bylo dobré a bezpečnost na vysoké úrovni. Na území stanice byla zřízena dočasná střelnice a střílelo se z oficiálně zapůjčených automatických zbraní určených k divadelním účelům.




Vloženo: 29.9.2005
Autor: Martin Urbánek
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)