[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 18.119.107.161 () [ Přihlásit ]

Atypické dveře LO vz. 37


V létě jsem si udělal výlet do Hardeggu v NP Podyjí, přičemž jsem si nenechal ujít prohlídku dvou řopíků u silnice před celnicí. Už jsem v nich byl mnohokrát, ale až nyní jsem si všimnul dvou zajímavostí, které mne ( šťourala přes vybavení LO) dost zaujaly. Jsou zde totiž k vidění atypické mřížové a pancéřové dveře.

V objektu pod silnicí se nachází mříže typu R-2 (poválečné vz.38), které byly adaptovány na typ R-238 (tj. vz. 37). Úprava spočívá v odstranění ložisek s čepy v horní a spodní části dveří (zbyly po nich otvory) a došlo k doplnění válcového čepu umožňujícího uchycení na závěs mříže vz. 37. Dále byl doplněn čep ve spodní části, který se otáčí s dveřmi v patním ložisku dveří R-238. Stejně upravené dveře jsem viděl ještě v jednom exempláři v úseku 15 Pohořelice.

V objektu E nad silnicí jsou zvláštně upravené dveře R-239. Levé dveře byly upraveny tak, že obdélníková střílna ve 2/3 výšky byla zaslepena a nový obdélníkový! otvor byl vyříznut v 1/2 výšky, kde byly znovu navařeny i usekané vodící lišty uzavírací desky. Všechny šroubové spoje byly klasicky nahrazeny svary, úprava petlic klasická, doplnění o madla a uzamykací očko standart. Jedná se zřejmě o jediné dveře v republice, které mají obdélníkový otvor uprostřed výšky!!! Úprava byla provedena, protože v objektu E jsou potřeba pravé dveře.

Je jasné, že obě úpravy vznikly při reaktivaci LO v 50. letech, ale svým provedením se zcela vymykají běžným zvyklostem a standartu, který se tehdy používal.




Vloženo: 2.11.2005
Autor: Jan Lakosil
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)