[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.134.78.106 () [ Přihlásit ]

Jak jsme dělali kamufláž


Když jsem začátkem prosince 2022 začal pátrat po zbytcích maskovacích barev ve zničené části úseku 8, začala se mi rodit v hlavě myšlenka o vytvoření kamufláže dle dobových podkladů. Kolega Tomáš Chmela se nabídl s tím, že bychom kamufláž mohli vytvořit na řopíku vedle pěchotního srubu MJ-S 15 Závora, který má ve správě. Začal jsem tedy s postupným terénním průzkumem

Po jisté době terénních průzkumů úseků 8, 2 a 4 se začala ukazovat pravidelnost barev ve všech úsecích celého třetího sboru a návaznost na další sbory, ve kterých se nacházely stejné či podobné odstíny. V archiváliích poskytnutých mi Janem Lakosilem se objevovaly odstíny tmavě zelené, tmavě hnědé, okrové, šedé a černé, nicméně se objevily i další „podkategorie”, jež byly v III. sboru využívány. Vždy se jedná o kombinace barev, které byly základní - např. hnědá s okrovou atd. Při nálezech odstínů v Bořím lese u Charvátské Nové Vsi (8/4094, 4098) se výše zmíněné odstíny potvrdily. Konkrétně tmavě hnědá a tmavě zelená. Jakmile se nám podařilo sehnat dobovou fotografii, začali jsme průzkumy provádět v úseku 2, ve kterém se objekt nachází.

Dobová fotografie nám ovšem dělala problémy. Vypadalo to jako by na objektu téměř žádná kamufláž nebyla, jelikož barvy splývaly dohromady. Dobře viditelné byly pouze fleky z pravé strany objektu až po levou mřížku ventilace. Při první osobní návštěvě objektu, která byla zaměřena na zbytky kamufláže jsme objevili mnoho zbytků tmavě zelené, hnědé a světle zelené. Všechny odstíny měly vlivem oxidace změněné odstíny. Tmavě zelená byla v exponovaných místech fialová, hnědá přecházela z důvodů přítomností oxidů železa do červené a ze světlé zelené byla růžová. Přesně proto byly tyto odstíny často zaměňovány za poválečné kaseinové barvy, které ovšem neměly šanci se do dnešních dnů zachovat, jelikož byly určeny primárně na techniku, měly omezenou životnost a byly taktéž smyvatelné. Po hraní si s nastavením fotografie prostřednictvím grafické aplikace došlo k prvnímu návrhu kamufláže, za použití tmavě zelené, tmavě hnědé a okrové. Narazili jsme ovšem na problém.

Barvy po převedení do černobílého spektra moc neseděly s odstíny šedé na dobové fotografii, konkrétně odstín hnědé a světlé barvy, mnou navržené okrové. Oproti dobové fotografii byla dosti výrazně vidět maskovací pole. Později jsem začal nad možností použití světlých odstínů přemýšlet. Původně jsem je vyvracel z důvodu nestabilnosti maskovacích barev, nicméně po převedení návrhu na náš “zkušební” objekt se začaly potvrzovat. A to konkrétně světle zelená (travnatá) a světle hnědá. Po dalších průzkumech v úseku 2 jsme pod cementovými omítkami našli velmi pěkné zbytky travnaté zelené a světlejší hnědé. Proto jsme také zavrhli okrovou, jako světlou barvu, jelikož při převedení do černobílého spektra je více do bíla, nežli odstín na dobové fotografii a k tomu všemu nedávala okrová v pozadí stromů a keřů kolem Dyje velký smysl. Závěrem tedy jsou barvy natolik podobného tónu, že v černobílém spektru splývají. Po vyřešení tohoto problému jsme měli finální návrh kamufláže, který jsme na objektu 2/2228/A-160Z ve dnech 17. – 22.7.2023 provedli.

Využili jsme barvy od firmy Mistral odstínů RAL 6020, 8028 a 6002. Jejich velikou výhodou je skvělá kryvost a matný vzhled.

Po všech zjišťovacích pracích jsme objekt očistili od výronů vápna ze zdí a mechu, zapravili díry ve zdech a pomalu se uchýlili k nátěru objektu. Na závěr kolega provedl týlové záhozy dle původní výšky odhadnuté díky cementovému postřiku a dobové fotografii.

Na závěr bych chtěl poděkovat Janu Lakosilovi, Davidovi Vránovi, Václavu Mikešovi a Tomáši Chmelovi za velikou spolupráci při bádání a tvoření článku.

Zdroje a literatura:

  1. Vlastní terénní průzkum
  2. Proč jsou řopíky v I. sboru červené? Ropiky.net [online]. 2023 [cit. 2023-10-14]. Dostupné z: http://www.ropiky.net/clanky_item.php?id=1675893102



Vloženo: 14.10.2023
Autor: Vnislav Knapík
Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)