[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.147.30.127 () [ Přihlásit ]

Odpadové koše LO a lavice

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Odpadové koše LO a lavice

Lakous (12.1.2005 21:25)

může to být cokoliv, netvrdím,že to je určitě podpěrný stolek. Jen chci ukázat, že se ve vybavování v roce 38 hodně improvizovalo a pokud chce někdo dělat muzeum, nemusí se nutně držet toho,co je k viděni v již existujících muzeí.


Mirek Švestka (12.1.2005 21:13)

Nemůže to být třeba jenom lavička?? Vypadá to skoro jako půlkulatina s prkenýma nožičkama...:)


Jirka V. (12.1.2005 20:13)

Vypada to jako necky... Doporucil bych to nascannovat ve vetsim rozliseni, at je z toho taky neco poznat.


Jan Lakosil (12.1.2005 19:57)

Do sekce vybavení jsem dal k doplnění proběhlé diskuze unikátní dobovou fotku s původní střeleckou lavicí, která byla osazena v roce 38 v jednom z objektů úseku 185 Číměř.


Ondřej Vonka (12.1.2005 11:24)

A dochovala se nějaká prvorepubliková lavice? Nebo je úspěšně zlikvidovaly všechny jako třeba nádobky na vodu ke kulometu vz.24. Já osobně jsem tedy zatím viděl jen ty poválky, tak neví jestli jí někdo má..


Honza Lakosil (12.1.2005 11:03)

V roce 1937 a 38 se lavice osazovaly pravděpodobně jen ke střílnám, kde se plánovalo umístění brněnské lafety. Výrobu lavic si tehdy zajišťovaly sbory vlastními silami a pravděpodobně byly lavice zlikvidovány během okupace. Vzhledem k nedostatku lafet se ale ve většině případů osadily provizorní střelecké pulty v kombinaci se závěsy LK. Po instalaci střeleckých pultů jsou dodnes v některých objektech s dochovanou výdřevou patrné stopy v podobě 3 párů otvorů po vrutech.


Ondřej Vonka (12.1.2005 10:22)

Asi to dává celé smysl. Jen takový detail. Počítám, že v 37 roce se plánovalo osadit všude dřevené lavice. Neví se náhodou kolik jich bylo zhruba vyrobeno, kde, co se s nima stalo, příp. kolik se jich dochovalo? A kde jsou ty stovky poválečných lavic? Jo a předpokládám tedy, že když je osazen plechový koš, že zde byla osazena, nebo plánována v reaktivaci předválečná lafeta? Škoda že okolí Žatce se nic takového netýká :-(


Jirka V. (12.1.2005 9:32)

"Tak koukám, že zatímco jsem plnil svoje studijní povinnosti, rozběhla se tu slušná debata, kterou se nepodařilo narušit ani J.V. se svými marnými pokusy o TO". JV by rád připomněl, že nebýt jeho příspěvku o 36ce v Dědicích a následného dotazu na plechové odpad(k)ové koše, tak by tato diskuze vůbec nevznikla :oB


Honza Lakosil (11.1.2005 17:11)

Tak koukám, že zatímco jsem plnil svoje studijní povinnosti, rozběhla se tu slušná debata, kterou se nepodařilo narušit ani J.V. se svými marnými pokusy o TO. Takže abysme si v tom udělali jasno. V poválečném hospodářství se začalo pekelně šetřit s materiálem-i dřevem. Z toho důvodu se podařilo v roce 1950 vyrobit pravděpodobně z přiděleného množství dřeva několik set lavic určených pro reaktivované linie na JM a v západních Čechách. Podle jakého klíče se lavice rozdělovaly není jasné, některé objekty dostaly dvě, některé jen jednu. Seznam objektů s přidělenými lavicemi existuje, takže pokud mi někdo pošle VEČ, můžu mu říci, kolik lavic dostal. Domněnku o výrobě lavic v roce 1950 potvrzují jednak archivní dokumenty a také přejímačky na bocích lavice. Navíc to, že se to vyrábělo v Jaroměři nám zde potvrdil i Martin Nič se svým lístkem. V tom máme tedy jasno. Vyráběly se pouze lavice 1500 mm dlouhé, proto se nevešly do levých místností a bylo je třeba zkrátit nebo otočit a uřezat rohy. Vybavování objektů lavicemi se týkalo pouze řopíků určených k vyzbrojení a vybavení v roce 1951 - tudíž oblast od Bratislavy po Manětín. Jak jsem již psal, lavice šly pouze do objektů, kde byly osazeny nebo se plánovalo osazení předválečných lafet. Tyto objekty byly přednostně opravovány a vybavovány již od roku 1949. Jelikož osazených lafet vz. 37 a vz. 38 bylo více než lavic, byly pro tyto objekty vyrábiny plechové odpadové koše. Pamatuju si na jeden oopík na JM, který mil jednu lavici a jeden koš, jeho soused mil oba koše, soused na druhé strani mil dvi lavice...Na Šumavě byly dodány lavice do většiny objektů, plzeňská čára jen někde. Takže všehochuť. V druhé vlně vyzbrojování a přezbrojování na UL1 se nevhodné předválečné lafety vyměnily, ale lavice a koše v objektech většinou zůstaly. Z tohoto faktu bylo možno usuzovat na spojitost mezi odpadovými koši a UL1, ale jedná se o nesmysl. Stejně tak bylo možno najít objekty s lafetami UL1 a lavicemi pod střílnou, opět se jedná o následek přezbrojení. Já si pamatuji na mnoho lafet vz. 38 na Pohořelicku, pod kterými byly a jsou dodnes osazeny odpadové koše. Stejně tak jsem nacházel brněnské lafety na Jemnicku a Hevlínsku, pod nimiž byly odpadové koše. Jako zajímavost můžu uvést, že se na koš přes držátka zavěšovaly oba kryty střílen. Úchytky LK a TK pak byly společně s odpady položeny na manipulačním stolku. Tak a čekám vaše reakce a názory.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)