[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.224.147.211 () [ Přihlásit ]

Záhada

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Záhada

Ondřej Vonka (21.2.2005 13:22)

Jo, asi to tak bude.. Ale společného s opevněním to má to, že do toho stříleli vojáci sejnýma kulkama jako do objektů :-) Staré mapy bohužel nemám, takže tomu budu slepě věřit. Tak Díky


Jiří Vaněček (21.2.2005 12:12)

Me se ta teorie se sloupy zda pravdepodobna. Myslim, ze by hodne pomohlo najit specialku mapu a tam se podivat jestli je zakresleno vedeni nebo ne.
K te Ziline: ty betoov bloky kolem cesty jsou zatarasy ne SNP, ale postavene Nemci ke konci valky. V udoli Vahu se jich da najit pomerne dost. S Taborakem a Martinem Novakem se je snazime zmapovat.


Tomáš Kamenský (21.2.2005 11:52)

Já bych si skoro s určitostí troufal tvrdit, že to s opevněním nemá vůbec nic společného. Když se podíváš na straé "speciálky" - mapy o měřítku alespoň 1:25 000, tak by tam případné elektrické vedení mělo být zakreslené.
A u těch železbých profilů - třeba jde o ty zdvojené sloupy, které se dávaly v místech kde vedení měnilo směr nebo na něm bylo navěšeno ještě nějaké zařízení, nebo byly ostatní zničeny - kdoví... A třeba to skutečně byla nějká závora zabraňující vjezdu na pole či co.


Ondřej Vonka (21.2.2005 10:55)

No to by dávalo logiku.. takže možná někde u řeky by mohl být ještě jeden podstavec.. Tam jsem to tolik neprolezl. A myslíš, že se to postavilo v době kdy se stavěly objekty, nebo to nemá s nima nic společného? No to železné by mohlo být pro sloup telegrafu, ale přijde mi divné, že to najdu jen někde občas.. a ne pravidelně třeba v řadě.. Ale třaba jich většinu ostatních zrušily.. protože by to vedlo třeba přes pole..


Tomáš Kamenský (21.2.2005 10:32)

Ještě jsem si vzpoměl že na něco podobného jsem narazil na Slovensku - při výjezdu ze Žiliny na jih (přesnější lokalizaci bohužel teď dohromady nedám). Tam byly ty bloky jeden vedle druhého po obou stranách silnice a železnice a prý se snad jednalo o protitankovou překážku z doby SNP.
V tomhle případě to ale nepřipadá v úvahu, protože by mezi těmi bloky projela i lokomotiva napříč :-)


Tomáš Kamenský (21.2.2005 10:25)

Pokud je první "objekt" v záplavovém území (a podle schématu by být mohl), pak bych tipoval že jde o zesílený podstavec pro sloup elektrického vedení. V tom případě by břit směřoval proti toku (a zdá se že to tak je). V případě že by se za zaimního tání vylila řeka, tak by ten břit pomohl rozrářet ledové kry. V akci možno vidět třeba na Berounce.
Druhý objekt mi příjde jako základ dřevěného telegrafního sloupu. Sice jsou běžnější betonové, ale nenapadá mě nic jiného. Dřevěné sloupy se nezapouštěly do země protože by velice rychle uhnily.


Ondřej Vonka (21.2.2005 9:10)

Všecno je to focený včera. Je ti I.sbor, úsek C-27.


Pavel Vašata (21.2.2005 9:05)

Odkud jsou ty "zimní" :o)) fotky, z kterého prostoru?


Ondřej Vonka (21.2.2005 8:45)

Pánové, při nedělním průzkumu jsem narazil na něco, co tedy opravdu nevím co je. Možná to nesouvisí s opevněním, ale myslím, že možná jo. Kvalitou betonu a i jeho stáří to odpovídá nejspíše době vzniku opevnění. Možná nejméně poválce. Jedná se o dva betonové sloupy pětibokého tvaru, na jejichž vršku bylo dříve něco na dvou "U" traverzách. Více vis obrázky a mapka. Jeden "objekt" je poškozen střelbou nejspíš vzniklou po válce. Celý den jsem přemýšlel o využití a na nic jsem nepřišel.. Jestli to nemá nic společného s opevněním tak na co to je? Nevíte.. Poslední obrázek je další záhada. Tento "objekt" jsem našel vícekrát také vždy několik metrů od objektu. Závora Ippen to asi nebude :-) No ale na co to je? Jsem zvědavej, jestli se někdo s něčím podobným setkal..


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)