[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.81.72.247 () [ Přihlásit ]

Pozor, nešlapat!

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Pozor, nešlapat!

Ota Jallitsch (20.11.2005 22:11)

Dobrý den zdravím a nahodou kdyby se něco našlo z testovacích kostek z úseku 5 Vranov.Tak psát na e mail jallot@centrum.cz!:-)Předem děkuji.


Tomáš Svoboda (16.10.2005 23:35)

No, to není tak docela pravda. Jistě, pokud se jednalo o vyrobu kvetináče nebo betonového zábradlí a jiných lahůdek, kterých dodnes na vilkách můžeme vidět.. Pokud se jednalo o běžné stavby, cementu se užívalo levnějšího. Taky boom cementu přišel až po letech.. (Jo - stavbu přehrady nepovažuju ani já za běžnou civilní stavbu.)
Ale řešit otázky zda pevnostní cement byl nebo nebyl portlandský ... Já mám k dispozici výsledky zkoušek různých druhů cementů z let 1931 z Brna a byly tam i pevnosti daleko vyšší, ale asi šlo i o jiné detaily.
Podle mě jsou zajímavé jiné detaily, třeba z jakého cementu byly vyráběny desky SVEN (obdoba heraklitu, využito pro chaty LO na JM..) :-)


Vladek Vácha (16.10.2005 22:41)

Jinak můj pradědeček používal při posledních letech své živnosto za I.rep. portlandský cement ALBESCO,který byl totožný s cementem co se používal pro opevnění.Jen se vyráběl s ohledem na pigment.Takže při stavbě pomníků používal cemnet stejných vlastností jako pro opevnění.Takže v civilní sféře používaný často!V.V.


Vladek Vácha (16.10.2005 22:38)

Ano pokud se jednalo o jiné typy cementů.Pokud šlo o Portlandský tak ten co byl použit při stavbě opevnění byl nejobyčejnější!existovaly další 4typy portlandského cementu.V případě zájmu poskytnu k nahlédnutí materiál Králodvorské cementárny z roku 1931,kde jsou výsledky zkoušek portlandské obyč.cementu.


Tomáš Svoboda (16.10.2005 22:28)

S tím souhlasím, jen by bylo vhodné připomenout, že běžně se používaly k civilním účelům cementy nižší třídy. Ale to je detail. Bylo tam zmiňováno i více věcí, které z mých materiálů vyznívají jinak. Budu na tom pracovat. Zatím jsem přes víkend převedl diplomku, která není světoborná, ale je určitě zajímavá, zítra se ji pokusím s Kameňákem umístit k nahlédnutí.. na ostatních věcech budu taky postupně pracovat..


Vladek Vácha (16.10.2005 18:58)

Stěžejní infromace jsem dodal já,stejně jako mám originální výsledky testování cemnetu atd....Kolega M.F. to jen sledoval.Výsledek je tento.Pokud jde o "speciální cement A"tak se jedná o cement s názvem:,,obyčejný portlandský cement"s prodlouženou dobou tuhnutí.Takže ne nic speciálního nebo něco se super vlastnostmi tak jak to vyznělo z mnoha knih,ale jednalo se o stejný materiál ,který se používal v civilní sféře.


Tomáš Svoboda (14.10.2005 19:32)

Já jsem na to koukal, ale nic me tam neoslovilo, kolega Foglar tam používá různé odborné výrazy a vyvrací jiná klišé, ale pravdu mají obě strany. Moje žena dělala diplomku před mnoha lety o zkouškách pevnostního betonu, dělali jsme s doc. Hobstem (KHV Brno) vývrty na TO a srovnávali výsledky. Pokusím se předělat diplomku z AmiPro do Wordu, tedy už to mám, ale bez vzorců, tak to přidám jako další článek teď přes víkend. Bude to aspoň první vlaštovka na toto téma. Pak začnu zpracovávat, co mám od jiných kolegů a postupně to k betonu a cementu začně přibývat - ale vše je pouze otázka času, jak se k tomu dostnu, čímž se omlouvám.. Podotýkám, že diplomka není nic extra (tedy pro bunkrology) a byť byla na zajímavé téma, měla především splnit cíl a ten splnila velmi dobře. Myslím že vloni pokračovali na podobné téma další dva studenti, pokusím se získat texty diplomek opět pro toto fórum. ty by již mohly být na vyšší úrovni. T.


Vladek Vácha (11.10.2005 20:53)

Pokud jde o pevnostní cemnet tak mrkněte na www.opevneni.cz do diskuze téma "dodávky cementu pro opevnění"!Obrázek si pak uděláte sami.


Tomáš Svoboda (8.10.2005 19:44)

Já mám dost materálu o výrobě kostek a teď dokonce i o jejich drcení, resp. zkouškách pevnosti. Začnu tedy pracovat na tomto tématu.
Popis kostky ze Znojma může být klidně i z LO36, proto ten odlišný nápis. Nebo se může jednat i o kostku z řopíku a popis je jiný než v ostatních sborech a to i jen z toho důvodu, že III. sbor byl v mnohém odlišný... :-)
Pak je tam kostka asi ze Slovenska, ta má skoro typický popis, mimo jeden řádek. Tak pak máme věřit na nějaká pravidla...
Taky se může stát, že jsem zatím vůbec nenašel kostku z opevnění, ale spíš bych věřil, že jsem měl štěstí.


Nič Martin (6.10.2005 13:55)

Velikost je 20x20x20cm. Ale já jsem měl za to, že se na ně psalo jen: úsek, číslo objektu a datum. U pěchoťáků se ještě rozlišovalo jestli je to ze skořápky, stěn či stropu. Zrálo to 28 dní pod stále vlhčeným hadrem. Ale to je všechno. Takže taky nic moc. Taky bych tedy uvítal nějaké povídání o kostkách.


Ondřej Vonka (6.10.2005 12:50)

Jo jen tak pro informaci. Ta kostka je 20*20*20cm, že jo?
Předpokládám, že se odlévala do nějaké formy udělané třeba z výdřevy. Pak se do ní napsalo odkud a ze kdy to je... je to tak? Co třeba nějaký článek o těch kostkách? Já o nich moc nevím a myslím, že nebudu sám.. Jo co konkrétně se na ně psalo? Třeba na těch fotkách z Brna je napsáno "Znojmo J-44-1 a datum. No co znamená to J-44-1? Měl jsem dojem že se na ně psal úsek+objekt+typ objektu + datum. Třeba C14 - 36 - A200Z - 30.8.37


Ondřej Vonka (6.10.2005 12:43)

Honzo jak to, že není možné se s majitelem dohodnout? Pak bych to viděl, že by se prozradilo kde to je a venkovní kostky by se mu prostě ztratily.. :-))
Jinak Martine já vím, že pro nás by tam nic nebylo.. :-(
Bavil jsem se se svým šéfem, Ten dělal v ČMI v oboru tvrdost kovů a říkal, že se znal s lidma co dělali tvrdost betonu a ty kostky si po určité době brali na vše možné.. dokonce si z toho prý jeden pán stavěl chatu..


Nič Martin (30.9.2005 8:49)

Paní majitelka je evidentně velmi tolerantní a vstřícná když si kvůli bunkrákům převrtává zahradu :-) !!
To že jsou ty kostky hladkou stranou nahoru bych viděl jako obrovskou výhodu a kliku. Údaje aspoň nejsou ošoupané a budou tudíž dobře čitelné. Kdyžtak u nás u berouna je náhrada. Je tu spousta betonových kostek, ale s rozměry jen 15x15x15 cm a bez jakýchkoliv vyrytých popisků (napsané jen červenou barvou).


Tomáš Svoboda (29.9.2005 23:43)

haló, kostek je tam mraky, už vím zase o další lokaloitě, kde je dlažba z podobných, ale každopádně bunkrologické tam budou, ale které to jsou??? Z estetického hlediska jsou hladkou stranou nahoru. Paní majitelka kvůli mě převrtává chodník kostku po kostce, ale zatím jen u plotu v "nepoužívané" části zahrady. Zatím mám podzření na Znojemské koastky a jednu slovenskou.. Uvidíme.


Miroslav Srb (29.9.2005 22:10)

Jen si tak živě představuju jak Tomáš leze po kolenou se stětečkem a špachtličkou a tiše si brumlá...mno, každopádně je to nádherný pohled a jen tak se projít bos po těch kostkách...


Jan Lakosil (29.9.2005 11:20)

Jirko,kostky z TO házeli do zavážky jako nepotřebný odpad, na zahrádku se dávaji jen kostky z pořádného betonu, který se míchal jenom na LO! Děláš,jako bys to nevěděl:-))
S Tomem Svobodou jsem se o těch kostkách bavil, vzhledem k místním poměrům není možné z té zahrady cokoliv odnášet, natož tam měnit typ dlažby. Nicméně zkušební kostku si může do expozice udělat každý sám, stačí k tomu formička a trochu písku s cementem...:-)


Jiří Vaněček (29.9.2005 8:53)

I nám by se pár kostek z TO do expozice hodilo :o)


Nič Martin (29.9.2005 8:44)

Bunkrácká obdoba hry škatulata, škatulata hejbejte se? No koneckoncu proč ne. :-)
V případě takovýchto pro nás vzácných věcí bych taktéž věřil v dohodu, samo že za nějakou náhradu např. onu zmíněnou novou dlažbu. Jenže to má Ondro jednu vadu. Je to v Brně a naše kostky se vozily na stavárnu do Prahy. Takže k našim objektům bohužel nic :-( I tak by se pár kousků do expozic hodilo.


Ondřej Vonka (29.9.2005 6:59)

Myslím, že kdyby bylo uveřejněno, kde přesně ona zahrádka s kostkama leží, tak by se majitel divil, jak rychle by mum mizel chodník... :-)) Jinak věřím, že by se dalo dohodnout a kdyby se mu vysvětlila historická hodnota, tak by třeba svolil k výměně za jíné zahradní dlaždice.. Já osobně bych za zkušební kostky k mému objektu dal docela dost.. rozhodně pár metrů čtverečních kvalitní nové dlažby :-)


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)