[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.21.231.245 () [ Přihlásit ]

IV.Sbor

Diskusní fórum > Obecná diskuse > IV.Sbor

Zdeněk Hanáček (27.7.2006 23:08)

Souhlasím, ovšem v tom případě by chyběl v úseku XI jeden objekt do celkově vybudovaných 42....? Nebo jich bylo jen 41?


David Papst (27.7.2006 22:07)

Zdravím,podlě mě ta 180 patří k Mnichovu,podle technologie provedení a stupně dokončenosti.Myslím si,že trať tvořila předěl mezi úsekem XI a podúsekem Mnichovu.Těch šest objektů tvořilo začátek nějakého úseku,který se přehodnocení koncepce přestal budovat,ukončil se objektem,který střílí někam do neznáma podél řeky a linie byla napojena zesíleným béčkem,kterým začíná úsek Karlovice.Ostatně to napojení bylo vyloženě nouzové řešení,protože čelní střílna zesíleného béčka je zdaleka vidět z protějších nebráněných svahů.Myslím si,že zrovna tento zlom linie by šel velmi těžko bránit.


Zdeněk Hanáček (26.7.2006 21:49)

Díky, já byl v domnění, že je třeba taky zničený a proto jsem ho přehlédl.... A myslíte, že objekt XI/885/180Z patří ještě k úseku Skrbovice? Dle informací z knížky o opevnění na Opavsku patří k těm 6, které byly vybudovány už v roce 1937 a patří do úseku XXI Mnichov....Teď si přesně nevybavuju jeho stav, ale zdá se mi, že byl plně dokončen, včetně omítek, záhozu atd..což nenasvědčuje, že by patřil k úseku XI, kde hned vedlejší objekt je jen po betonáži, bez záhozu....Nebo je pro to nějaké jiné vysvětlení, proč je zařazen v úseku XI?
Díky za Váš názor. Zdenek


David Papst (26.7.2006 21:11)

Ještě co se týče XI/887,je tam vedle zničené XI/470 v mokřadišťi,ale nechala se vcelku dobře najít,jenom pozor,kam šlapeš.


Zdeněk Hanáček (26.7.2006 16:25)

Díky moc za podrobný popis, někdy tu A-120 spojím s dohledáním výkopů v úseku X-3. Zdenek


David Papst (26.7.2006 14:50)

Zdravím,na vršku je právě lomené béčko 623,směrem dolů k trati je šikmá 160 a od něj mírně dolů doleva je lomená 160 a mírně doprava ta lomená 120.JE tam hodně zašoupnutá,ale všimnul jsem si zezhora právě jenom nějakého podezřelého hrbu a ona to lomená 120 pěkně posazená na hraně svahu a pod ní jde nějaká cesta.


Zdeněk Hanáček (26.7.2006 14:06)

Ještě dvě otázky, je mi záhadou, kde je umístěn objekt XI/597/B2-100N, jen ho tuším na zalesněné stráni mezi Skrbovicemi a Markvaricemi. Mezi objekty 596/B1-90N a 880/B2-80Z. A nenalezl jsem též objekt XI/887/A-120N. Opravdu je mezi zničeným č. 470 a 471? Přes tu džungli co tam je, jsem ho asi neviděl..... Díky za pomoc. Zdenek


Zdeněk Hanáček (26.7.2006 13:46)

Mě osobně uchvátil třeba už jen úsek Horní Benešov s jeho velkou koncentrací a mnoha typy objektů, lomených, zeslabených, a myslím, že je to úsek, kde se postavilo vůbec nejvíce béček z celé ČSR.....Znovu jsem porovnával výsledky mého průzkumu s databází a knihou Opevnění na Opavsku a bruntálsku...v níž je psáno, že 2 objekty typu B nad Skrbovicemi patří již do úseku Široká Niva, ale v databázi jsou (č. 595 a 616) zařazeny ještě do úseku Nové Heřminovy..? nevíte jak je to správně? pokud je tomu tak, zbývá mi už jen právě to lomené A. Ovšem nevím pod kterým lomeným béčkem jste myslel? Dle číselné posloupnosti, by tedy objekt A 626 mohl být na svahu pod tím zeslabeným B 623?. Je to tak?. Díky za upřesnění. Zdenek


David Papst (25.7.2006 19:58)

Zdravím.Zmiňovaný lomený objekt je pod lomeným béčkem směrem dolů k trati.Vlastně v onom místě nejsou na mapě z uvedené literatury dva objekty.Objekt stojí na hraně ostrého svahu nad cestou a vytváří v onom místě vlastně ztrojení linie,nebo se to nechá také popsat jako dva sledy jištěné zezadu ještě béčkem/super lomeným/.Letošní rok jsem prochodil i záchytný hák na Olši,který je také velmi zajímavý i když je většina objektů zničena.V bohumíně třeba dva objekty zapuštěné do hráze až po střechu jsou řekl bych také atypem,ale to jenom potvrzuje,že čtvrtý sbor je zatím neprávem v pozadí zájmu.Většina lidí projde tak okolí Smolkova kvůli inundačním šachtám a pozůstatkům bojů z roku 45 a končí většinou v Milostovicích nebo v lepším případě v Miloticích.Úseky zmiňovaného sboru leckde připomínají zkušební polygon,kde se s řopíky experimentovalo,než se rozeběhla jejich šablonová výroba.Také jsem zde ukořistil límcová číselná označení HP a dva pejsky.No prostě se mi tu moc líbí,chytlo mě to tady,škoda IV,II a dosažitelné objekty prvního sboru jsem už prakticky prošel,takže teď jižní hranice.Ale už se těším,až se sem zase vrátím.


Vladimír Polášek (23.7.2006 17:47)

Bydlím kousek od této oblasti (Krnov) a přesto ji nemám moc dobře prozkoumanou.
Mohl by mi někdo prosím poskytnout nějakou mapku?

V.


Zdeněk Hanáček (23.7.2006 15:08)

Zdravím Vás. Chtěl bych se poradit ohledně databáze IV. sboru. Předem ale musím souhlasit s názorem, že IV. sbor je snad nejzajímavější oblast, hlavně tedy co se týká řopíků...Není mi jasné proč je v úseku Mnichov uvedeno jen 5 objektů u Karlovic, když dle literatury jich bylo 6? zdá se mi, že poslední, šestý objekt je přiřazen k úseku Široká Niva..
Pak by mě docela zajímalo alespoň přibližné umístění toho lomeného A-120 v N. Heřminovech, já ho při průzkumu nenašel...nebo alespoň mezi kterými objekty je umístěn.. Prošel jsem ze 49 objektů úseku 46. Takže terén docela znám, ale nějak mi ještě 3 unikly. Linii v úseku Karlovice jsem prošel dvakrát, samozřejmě jsem prozkoumal i okolí toho shluku 7 objektů na velmi malé ploše a zdá se mi docela nepravděpodobné, že by tam byl namačkán ještě jeden řopík a člověk si ho nevšiml, i když vše je možné..:-) Spíš bych se klonil k názoru, že byl vypuštěn, protože hustota řopíků je tam značná na tak malém prostoru. Zdenek


Tibor Rinka (2.7.2006 22:28)

Byly by i nějaké fotky?


David Papst (28.6.2006 20:22)

Zdravím,jenom dodatek z poslední akce.Našel jsem v lese v prohlubni u Karlovic našlapané tři lapače splodin.Není mi jasné,zda to má na svědomí vandal,či je to z 38 a dál.Dále jsem našel prakticky v zemi střílnu rozstřeleného/odstřeleného je slabý význam,protože trosky ležely až 200 m.daleko/,z které kouká jenom spodní vnitřní lem prohnutý dovnitř k otvoru pro kulomet.Je to jediný zničený objekt v daném úseku.Ostatní nejsou ani poškozeny.Mimochodem v databázi je prezentován jako postavený a dochovaný!!!!!Ono těch omylů je ve čtvrtém sboru docela dost.Divím se,proč třeba utopené áčko u Karlovic,které trčí ze země jako Titanic,není nikde uváděno jako učebnicový příklad špatného založení do terénu,protože si myslím,že je na tom ještě hůře,než podemletá 64 v Děčíně.To jsou zatím všechny čerstvé zážitky z opakovaného průzkumu v okolí Karlovic.Případné konzultace na osobní adresu bych přivítal.Děkuji s pozdravem David.


David Papst (28.5.2006 17:55)

Zdravím.Po prozkoumání úseků I Smolkov až po úsek XXI Mnichov ve čtvrtém sboru jsem nalezl některé nesrovnalosti.V úseku XIIb jsem nalezl objekt B2-90Z,který byl v literatuře uváděn jako nenalezený.To už je v databázi opraveno.V úseku X Nové Heřmínovy jsem nalezl objekt A -120 normální odolnost lomený vlevo,který je v literatuře uváděn také jako nenalezený.Předpokládám,že je to objekt č.626 v databázi u kterého je uvedeno stav neznámý.Dále je v literatuře uváděn jako nenalezený ale vybetonovaný objekt č.508 v úseku XIIa Karlovice.Linie objektů,kde by se měl řopík nacházet je v lesním masivu a je nedokončená a prosta dalších zásahů po opuštění staveniště.Nenalezl jste ho někdo?A nebyl náhodou vyškrtnut ze seznamu během stavby,jelikož by jeho umístnění bylo zhruba ve shluku sedmi objektu ve třech liniích nad sebou a při běžném pohledu je tam "přeřopíkováno"?Prosím někoho,kdo toto prostředí či archivní materiály zná,o konzultaci.Další problém je v úseku IV Milostovice.Zde se nachází objekt D1,který je uváděn i v literatuře v seznamech úseku ale v seznamu v databázi ve čytřce není po jakémkoliv déčku ani stopy.Jinak mě čtvrtý sbor v uvedené oblasti dost chytil za srdce,je to učebnice o řopíkách.Jsou zde ve velkém množství zastoupené objekty lomené,včetně množství béček/jsou zde i otočené vstupy o nichž se ví/šikmé,je to oblast se zřejmě nejvyšším výskytem objektů typu B v republice./více jak sto/.Jsou zde objekty zeslabené,i zeslabené béčko.V lesních masivech jsou perfektně zachovány střelecké okopy,úkryty pro posádky,dělostřelecká postavení atd.Systém číslování je zde úplně jiný než třeba ve druhém sboru.V lesních masivech se nechají najít zbytky výstroje,střelecké stoly /zřejmě německé/,klubka ostnatého drátu naházeného do strží a když máte štěstí,tak i ledacos jiného.Nachází se zde množství zajímavostí,které dodnes nebyli v literatuře podchyceny.Děkuji za případné konzultace o opevnění ve výše uvedených úsecích.S pozdravem David


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)