[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 35.173.215.152 () [ Přihlásit ]

závěsy periskopu

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > závěsy periskopu

Martin Urbánek (13.10.2006 21:26)

"Ono" je to tajné, který objekt byl opuštěn???


Jiří Kaštil - začátečník (13.10.2006 20:23)

...ale prdlajs III. sboru...samozřejmě IV.sboru..malý překlep z přepracování..ehm,ehm


Jiří Kaštil - začátečník (13.10.2006 19:38)

..jaký smutný konec člověče.Bude to nový a doufám i lepší začátek ultraortodoxní,nekompromisní a zcela ultimativní rekonstrukce objektu,který tak bude představovat plně vybavený objekt SLO kdesi na čáře Umíř-Bratislava aktivovaný již někdy v letech 1949-1955 ve stavu bezprostředně po roce 1960....Celé mé snažení se odehrává v oblasti III.sboru,čímž je reaktivace zábavnější,poučnější,reálnější a ....a dražší...ach,jo...konkrétněji na řece Olši.


Miloš Doležal (13.10.2006 6:36)

Smutný konec rekonstrukce, o jaký objekt to šlo?dík


Jiří Kaštil - začátečník (13.10.2006 1:15)

Á propos,dokoupením druhé periskopové vložky i s papírovým tubusem jsem zkompletoval výbavu svého "reaktiváče".."v plné palbě",jak by řekli autotuneři,jen flašky trinkwasser ještě nemám,ale časem taky budou..chtěl jsem to nechat nafotit,aby "všichni žasli"..,ale nakonec jsem nestačil žasnout já.Včera mě totiž nový majitel pozemku z řopíku bezpodmínečně vyhodil.Dnes jsem celé odpoledne evakuoval a tudíž deaktivoval ,a tak mám ted řopík ve sklepě...takový instantní řopík...Budu asi vést nějaká jednání o koupi pozemku s bunkrem,tak uvidím jak se to vyvrbí.Nebude to objekt zesílený..nejspíš,a tak sháním periskopy normální délky.Takže snad na jaře bude reaktivace pokračovat....."někde si najdu malej "byt" a tam si budu jen tak žít a snít...to je můj utajený svět,JEDNA plus JEDNA tam-a zpět...." PS:ti co mají "déčko"nebo "éčko"si to zpívat nemůžou...


Jiří Kaštil - začátečník (13.10.2006 0:32)

ahoj všichni,píše se zde že prvorepublikový periskop byl tmavě khaki...a nebyl náhodou původně černý???jako např byly původně černé záměrné dalekohledy vz.36 doTO a pak je dodatečně po válce,zřejmě při tovární repasi často přestříkli na zeleno.Pod odřenou zelenou prosvítá původní černý lak..tak jako jsem to viděl u periskopů do LO převzatých v roce 1938..takže bud byly kdysi periskopy černé,nebo byla černá podkladová barva..za 1.republiky to moc s tou zelenou nepřeháněli to až za totáče bylo všechno vojenské zelené...tak nevím..


Jiří Kratochvíl (7.9.2006 20:52)

Trošku jsem to tady zkomplikoval tou svoji fotkou:) Tak abych to shrnul. Periskop normální (ten co mám od Honzy), má klasické hlinikové víčko, poválečná přejímačka z roku 53. na trubce žádné číslo není, ale pod světlou khaki je předválečná tmavá khaki, z toho usuzuji, že trubka je předválečná.

Periskop s měnitelným zvětšením s ocelovým víčkem (to je ta fotka), taktéž z roku 53, na trubce není číslo, pod světlou khaki jiný nátěr není. Je ze skladu.

Potom mám ještě samotnou poválečnou trubici, taktéž jen zelená khaki, ale je na objektu, takže s číslem nemůžu sloužit.


Nič Martin (7.9.2006 20:33)

To si nemyslím, že by ty periskopy s ocelovými víčky byly skladovky. Já mám oba z Týna a tam byly pouze periskopy stažené z řopíků hlavně na Šumavě. Ale rozhodně železná víčka jsou jinak značená a mají výrazně nižší výrobní čísla. Je možné že se jedná o periskopy z konce produkce. Ale to je jen dohad.


Nič Martin (7.9.2006 20:22)

Zkus se mrknout na spodní část trubky periskopu asi tak 1cm od okraje naproti otvoru se zrcátkem. Jestli máš YAL normální vz.37 tak by tam mělo být vyražené číslo. Tys měl tohle víčko na periskopu s normálním zrcátkem? Todle právě jsem viděl na měnitelných YALech.


Jan Lakosil (7.9.2006 19:57)

Jirko,ten poválečný periskop s normálním víčkem máš ode mne,ne? Co se výskytu víček týče, já jsem v LO nacházel jen klasická hliníková, buď s předválečnou nebo poválečnou přejímací značkou. Našel jsem i tři Meopty s měnitelným zvětšením a hliníkovým držátkem a přejímačkou z roku 1953. To ocelové víko jsem nikdy v řopíku neviděl a poprvé jsem ho asi viděl na vlastní oči u Martina Niče. Spíše bych řekl, že se jedná o nějaké skladové kusy???


Jiří Kratochvíl (7.9.2006 19:42)

Výrobní číslo 17404/53. Složenina to je, minimálně hlavní trubka je předválečná.


Nič Martin (7.9.2006 19:31)

Jestě jeden dobrý důsledek mě v souvislosti s železnými lisovanými víčky napadá. Zatímco u prvorepublikových periskopů se šroubek upevňující víčko k trubce zašroubovává přímo do víčka, tak u lisovaných víček je šroubek s matičkou. Takže vlastně nelze strhnout závit ve víčku neb tam žádný není. :-)
Poválečný periskop bez měnitelného zvětšení není moc klasický. S tvým kusem bych věděl zatím jen o dvou kouscích. Možná mi to ale obratem lakouš vyvrátí. :-))) Klasickým poválečným periskopem je měnitelné zvětšení s lisovaným víčkem.
Budeš ten periskop mít 23.9. na srubu nebo řopíku? Chtěl bych se jen přesvědčit jestli je tvůj YAL normální vz.37 taky složeninou.


Martin Černý (7.9.2006 18:58)

Kdyby měl někdo zájem, ve firmě, kde pracuju, se hliník svařuje. Kdyby měl někdo víčko požkozené, je tu možnost opravy..


Jiří Kratochvíl (7.9.2006 18:20)

Potvrzuji názor Martina, že tento typ víček je použit pouze na periskopech s měnitelným zvěšením. Vlastním klasický poválečný periskop, tedy bez měnitelného zvětšení, taktéž z roku 1953 a má typické předválečné víčko.

A proč to je hnusný? I já jsem tuto vložky rval z pomačkaného závěsu a pochybuji, že by předválečné víčko vydrželo. Myslím, že víčko vydrží málo i po méně než 30 letech, dle vzpomínek pamětníku byly po demobilizaci často vraceny takto poškozené periskopy...


Vladek Vácha (kecal roku) (7.9.2006 13:04)

Prasklo spíše díky stáří.Hliník,respektive jejich slitiny mají stálé vlastnosti po dobu cca 30let,pak křehnou.


Nič Martin (7.9.2006 12:16)

Naopak Vladku. Jak napsal honza je to velmi praktické řešení. Navíc u hliníkové verze jsou boky držadla sešikmené ke středu kde je vlastní příčka. Železné držátko je naohýbané dvakrát do pravého úhle, takže je tam širší plocha pro úchop a při nárazu se tlak přenáší rovnou na obvod víčka a vlastní trubici závěsu. A tím, že je víčko lisované je tam i více místa pro prsty když držíš periskop.
Ostatně jsem mohl porovnat i odolnost v tahu. Když jsem vytahoval ze závěsu zaklíněný periskop Optikotechna tak mi držátko prasklo a rozlomilo se. To se mi u železného nestalo. Tam to vydrželo a to jsem tu vložku dostával ven trhnutím za držátko.
Ostatně vložky se železným držátkem jsou samy o sobě zajímavé neb zatím jsem je viděl jen u periskopů s měnitelným zvětšením. :-)
Je to spíše jen o nezvyku vidět jiné víčko než klasiku.


V.Pokorný (7.9.2006 12:03)

Tak tohle se mi už taky stalo, že mi periskop vypadl ze zavěsu a ne jednou, prvně prasklo jen zrcatko. Po druhe to zrcatko vydrželo, ale ten držak už bohužel ne... :-( naštěsti prakl jen na jedne straně a tak snad nebude oprava tak složita :-)


Jan Lakosil (7.9.2006 10:59)

Vladku, na základě čeho usuzuješ, že se jedná o hnusný periskop, když jsi to nikdy neviděl? Podle mne se jednalo o praktické řešení, neboť nezřídka se stávalo, že při manipulaci vypadl periskop ze závěsu či stačilo s ním trochu více klepnout o zem, a hliníkové držadlo předválečného typu hned prasklo. U ocelového víka toto nehrozilo.


Vladek Vácha (kecal roku) (7.9.2006 10:47)

To musí být hnusnej periskop...


Nič Martin (7.9.2006 7:31)

Předválečná výroba a velmi ranná poválečná kompletace (pravděpodobně ze zbytků předvál. dílů) má víčko s držadlem odlito z hliníku. Poválečná výroba má víčko lisované, držadlo z naohýbané kulatiny, oboje je železné a svařené dohromady. Přejímačky, v.č. a výrobce je pak vždy na ploše víčka.


Jiří Kaštil - začátečník (7.9.2006 5:25)

díky chlapi!..mrknu na to, co mi tam na tom víčku píšou..


Vladek Vácha (kecal roku) (6.9.2006 23:17)

Nevím co myslíš tím držadlem a ještě ocelovým??Projistotu foto.Výrobce a číslo plus armádní přejímačky se nacházejí na dolním víčku periskopu.


Ondřej Vonka (6.9.2006 9:20)

Pro začátečník: Přejímací značka a výrobní číslo a výrobce u vložek do periskopů je na dolním hliníkovém nebo železném držadle.


Jiří Kaštil - začátečník (6.9.2006 1:35)

čau lidi! kde je na periskopu tzn.samotné periskopové vložce se zrcátkama přejímací značka a číslo ??? jeden kus do zesíleného řopu mám...a funguje.. ha!.. háá!,a ted sháním druhý,no ale číslo jsem nějak přehlédl nebo co....poradte, díky-at žijou řopíky


Vladek Vácha (kecal roku) (19.7.2006 17:29)

Výjde přeci série o LO:o)tam vše určitě bude.V.V.


Jiří Kaštil - začátečník (14.7.2006 16:06)

Možná už blouzním z boreliozy,ale stále více mi vyvstává na mysl,že by lidé znalí problematiky poválečné reaktivace LO, jako např. pan Lakosil a ostatní jeho kumpáni mohli vydat sešitek,brožurku,knížečku,knihu,publikaci,sborník či snad bibli(to podle tvůrčí potence)..naditou zásadními a průlomovými informacemi a prošpikovanou "špekovními" fotografiemi,která by danou,doposud tak opomíjenou a přesto velmi interesantní problematiku osvětlila.Objemem prací a délkou funkčního trvání není reaktivace jen nějakou epizodou v životě linií LO,ale zásadní událostí v jeho poválečných dějinách,díky které se mimo jiné dochovalo i relativně velké množství prvorepublikového materiálu,který by jinak bez milosti skončil v hutích. Čs. zdi tak byl svým způsobem prodloužen život a nutno poznamenat,že bez reaktivace LO i TO a tím pádem bez dochovaných původních prvků by byl stav dnešní české muzejnické bunkrologie velmi tristní... Vzhledem k tomu,že vychází množství mnohdy téměř zbytečných publikací o čs. fortifikacích které nepřináší kromě již známých informací a ano ještě i dnes tradovaných některých polopravd a mýtů nic nového ,přinesla by kvalitně zpracovaná kniha o reaktivaci vítané osvěžení....Třeba se najde literát,který by byl takového počinu schopen.Už se těším....


Jan Lakosil (13.7.2006 18:30)

Kamna jsme již několikrát zkoušeli, není problém u napojení na S ventilaci. Pokud to chytne tah, tak to "jede" bez problemů. Německá kamna používaná po válce se napojovala buď na výdech zplodin nebo periskop (doloženo dobovými fotografie). Při průzkumu LO v 90.letech jsem dost často nacházel ve výdechu zastrčené koleno, takže napojení na odtah se používalo často. Co se těch nemocí týče - na JM jezdím už 10 let a zatím jsem od těch klíšťat naštěstí nic nechytnul. Ale možné je všechno - poslední klíště z víkendu na Vranově jsem vytahoval předevčírem.


Luděk Tondr (13.7.2006 17:32)

Pozor na ty choroby. Správný bunkrolog smrdí od hlavy až k patě repelentem (aspoň tady na jihu). V dubnu jsem jen jednou vyrazil měřit řopíky a dalších pět týdnů jsem vyháněl boreliózu antibiotiky z těla.


Jiří Kaštil - začátečník (13.7.2006 16:22)

Když jsme u těch kamen..Mám obavy,že mi kamna asi moc nepotáhnou,protože mám to starší provedení odtahu zplodin.Je zalomené směrem dolů.Bunkr bude celý zadýmený.Možná by pomohl přetlak vytvořený ventilátorem..Nechal jsem jednou na zkoušku manželku točit klikou,zavřel jsem dveře a sám obcházeje venku okolo poslouchal to krásné železné hučení. Nikdy bych nevěřil jak to těma výdechama pěkně fučí.Samozřejmě topit tam nebudu ale zajímalo by mě,zda je to v praxi bez obtíží realizovatelné.


Jan Lakosil (13.7.2006 14:16)

Jo, to znám. Mně udělal asi největší radost (v bunkrologii) nález zmenšovacího zrcátka do periskopu Srb a Štys a pak nález plechových kamen v řopíku na Šumavě. Teď je to sice běžná věc, ale tehdy v mých bunkrologických začátcích to bylo pro mne něco fantastického, mít kamna z řopíku.


Vladek Vácha (kecal roku) (13.7.2006 13:25)

Ano,každý sběratel je nejšťastnější člověk pod slunce,protože mu stačí ke štěstí věc nad kterou jiný kroutí hlavou.Ale zas je také nejnešťastnější protože nemůže mít všechno co chce...:o)


Jan Lakosil (13.7.2006 13:14)

Jak málo stačí člověku ke štěstí!


Jiří Kaštil - začátečník (13.7.2006 9:52)

Bingo!!!....Mám je!!!.Ty závěsy periskopu...Krásně dlouhé,namazané vonavou vazelínou,černé,prvorepublikové, a ve vlaku strašně neskladné..ha!ha!...ještě ted mám ruce vytahané jak opice.Na světě je tak krásně.Jsem štastný...Ale asi dostanu klíštovou encefalitidu nebo lymskou boreliozu,protože mě pokousaly klíštata..


Jiří Kaštil - začátečník (8.7.2006 0:02)

Aha....jen s tím časovým údajem bych trošku polemizoval."Můj"řopík patří do úseku který byl zadaný v září 1937,takže to betonovali někdy na podzim,a ta kapsa tam je.Asi se tam projevovala nějaká setrvačnost.Díky za info Martine!


Martin Rajnyš (7.7.2006 21:36)

Konzolka vedle ventilátoru,popřípadě kapsa, měla sloužit na uchycení exhaustoru ventilátoru.Později se však udělalo jiné řešení a kapsa pro konzolu se přestala dělat.Nachází se u řopíků budovaných v první polovině roku 1937.


Jiří Kaštil - začátečník (7.7.2006 19:55)

Mám kamínka.Plechové,válcového tvaru,s drátěnou sklopnou rukojetí na přemístování,odklopná je pouze jedna horní polovina víka kamínek.Uvniř je vložka s litinovým roštem,dole plechový vertikálně posuvný uzávěr na vyhrabání popela atd.Vzadu je vývod na kouřovod o průměru 105mm.Nic na nich není napsáno.Asi nebudou německé,ale tím lépe.Vojenský původ mají.Nevím,kde je mám umístit!!Vývod do periskopu zavrhuji,takže mi zbývají odtahy zplodin.Kde přesně,a do které střelecké se kamínka dávaly??.....Na co je konzolka na pravé zídce vedle ventilátoru???Je ve výšce výdechu.Často je tam pouze vynechaná prázdná kapsa,jako v mém případě.Za 1.republiky tuším někde v těch místech měla být lékárnička.Ví někdo na co to tam je????


Jiří Kaštil - začátečník (1.7.2006 12:26)

Kolik stojí "řopík snadno a rychle???" Toto téma už zde bylo sice probíráno,ale také přispěji svou troškou do mlýna....Mé dílo v současné době zatím představuje reaktivovaný řopík na čáře Umíř-Blava po částečném vykradení :) .Sranda mě stála zatím 7000.V podstatě nic nebylo tak drahé,ale jak známo "..halíře dělaj talíře"..Omítková směs +polovina spotřeby vápna(zbytek vápna jsem ukradl)..700Kč,kotvy, šrouby,skoby,mosaz řetízky..400Kč,klíč 24..100Kč,cesty pro materiál na Moravu..3000Kč,UK 59+schránky..2800Kč.Věci jako petrolejky,truhlíky na munici,žen.nářadí,TP25..mám od různých kámošů zadarmo... řopík je sice drahá srandička, ale teoretická účetní hodnota všeho materiálu byla asi ve své době po přepočtu na dnešní poměry mnohonásobně a nesrovnatelně vyšší.Tímto banálním zjištěním svůj moudrý monolog končím....PS:...ne gripeny,ne pandury,ne T-72M2, ale re-reaktivace řopíků má budoucnost :)


Jiří Kaštil - začátečník (1.7.2006 10:05)

Ahoj Lakousi!!..odpust mi ten familiérní pozdrav,ale jak řekl jeden můj kámoš:"bunkry dělají přátele"...............
Díky za info!../o tom Umíři/ ..... Četl jsem reportáž a prohlížel aktuální fotky z vašeho "flekáče" ... no dobrý vole..V září pojedeme s manželkou na dovolenou, a "čirou náhodou" projíždíme kolem.Tak doufám,že se nějak domluvíme nebo co,abych to viděl "live".Já na svém neflekáči,který vlastně ani není můj.../nechcou mi prodat pozemek vychcanci/..také finišuji.Akorát nemám kamna a ty další německé kořistní krámy.Můj jednostranný klíč č.24 na dveřích nemá logo ŠZ...no našlo by se těch nedostatků víc,ale i tak si myslím,že je to dobré.Nemám digi foto abych poslal snímky.Musím říct nějakému známému a pak ti pošlu nějaké motivační foto,aby ses přijel podívat na "Reaktivovanou perlu severu"...ehm..ehm..kuck,kuck


Jan Lakosil (27.6.2006 22:53)

Umíř zná přece každý:-)) Musím se přiznat, že s kolegou Kamenským jsme se hodně nasmáli, když jsme poprvé viděli pojem Umíř - Bratislava. Jedná se totiž o zaniklou obec v lesním masivu mezi Štipoklasy a Nečtiny (nebo Nečtinami?). Z této obce zbylo již jen několik zbytků stěn, kaplička a dva řopíky, které byly nejsevernější s osazenými lafetami vz. 38.


Jiří Kaštil - začátečník (27.6.2006 22:18)

..že se furt tak blbě ptám..Kde je a co je vlastně "Umíř"..několikrát byla zminovaná čára Umíř-Bratislava,ale město,řeku či snad horu jména Umíř jsem nenalezl v žádném atlasu, a to ani mezi přejmenovanými názvy.Tak tedy kde je Umíř .. Jedu tam!!V Bratislavě jsem byl na vojně,to mi nikdo nemusíte vysvětlovat kde to je..che!che!


Jan Lakosil (26.6.2006 22:04)

Při průzkumu LO před mnoha lety jsem ženijní nářadí našel v jednom řopíku u Šatova v levé střelecké místnosti na stěně naproti střílně, odtud pochází i pravděpodobně moje zmínka v článku. Studiem archivních materiálů však už vím, že po aktivaci LO k boji nářadí již na stěnách viset nemělo, v plánku dokonce ani nebylo zakreslené. Jediné vhodné místo pro něj jsem našel v rohu za ventilátorem, kam se mohlo postavit. Na stěně vpravo za dveřmi měla viset velká polní a asanační souprava.
Pro J.V: Srandu si nedělám:-) Je fakt, že mi přišlo více stížností na smazání té diskuze. Že bysme požádali kolegy Váchu a Pokorného, aby si pro oživení fóra opět veřejně začali vyřizovat účty a pohledávky, případně rezaté motory s hnojem a chybějící příruby? :-))


Jiří Kaštil - začátečník (26.6.2006 0:38)

Pane kolego Jane Lakosile velmi jsi mě potěšil.Šrouby M14 nad střílnama mám původní z 30.let.Tápu ale v umístění ženijního nářadí..Bohužel jsem se tentokrát nedostal na váš řopík,mám to trochu z ruky..tak jsem to nemohl zatím omrknout v praxi.Píšeš,že se nářadí umistovalo v levé střelecké..tzn.když stojím venku čelem k týlové stěně s vchodem tak ta vlevo?? na kterou stěnu??naproti srřílny??nebo tam kde je skluz?...myslel jsem si,že to bylo podobné jako za 1.republiky..tzn.kned po vstupu panc.dveřmi na stěně vpravo...Kdybych to tam tak dal,..nebot se mi to tak asi nejvíc líbí,byla by to úplná blbost?????


Martin Černý (23.6.2006 16:57)

Vyzývám adminy, aby necenzurovali diskuzi. Děkuji.


Jirka V. (23.6.2006 14:23)

Hele Honzo, to si z nás děláš srandu, že jo? :-)))


Jan Lakosil (23.6.2006 11:17)

Jelikož se mi množí dotazy, proč byla smazána zajímavě ostrá diskuze mezi kolegy Váchou a Pokorným, uvádím, že byla smazána na žádost kolegy Váchy, jelikož se zde publikované příspěvky neslučovaly s jeho morálním kodexem. Admin.


Vladek Vácha (22.6.2006 21:47)

Pro neznalé malé vysvětlení

R239 alias neoficiálně dveře vz.37
R444a alias neoficiálně dveře vz.38
R444a/n poválečné dveře


Jan Lakosil (22.6.2006 20:33)

Předchozí příspěvky kolegů Váchy a Pokorného byly vymazány, své nevyřízené účty nechť si vyřeší mimo tuto diskuzi. Admin.


Vladek Vácha (21.6.2006 22:39)

To je snad normál u R444a/n a R444a.A u upravených R444a a R239.Mimo severozápadní línie u R444a/n.


Honza Vavruška (21.6.2006 22:04)

Uzamykání poválečných dveří pomocí kladky? To je zajímavé, to slyším prvně... Nebyly by nějaké bližší informace?


V.Pokorný (21.6.2006 16:43)

Tak u nas se taky začala dělat úplná reaktivace... :-) tento víkend se na tom bude dal pokračovat... konkretně se jedna o objekt č.287 v úseku G1.


Jan Lakosil (21.6.2006 16:14)

Tak to rád slyším, že se konečně někdo ze severu pustil do té plné verze reaktivace. Pokud v objektu nebudou kladky, tak zadělej nad střílny 2xM14 pro uchycení brna (pokud tam už nejsou z roku 1938) - to měly objekty aktivované již v roce 1949. Háky na uchycení výzbroje bez problému můžeš nahradit trubkou nebo dřevěnými prkny s háčky.


Jiří Kaštil - začátečník (21.6.2006 15:32)

Bude tam vše kromě kladek na lanka vyvažovačů.Manipulační stolky jakož i odpadové koše budou přichyceny kotvami M10.Do zdi nebudu zasekávat háky na výstroj,ale použiji trubku nebo v nouzi nejvyšší prkno se skobami.Rezignuju na původní systém uzamykání povál. dveří pomocí kladky zvenčí.Až na drobné nuance by to mělo každopádně evokovat Jižní Moravu.Interiér nebude žádná nouzovka pocákaná vápnem s osazenou jednou lafetou..Kdo někdy sekal do čs. betonu díry mé zjednodušení jistě pochopí.


Jan Lakosil (21.6.2006 11:47)

K tomu objektu ve IV. sboru: pokud upravuješ objekt do reaktivace z let 1949-89, asi budeš muset provést v interiéru nějaké změny, pokud bys chtěl řopík obnovit podle původních představ. Muzea na severu (Kralicko, Vysoký kámen,Milotice atd) se z pochopitelných důvodů uchylují zatím k nejjednoduššímu způsobu reaktivace, která proběhla později v úsecích na Žatecku. Hlavní důraz na obnovu opevnění byl v letech 1949-1953 však kladen na čáru Umíř - Bratislava, kde bylo k obraně připraveno přes tisíc objektů. Uvedení nereaktivovaného objektu do takovéto podoby je poněkud náročnější (je třeba např. zohlednit kontinuální vývoj z konce 40. a celých 50. let). K této problematice máme připravené pojednání včetně dosud nepublikovaných dobových fotografií a plánů na výbavu a výzbroj LO v letech 1949 - 1959, které bude vystaveno při otevření řopíku v Šatově tuto sobotu (24.6.). Stejně tak jsme se pokusili onen zmíněný řopík v Šatově opravit co nejvíce podle původních představ včetně zachování původních nátěrů apod.


Jan Lakosil (21.6.2006 11:31)

Martine, kdybys pravidelně sledoval diskuzi, bylo by ti jasné, že Vladek se ve všech dosavadních příspěvcích zatím odvolával pouze na úsek A Mladkov :-). Jinak,co se těch originálních mříží týče - nalézt se dají celkem snadno na jihu i na severu, vím dokonce o jednom úseku LO, který je kompletně osazen původními neupravenými mřížemi R-238.


Martin Břinda (21.6.2006 10:58)

Aha, tak to jo :-)


Vladek Vácha (21.6.2006 10:37)

Abych to upřesnilů tak to je stav z počátku 90.let.Dnes již jen tři a pokud se nepletu tak brzy jen dvě.Původně se nacházela mříž vz.37 v 90.letech na zkoušených č.59 (pohozena v objektu) ,č.60 (v 90.letech někdo vytrhal výdřevu a odcizil mříž + původní pancéřové dveře vz.37) ,č.262 (ta je nyní na 100m vzdáleném č.60) a na jednom nejmenovaném řopíku.Na zbytku úseku od Zemské brány až po Ba se nikde jinde nenachází.


Vladek Vácha (21.6.2006 10:32)

Myslel jsem to tak,že na úseku A (vybetonováno 129 objektů) najdeš "jen" 4ks mříže vz.37.


Martin Břinda (21.6.2006 10:30)

To jsi Vladku myslel "na celém úseku A" jako na celé Pražské čáře?


Vladek Vácha (21.6.2006 9:48)

A jedná se opravdu o mříž vz.37 anebo poválečnou R2?Třeba na celém úseku A (největší úsek LO v ČR) se původní neupravované mříže dochovaly čtyři kusy.


Jiří Kaštil - začátečník (21.6.2006 7:49)

Je to objekt na severní hranici.Konkrétně na tzv. "záchytném háku na řece Olši".Je to zesílené áčko postavené v roce 1937.Stav:klasicky zaneřáděný objekt s vytrhanou výdřevou,ale s dochovanými ocelovými prvky jako:mříží,litinovými perisk. trubicemi,skluzem a světe div se i posuvným uzávěrem střílny.Až bude vše reaktivováno,...cca. během 2 měsíců..přijed se podívat.Asi dám ta tvou radu a nebudu vymýšlet kraviny.Nechci to ani přehánět s rádobyvybavováním nějakou výstrojí a všemimožnýni zelenými krámy s armádních výprodejů a čímkoliv vojenským.Spíš strohá instalace napevno zabudovaného pevnostního materiálu plus:kulomety,schránky,potřeby střelce...


Jan Lakosil (20.6.2006 20:26)

V jaké oblasti rekonstruuješ řopík? Tvé řešení úpravy zacpání spáry lapače není z historického hlediska věrohodné. Záleží na tom,jak moc chceš, aby to vypadalo realisticky. Pokud jde o reaktivaci z 40. let, tak bych si s tim příliš nelámal hlavu a klidně tam tu spáru nechal. V podstatě si myslím, že ty lapače tam moc význam neměly...


Jiří Kaštil - začátečník (20.6.2006 10:03)

Člověče ,věř že je to fakt místy až 5cm.Původní šrouby na které jsem to namontoval jsou ještě vysazeny do prostoru na jakýchsi cementových patkách.Napadlo mě jedno ne příliš ortodoxní řešení..reaktivace vzor 2006:..nalepit z vnitřní strany lapače pás nějakého flexibilního materiálu..např guma.atd...a ten z vnější strany natřít stejnou barvou jako lapač..tzn. že by to fungovalo a i vizuelně by to nemuselo být tak katastrofální.Předělávat lapač a znehodnocovat tak původní prvek mě samozřejmě ani nenapadlo,žádný strach.


Jan Lakosil (19.6.2006 18:55)

Co se lapačů zplodin týče, potýkáš se se stejným problémem jako čs. armáda v roce 1949. V článečku "Poválečné úpravy sběračů zplodin" jsem popsal možné způsoby úprav pro namontování do reaktivovaného řopíku,které vojáci v té době prováděli. Neupravené lapače se v reaktivovaném opevnění nevyskytují příliš často, ale občas na něj lze narazit. Tloušťku spáry mezi lapačem a stropem určuje tloušťka výdřevy - 33 mm, moc bych se divil, kdyby to bylo 5 cm. Spára byla vycpána provazcem nebo se na to zkrátka vykašlali a nechali to bez výplně. V případě rekonstrukce LO do podoby reaktivace bych ale raději použil předválečné upravené lapače a tyhle originály bych opečovával doma :-). Nějak je dodatečně upravovat by bylo asi škoda. Další řešení je vysekat kapsu do stropu a úhelník do ní zasunout. U Slavonic jsem toto řešení také viděl, otázka je, zda-li by pak seděly otvory na šrouby ve stěnách.


Jiří Kaštil - začátečník (19.6.2006 17:24)

Díky za povzbudivé informace.Aby řeč nestála,mám ještě jeden nesmělý dotaz.Namontoval jsem původní lapače zplodin.Mimo jiné jsou krásně značené čtyřmístným číslem písmenem R a obligátním lvíčkem.Značení je v místě cca. 5 cm pod horním úchytem.Samozřejmě při chybějící výdřevě vznikla mezi stropem objektu a lapačem velká mezera.Až moc velká...bratru 4až 5 cm.Tady osinková šnůra už nepomůže.Máte někdo v rukávu nějaký fígl jak to "zalepit?...upravit?..zfunkčnit?


Jan Lakosil (19.6.2006 14:15)

Já jsem těch závěsů viděl v poslední době ještě docela dost, napadá mne třeba řopík ve Vratěníně za čerpací stanicí. Nějaké jsem viděl i u Rancířova. Na Znojemsku budou jistě také.


Jiří Kaštil - začátečník (19.6.2006 13:36)

Čára Břeclav-Vratěnín je teda pěkně dlouhá,a klikatá..když se chodí po bunkrech.Do důchodu mám tedy o volný čas postaráno...


Martin Černý (19.6.2006 12:32)

Reaktivovaný řopík není na JM problém sehnat. (Kromě vložky periskopu). Jde jen o to VĚDĚT, KDE HLEDAT. Pokud budete chodit třeba po Slavonicku, tak vám ručím za to, že tam nic podobného nenajdete. Osobně jsem v poslední době viděl několik hříbků na čáře Břeclav - Vratěnín. Úel jedniček je taky dost a ventilátorů jakbysmet. Jisté obtíže může činit klika, ale mám info, že se v posledním měsíci také ještě našla. Takže jde jen o to HLEDAT a nevzdávat to. A hlavně nesoudit podle jednoho úseku celou JM.


Jiří Kaštil - začátečník (19.6.2006 10:13)

3 dny jsem chodil křížem krážem,horem dolem..sehnal jsem na JM vše potřebné,jen ne ty DZ-25..ve VMK už zesílené nejsou..na předražené sumy stejně nemám prachy,tak to budu muset nějak ošulit...che! zn.REAKTIVOVANÝ ŘOPÍK LETOS!!!!!..pozn.začal jsem v březnu,tzn."ropík těžce a pomalu"... ach jo..vzkaz pro "Lakouše":Super stránky,o opevnění nejlepší u nás,škoda,že stejně fundovaně a komplexně není zpracována problematika TO...Je ovšem fakt,že ta je nepoměrně složitější a i přes přehršel vydaných knižních titulů je dosud obestřena mnoha záhadami ač se to někomu možná na první pohled nezdá..Řopíkům zdar!!!


Jan Lakosil (16.6.2006 13:56)

Než platit šílené sumy za DZ-25, asi bylo levnější si nějaký dovézt z jižní Moravy.


Ondřej Vonka (16.6.2006 10:43)

Měli je i na K5, tak se kdyžtak zeptej... ale podle mejch posledních informací již nemají... mají jen periskopový závěs s držadly... tedy bez periskopu... a ten závěs maji tedy šííííííííííleně předraženej..... :-(((


Honza Vavruška (15.6.2006 13:05)

Jeden čas měli vložky do periskopů na prodej ve vojenském muzeu v Králíkáchza úplný pakatel, ale jak je tomu dnes už nevím. Byl jsem tam před dvěma lety...


Jiří Kaštil - začátečník (15.6.2006 0:46)

Čau lidi!!...sháním periskopové trouby i s vložkami do ZESÍLENÉHO!!!! řopíku.Nepište něco ve smyslu jako,že byly..ale už jich moc není..NABÍDNĚTE!


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)