[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.5.144 () [ Přihlásit ]

Přepadení řopíků 2006

Diskusní fórum > Akce, výpravy, setkání > Přepadení řopíků 2006

Tomáš Lenc (11.8.2006 21:19)

No, ačkoli jsem se akce Přepadení řopíků zůčastnil poprvé byl jsem velice mile překvapen dobrou organizací a pohodovými lidmi účastnícími se této akce. Smekám poklonu před Jirkou D. a před těmi co mu pomáhali s přípravou této akce!


Nič Martin (11.8.2006 12:48)

A to se ještě nesmí to zrcátko zamlžit a začoudit jako to bylo při druhé ukázce. Jak přibývalo kouře v naší kasematě tak zrcátko začínalo tak nějak slepnout. :-)
No SOSácký kulomet byl opravdu kousek od diváků. Jenže to viděli hlavně diváci co stáli u rozsocháčů. Ti co byli za řopíkem toho opravdu asi moc neviděli.
P.S. máte někdo fotku jak vyvracíme rakousko-československý hraniční patník s iniciálkami ČS/D :-)


Honza Vavruška (11.8.2006 12:35)

Z pohledu bojovníka vně objektů musím dodat, že i přes některé stálé nedostatky zaznamenala letošní ukázka řadu kvalitních změn oproti minulé. I po stránce organisační byl děj o mnoho lepší než loni. A myslím, že není pravda, že by diváci dostatečně neviděli na boj SOS! Jakožto člen jeho družstva musím potvrdit, že prostor s diváky se nacházel několik metrů od našeho postavení na hranici a diváci měli výhled celkem dobrý... Ale i přesto chápu Lakoušův názor, ono toho z malého řopíkového zrcátka skutečně není směrem ke "hranici" mnoho vidět, natož pak ze střílny :-))


Nič Martin (11.8.2006 8:12)

Hezky jsi to Honzo napsal. Akorát bych doplnil, že náš nerozlučný kamarád LK vz.26 naprosto neměl v úctě vyšší hodnosti a naprosto tvrdohlavě si trval jen na vedení palby jednotlivými ranami i přes přímý rozkaz střelby dávkou. A ke konci ukázky již odmítal střelbu jako takovou. Jinými slovy naše ZOTZ ("Zkušebna odolnosti a trvanlivosti zbraní") vykonala dobrou práci na jejímž konci byla totálně prověřená ale i totálně neschopná zbraň. :-) Prostě se mi zase potvrdilo, že mauserácký skřípáky jsou, pro kulomety, střelivo na ho.....uby a do starých zbraní patří jen bývalé dřeváky.


Tomáš Kamenský (14.7.2006 14:07)

Místo v autě je - ale včera jsem s Lakoušem uvažovali že se tam možná sejedeme už v pátek dopoledne a změříme souřadnice zatím nezaměřených řopíků úseku 185. V něděli na to asi nebudu fyzicky mít :-)
Každopádně dám vědět tak týden před akcí.


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:43)

Chtěl jsem napsat aby měl Tomáš místo! Ne čas... :-)


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:42)

To máš pravdu Honzo... to bude dobré se tam optat.
Teď ještě aby měl Tomáš čas a já to ukecal doma... 5.8. má totiž dcera roční narozeniny... ale to nějak zvládnu :-))


Jan Lakosil (14.7.2006 13:41)

V bodácích se nevyznám,ale Rakušáci určitě neměli 98k, to je německá záležitost. Rakušáci měli bodáky na Manlicherky. Rakouský ani německý se nedají použít jako české,vypadalo by to směšně - i když jistě naše armáda ve skladech měla manlicherové bodla. Asi bude nejjednodušší se optat těch lidí,co budou s uniformami na akci a jistě ti i poradí,co a kde sehnat.


Jiří Vaněček (14.7.2006 13:35)

Pro J.L.: "kdybys Jiříku jedl méně vepřového, tolik nepil, nejezdil se flákat na Kačenku a začal chodit po pořádných bunkrech - řopíkách, tak by ses do originálu také vešel". A myslíš, že by pak ten život za něco stál? Vždyť Ty mi bereš veškeré potěšení... Poznámku o "pořádných bunkrech" v souvislosti s vysypanýma kolečkama betonu raději přejdu :-)
"Hasič" má jiný vnitřek, jiný podbradník a menší nýty, jinak je myslím shodný. Rozdíl mezi těmito dvěma bodáky Ti nepovím, ale určitě bych si nechal od někoho poradit, protože těch bodáků je poměrně dost a liší se od sebe jen detaily. Jak psal Martin: v BVS bodáky vz. 24 (poválečné) mají, to je dobrý tip...


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:31)

A co ten bodák... jaký je rozdíl od bodáku vz.24 a RakouskoUherského k98?


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:31)

Jo jo Honzo, na mě to nebude taková sranda jako na Vás... reklamy na hlad :-))


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:30)

No dobrá otázka... jak se pozná předválečný hříbek od poválečného hasičského vajíčka? :-))


Jan Lakosil (14.7.2006 13:29)

Ondro, základ je sehnat kopřivák správné velikosti - pro tebe aspoň 3B-3C.To není v dnešní době až taková sranda,ale snad v Praze něco mít budou. Celá uniforma s výstrojí vyjde dost draho, započítáme-li i zbraň. Pro J.V: kdybys Jiříku jedl méně vepřového, tolik nepil, nejezdil se flákat na Kačenku a začal chodit po pořádných bunkrech - řopíkách, tak by ses do originálu také vešel.:-P A originál je originál, to víš moc dobře...


Jiří Vaněček (14.7.2006 13:28)

Však vím, o čem mluvím... Kýchnout nebo si zavázat boty, to je téměř nepřekonatelný problém :o)


Nič Martin (14.7.2006 13:27)

Jasně. Souhlas. Dnešní normální voják s tím má problémy se nasoukat do originálů. A když už, tak nesmí kejchnout.


Nič Martin (14.7.2006 13:24)

Jo a já jsem kopřivák kupoval před asi 2 roky v armáčku za Masarykovým nádražím. Myslím že je to Hybernská ulice. Ty jsi psal že děláš někde u karlína tak bys to neměl daleko.


Jiří Vaněček (14.7.2006 13:23)

Chtěl jsem tím říct, že normálně stavěný voják současného vzoru se do originálů těžko vleze, s tím musíš souhlasit. A to o těch zdechlinách, to si můžu odpustit, ale ještě si to rozmyslím :-) Tu origo látku Ti fakt závidím, dáš aspoň tip kde takové věci hledat? :o)


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:20)

No hele tak mě tak napadlo... bodák byl vz.24 že? Jak moc se liší od RakouskoUherského k98?


Nič Martin (14.7.2006 13:19)

Dovol Jiříku abych se i za lakouše a hraničáře urazil. Já se do leckterých originálů taky,ani ne nasoukám, ale rovnou navlíknu. Takové urážky si vyprošuji ty "hraničáři" ze zvlhlých skladů cementu. :-)
Hledej a najdeš. Já jsem nedávno sehnal původní látku na vycházkovku a podšívkovinu. A je toho metráž na komplet uniformu.
Jinak nelze než souhlasit s JV. Kopřiváky mají jen jednu nevýhodu. Je v nich vedro a když se spotíš tak koušou. Pořád ale lepší než si huntovat vzácný originál.
Blembák můžeš nahradit přetřeným a mírně upraveným poválečným hasičským vajíčkem (stojí max.pár stovek spíše méně), bodlo mají v BVS za 1.300,-, sumky a opasek možno repliku třeba od Duchoně. Aukce jsou dobrá věc, ale nezřídka jsou tam ty věci nechutně předražený. Holt aukce.
Takže Ondro, uspěšné kompletování.


Jiří Vaněček (14.7.2006 13:16)

Jo, samozřejmě, ten hříbek může bý poválečný hasič (většinou černá barva a jiný vnitřek), tam se pak ty ceny pohybují v řádech stokorun. Když ji přestříkáš na zeleno a vyměníš podbradník, tak to nikdo nepozná. Já ji mám taky... Jenom pozor: vyráběly se ve třech velikostech, tak si vyber tu, která Ti sedí a ve které nevypadáš jako blb :-) Jinak je to vzor 32.


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:11)

No měl jsem zhruba představu... jen ten hříbeček se mi zdá dost drahý... nedávno mi utekl originál v barvě za 200Kč. Teď mám vyhlídnutej jeden za 350Kč, ale bez barvy a s jiným vnitřkem, ale kdo to pozná když ho budu mít na hlavě :-) Ten hříbek je jaký vzor?


Jiří Vaněček (14.7.2006 13:08)

Držím palce. Jen pro představu orientační ceny na aukcích: origo helma 1500 - 2000 Kč (záleží na stavu a na štěstí, pokud ji seženeš), bodák 1200 Kč, přezka na pásek 400 Kč, sumky 1100 Kč (nedají se sehnat, měl bys mít dvě) a tak dále. Není to levný ten náš koníček :-(


Ondřej Vonka (14.7.2006 13:03)

No já bych se do toho nenasoukal určitě... :-)) No vidíš... to hned začnu schánět kopřiváky.. tady máme kus od práce armyschop, tak se optám... :-) Dík za radu... zbytek nebude takový problém... snad... knoflíky, helmu, bodák, pásek, sumky, to seženu origoš na aukcích...


Jiří Vaněček (14.7.2006 12:54)

Samozřejmě máš Ondro pravdu: originál je drahý, vzácný a hlavně v naprosto nevyhovujících velikostech (nepočítám vyjímky typu Lakouše a Hraničáře - to jsou zdechliny, které se do některých originálů nasoukají). Proto musí nastoupit nějaká náhražka. Nechat si ušít uniformu je dobrý nápad, ale naráží na dva problémy: materiál (zatím jsem neviděl žádný, který by se dostatečně podobal originálu). Něco si nechali tkát kluci z Brna, ale výsledek je takový smíšený a navíc blůza vyšla na 2500 Kč, což mě osobně přijde zbytečné (na to, že si uniformu navléknu 3x do roka). Takže nastupuje poslední varianta (některými zavrhovaná): kopřiváky z 50.tých let. Ty se dají po mírných úpravách (knoflíky,...) celkem dost dobře použít. Jsou celkem běžně k dostání a taky je možné sehnat rozumné velikosti. I tak to ale chce hledat... Já třeba pořád sháním na sebe větší kalhoty a nedaří se (i když to beru poměrně laxně).


Ondřej Vonka (14.7.2006 12:45)

Jirko, no o klasické prvorepublikové vojenské uniformě jsem uvažoval asi nejvíc... ale je tu jeden háček... kde ji vzít?
Nemáš nějakou dobrou radu... asi by byla lepší replika, přecijen ušitá na míru.
Originál je hezká věc, ale taky drahá a sehnat přesně na mojí postavu se mi zdá docela dost nemožné...


Jiří Vaněček (14.7.2006 12:15)

Já jsem kafral jenom proto, aby návštěvníci vůbec pochopili smysl vašeho počínání. Ono to běhání ozbrojených bláznů po lese za občasné střelby a německých nadávek moc smysl nedávalo, tak ještě že jsem tam byl já a diváky jsem zabavil. Alespoň něco za svoje peníze dostali :o) A fotky: jsem Martinovi zapózoval a chvilku postál :-P


Jiří Vaněček (14.7.2006 12:13)

No Ondro, já myslím, že je to celkem jasné. Wehrmacht, Gestapo, Sudeťáci = jedna sebranka jsou. I když u nich máš jistou naději, že Ti vrátí v pohraničí majetek, přesto nakonec vždycky padnou, takže tuto stranu rozhodně nedoporučuji. Jako hrdý Čech by ses měl ubírat směrem k čs. ozbrojeným sborům, tzn. armáda, četnictvo, finanční stráž, státní policie. Jako voják budeš univerzální, jako četník a financ bys mohl dělat družstvo SOS (nebývá na všech ukázkách) a jako státní policista bys mohl zejména udržovat pořádek a fotit se s návštěvníky (a návštěvnicemi), což je taky celkem příjemmná záležitost. A také bys mohl posílit jednotku SOS. Snad Ti to pomůže v rozhodování...


Ondřej Vonka (14.7.2006 12:07)

Mimochodem když už jsem nakousnul téma uniformy, jako uniformu byste mi doporučovali. Obracím se teď víceméně na zasvěcené lidi do podobných akcí. Jde mi o to, že kdybych si sehnal, např četnickou, jestli bych se na nějakých akcích uplatnil... :-) Nebo je lepší klasická vojenská prvorepubliková, nebo Wehrmacht?


Ondřej Vonka (14.7.2006 12:01)

No vidím, že spaní je tam opravdu zajímavé... bohužel já alkoholu moc neholduju... protože se znám... :-)) Když se napiju tak dělám hrozný brajgl... :-)) Takže se to snažím omezovat...
Pro Martina Niče: Bohužel nevlastní zatím žádnou uniformu starší padesáti let... takže leda že bych přijel jako příslušník VB (Veřejné Bezpečnosti) a kontroloval Vás tam... :-))
Nebo mám pěknej gestapáckej kabát... ale Gestapo asi taky nebude zastoupeno co... :-))
Pro Tomáše: Jak to tedy vypadá s tím místem? Nejspíš bych měl zájem o jedno... :-)


Nič Martin (14.7.2006 11:03)

A nebylo to spíše tím, že sis chtěl dát taky, ale někdo ti podstrčil mlýnský pramen? :-) To se pak těžko někdo fotí v klidu.
Ty že si pořád něco dělal? Vždyť tě bylo stále vidět jen jak něco krafáš do pauz mezi kulometnejma dávkama. :-) A byls Martinem Urbánkem zachycen v klidu!!!!


Jiří Vaněček (14.7.2006 8:17)

Heh, já jedinej jsem tam totiž něco dělal na rozdíl od zkalených vojenských trosek valejících se v trávě. Proto mě nikdo nemohl vyfotit v klidu, byl jsem neustále v pohybu... :o)


Nič Martin (14.7.2006 8:00)

Nuže taky přidám trošku do mlýna z mlýna.
Nejde ani tak o to jestli se vyleje z hlavy jako spíš jestli tam neutone. :-)
Doufám, že letos to bude bez těchto vět. "Kam to lezeš? Tady nemůžeš zvracet.", "Mě je blbě.", "Pojď pujdem ven tam se ti uleví."
No už minulý rok byl obraz JV takový nějaký rozmazaný. Bylo vidět že již tehdy byl přítomen jen částečně. :-)
Záleží Ondro jestli se taky budeš účastnit ukázky a na který straně. Třeba četnictvu stačilo ubytování jen na jednu noc. Tu další již měli zaplacenou ve Slavonické márnici. :-)


Jan Lakosil (13.7.2006 23:57)

Pár foteček z minulých akcí :-) Pozná se někdo? Myslím,že následující fotky jsou dostatečně vypovídající vzhledem k Ondrově dotazu.


Honza Vavruška (13.7.2006 23:18)

A ranní briefing ve znamení kocovinky tak potom taky stál za to!! :-) Je vidět, že se organizátoři poučili z loňských Slavonic a briefing přesunuli na pátek odpoledne, tedy den před akcí samotnou...:) Otázkou jen zůstává, zda-li se rozvrh bitvy účastníkům jaksi nevyleje z hlavy...


Jiří Vaněček (13.7.2006 13:22)

Letos nebudu ve Slavo :-(


Jan Lakosil (13.7.2006 13:15)

Jirko,ty nebudeš na Slavonicích nebo nebudeš pít?:-)


Jiří Vaněček (13.7.2006 13:04)

Zatímco na bojišti jsou Češi, Sudeťáci a Wehrmacht nesmiřitelnými nepřáteli, tak tváří v tvář démonu alkoholu se z nich stanou nerozluční spojenci a hrdě s ním bojují do té doby, dokud poslední z nich nepadne pod lavičku či do příkopu. A kdo přežije, ten si může skočit k Mrtvole, že? :-)Bude mi to tam letos chybět...


Jan Lakosil (13.7.2006 12:58)

Ondro, je vidět, žes na takovéto akci ještě nebyl. Tam se problém se spaním nijak neřeší, naposledy spal Tomáš myslím pod lavičkou (po té,co ho vyhnali ze svatby), někteří vtipálci v uniformách WH pochrupávali v příkopech podél silnice do Slavonic a někteří nespali vůbec, neboť celou noc propili... A ti, kteří chtěli spát, byli rušeni moravskými národními písněmi v podání KVH Břeclav, častými výstřely z pušek a kulometnými dávkami, které se po celou noc ozývaly od Bejčkova mlýna. Teď jsem tě asi odradil:-)


Ondřej Vonka (13.7.2006 12:07)

Jak to tam máš Tomáši zařízené se spaním?
Přemýšlím, kdybych jel, tak jak tam přenocuju.... :-)


Tomáš Kamenský (12.7.2006 11:52)

Na tuhle akci pojedu autem a mám dvě volná místa. Kdyby se někdo chtěl svézt tak ať dá vědět - pojedu v pátek odpoledne nebo večer z Kladna přes Prahu nebo Beroun: tak dejte kdyžtak někdo vědět na email a domluvíme se. Vracet se budu v neděli - taky s prázdným autem.


Martin Urbánek (10.7.2006 18:00)

Vážení kolegová, připomínám, že první srpnovou sobotu proběhne tradiční akce ve Slavonicích. Pozval jsem Českou televizi a slíbili, že přijedou a natočí reportáž, která bude ve Večerníku nebo možná i v Toulavé kameře. Záleží jak se nimi organizátor domluví. Předesílám, že budu-li přítomen pořídím videozáznam s komentářem (online) a fotky. Chci přítomné požádat, aby mi umožnili kopírovat jejich karty z fotoaparátů do mojí databanky. Vytvořím kompletní DVD nebo CD (podle vašeho konkrétního zájmu) jako loni. CD bude bez videa. Chci předejít obchodování s mými fotkami a videem, ke kterému jsem nedal souhlas. Stejně jako loni stačí poslat prázdný nosič v připravené obálce s adresou a známkou - přímí účastníci akce. P.S. Změna vyhrazena, protože v pátek mám 26-ti hodinovou útvarovou směnu do soboty, snad to přehodím :-(


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)