[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.133.144.197 () [ Přihlásit ]

Recyklace munice

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Recyklace munice

Martin Urbánek (15.8.2006 20:12)

Vážení přátelé a kolegové, můj dnešní příspěvek je trochu kontroverzní, spíše více !!! ... . Přesto si myslím, že má místo na těchto stránkách. Žádám adminy o autorizaci :-), případně vymazání.
Testovali jsme legálně ve Slavonicích pušku vz. 24 a kulomet LK 26. Stříleli jsme ve stoje (na legální střelnici, 100m od nejbližšího D řopíku-náhoda), jelikož vleže nebylo přes sníh vidět. Přesnost byla skvělá, na 50m nástřel v průměru 20cm(LK 26), 5 cm (PU vz. 24). Dávkami se střílelo později, bohužel s pozdější asistencí PČR a podmíněčným potrestáním střelce. Přikládám fotografie z poškození muzea Klášter II. V jednom případě jsem asistoval s fotoaparátem :-(, střílelo se na řopík s vytrženými střílnami. Palba byla vedena 20-ti ranami na vchod, vzdálenost 20m. Zasahovat v noci byl obrovský problém. Nebyla vidět muška ani hledí, o vchodu nemluvě. "Nadstřelování" vchodové střílny bylo způsobeno špatně nastaveným hledím. Ostatní fotografie pochází z dalšího postřelování úseku Staré Město pod Landštejnem z LK 26 (střílna) a demontované poválečné dveře z PU vz. 24. Pokud jsem někoho pohoršil, tak se omlouvám. Stala se špatná věc, přesto si myslím, že vás zajímá.


Martin Rajnyš (14.8.2006 22:59)

také se přikláním k názoru že za boje,by nikdo úklid nábojnic neřešil.Nábojnice malé ráže s poškozeným hrdlem se nedají znovu naplnit,určitě by je odevzdali do šrotu a nechali z nich udělat nové.V době kdy běžela strojní výroba této munice,byl repasovaný náboj dražší jak nový.Opravdu se jen počítalo s přebíjením větších ráží,kde tažení nové nábojnice je velmi drahé.Tam to má význam.


Martin Urbánek (14.8.2006 21:45)

V současnosti je tok munice pouze jedním směrem, k jednotkám. Pochybuji, že v době mobilizace 1938 a těsně po ní by někdo počítal s navracením nábojnic. Při déle trvajícím boji snad. Otázkou je délka "déletrvajícího" boje. Myslím, že zbraně by "odešly" dříve než by se nábojnice nahromadily v neúnosném množství. Podle mého názoru se počítalo s vysypáním tak daleko od řopíku, jak to umožňovala situace.


Nič Martin (14.8.2006 19:49)

Možná jsi mě martine špatně pochopil. Mě se nejedná o munici z polního opevnění, ale o munici ze stálého opevnění. Tam ať chci nebo ne tak mi ta prázdná nábojnice musí nutně projít rukami (vysypání bedny zpod střelecké lavice či vybírání diamanťáků případně vybírání kobky pod Y nebo dělotočí).


Miloš Doležal (14.8.2006 19:44)

Martine,my jsme po střelbách z protileteckých kanonů ráže 57mm nábojnice vařili v mazláku a pak leštili opaskama,potom se vracely do fabriky.To už je dost dávno :o))


Nič Martin (14.8.2006 19:43)

Recyklace munice u prvorepublikové armády nebyla neznámá věc. Dle kolegů Z.Komance a M.Prášila ŘOP uvažovalo o recyklaci nábojnic pro zbraň Y ( 3xY a 2Y/RO). Nejsem si teď zcela jistý, ale mám pocit že i nábojnice pro L1 byla uzpůsobena pro recyklaci (našroubovatelný zápalkový šroub). U řopíků se ta recyklace dle způsobu odpadu nábojnic přímo nabízí.
Pokud by se ale recyklace neprováděla, tak co s práznými nábojnicemi v bedně pod lavicí. Těžko je bude posádka vyhazovat ven před řopík. A hromada nábojnic je i silně demaskující prvek.
Když se doplňovala munice tak se vracely "prázdné" truhlíky k opětnému naplnění. Nemohly se tedy vracet "prázdné" truhlíky naplněné "prázdnými" nábojnicemi k recyklaci?


Martin Urbánek (14.8.2006 18:42)

Naše armáda v minulosti "recyklovala" nábojnice 100 mm z tanků T-55 a T-54, protože nebyly deformované po prvním výstřelu. "Znovupouižití" spočívalo ve vyvaření (v oleji?)přímo na střelnici a odesláním do muničky.
Jediné, co se vrací nyní jsou pojistky od použitých granátů .-)
V knize od Svena Hassela jsem se dočetl o jediném případě, kdy po sobě WH uklízel vystřílené nábojnice, asi kvůli pořádku.


Nič Martin (14.8.2006 10:53)

V souvislosti s ukázkou ve slavonicích mě napadá snad zajímavá otázka. Co se dělalo s vystřílenou municí od kulometů v LO a TO? Munice vystřílená z kulometů a pušek v poli má osud jasný. Tam se s tím nikdo nesbíral (kromě nábojnic chtivých dětí po skončení ukázky :-)). Např. ale v řopíku je tomu jinak. Tam nábojnice za boje končí v bedně pod střeleckou lavicí. Jsou tudíž rovnou posbírané a po určité době je třeba s těmito nábojnicemi nějak naložit. Pochybuji že by osádka tuto bednu jen tak vysypala venku třeba vedle vchodu do řopíku. Spíše bych řekl, že se nábojnice měly nasypat zpět do muničních bedniček a tyto odeslat do fabriky k novému naplnění. Úspora materiálu by v tomto případě určitě nebyla zanedbatelná. Jenže to má takový drobný háček. Nábojnice odpadávající přes odpadový nástavec mají deformované hrdlo což velmi znesnadňuje případné přebíjení. Tuto deformaci by bylo možno natlačením nábojnice na trn vyrovnat zpět a nalisovat novou kulku, ale já osobně bych takovému náboji moc něvěřil. Materiál v místě vyrovnání je již oslabený a je to potencionální místo vzniku problému. Další možností je prázdné nábojnice roztavit a pak z tohoto recylkátu lisovat nové. To se mi zdá pravděpodobnější. Otázka ale je jestli se nábojnice opravdu měly odesílat zpět a pakliže ano jaký postup by pak byl volen při jejich znovupoužití.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)