[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.86.180.90 () [ Přihlásit ]

jen ne "kulometčíci"....

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > jen ne "kulometčíci"....

Nič Martin (5.12.2006 9:05)

"Ale tuším, že Martin bude mít v Praze co vysvětlovat v případu přílby vz. 32...." Cože? A to jako co? Tady mi něco neštimuje. A nebo mi to začíná štimovat až moc. Tím máte na mysli fr_chc 3.12. 13:59? Vidím, že si budu muset 21.12. řádně pohovořit s jednou osobou. Pokud chcete pokračovat tak na můj mejl neb to už je privátní.


hraničář (4.12.2006 17:28)

Co se týče dalších případných odkazů na konkrétní archivní zdroj - rád předám pražskému společenství k dohledání, jsou tam i "úkolové listy", náčrty paleb a fotografie pořízené od střílen několika objektů v úseku (samozřejmě vše před zářím 1938). Inu poklepávat po rameni se můžete vzájemně, ovšem nezapomeňte se předtím řádně osolit.

Ale tuším, že Martin bude mít v Praze co vysvětlovat v případu přílby vz. 32....


Nič Martin (4.12.2006 16:41)

Já nevím jak ty honzo, ale já budu poruchu signalizovat jen jednou a to tím že ten kulomet rovnou prohodím skrz zavřený mřížáky. A když si to dobře načasuji tak bych tím hozeným kusem železa mohl složit toho volksgenosse co se nám každý rok drze poflakuje kolem vchodu. :-)
Aby se nám to poklepávání po rameni nezvrhlo ve výraz "Dobře jsi toho germána složil, dobře." To by jsme taky mohli během pár minut vyfrkat celou dotaci. :-)
Jenom by mě zajímalo jak se realizovalo vystřelení červené rakety při ohlašování objekt přepaden. Než bych tu raketu vystřelil tak by mě v tý chodbičce asi složili.


Jan Lakosil (4.12.2006 16:23)

Pokud jde o takovéto zajímavé příspěvky, jejich počet můžeš rozšiřovat dle libosti! Už se těším, až se budeme na Slavonicích poklepávat s Martinem po rameni a neustále signalizovat praporkem poruchu kulometu :-)))


Jan Lakosil (4.12.2006 16:23)

Pokud jde o takovéto zajímavé příspěvky, jejich počet můžeš rozšiřovat dle libosti! Už se těším, až se budeme na Slavonicích poklepávat s Martinem po rameni a neustále signalizovat praporkem poruchu kulometu :-)))


Jan Lakosil (4.12.2006 16:22)

Pokud jde o takovéto zajímavé příspěvky, jejich počet můžeš rozšiřovat dle libosti! Už se těším, až se budeme na Slavonicích poklepávat s Martinem po rameni a neustále signalizovat praporkem poruchu kulometu :-)))


hraničář (4.12.2006 11:44)

abych zbytečně nerozšiřoval počet diskusí, rozhodl jsem se že přidám další příspěvek do této. Při posledním úklidu jsem našel zmínku o výcviku v l.o. Je možné, že se jedná o věc "notoricky" známou, v tom případě prosím za prominutí.

V materiálech Hraničářského praporu 7 se vyjevil krom jiného i spisek k výcviku v l.o. Z mých strohých poznámek jsem byl schopen přeluštit pouze následující:

povely k palbě:
-znamení pro zahájení palby: poklepání na rameno
-pro střelbu podle mapy bude povelu předcházeti: "Palba podle mapy!"
-povel zní takto: "Směr tyč telegrafní, vpravo rojnice, 600, celý zásobník pálit!"

pokyny pro ohlašování pomocí praporků a světel:
"potřebujeme střelivo, porucha kulometu, raněný, útok tanků, nepřítel překročil čáru opevnění, nepřítel provádí průzkum"
objekt přepaden - červená raketa
plná pohotovost - zelená raketa


hraničář (8.11.2006 19:09)

řekl bych že Jirka z Přerova má štěstí, že se nesetkal se mnou! :o(


Jirka z Přerova (8.11.2006 19:06)

Jen bych rád doplnil názvy děl. tvrze Hůrka. Já jsem se setkal i s názvem tvrz Výšina.


Vladek Vácha (kecal roku) (8.11.2006 15:41)

Pro Chomutováka: mě se líbí kulometčice ;o)


Vladek Vácha (kecal roku) (8.11.2006 15:40)

Ano správně,i v evidenčních kartách objektu je zmíněná kóta nazývána německy.


Vladek Vácha (kecal roku) (8.11.2006 15:39)

Ano u položky č.35 je opravdu "kulometčíků".


hraničář (8.11.2006 7:42)

jenže v těch dvou názvech je rozdíl poněkud jiného rázu, navíc by bylo dobré při užívání správně rozlišovat a odlišovat kulometčík, kulometník a střelec z kulometu.

mě se ku příkladu líbí Hoher Stein, že ano... poněvadž označení Vysoký kámen se za republiky nepoužívalo vůbec, narozdíl od sousloví Berghöhe-Horka-Hůrka...


Chomutovák (7.11.2006 21:54)

Mě se kulometčík líbí. Stejně jako Hůrka. :D


Jiří Kaštil - začátečník (7.11.2006 16:37)

tak to pardon...ja jsem to fakt ještě v souvislosti s čs.armádou v žádné příručce neviděl ,a např. předpis pro výcvik ve střelbě z tk37 z roku 1957!! uvádí samozřejmě kulometníky..a jestli opravdu použili termínu kulometčík za 1.republiky...co k tomu dodat...JE TO SKANDÁL!!!


hraničář (7.11.2006 15:52)

Je mi líto, ale přestože se za prvé a druhé republiky používalo standardního výrazu kulometník (v drivé většině pro muže kulometných rot) a střelec kulometu (jak pro muže kulometných, tak i standardních pěších a jiných rot), skutečně se v příručkách pro výcvik vyskytuje slovo "kulometčík" (ve smyslu střelec z kulometu)!

Není mi to právě příjemné ale skutečnost je taková. Ovšem zda se v originálním dokumentu vyskytlo to či ono slovo jaksi nemohu posoudit. ;o)


Jiří Kaštil - začátečník (7.11.2006 0:34)

Ahoj..líbí se mi příspěvky pana Váchy,byt na řadu věcí mám možná jiný pohled.Ale co mě od něho zamrzelo je použití termínu "kulometčíci" v článku o plánech na plně vybavené l.o. 37 z konce třicátých let.Ani v dobách maximálně nekritického přejímání ruských vzorů,termínů a vůbec všeho sovětského.Ani v těch padesátých letech čs. vojenská terminologie neznala "kulometčíky"...A za první republiky?..to by tam raději postavili chlapa s prakem,než nějakého pochybného :"...číka"...kdyby už by neměli toho KULOMETNÍKA!!...já mám rád kulometčíky! a rozvědčíky! se sumkami!když dělají rozborku!ve strážním gorodku!..ale někde u Stalingradu,ne v čs.opevnění.Je to slovíčkaření,ale když si tady všichni hrajem na machry tak,správná terminologie k tomu patří.At se Vladek nehněvá,nic proti němu ani jeho článkům,ale to tam myslím fakt nepatří.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)