[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.254.78 () [ Přihlásit ]

Kulometná pistole vz.38

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Kulometná pistole vz.38

hraničář (12.6.2011 11:13)

dovolím si v souvislosti s Kulometnou pistolí vz. 38 poněkud neskromně odkázat na úvahu, kterou jsem se pokusil nastínit na spřáteleném:

http://forum.opevneni.cz/viewtopic.php?f=29&t=2790

Má-li snad někdo ze zdejších diskutérů k tématu nějaké přínosné připomínky, budu jen rád... ;)


Jan Ciglbauer (11.5.2007 18:32)

Ó děkuji, za tento historický fakt. Tak teď je to jasné. Trať je zde v zářezu, který mělo postřelovat druhosledové éčko, škoda že se dochovalo jen ve stavu rumiště...


Vooluume.17 (11.5.2007 16:05)

Kolejnice se měly ničit tzv. železničním pluhem. Pro trať České Velenice – Třeboň byl dislokován ve Veselí nad Lužnicí. Na místech, kde trať vedla přes mosty, viadukty atd. měla připravit druhá zákopová četa, třetího praporu 29. p.pl. prostor ke zničení trhavinami


Martin Černý (11.5.2007 14:57)

A co takhle rozebírání kolejnic případně podminování trati? Na to nikdo nepomyslel? Připadne mi to značně reálnější.. :-)


Petr Kozel (11.5.2007 11:49)

To byla pouze fikce- kdyby se někde nějaký válel. Jo a těmi lehkými rozsocháči asi myslíte španělské jezdce kolego...Jo a Jirka by je asi udělal, kdyby byl materiál nemyslíš?


Jan Ciglbauer (10.5.2007 19:39)

Až vyhraješ ve sportce tak přijď! A na tu trať by prostě navalili rozsocháče a lehké rozsocháče a bylo by.


Petr Kozel (10.5.2007 10:39)

Dle nových poznatků ten zmíněný zářez je pro vedení protitankové překážky typu C, která je zmenšená o jednu řadu ježků+dvouoká překážka s kotvením. Na silnici měl být Ippen se zídkami, ale zatím není jasné jak by se to řešilo s překážkami přes trať. PT překážka by vedla od č.65 až k levému sousedu č.63 asi v délce 16Om. Bylo by pěkné zde umístit kousek této překážky jako oživení...


Jan Ciglbauer (2.1.2007 19:46)

Opravdu to vypadá, jakoby mělo být zabráněno tomu, aby se před palbou z objektu nemohl nepřítel zkrýt do onoho příkopu. Nevím ovšem jaké mělo být opatření proti železničnímu zářezu. Drážní domek myslím měl opravdu být stržen. Co se týče ještě toho příkopu, podle mne je úprava určitě z období poválečného a to se mi právě nezdá.


Josef Frančík (1.1.2007 20:32)

Jedná se o úpravu silničního příkopu. Je zde totiž ta úprava, že v část příkopu je zakryta instalací betonového překladu nebo roury (už je to dlouho co jsem tam nebyl). A to přibližně v délce, která se kryje s šířkou palebného vějíře L. stř. Lo. Mezi tímto silničním příkopem a vlastním Lo je pak ještě drážní těleso, vpravo domek (vechtr) a vlevo lesní cesta. No a to je právě předmětem dotazu. Protože zakrytí silničního příkopu u vyústění lesní cesty (pokračuje i na druhé straně) na asfaltovou silnici je pochopitelné. Ale ono to zakrytí příkopu pokračuje v jisté délce (odhadnuto a neměřeno) asi právě v délce zmíněné šířky palebného vějíře pro tuto vzdálenost od Lo. Předpokládám že za války by musel být stržen i onen domek.


Jan Ciglbauer (7.12.2006 19:42)

Tak jednak bych rád, kdybyste mi řekl co s tou silnicí vlastně myslíte. Zdá se mi, že mi něco uniklo. Co se týče objektu 184/91/A-160 v Hamru před myslivnou, nevím co by ste přesně chtěl vědět, řeknu vám tedy vše co vím: v roce 1938 se počítalo, že myslivna před kterou leží tento objekt měla být před bojem srovnána se zemí, stejně jako pravděpodovbně drážní domek u našeho bunkru (u toho se to ale neví jistě) - vše z důvodů možností výstřelů sousedních bunkrů. Po válce byl objekt reaktiviován a z této doby (dnes už to můžu říct) se v objektu dochoval poválečný ventilátor (kdysi i klika) a periskopy. Dnes je objekt uzamčen a je na soukromém pozemku - zahradě myslivny a majitelé si již zažádali o přidělení bunkru a chystají dokonce zpřístupnění veřejnosti. Nebude se ale jednat o muzeum. Majitelé jsou stejně laici a protože kolem vede cyklostezka, často se zde zastavují turisti a chtějí se podívat do vnitř. To jim tedy bude umožněno, přičemž vevnitř bude k vidění jen to, co je tam dnes, jen před objekt přibude cedule co to vlastně je.
V našem úseku je vůbec problém, že neznámé ani většinu typů, ani mnohá stanoviště již neexistujících, nebo plánovaných bunkrů. Ale bývalý provozovatel Karel Jiříček mi řekl, že by měl mít kompletní seznam, tak uvidíme. Jinak ještě můžu říct, že těsně před odstřely objektů v roce 1939 jeden místní uvědomělý občan celou linii zanesl do mapy a dokonce fotografoval, ale dnes bohužel nevíme, kam se tyto materiály poděly.


Josef Frančík (5.12.2006 22:44)

Tento Lo znám z mých návštěv v Chlumu u Třeboně. Tehdy zde byl jiný provozovatel, tuším že z Trhových Svin. Mám ale dotaz - úprava silničního příkopu (pangejtu) státní silnice souvisí s tímto Lo ? Tehdy mi to nedokázal tehdejší kolega vysvětlit. K tomu další dotaz na podrobnosti zachovalého Lo u Purkrabského rybníka. A ještě nejsou známy podrobnosti tamních Lo zasazených do břehů nebo hrází rybníků ? Díky předem.


Jan Ciglbauer (7.11.2006 20:52)

Pro šťouraly (nemyslím to zle), jen doplňuji, že fotka z majdalenského bunkru je pořízená při nošení vybavení do objektu a tak omluvte neosazený difuzor, plechovku s barvou v lavici a tak dále...


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)