[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.147.205.154 () [ Přihlásit ]

Taktika boje

Diskusní fórum > Obecná diskuse > Taktika boje

Petr Tlach (2.7.2007 2:50)

Tomáš KOUBELE:
Vím, na co narážíš. jak jsem zmínil ty kulomety a KPÚV, tak směr palby byl veden do prostoru mezi pevnůstky, ale nebyl přímo mezi nimi, ale o několi desítek metrů v týlu. Kryty pro KPÚV byly často i zpevněny v září 1938 i betonem, ale to byl jen takový okop, dodnes je to patrné na některých místech ( K objekty se teprve projektovaly a realizace měla být na podzim 1938).
O co by v té příručce šlo? Četl jsem už několik dobových, lae mnohdy tamjsou zbytečnosti. Budeš tam mít popis výsunu periskopu, ukládání potravin, chlazení hlavní, větrání, jak postupovat za chemického útoku, když mezi pevnůstky vjede ÚV a podobné věci, ale celkově, jak bojobat se nedobádáš nic. Kupříkladu samotní Němci nemohli pochopit systém bočních paleb.


Tomáš KOUBELE (1.7.2007 22:12)

Krycí palba byla snad jedna z úkolů a pokud by to bylo takhle jednoduché, co potom píšou v těch několika origo stranách taktiky boje v LO. Nerad bych předbíhal, ale možná se jí brzy dočkáme (-; ... mimochodem nechtěl bych se válet u KPÚV nebo kulometu až by začlo dělostřelectvo pálit mezi pevnůstky (-:


Petr Tlach (1.7.2007 17:53)

Taktika boje v pevnostech?
Není náročná na pochopení, jedná se o boční palbu pevnůstek, které se vzájemně kreií palbou. Mezi pevnůstkama byla ještěumístěna kulometná hnízda pro čelní palbu a k tomu KPÚV.
V určité vzdálenosti od línie byla linie LO podporována dělosltřelectvém, které mohlo pálit tříštivými granáty i mezi pevnůstky..
Taktikou nebyly žádné výpady, ale udržet pevnůstky za každou cenu. Takže jak se zde psalo pálit a pálit. Prostě šlo o to, získat čas, aby se mohla zmobilizovat 100% armáda a připravit obrana v zázemí a případně stáhnout co nejvíce materiálu na ústupové příčky.


Ivo Vondrovský (9.6.2007 11:23)

Mnohé zásady lze najít i ve "Směrnici pro střežení lehkého opevnění", které schválil v r. 1937 gen. Krejčí a jejichž podstatný výtah otiskl brněnský BOING v č. 59 (28.10.2005)


Jan Ciglbauer (9.6.2007 10:02)

Ano přesně tak, jinak desatero velitele objektu je otištěno například v Pevnostech svazek 13.


hraničář (8.6.2007 9:09)

Obávám se, že P-I-4 není ten zcela správný zdroj pro výcvik v l.o. Jak uvedeno níže, existovalo Desatero velitele objektu, ale krom tohoto i podobná pro velitele čety, roty a tuším i praporu v l.o., dále se dochovaly i některé "útvarové" rozkazy s povely pro výcvik uvnitř objektu a samozřejmě i strážní službě. Navíc MNO vydalo i český překlad německého (jak jinak než tajného) Bildheftu, kde byly názorně vyobrazeny způsoby možného útoku na l.o.

Co týče t.o. myslím že se jedná o složitější souvislosti, které zde není nutno osvětlovat...


Jiří Chmelenský (7.6.2007 20:35)

P-I-4 řeší bojový a polní výcvik hraničářských pluků, o lehkém opevnění je zde pouze minimum informací. Pro LO je tuším desatero velitele objektu lehkého opevnění.


Jan Ciglbauer (7.6.2007 14:07)

Doporučuji si přečíst Cvičební řád pro pevnostní jednotky P-I-4


Martin Skoumal (7.6.2007 13:29)

Kolegové, nevíte jaká byla ofociálně taktika boje v opevnění. Spousta lidí namítne:"Co chceš dělat než střílet"...ale přece nějaký předpis na to existovat musel, každý přece nemohl střílet jak se mu zachtělo a po všem co se hýbalo...


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)