[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.196.105.235 () [ Přihlásit ]

Muzeum čs. opevnění Veselka

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > Muzeum čs. opevnění Veselka

Víta Vítek (4.7.2007 22:26)

Tímto se omlouvám ,,začátečníkovi", že jsem vstoupil do ,,jeho" diskuze a prosím adminy o vymazání mých příspěvků, které se mu nelíbí.
Děkuji


Crha Aleš (4.7.2007 7:57)

Jsem rád, že konečně je příspěvek v normálním duchu..:-) Ne vážně, ani já z toho nejsem nadšen,cítím se být docela tvrdým vlastencem a i když se mi spousta lidí dnes kvůli tomuto přesvědčení posmívá( prý se to už dnes nenosí), jen tak mě nězmění. Také nejsem úplně nadšen, když v objektech, které měli sloužit proti Němcům je dnes výstavka německé armády. Taky třeba moc nesouhlasím s tím,aby se dělala poválečná reaktivace v místě,kde vůbec nebyla. To bych radši dělal improvizovaný stav z roku 38. Ale globálně řečeno, záleží opravdu na úhlu pohledu.
Na jednu stranu bych s tím trošku souhlasil, protože jedinej,kdo ty naše bunkříky aspoň trošku využil byli Němci, ale jsme u toho, že ¨to co tam kluci udělali asi není ukázka bojového využití objektů čs.opevnění Němci na jaře 1945,že?
Myslím, že bychom zbytek mohli prodiskutovat na mailech.


Jiří Kaštil - začátečník (4.7.2007 0:56)

Pro pana váženého kolegu Aleše C. z obecní váhy...Je to jasné, že to nejde srovnávat, ta vaše práce s prací v pohraničí. Velice záleží na stavu objektu. A nikdy bych se neposmíval, protože jsem viděl ty fotky z vaší rekonstrukce.. Ale jestliže někdo zdědí předpřipravený řopík, kde někdo (Doucha) už největší kus práce udělal ( tuším, že tam nechal i výdřevu...?)..a je schopen tam akorát pověsit Hitlera a nazvat to muzeem...tak nevím, nevím...


Jiří Kaštil - začátečník (4.7.2007 0:44)

...i kuš ty brepto...


Víta Vítek (2.7.2007 8:41)

Dovolím si kluky z Veselky zase tolik neodsuzovat. Výzdoba s AH a vlajkou je sice přehnaná, ale bohužel byli to Němci, kdo si z našich řopíků na jaře 1945 zastřílel a využil je v obraně :-(( - Šumava, Opavsko, jižní Morava.
Nezapomínejte, že i to je součást naší historie a tedy historie řopíků.


Jan Ciglbauer (27.6.2007 19:22)

Nebo můžeme taky vkládat prezentace ostatních muzeí sami - do sekce navštívili jsme...


Martin Urbánek (27.6.2007 16:11)

Svatá pravda :-) V sekci "články" je prezentován pouze zlomek z desítek muzeí LO. Hodně muzeí LO má svoje webové stránky, ale tam nepřipouští diskuzi, pouze se prezentují. Chápu, že se někteří provozovatelé obávají negativní kritiky, ale myslím, kultivace většiny diskutujících je již na úrovni, tak můžete pánové vkládat články ...


Petr Kozel (27.6.2007 11:56)

Spíš by bylo lepší aby sem i ostatní kolegové dali svou prezentaci aby se vidělo jak na tom vlastně jsou- jen tak čistě pro přehled...


Luděk Tondr (24.6.2007 20:01)

Přimlouval bych se, aby článek zůstal tak jak je. Ne že bych byl z "Adolfa" a esesáků nadšený, ale proto, že muzea by měla být prezentována tak, jak doopravdy jsou, a co se v nich dá vidět. Tedy skutečnost - realitu, bez ohledu na to co si o nich kdokoli z nás myslí.

(Majitelé tohoto webu sem mohou dát pro klid duše tu standardní větičku, že nezodpovídají za to, jak se jednotlivá muzea prezentují, ani za názory jednotlivých diskutujících)


Martin Urbánek (24.6.2007 10:14)

Já bych to nemazal, ale doplnil tu "černou" fotku.


Jan Ciglbauer (24.6.2007 9:03)

Místo té černé fotky tam měla být fotka z chodbičky s ventilátorem, ale nezobrazila se. Když jsem sem Veselku vkládal, tak mi bylo jasné, že se strhne podobná diskuze. Chtěl jsem ukázat že nejsou všechna muzea dokonalá a že takových je i většina, jde o to zda bunkr dělá člověk opravdu se zájmem. Každý si v bunkru stejně bude dělat co bude chtít. A že prezentace muzeí na těchto stránkách není přeci jen pro ty extra muzea, a bylo by pěkné kdyby zde jednou byla muzea všechna.
Upravovat snad ani nic nebudu, spíš raději článek smažu. Každý to viděl a bude lepší když tu nebude některé jedince již přivádět k šílenství. Pokud si někdo myslí že Veselka na těchto stránkách uráží ostatní muzea, tak to raději opravdu smažu, než bych se s ním hádal.


Martin Urbánek (23.6.2007 22:33)

S panem "začátečníkem" jsme si naše osobní názory vyříkali na emailu a nutno konstatovat, že v klidu a velmi kultivovaně jako dospělí lidé zabývající se stejnou věcí :-). Díky! Navrhuji, aby prezentace "Veselky" byla mírně upravena. Nechápu černou fotku :-) a uvítal bych více detailů z oblasti LO :-)


Luděk Tondr (23.6.2007 19:38)

A co znamená ta černá fotka? To je útok esesáků v noci? :-)


Honza Vavruška (22.6.2007 15:40)

Když už jsme tu tak nakousli ty Němce: mám už také za sebou pár bojových ukázek a za tu dobu, co se tomuto koníčku věnuji už jsem poznal na akcích docela dost lidí, kteří "dělají Německo". A bohužel také musím konstatovat, že u většiny z nich dříve či později zjistím, že to ti lidé často neberou jen jako připomínání historie. Nepochybně to vrhá stín i na ostatní lidi, kteří - řekl bych "ví, kde je mez"... a nejen ty, co dělají Němce. Mě samotného docela zajímala otázka, kterak se tihle lidé k tomu vlastně dostali, ale to sem úplně nepatří. Pokud by si někdo chtěl udělat na tuto věc jasnější názor, doporučuji web forum.militaryzone.cz. Jinak osobně docela souhlasím s Lakoušem v tom, že bych na sebe Německou uniformu asi nevzal a už vůbec ne SS. Maximálně pokud by mě jí kolegové z nějakého klubu na akci půjčili s tím, trochu si s nimi "zablbnout", ale nikdy mě ani nelákalo se této armádě na akcích věnovat. Toť můj názor.... ;-)


Jan Ciglbauer (22.6.2007 14:08)

Na ukázkách někdo dělat Němce musí. A s tím že se někdy mezi těmito kávéháky najdou hovada asi těžko něco uděláme (Teď jsem si vzpoměl na případ, kdy asi před třemi roky se v Brně natáčel nějaký film z války a filmaři sháněli komparzisty, kteří budou právě v SS uniformách a hlásili se jim samí neonacisti). Ale nemůžeme říkat že Německo na akcích dělají jenom náckové.
A to s tím rychlým řopíkem a možnostech muzeiníků - je to tak, ne všichni máme takové možnosti ať časové, či finanční, jako jiní.


Martin Urbánek (22.6.2007 12:20)

Docela jsem si "oddychl", že nejsem jediný "trouba, co případně navíc nemá rád bunkry" :-)


Petr Kozel (22.6.2007 11:14)

Faktem je, že někteří "elektrikáři" to nemají v hlavě v pořádku, ale zase se nesmí házet špína na všechny "esáky". Nakonec kdo by nechtěl představovat tu "rasovou elitu" (myšleno velice ironicky, protože i pan Heydrich nakonec zjistil, že nejlepší árijci jsou vlastně Češi a začal nám svou protektorátní poliikou tak trochu podlézat...)


Jan Lakosil (22.6.2007 11:03)

Musím se přiznat, že jsem měl také smíšené pocity, když jsem uviděl ty snímky levé střelecké místnosti v LO na Veselce - obrázek AH u ventilátoru, blesky na výložkách... Nechť si na to každý udělá vlastní názor, mně osobně je to rozhodně proti srsti. Abych nechodil daleko od Veselky, před 8 roky jsem se zúčastnil své první bojové ukázky v Borovanech coby vojín čs. armády. Po ukázce večer se uniformovaní "Němci" nejen s výložkami SS (aneb jak musí psát Němci XX) sešli u grilovaného prasátka v místní klubovně a bavili se zpíváním písniček o tom, jak Žid proletěl komínem, zdravili se zdviženými pravicemi a když jsem odcházel, tak se s jedním nejmenovaným kolegou loučili seřazení ve špalíru hajlováním a vykřikováním příslušných "pozdravů". Podobné výjevy jsem po skončení bojových ukázek viděl i jinde u lidí v německých uniformách... Někdo to chápe jako připomínání pohnutých dějin, ale já to tak tedy rozhodně nevidím. Když si na sebe někdo oblékne německou uniformu a vykřikuje to,co vykřikuje, musí ho k tomu něco vést. To je však věc každého jednotlivce, já bych tohle s prominutím "svinstvo" na sebe nevzal. Toť můj názor. Věřím však, že se najdou i výjimky, které to dělají ze zcela jiných důvodů, o kterých byla řeč níže...


Petr Kozel (22.6.2007 10:50)

Ja tady s kolegou souhlasím- k bunkrům mě taky dostala Veselka za pana Duchoně a jsem tomu rád i přes to co tam má dnes Pepa. Samozřejmě tam má spoustu much, které by mohl, kdyby chtěl vychytat, ale jako celek to působí dobře. Devadesát procent lidí odtud odchází nadšeno, někdy zejména z té kritizované německé půlky. Taky si nemyslím, že když se někdo zajímá o WH nebo SS, že je automaticky nacionální socialista nebo něco podobného. Já sám s zabývám totalitními ideologiemi- spíše lidé neznalí věci mohou dle mého názoru propadnout kouzlu nacizmu...


ivan fuksa (22.6.2007 10:38)

Já si taky myslím že muzeum se dělá především pro lidi protože jen tak se naše opevnění dostane do povědomí lidí a budou ho mít v úctě. jak jsem psal já jsem se dostal k pevnostem přes zapálení výklad na veselce. a přes takovéhle muzea se můžou rozšiřovat naše řady. jak se tu psalo že mladí kluci co jsou na opevnění to mají těžký tak to je pravda řadím se mezi ně mě je 19 a sehnat věci z 1.republiky je pro mě velice těžké jak z finanční stránky tak ze stránky že nemám takové známosti. taky si myslím že bychom jako bunkrologvé měly držet při sobě a snažit se „bojovat“ z problémy které nám připravuje stát a které nám všem hrozí. a ne se takhle napadat a urážet jako to tady teď dělá „začátečník“


Jiří Kozel (22.6.2007 10:10)

Také souhlasím s tím podepisováním,ale hlavně byto chtělo vložit ten článek(nejlépe s podpisem:-))


Nič Martin (22.6.2007 10:05)

Mě je šuma fuk na kolika směný provoz p. "začátečník" (či jak Vám máme říkat) jede, jak dlouhé máte technologické pauzy, jestli to děláte jen ve volnu a kolik času věnujete rodině. Pokud by jste si pozorně přečetl poslední větu tak v ní píši že to je klidně možné takto rychle udělat řopík. To z čeho jste vycházel vy ale rozhodně není polozazděná troska (polovina betonový desky ve vchodu je brnkačka). Jestli chcete vidět jak vypadá skutečné zcela zazděné torzo tak přijeďte k nám na Pražskou čáru. Tím jsem Vám i odpověděl odkud jsem.
Výkřiky typu "...buď nemá rád bunkry nebo je trouba..." by jste si mohl odpustit neb ne každému kdo zde dělá veřejnosti přístupné expozice je např.30 let. Jsou tu i kolegové kterým je jen 16, 17 či 18. A tací nemají takové možnosti jako my starší. Jenom se zeptám jestli jste někdy provázel nějaké návštěvníky? S vaším stylem bych řekl že nikoliv. Oni by Vás první návštěvníci z tohoto stylu asi rychle vyléčili.
Jestli tu někdo dělá řopíky ze srdce, tak jsou to dle mého názoru právě ti (a je jedno jestli se na rekonstrukci podílí přímo či nepřímo), kteří to tvoří pro lidi aby tím zvýšili jejich vědomosti o historii našeho národa. O stylu rekonstrukce "mám dobře vybavenou víkendovou chatku" si to myslet nemohu. Je sice hezké mít takto vybavený řopík, ale je to na houby když z tohoto úsilí není nějaký pozitivní užitek v podobě veřejně přístupného muzea.


Jan Lakosil (22.6.2007 9:35)

Kolega Kaštil by se skutečně mohl na diskuzi podepisovat vlastním jménem a držet se jisté úrovně etiky, aby nedocházelo k podobným problémům. Podle několika e-mailů, které jsme si vyměnili, jasně vyplynulo, že si prošel stovky řopíků na jižní Moravě a Šumavě a má to tedy těžce vydřené.


Crha Aleš (22.6.2007 9:27)

Já už jsem jednou na p."začátečníka" na řopíkách reagoval ohledně jeho názoru na rekostrukce objektů LO, ale jeho reakce mě nepřekvapila...:-)
Souhlasím s kolegy, kteří Vás vyzývají,abyste předložil svoji prezentaci,ať všichni víme, o co se jedná. To, že se dá udělat objekt za 60 dní bych docela i souhlasil, ale musí být nepoškozený, jak říkáte max. jenom zazděný.
Já dělám na Pražské čáře již druhé muzeum. O Karlštejnu si troufnu říci, že nepatřil rozhodně mezi průměrné ( nechť to ale posoudí kolegové) a te´d se podařilo vyrubat obecní váhu a rozhodně si nemyslím že ji zvládnem za 60 dní dodělat a halvně si proto nemyslím, že když to nezvádnem, že nemáme rádi bunkry.
Na svůj názor máte plný právo,ale měl byste jen občas zkulturnit projev toho názoru a už to zase bude vypadat jinak.


Martin Černý (22.6.2007 8:07)

Že to jde rychle, jsme s kolegou Lakosilem dokázali "Řopíkem snadno a rychle". Měl to možná tenkrát být i takový impuls pro kolegy, kteří se s poválečnou reaktivací moří už přes 2 roky a tvrdí, že rychleji už to nejde. (Aby mě zase někdo nenapadl, teď jsem myslel třeba Areál SLO Dobšice). Pojem vlastenectví má již dnes malinko jiný význam, než měl kdysi, když vznikl. Dnes ho zprofanovalo spousta ultrapravicových skupin a myslím si, že je to škoda. Vždyť kladný vztah k zemi, kde jste se narodili, její historii a svým pádem i ke svým kořenům, by snad měl mít každý. Jenže jak jednou prohlásil jeden moudrý muž, vlastenectví se projevuje činy, nikoliv pořváváním po vítězném hokejovém zápasu :-)) Add můj černobílý názor:-)) - Názory, které prezentuje každý jedinec jsou ovlivněné velkým kvantem faktorů, v 90 procentech vlastních prožitků. Bohužel musím poznamenat, že jsem byl i nejednou svědkem propagace nacistické věci i samotné její podstaty ze strany dobově uniformovaných němců a to i mimo bojovou ukázku a toto zřejmě ovlivnilo i moje soudy a jsem k podobným věcem obezřetnější. Ale já už holt asi jinej nebudu, je mi líto. :-)))


Jan Ciglbauer (22.6.2007 4:40)

Ale prezentaci muzea by jste si udělat mohl, pokud neděláte svůj bunkr na černo a nebojíte se.


Jiří Kaštil - začátečník (22.6.2007 0:23)

..s technologickými volny, s volny na docházení do zaměstnání ve čtyřsměnném provozu, s volny na čas pro rodinu, s volnem na trochu klidu..úplně normálně a v pohodě... od polozazděné trosky po téměř zdůraznuji téměř hotový stav za necelých 60 dnů, zkusil jsem to a jde to..a jestli to někomu nejde, tak bud nemá rád bunkry nebo je trouba...


Jiří Kaštil - začátečník (22.6.2007 0:16)

...Pane Martine N.... BINGO...ho! ho! cho! cho!...nevím odkud jste, ale přijedte. Po dobu nezbytně nutnou se stane můj domov i domovem vaším a vy si v klidu prohlédnete ten "dobře udělaný žert", který mě stál :...nepíšu kolik peněz, nebot má manželka je počítačově gramotná, nervy, a rok usilovného shánění materiálu. Jinak.... nevím proč by měla oprava řopíku trvat déle než 2 měsíce...


Martin Urbánek (22.6.2007 0:11)

Martin Nič mne právě "dostal" :-))) Začínám také pochybovat o mnoha VĚCECH.
Já na to, abych reaktivoval řopík odborně ani materiálně nemám, ale snažím se působit v jiné oblasti prospěšné pro LO, tak nemám právo hodnotit.
Ale blamáž by to byla vynikající :-))), přesto věřím, že reaktivovaný řopík existuje a do neděla se zde objeví prezentace muzea!
Těším se na ni!


Martin Urbánek (22.6.2007 0:04)

Prosím náčelníky, aby mne OPĚT projednou omluvili :-), že uvádím foto trochu mimo LO. Jinou adekvátní fotografii zatím nemám, ale bude i LO z téže lokality, že Lakouši :-)
Na fotografii jsou "obyčejní" českoslovenští vojáci a s obyčejnými "československými" tanky (Vyškov 1947). Tím chci napsat, že nelze jednoduše termínovat "obyčejné" československé opevnění :-)
Spousta muzeí LO i TO uvádí fotografie Němců (i A.H.), dělají tedy chybu a nejsou VLASTENCI? (podle začátečníka)


Nič Martin (22.6.2007 0:03)

A ještě Ad. jména přispěvatelů.
Pana začátečníka osobně neznám, ale asi se za svoje názory stydí když se nedokáze nad ně podepsat anóbržto když má v mejlovém kontaktu sovak12 a jeho jméno je (jak se zde profláklo) J.Kaštil.
Dalšími řádky nechci nějak snižovat jeho rekonstrukci reaktivace řopíku (jak zde byla prezentována) která je opravdu precizně provedená. Je mi ale s podivem, že na kartě objektu se o tomto neobjevila ani fotka ba ani řádka textu. Normálně se objevuje zmínka již při prvním rekonstrukčním kopnutí na objektu. Ale tady ani ň. Ve mě osobně to budí silné pochybnosti o tom zda tato rekonstrukce je skutečně jeho prací a zda to není jen dobře udělaný žert. Navíc tu dělal zelenáče zoufale shánějícího výbavu (formulace nemohu si zajet na JM vytáhnout z řopíku periskop - nikoliv závěs - mě tehdy opravdu pobavila) a dva měsíce na to má perfektně vybavený řopík. Netvrdím že to není možné, ale výše uvedené ve mě budí pochybnosti.
Martin ČERNÝ má právo mít ČERNÝ a bílý názor. :-))))


Martin Urbánek (21.6.2007 23:49)

Díky za reakci, potěšila mne. Martin Černý má názor, který je obecně uznávaný (i já s ním souhlasím), ale nemůžete tvrdit, že má pravdu. Má pouze stejný názor jako my :-). To, že má někdo PRAVDU nám vnucují pouze totalitní režimy.
Věci a názory nejsou jen ČERNÉ a BÍLÉ jak uvádíte.
Dokažte mi, prosím, že jsem v tomto foru uvedl, že vámi nazvaná "parketová" kamufláž je "KOREKTNÍ"!
Podsunujete mi zde slovo, která jsem nikdy neuvedl. Je to snad z vaší strany vědomá LEŽ?
Nepovažuji se za historika ani za vlastence :-) Oba termíny jsou velmi zprofanované.


Nič Martin (21.6.2007 23:38)

Když jsem si četl článek o muzeu na Veselce tak jsem se popravdě trošku zarazil. A sice nad faktem že v objektu na AW jsou příslušníci SS. Nedělám německou armádu tak se snadno mohu mýlit, ale opevnění na walu stavěla Luftwaffe (řada Fl), Marína (řada M) a Wehrmacht (řada R nebo někdy i H). Od SS nic, ale jak říkám není to mým hlavním zájmem.
To že je v řopíku prezentován objekt AW pokládám osobně za velmi zajímavé (i když jsem taky asi trošku konzervativní) neb na AW byly osazeny také ex-čs. panc.prvky a tedy se to tak trošku týká i nás. Navíc je to tematicky expozice kterou je možno nejblíže shlédnout v Ostende a ne každý má možnost si zajet až do belgie.
Prvorep.výbava je sice chudší, ale každý jsme nějak začínali a asi nikdo z nás nepřišel a neměl okamžitě plně vybavený řopík. Když se dnes podívám na fotky ze svého řopíku z roku 2001-2002 tak se sobě divím kde jsem k tomu sebral tu odvahu. Dneska je to již o něčem jiném.
Když už jsme u těch rekonstrukcí tak dle mého frajeřinou by dnes bylo vybudovat areál na nějakém hnízdě objektů OPO. Nad takovým dobře vybaveným POKem, BZUKem, Užtem a nedejbože ještě ŤUKem by slintal asi každý z nás.


Jiří Kaštil - začátečník (21.6.2007 23:20)

... musím dát tentokrát Martinu Č. za pravdu ,a Martinu U. se divím ,že vlastenec jako on nebouchne pěstí do stolu a neřekne , že ho to taky štve , ale namísto toho ve hře na jakéhosi "rádobykorektního" historika se snaží obhájit tuhle podivnost .Možná by mohl klukům z Veselky pomoci také namalovat na bunkr "korektní" parketovou kamufláž složenou z hákových křížů. Ale nemá cenu se přít..holt někdo má rád "opravdovou nefalšovanou historii" s Adolfem a mundurem SS na stěně a někdo jenom obyčejné čs. opevnění.....


Martin Urbánek (21.6.2007 22:41)

Já sem politiku tahat nebudu :-). Je zajímavější studovat historii stavby a použití opevnění, než ji vnímat deformovanou politickými trendy daného období.
Pánové, děkuji za příspěvky do diskuze v tomto vláknu. Je zřejmé, že aspoň většina uživatelů umí věcně diskutovat, ikdyž mají různé názory, tím neříkám, že já to umím :-).
Zachovejme, zde prosím určitou kulturu vyjadřování a kultivovanosti názorů. Diskuzi na téma "náckovství" a zejména "onanování" doporučuji aplikovat na jiném webu :-)


Jan Ciglbauer (21.6.2007 22:13)

Přesně tak, když lidi vidí na nějaké takové akci nebo v muzeu člověka v německé uniformě, tak to obdivují a líbí se jim to. Až se bude někdo procházet jentak po městě v SS uniformě a heilovat, tak je to fašoun. Ale zde je to něco jiného. Ostatně na Veselce, když už uvidíte průvodce v německé uniformě, tak vždycky uvidíte zároveň druhého v české uniformě.
Já nacizmus nesnáším, hnusí se mi, stejně jako komunismus a přesto mám doma SS uniformu, stejně tak uniformu lidové armády a když mi někdo známý dá do sbírky něco z války a třeba zrovna německého, tak to nehodím z okna, ale vystavím si to jako zajímavý sběratelský kousek, protože vím o co jde a jakou pohnutou dobu to připomíná.


Jan Ciglbauer (21.6.2007 22:02)

Ano. Podívejte se, já jsem o problrmatice nacizmu, druhé světové války, SS, ale i komunizmu a jiných podobných fenoménů přečetl již řadu knih, a podobně, stejně tak J.Frýba (Veselka), kamarád s kterým dělám majdalenský bunkr dokonce studuje historii, takže někdo jako my, si klidně může dovolit udělat něco jako na Veselce. Ujišťuji vás že tam nedochází k heilování, zpívání oslavných písní o waffen SS a podobně. Já mám na Majdeleně půlku bunkru do studené války, na stěně mám zase obrázek Gottwalda a Stalina a taky nejsem žádný komunista. Vpravo máme zase Masaryka s Benešem...


Martin Urbánek (21.6.2007 21:55)

Souhlasím s Martinem, že přístup k LO by měl být (ale nemusí) "konzervativní" - tzv. přístup "srdcaře" :-) Ale i "etalon" muzejnictví LO - Slavonice - má mušku na kráse, provádí tam na akcích lidé v uniformách "německých". To je podle "začátečníka" náckovství. Mě osobně nepřipadne nevhodné, že ve Slavonicích provází lidé v různých uniformách ... návštěvníci to oceňují.


Martin Urbánek (21.6.2007 21:43)

Příspěvěk J.C. (dík za pěkný článeček Honzo) byl zřejmě přečten nedbale, nebo spíše záměrně "povýšeně". Bohužel příspěvek pana Kaštila (začátečník) je typický projev xenofobie a pseudonacionalismu v hodnocení historie, kterým se vyznačují právě neofašisti :-(, protože fašismus a nacismus není projevem pouze německého národa a ani není jeho "vynálezem". Doporučuji více studovat historii Evropy ... Pana J.K. vůbec neznám a nerad bych jej nevědomky urazil nebo zesměšnil, ale je zřejmé, že jeho neznalosti pramení z nevědomosti historických souvislostí. Nezažil jsem na těchto stránkách horší případ napadání diskutujících a nekulturního projevu :-( Toleruji jeho názor, ale nesouhlasím s ním a připadá mi hloupý.


Martin Černý (21.6.2007 21:37)

PS: Toho sudeťáckého dne se moc neobávám. Už teď je jich jako šafránu. Kolik jich bude za 10 let. :-)) Může to znít někomu hnusně, ale v tomto případě čas pracuje pro nás...


Martin Černý (21.6.2007 21:23)

Ano máte pravdu, německá historie skutečně láká, ale osobně bych se to snažil vyřešit poněkud jiným způsobem, než instalací německého vybavení do jakéhokoliv objektu čs. opevnění. A když už, tak bych se rozhodn neodchyloval od reálu německé reaktivace. (Jsem asi příliš konzervativně naměřený, ale podobné věci mi prostě vadí už jenom z úcty k účelu, obráncům i stavitelům čs. opevnění). Samozřejmě právem muzejníka je si dát do bunkru, co uzná za vhodné, právem mým pak zůstává to, že se mi to může nelíbit:-)) Osobně jsem kdysi přemýšlel o vybudování stanoviště typu Tobruk u nás na Vranově, nakonec to krachlo. Nicméně by to byla poměrně levná a efektní záležitost. Co vím, tak v nedávné době padla za vlast jedna z Německých pozorovatelen v Jihlavě. Myslím si, že by nebylo od věci třeba i takový objekt zachránit pro muzeum.


ivan fuksa (21.6.2007 21:22)

tak to se musí v hrobě obracet i třeba z dobrošova to je daleko horší můzeum ale tady se snažej tyhle muzea jsou hlavně pro lidi kterří o penostech nic moc neví a tohle je aspon věc co jinde neni.


Jan Ciglbauer (21.6.2007 20:51)

Tak nevím zda všichni četli popis objektu. Napsal jsem tam že levou střeleckou má pro zpestření jako ukázku bunkru z Normandie. Všichni víte jak se těžko shání vybavení, ale o to ani tak nejde. Původně Pepa uvažoval udělat tu levou stranu do klasické německé reaktivace, ale nakonec od toho upustil a udělal to takhle. Studenou válku jako my dělat nechtěl a na tohle lidi opravdu koukaji. O to také jde. Nemůžete po každém chtít aby dělal klasické řopíkové muzeum. Je to pro návštěvníky zkrátka zpestření.
Prvorepubliková část není nijak ochuzena a návšzěvník dostane kvalitní výklad.
K těm uniformám - skutečně jako KVH děláme první republiku (hraničáře) a Němce (SS).


Jiří Kaštil - začátečník (21.6.2007 20:48)

...jestli je někdo nácek ,at jde onanovat na Siegfridovu linii do Německa a nezamořuje tady tou špínou čs. opevnění. Kdyby to viděli naši dědové kteří to stavěli ,tak se musí v hrobě obracet. ...to hrubě a špatně otesané dřevo pověšené na špagátku na té druhé fotce bych možná byl ochoten pochopit ,ale tohle...?? ....á propos Hitler měl taky pěkně zapálené "výklady"...


Martin Urbánek (21.6.2007 20:47)

Marťo :-), Adolf mi tam nevadí, protože je to součást historie, vadila by mi nepravdivá propagace historie. Provozovatel muzea má svaté právo si zvolit druh expozice. Důležité je také , co je uvededeno ve výkladu k fotografii. Dnes jsem v novinách četl, že v roce 2017 se bude "sudetoněmecký den" poprvé konat v ČR, četl to ještě někdo? Toho se obávám! Ne fotografie, těch je všude mraky. Přivítám vyjádření "začátečníka" i provozovatelů Veselky, nerad bych tu dělal arbitra, jako třeba v aféře "Ippen", z které je mi dodnes opravdu "na blití"! Ne tolik z lidí, kteří to provedli (ti se báli ozvat - srabi), ale i z lidí, které znám a "akci" schvalovali.


ivan fuksa (21.6.2007 20:15)

Já tedy na muzeum veselka mám dobré zpomínky protože tak zapálenej vklad co jsem tam dostal tak ten se jen tak nevidí mě se to muzeum líbí a velice rád bych tam znova zajel a nejdůležitější věc je že mě průvodce co tam provázel přived k tomu že jsem se zamiloval do pevností. A znám daleko horší muzea a není jich zrovna málo


Martin Černý (21.6.2007 19:57)

Mě teda osobně zaráží ten fýrer, který podle mého v řopíku nemá ani při nejlepší vůli co dělat. Dtto německá vlajka atd, atd....Spíše mně to svým způsobem připomíná klubovnu KVH dělající Wehrmacht, případně spíše SS. Každopádně můj názor je, že (v případě, že chcete dělat opravdu muzeum čs. lehkého opevnění), by to asi chtělo vzít za jiný konec.


Martin Urbánek (21.6.2007 19:44)

Neříkám, že muzeum "Veselka" je "exkluzivní", což jistě není. Jirka Duchoň se tam vyučil a jaký má dnes špičkový areál! Ale ti kluci (asi je neznám), jistě dělají opevnění ze srdce, rozhodně nejsou na špici v muzejní činnosti v oblasti LO a budou se snažit zdokonalit. I já mám výhrady :-)
Nicméně, jak se na foru prezentuje "začátečník", to mne uráží osobně. Například v diskuzi k "netradičnímu" maskování areálu "Klášter II" jsem vyzval dva účastníky (jediné s přezdívkou) , aby se představili, nestalo se :-(
Není něčí povinnost se představovat :-) Mně je smutno z níže uvedeného příspěvku. P.S. Muzeum LO "začátečníka" je moc pěkné, o to více mne více překvapuje jeho příspěvek ...


Jiří Kaštil - začátečník (21.6.2007 18:21)

..je až neuvěřitelné co všechno lze dnes nazvat muzeem čs. opevnění...viděl jsem koně blít ,letadlo couvat ,převrácený cikánský vůz , ale asi jsem ještě viděl málo....


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)