[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 44.202.90.91 () [ Přihlásit ]

Polňáci v Orlických horách

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Polňáci v Orlických horách

Roman Kubeček (30.5.2008 16:28)

Ahoj Ondro, uvádějí prostor né ve velikosti dat, ale na počet tisíc fotek a sto videí, to zdarma, samozřejmě komprimace fotek a videí pro internetové účely, ale asi by tam šli dát i objemnější fota.


Ondřej Gelbič (30.5.2008 15:10)

Pěkné, pěkné jen takový technický dotaz jaký je tam prostor na fotky?


Roman Kubeček (30.5.2008 12:57)

Takže konečně jsem se dostal k tomu vytvořit si na netu svoje fotoalbum, kde budou alba s fotkami z různých oblastí včetně lehkého opevnění a hlavně již zmíněného polního. Co nejdříve se budu snažit přidat popisky. Jinak tyto fotoalba jsou,co se týče editace, nenáročná na čas a díky tomu budou i pravidelně aktualizována.

http://community.webshots.com/user/Kuba1938


Roman Kubeček (18.5.2008 17:30)

Oprava:-) Od Komářího vrchu(1992) po kotu Tetřevec(1043) jsem na pětikilometrovém úseku už nalezl šest jednostraných a deset oboustraných objektů. Takže né na deseti, ale pěti kilometrech:-)


Roman Kubeček (18.5.2008 17:11)

Ještě pár řádků k samotným objektům, všechny co jsem našel, byly určené pro boční palbu, jednostranné,ale i oboustranné pro dva TK vz.24, vzdálenostně jsou od sebe asi tak, jako linie řopíků. Pro představu, od Komářího vrchu(1992) po kotu Tetřevec(1043) jsem na desetikilometrovém úseku už nalezl šest jednostraných a deset oboustraných objektů, jeden dokonce šíkmý a další s rozevřeným palebným vějířem ( polní řopík a-140) a myslím si, že mám nalezeno v této části 70% objektů, na některých místech se totiž moc špatně hledá. I tak už mi vychází úctyhodný počet šestadvacet TK vz.24 plus vložené LO a v týlu první sled LO. V září 1938 zde navíc intenzivně mezi těmito polními objekty probíhala výstavba drátěných překážek včetně instalace prasečích ocásků. Tak doufám, že jsem tímto příspěvkem alespon malinko poodhalil skutečný stav linie v této hřebenové části Orlických hor :-)


Jan Ciglbauer (18.5.2008 15:56)

Zajímavé. U nás se tyhle noční palby děli taky, ale pamětníci vojáci vzpomínali že ne kvůli tomu dát najevo svoje odhodlání, ale z vynervovanosti mužstva, které bylo strašnou dobu na linii a pořád čekali na zahájení nepřátelství. Tak když se ozval cinkot plechovek, které si přivázali na překážky, ihned tím směrem spustili palbu, což se štafetově rozšířilo do celé linie. Ráno pak většinou vojáci našli v překážkách roztřílenou srnu a sudetští Němci si do kroniky zapsali, že Češi se v noci pouští do zbězisilé palby aby tak ještě více terorizovali německé obyvatelstvo a sobě dodali odvahy...


Roman Kubeček (18.5.2008 13:01)

"Naše jednotka s těžkými kulomety vz.24 byla rozmístěna na hřebeni Orlických hor(C-Jelenka) v polních objektech pro boční palbu. Jednou navečer přišel rozkaz abysme naše těžké kulomety zastříleli na předem určená místa, z plánovaného zastřílení se spustila ohromná palebná přehrada z desítek kulometů, nikdo z chlapů nebyl k udržení, situace v pohraničí již byla napjatá a toto byla výborná příležitost názorně těm dole (Sudetští němci v Orlickém záhoří, Kunštátu) dát najevo, jaká palebná síla zde na hřebenech čeká, škoda, že jsme v tu chvíli nemohli vidět, co se dole děje,ale určitě to pro ně byla nádherná demonstrace naší síly" Toliko z výpovedi jednoho pamětníka, který spolu s dalšími čs.vojáky byli rozmístěni v polních objektech pro TK.vz 24 pro boční palbu v linii spolu s vloženým lehkým opevněním. Tato linie, vedena od Komářího vrchu, přes Peticestí, Tetřevec dále k Velké Deštné, čítá desítky objektů, které jsou dodnes patrné.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)