[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 54.196.248.93 () [ Přihlásit ]

Chci rekonstruovat, jak začít?

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Chci rekonstruovat, jak začít?

Jiří Kaštil - začátečník (15.8.2008 10:42)

Ahoj Danieli H. Nemáš náhodou bráchu Josefa?


Martin Černý (11.8.2008 20:23)

Co se týče krytu pod bývalými kasárnami KHB v Havl. Brodě, tak tož to jsem klidný, co jsem tak slyšel od lidí z Rossu, tak jsou úplně vedle a neví, co s tím udělat. Je to defacto několik mezi sebou spojených úžetek a rozhodně nejsou v dokonalém stavu - osobně jsem to tam s náčelníkem prolézal, když se to vyklízelo. Na druhou stranu je tam kompletní elektroinstalace, ventilační souprava a velitelské řídící pulty...


Jiří Duchoň (11.8.2008 17:16)

Kdyby jsi Dane dělal i uniformy, mohl by jsi začít spolupracovat i s námi ve Slavonicích. Máme celkem velký areál, hodláme ho neustále rozšiřovat a jsme na to neustále sami-já, manželka a trojice bližších kamarádů, kteří se starají hlavně o provádění a když je potřeba a vše připravím, přiloží ruku k dílu. Také bych chtě vytvořit dobovou jednotku, ale nejsou lidi...


Jan Lakosil (5.8.2008 18:08)

Soupravy FVZ i FVKP lze sehnat v armádních výprodejích za celkem rozumné ceny ve srovnání s tím, za kolik se prodávají věci do předválečného opevnění.


Ondřej Gelbič (5.8.2008 17:14)

Bylo by to pěkné kdyby nám tu vyrostla zrekonstruovaná "užatka", jen malý dotaz kde se dá narazit na filtrace do těchto objektů?


Jan Lakosil (5.8.2008 17:10)

Já myslím, že s tímto úkrytem by vojáci dělat problémy nemuseli, je na seznamu nepotřebných objektů polní obrany evidovaných AČR. Dá se najít docela snadno - pokud pojedeš od HB, nech auto u hřbitova před Bělou, a pak přejdeš právě budovaný obchvat a polní cestou k osamocené kapličce, která stojí ve skupině stromů v poli. Hned vedle je ocelový stožár a pod ním onen ÚŽ-6 stojí. Jsou tam ještě zbytky oplocení. Objekt samotný je přístupný momentálně jen nouzovým výlezem. Uvnitř je ale celkem čistý a suchý, má i dokonce všechny dveře. I z hlediska náročnosti rekonstrukce je tohle podstatně lehčí a finančně asi tak 100x méně nákladné. Stačí si pořídit filtroventilační soupravu, protitlakový filtr, polní kamna a nějaký ten nábytek (stolky, židle). Jen nevím, jak moc dobře by šlo tento objekt zajistit proti všepřítomným nenechavcům.


Daniel Hažmuka (5.8.2008 15:57)

Na druhou stranu armádě nedělal problém převod velitelkého bunkru (tuším na základech ÚŽ) městu Havl. Brod a posléze firmě ROSS, která prý do budoucna plánuje muzeum. A to je v dokonalém stavu.


Jan Ciglbauer (5.8.2008 15:35)

S poválkou to nevidím moc reálně, na ty se převod na majitele pozemku nevztahuje a pochybuju že by se vojenská správa o tom vůbec bavila, tak je utajili že o nich sami neví... :-)


Daniel Hažmuka (5.8.2008 15:26)

Díky za tip, k ÚŽ-6 v Bělé zajedu, dal by jste mi nějaké údaje kde ho v Bělé dohledat? Pak zřejmě zjistit jestli patří stále armádě nebo obci že ?


Jan Lakosil (5.8.2008 13:36)

Naopak, Havl. Brod je velmi výhodná poloha, neboť je to odtud stejně daleko na všechny směry :-) Já si jen liboval, že tam bydlím, když jsem se věnoval průzkumu LO. V podstatě asi nejblíže jsou Slavonice, Jemnicko a Česká Kanada. Pokud bysme šli do extrémů, tak je možno zrekonstruovat třeba i poválečný úkryt ÚŽ-6 u České Bělé, který stojí pár km od HB. Zrekonstruovaný úkryt poválečného opevnění v ČR ještě není!


Jan Ciglbauer (5.8.2008 11:55)

Tak to už ti asi nikdo neporadí kde přesně, doporučuji si projít v databázi tak úseky 185, 186, 1 (ten vlastně celý rekonsruuje jeden člověk :-) ), 3 a 5; shlédnout fotky, prostudovat mapy...
A k tomu amatérismu - hlavně nějakou literaturu a přečíst si něco o historii a technických věcech LO a navštívit pár muzeí ať víš do čeho jdeš...


Daniel Hažmuka (5.8.2008 11:39)

ne ne.. to máš pravdu..Havl. Brod je v tomto opravdu nevýhodná pozice :(, ale i tak jsme rozhodut do toho jít. Nějaká konkrétní lokace na Jižní Moravě ? díky díky :-)


Jan Ciglbauer (5.8.2008 11:27)

Tak asi jižní Morava, někdo řekl že "řopíky jsou všude", ale zrovna v Havlíčkově Brodě bych bydlet nechtěl... :-)
Nejsi zcela náhodou z KVH Stein?


Daniel Hažmuka (5.8.2008 11:10)

díky za názory, v podstatě je to velká výzva, jakou lokaci by jste mi doporučili jako člověku z Vysočiny konkrétně z Havlíčkova Brodu, která by pro mě byla nejbližší?


Jan Ciglbauer (5.8.2008 10:54)

No, my jsme začali před dvěma lety prakticky taky z ničeho v době kdy jsme byli všichni tři ještě studující a teď nejsem už půl roku studující jen já, takže peněz moc nazbyt nebylo a přece to taky šlo, pravda hlavně díky tomu, že jsme si udělali pár velmi dobrých známých, kterým jsme vděčni za mnoho cenných rad a také věcí do bunkru. Kdo chce dnes dělat první republiku, má to nejhorší, protože shánět dobové vybavení a nemusí to být hned lafety vz.37 je dosti těžké... Ta naše strakonická lafeta - a vlastně se to dá říct o většině věcí v bunkru - něco málo jsme sami našli, něco za něco vyměnili, něco jsme si vyrobili, něco jsme dostali a jen málo věcí koupili. No dnes už jsou možnisti lepší a je to znát... :-)


Ondřej Gelbič (5.8.2008 10:21)

I kdy tu patřím mezi nejmladší tak jsme taky začali od nuly, pravda přidali jsme se později ke KVH, je to tak lepší, protože je dohled od starších, ale práce si děláme jen a jen sami kromě izolace atd. takže když se chce a podle mě každý nějak podobně začínal... Je to hodně o penězích a kdby do řopíku nešlo několik kusů klubového vybavení tak nevím nevím


Daniel Hažmuka (5.8.2008 10:18)

vyčištění, úprava terénu, vysušení objektu, uvést interiéry do puvodního stavu, nátěr a další opravy prostě najít si nějaký mini objekt , kam můžeme jezdit o víkendech makat. Jde o takové splnění dětského snu :D


Luděk Tondr (5.8.2008 10:13)

Neměj pocit, že ti nikdo nechce poradit. Ale ti co si tím už prošli vědí, že rekonstrukce objektu je taková řehole a charita, že je opravdu rozumnější přidat se k někomu, kdo už je dál, než začínat úplně od nuly.


Jan Ciglbauer (5.8.2008 9:52)

Jde o to co si představuješ pod pojmem "dát do kupy".

Až si vyhlídneš nějaký ten svému srdci milý řopík, základ je zjistit si majitele pozemku na kterém stojí a zkontaktovat se s ním, abys věděl jestli to bude mít budoucnost nebo ne.


Daniel Hažmuka (5.8.2008 9:29)

čekal jsem trochu jiné rady od zkušenějších :(


Jan Ciglbauer (5.8.2008 9:14)

Jo jo, takových už bylo... Ale zase u těch co se obrátí sem na ropiky.net je jistá naděje že to třeba myslí trochu vážně...


Tomáš KOUBELE (5.8.2008 7:53)

Zřejmě je blbost dávat dohromady jako amatér jakýkoliv bunkr a to bez urážky! V poslední době, co jsem si všiml se totiž celkem rozšířil trend "rekonstrukce" objektu a výsledek je více než odstrašující a některé věci nenávratně zničeny - viz. okolí Plzně. /-:


Daniel Hažmuka (5.8.2008 1:27)

Jako amatér, co by měl chuť dát do kupy bunkr, kde bych měl začít, zřejmě je blbost najít si v ČR nějaký "opuštěný" a pustit se do toho jen tak. Díky za rady a tipy. Jak je to vyřízeno "papírově" a tak.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)