[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.238.62.119 () [ Přihlásit ]

RPG-7

Diskusní fórum > Diskuse o článcích na serveru ropiky.net > RPG-7

Jiří Kaštil - začátečník (7.2.2009 19:29)

...vím, že mi asi nebudete věřit, ale přiznám se..., že jsem z pancéřovky nikdy nestřílel.


Jan Lakosil (6.2.2009 16:32)

V některých poválečných mapách SLO jsem našel zakreslené u řopíků okopy pro střelce z pancéřovek - to je však záležitost 50. let. Je třeba chápat, že linie SLO hrály první housle v obraně západního pohraničí jen do poloviny 50. let. Pak se pásma obrany přesunula blíže k hranicím a řopíky přestaly technicky a především strategicky vyhovovat. Ačkoliv byly některé modernizovány úpravou PAO, zůstávala problematická jejich nízká odolnost i proti běžným zbraním. Při střeleckých zkouškách bylo totiž zjištěno, že střela z 57 mm PTK dokáže svojí razancí probít kamennou rovnaninu i čelní stěnu řopíku v normální odolnosti. V praxi by to znamenalo, že by je bylo možno vyřadit z boje, aniž by vůbec vystřelily. Proto největší tíhu obrany nesly odolnější poválečné objekty, které byly vyvinuty nejen pro kulomety, ale i pro protitankové zbraně typu tarasnice, BZK apod. Tam si dovedu představit i použití RPG.


Martin Skoumal (6.2.2009 9:03)

Děkuji za odpověď. Šlo mi hlavně o to, jestli LO mělo vůbec nějakou protitankovou zbraň....U.O.Ž.O si koupím, ale zatím jsem ji v knihkupectví neviděl...jen na netu a to mě neláká:)


Jiří Kaštil - začátečník (2.2.2009 9:24)

Měli pancéřovky "P27" ty se vyráběly tuším ve Vsetíně. RPG 7 se k nám vozily z Bulharska až od druhé poloviny, či koncem šedesátých let. P27 byla ve výzbroji ještě i v letech sedmdesátých. RPG 7 byla drahá a tak naši koumáci vymysleli to jednorázové...jak se to jmenuje..RG75?? Ale to je dle mého spíše už záležitost víceméně let osmdesátých a reaktivace už měla v té době takříkajíc "největší slávu za sebou". Kdo chce reaktivovat ať si knihu "U.O.Ž.Opony" koupí. Jsou tam podstatné informace a hlavně důležitý a nepostradatelný výkres rozmístění výbavy v řopíku.


Martin Skoumal (1.2.2009 13:21)

tao odpověď mi bohužel příliš nepomohla:)


Tomáš KOUBELE (1.2.2009 12:48)

Opak je pravdou díky Utajené obraně železné opony!


Martin Skoumal (1.2.2009 11:17)

Dobrý den,vím, že o poválečné reaktivaci se toho moc neví, ale měl bych dotaz, jestli vojáci v případě obsazení objektu krom kulometů a osobních zbraní měli i nějaké protitankové prostředky např.RG-7 apod.


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)