[ Úvod | Články | Databáze | Diskuse | Mapa.opevneni.cz | Ukradené ropíky ]
Uživatel : 3.234.177.119 () [ Přihlásit ]

Nové muzeum - opravená pozorovatelna CO

Diskusní fórum > Ostatní diskuse > Nové muzeum - opravená pozorovatelna CO

Tomáš K. (28.3.2010 19:37)

pro jirku z přerova: Zdar Bunkr,docela čumím jak si to metěš.sleduju tě tady na fooru už delší dobu a blahopřeju k uuspěchum.holt řopiky máš trochu z ruky.jaa jim propad už v dětsví.CO BETON SPOJI čas NEROZPOJI. Tomáš - Indián ze školy v Tovačově.


Jirka z Přerova (23.10.2009 22:30)

Pozorovatelna je již téměř opravená a brzy asi bude i využitá. Podzimní sraz bude asi hodně zajímavý (spor o označení LO) a aby toho nebylo málo, mám ve výrobě malý příspěvek ohledně pozorovatelen CO. Bude to horší než karibská krize, než ekonomická krize, bude to BRNĚNSKÁ KRIZE! - na tento pojem si vyhlašuju autorské právo. Odolnost, vybavení, maskování pozorovatelen a téměř vše na co se zeptáte. Budou se bořit mýty a představy o pozorovatelách CO a nejspíš taky označení LO. :o)


Jiří Kaštil - začátečník (10.9.2009 0:20)

...tak "to mě teda poser"....Hele vole.. ty krávo, neni ten svět nějakej malej??


Martin Černý (6.9.2009 16:12)

Ne, to jsem byl já. :-) Vracel jsem se z firemního školení v Jablůnkově a při té přiležitosti jsem si místo obligátních Darkoviček odskočil po cestě do Dluhonic. V nejbližší době tak v sekci "navštívili jsme" přibude další článek.


Jiří Kaštil - začátečník (4.9.2009 23:51)

Dole u cesty stála taková nějaká dodávka, jestli si dobře vzpomínám...žlutá??? Tak to jsi byl ty??? Jel jsem okolo kolem 12.00 hod....


Jirka z Přerova (4.9.2009 22:57)

Co se týče alkoholických nápojů, mám vše již vypozorováno. Ve spodním patře se dá výborně chladit především pívo. No a dneska jsem na pozorovatelně byl, konal jsem náhodnou obhlídku, jestli někdo nezapomněl, co je jeho a co moje.))
No a co se týče stavu pozorovatelny - toš snažím se. Hlavní je udržovat dostatečnou zásobu tekutin.


Jiří Kaštil - začátečník (4.9.2009 22:49)

Dneska jsem ji (pozorovatelnu Dluhonice) viděl !!! ....Ale jenom z vlaku ....Někdy se s Jiřím domluvíme, a uděláme na pozorovatelně takzvanou "CO - párty"...Tzn. že mimo jiné budeme pít alkohol sycený "céóčkem" .... kysličníkem uhličitým...třeba nějaké šumivé vína....Poté budeme pozorovat, co to s námi udělá.......


Radek Cincibus (4.9.2009 22:02)

Gratuluju,právě jsem pročetl Tvoje stránky a jsem zase o něco chytřejší.Škoda,že to mám z ruky,ale jestli budu mít cestu kolem,určitě bych se rád podíval ! Je vidět,že si se do toho pustil profesionálně,s chutí a nadšením a je to stoprocentně lepší a a pro Tebe i budoucí návštěvníky přínosnější,než si zamknout nějaký řopík 100km od domova,do kterého se dostaneš jednou za čtvrt roku.


Jirka z Přerova (2.9.2009 14:11)

Myslel jsem, že řopík je finančně náročnější. Jinak co se týče heliografu: je to přístroj, který sloužil k identifikaci jaderného výbuchu. Je to skleněná koule, která je položená na plechové vložce, natřené lakem. Slunce z jaderného výbuchu projde přes skleněnou klouli a vypálí černou tečku do laku. Následně se vezmou úhloměry a měřidla a vypočítá se vzdálenost, výška a intenzita výbuchu. Heliograf jsem si dovezl ze Slovenska, neboť v ČR pravděpodobně není ani jeden kus. (Mám na mysli speciální heliograf pro účely CO). http://www.poz.estranky.cz/fotoalbum/extra/fotky-vybavene-pozorovatelny/183 ( vlevo dole je bedna i s kompletním heliografem).


Crha Aleš (2.9.2009 13:52)

30.000 Kč za opravu řopíku? Někde možná, v Sazené jsem jenom za 15.000 Kč opravoval střechu..:-)
Jinak musím přitakat kolegovi od Bohumína.:.-), že Jirka na to jde s nebývalou pečlivostí!


Zdeněk Hanáček (2.9.2009 13:41)

> začátečník
http://cs.wikipedia.org/wiki/Heliograf_%28m%C4%9B%C5%99ic%C3%AD_p%C5%99%C3%ADstroj%29
Stačí nalistovat ;-)


Jiří Kaštil - začátečník (2.9.2009 13:38)

Na to nejdůležitější jsem málem zapoměl. Co je to ten "HELIOGRAF" ?!? .....skleněná koule, štětec, utěrka, tajuplná kvadratická nádoba......Propriety kabaretního umělce?? Či magické předměty skutečného kouzelníka... Taky chci svůj "heliograf".
Něco mi napovídá, že pak budu obdařen schopností dlouo dopředu předvídat sled událostí pomocí slunečních paprsků. Kde je tady na Severní Moravě nejbližší obchod s heliografy???


Jirka z Přerova (2.9.2009 13:34)

Díky za odpovědi. Co se týče onoho problému z ruky, tak na podzimním srazu bunkrologů v Brně bych rád přednesl několik teplých slov o pozorovatelnách CO. V této oblasti panuje dost mýtů a hovadin, takže je potřeba to uvést na pravou míru. No a co se týče opravy, stálo mě to přibližně tolik, co oprava standardního řopíku (cca 30 000 Kč). Mám hotovo asi 2/3 oprav. Stále je co vylepšovat a zdokonalovat.


Jiří Kaštil - začátečník (2.9.2009 13:27)

Prostudujte si pečlivě Jirkovy stránky... Například sekci "Zajímavosti z průběhu rekonstrukce". Jedná se o ryze profesionální , vpravdě muzejnický, až patologicky puntičkářský přístup.... Byť se jedná o historii poměrně nedávnou, je předmětné téma zpracováváno s nevšední pečlivostí. Myslím, že hodnota této sbírky a celého objektu vůbec, bude zrát jako víno. Za deset, dvacet let to bude vpravdě "milonové dílo"... Dneska se může kdekdo z okolí pošklebovat a ťukat si na čelo. Ale když někdo zachrání "téměř současnost" ...do budoucna zachrání velký kus historie. Jiří...ty mraky usmrkanců, kteří o prázdninách tzv. "rekonstruují muzea" řopíků na každém kroku, a s prvním problémem dojde jejich "REKONSTRUKCI" dech,... tak ti se můžou jít zfleku zakopat. Holt přiznejme si to...člověk nesmí hledět na nějakou tu kačku, a musí být...no ano skutečný blázen! Nějaké pochybné dětinské "nadšení" bohužel nestačí...


Crha Aleš (2.9.2009 10:50)

Ahoj Jirko,

stránky jsou dobré, jak jsem se již zmiňoval v emailu. rekonstrukce pozorovatelny CO je velice ojedinělý počin, ale záslužný. Řada z nás se vrhla na řopíky ( někdo z nás i na baráčky..:-)), ale Ty jsi první. Jak by řekl klasik: "..jen houšť a větší kapky!" Přeju Ti ať se daří, jen mě mrzí, že jsi pro mě dosti z ruky, tak se k Tobě asi jen tak nepodívám.


Jirka z Přerova (2.9.2009 9:34)

Přátelé, nemohl jsem odolat, abych neupozornil na své Minimuzeum Civilní ochrany v Přerově - Dluhonicích. Jde o objekt pozorovatelny, vybudované roku 1963 pro potřeby štábu CO okresu Přerov. Pozorovatelna je nyní opravená a v návštěvních dnech i kompletně vybavená, jako v 60. letech. Nechybí hlásič radiace, heliograf, protichemické prostředky a další vybavení pozorovatelny. Průvodce provází v uniformě průzkumníka CO. Můžete se podívat na: www.poz.estranky.cz


Copyright ropiky.net ©1999-2024        Ochrana osobních údajú (GDPR)